На церемонії вручення нагороди "Мати-героїня", 72-річна закарпатка вразила столичний бомонд колоритним національним вбранням

У Києві Президент України Віктор Янукович особисто вручив посвідчення до почесного звання України "Мати-героїня", медаль та цінний подарунок 39 багатодітним матерям, серед яких три закарпатки, в тому числі й мешканка Син.Поляни Василина Іллівна Кут.

На церемонії вручення нагороди "Мати-героїня", 72-річна закарпатка вразила столичний бомонд колоритним національним вбранням

У Син.Поляні багато жінок, які заслуговують на звання "Мати