Лагідний убивця. На Закарпатті близько 3,5 % людей мають нову для України хворобу

З минулого року в Україні розпочали офіційно фіксувати нову недугу - гепатит С - інфекційне захворювання печінки, викликане вірусом. Зараження може розвинутися в будь-кого, спостерігається частіше у молодих людей. Вірус здебільшого передається через кров. Переважно гепатит С розвивається непомітно й переходить у хронічну форму з багаторічним плином без симптомів.

Лагідний убивця. На Закарпатті близько 3,5 % людей мають нову для України хворобу

Насправді ідентифікували це захворювання порівняно давно – 1989 року. А знали про його існування вчені ще з 70-х років, коли були виділені збудники гепатитів А і В. Однак в Україні недугу не фіксували до останнього часу з банальних причин – слабку діагностичну базу.

Уп’ятеро більше, ніж ВІЛ-інфікованих

"В Україні донедавна фіксували лише гепатити А і В, інші ж називали "ні А, ні В", – розповідає головний лікар Закарпатської обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк. – І лише кілька років тому в державі з’явилася дослідницька лабораторна апаратура, яка дає можливість визначити цей збудник. А офіційно хворих на гепатит С почали реєструвати в статистичній документації лише з середини минулого року. Вперше на Закарпатті стали виявляти вірус ще на початку 90-х при обстеженні донорів на станції переливання крові, однак тодішня апаратура була недосконала. Фіксувати захворювання почали з 2007 року, коли у Цент¬рі СНІДу з’явилася лабораторія і обстеження на наявність вірусних гепатитів В і С стали проводити методом імуноферментного аналізу (лабораторний імунологічний метод якісного визначення й кількісного виміру антигенів та антитіл. – Авт.). За три роки обстежено близько 200 тисяч людей. За даними цієї лабораторії й лабораторії переливання крові, вірусним гепатитом В уражено близько 4 % населення, а С – 3–3,5 %".

Однак у деяких групах вірус поширений більше. Наприклад, переважає відсоток захворюваностей у медичних працівників (близько 5 %) – це пов’язано з їхньою професійною діяльністю. Насамперед мова про працівників хірургічних та акушерсько-гінекологічних відділень і кабінетів – спеціалістів, які більше контактують з кров’ю хворих. Дуже високий відсоток захворюваності у ВІЛ-інфікованих, наркоманів. До того ж часто вони мають мікс-інфекцію, тобто вірусні гепатити В та С.

"Також дуже важливо відзначити, що у світі вірусним гепатитом С люди уражені вп’ятеро більше, ніж ВІЛ-інфекцією. Це дуже серйозна проблема державного рівня, – відзначає Михайло Амброзійович. – Поки що в нас ні Міністерство охорони здоров’я, ні держава не звернули уваги на цю недугу. Проблема полягає не так у самому вірусі, як у тому, що він дає серйозні ускладнення на печінку. Гепатит С називають "лагідним убивцею", тому що в негострій формі його виявляють дуже рідко: або випадково при профілактичних обстеженнях, або вже в тій фазі, коли людина почувається хворою і має серйозні зміни у функції печінки. Переважно його діагностують після переливання крові чи хірургічної маніпуляції. Якщо людина ослаблена, вірус може проявитися клінічними симптомами – це жовтавість, загальна інтоксикація, голов¬ні болі, слабкість, нудота, інколи блювання, біль у правому підребер’ї. Після появи таких симптомів лікарі припускають, що людина хворіє на гепатит. Але щоб дізнатися, на який саме, кров хворого слід перевірити на маркери вірусних гепатитів”.

Хворим допоможе область

Проблему вирішують по-різному. Є багато країн, де вона піднесена на рівень державної політики. У країнах Західної Європи і на обстеження, і на лікування переважно виділяються державні кошти. Тому що навіть там не всі хворі можуть дозволити собі оплатити медичні послуги. Повний курс лікування, який може тривати 48 тижнів, коштує  140–160 тисяч гривень.

"Це дуже дорога терапія. По-перше, тому що ефективні інтерферони (група білків, які синтезуються лейкоцитами донорської крові у відповідь на дію вірусу. – Авт.) випускаються переважно за кордоном, – пояснює Михайло Поляк. – У нас їх виготовляють, але вони не настільки ефективні. Є країни, в яких фахівці давно спеціалізуються на цих препаратах, вивчають хворобу. У них, звичайно, кращі інтерферони, рибавірин (рибарин) – комплекс найефективніших препаратів, за допомогою яких лікується вірусний гепатит С. В Україні дозволити собі такі витрати може дуже мало хто. Тому в деяких регіонах розроблено програми діагностики й боротьби з недугою, метою яких є зменшення рівня захворюваності, запобігання інвалідізації й летальності, пов’язаних із розвитком ускладнень – таких, як цироз печінки та первинна гепатоцелюлярна карцинома; а також покращення якості життя таких хворих.

У нас така програма, хоч поки що на папері, теж готова. Спільно з управлінням охорони здоров’я ОДА плануємо подати її на розгляд і затвердження обласній раді, але, оскільки на цей рік ще нема бюджету, наразі її схвалити не можна. Однак, думаю, цьогоріч вона все ж таки буде затверджена. Багато людей звертається в обласну державну адміністрацію, обл¬раду, УОЗ з проханням посприяти фінансово лікуванню. Та надати їм допомогу можна лише через спеціальну програму. Тоді б ми могли в рік пролікувати бодай 12–15 хворих. Гроші немалі, але мені здається, що ОДА та облрада зможуть їх знайти".

Гепатитів набагато більше

Утім, звісно, краще зараження не допустити, хоч, на жаль, часто це не залежить від людей. Інфікуватися міг багато хто, оскільки медики просто не мали можливості вірус діагностувати.

"3,5 % хворих – це багато, хоч ці цифри трохи нижчі, ніж загалом в Україні. Нині при обласній інфекційній лікарні створено кабінет амбулаторного прийому, головний напрямок роботи якого – скласти базу даних на хворих. Ми приймаємо всіх недужих на хронічні вірусні гепатити – і В, і С, і невизначені – так звані гепатити неясної етіології. Вони становлять досить великий відсоток захворюваностей, – каже головний інфекціоніст області. – Поки що у нас виявляють лише три види гепатиту, хоч їх є набагато більше. У світі діагностують також гепатити D, Е, G, Дельта, ТТ".

З іншого боку, за останні роки в області з’явилася сучасна апаратура для дослідженнь. Торік в обласній санстанції почала діяти ПЛР-лабораторія (полімеразна ланцюгова реакція – метод діагностики вірусних захворювань. – Авт.), за допомогою якої можуть встановити навіть тип, наприклад, вірусу гепатиту С. Є така лабораторія і в Центрі

СНІДу. Імовірно, найближчим часом з’явиться і в обласній клінічній лікарні, тому можна говорити, що діагностичні перспективи наших медустанов зростатимуть.

Не вирок!

Інколи гепатит С пов’язують зі СНІДом. Причина в тому, що ці дві інфекції часто йдуть поряд. Хворі на СНІД дуже часто (понад 20 % усіх недужих) уражені гепатитом С. Але останній лікується і не обов’язково призводить до ускладнень. "Далеко не всі 100 % хворих мають хронічний гепатит, цироз печінки чи первинну карциному печінки. Якщо людина веде правильний спосіб життя, не вживає алкоголь, обмежує себе в їжі, яку не можна вживати при проблемах із печінкою, має нормальні умови праці, проживає в сприятливих екологічних умовах, то, звісно, ймовірність переходу в хронічний гепатит, цироз чи карциному набагато зменшується. Все залежить насамперед від самої людини, – наголошує Михайло Поляк. – Для успішного одужання вірус треба якомога раніше виявити. Якщо функції печінки не порушені й людина почувається добре, то необов’язково відразу розпочинати лікування. Просто заражений вірусом повинен перебувати на диспансерному обліку й бодай двічі на рік обстежуватися. Гепатит С – не вирок. Люди з ним живуть багато років, народжують дітей. Шлях порятунку – обстеження якомога більшої кількості населення, щоб знати, яка в області ситуація. Тоді зможемо застосовувати відповідні заходи".

Де перевіритися на наявність вірусу гепатиту С?

На Закарпатті це можна зробити в обласній клінічній інфекційній лікарні, Центрі СНІДу. Аналізи безплатні і протестуватися може всяк охочий. Крім того, платний аналіз можна замовити в лабораторіях "Діла" та "Сінео", які  проводять обстеження в Києві.

Чи можна заразитися статевим шляхом?

Статевий шлях передання гепатиту С малоактуальний. При незахищеному статевому контакті з носієм вірусу ймовірність інфікування становить 3–5 %. В умовах моногамного шлюбу ризик передання вірусу мінімальний, проте він зростає при наявності великої кількості партнерів, випадкових зв’язків. Особам, які мають статеві контакти з хворими на гепатит С або носіями вірусу, рекомендується використання презервативів.

Передавання гепатиту С від матері до дитини

Від  матері плоду вірус гепатиту С передається рідко – не більш ніж у 5 % випадків. Інфікування можливе тільки при пологах під час проходження родових шляхів. Немає даних, що вказують на можливе передання вірусу з молоком матері. Годувати груддю при наявності гепатиту С у матері рекомендують припинити, якщо є порушення цілісності шкіри молочних залоз, кровотеча.
Інфіковані жінки, як правило, нормально виношують вагітність. Діти в більшості випадків народжуються здоровими, хоч ризик вертикальної передачі гепатиту С  від матері є.

Хто важче  переносить хворобу?

Особи, що зловживають алкоголем. У них цирози розвиваються протягом 5–8 років. Також важче хворіють люди похилого віку й діти. Крім того, їм нерідко протипоказане повноцінне противірусне лікування. Особи старшого віку мають більшу вірогідність розвитку хронічного гепатиту С та його несприят­ливих наслідків (цироз печінки).

Де перевіритися на наявність вірусу гепатиту С?

На Закарпатті це можна зробити в обласній клінічній інфекційній лікарні, Центрі СНІДу. Аналізи безплатні і протестуватися може всяк охочий. Крім того, платний аналіз можна замовити в лабораторіях "Діла" та "Сінео", які  проводять обстеження в Києві.

Чи можна заразитися статевим шляхом?

Статевий шлях передання гепатиту С малоактуальний. При незахищеному статевому контакті з носієм вірусу ймовірність інфікування становить 3–5 %. В умовах моногамного шлюбу ризик передання вірусу мінімальний, проте він зростає при наявності великої кількості партнерів, випадкових зв’язків. Особам, які мають статеві контакти з хворими на гепатит С або носіями вірусу, рекомендується використання презервативів.

Хворому або інфікованому члену родини НЕ можна:

• бути донором крові чи органів для пересаджування;
• користуватися загальними предметами побуту, які можуть слугувати факторами передачі (станки й прилади для гоління, епілятори, зубні щітки й нитки, манікюрні набори).

При порізах і саднах слід прикривати їх бинтом або пластиром, щоб кров не потрапила назовні (якщо потрібно зробити перев’язку чи поставити пластир, треба вдягнути медичні рукавички)
Встановлено, що вірус гепатиту С виживає в зовнішньому середовищі (наприклад, у засохлих краплях крові) при кімнатній температурі протягом принаймні 16 год, і навіть до 4 днів. Всі місця, куди випадково потрапила кров інфікованого члена сім’ї, мають бути оброблені дезінфекційним розчином – наприклад, мийними засобами, що містять хлор або розчином хлорного вапна в пропорції 1:100. Прання при 60 градусах інактивує вірус за 30 хвилин, кип’ятіння – за 2.

Гепатит С не передається по¬віт­ряно-крапельним шляхом (при розмові, чханні, зі слиною тощо), при ру¬ко¬стисканні, обіймах, користуванні загальним посудом, їжею чи напоями. Якщо в побуті сталося інфікування, то при цьому обов’язково мало місце потрапляння частинки крові від хворого або носія вірусу у кров зараженого (при травмі, порізі, через садна тощо).

Хворі й носії вірусу гепатиту C не повинні ізолюватися від членів сім’ї і суспільства, їх не слід обмежувати або створювати особливі умови в роботі, навчанні, доглядати за ними (діти, літні особи) тільки на підставі наявності інфекції.

Юрій Лівак, "Старий Замок "Паланок"
18 березня 2010р.

Теги: гепаьтит

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини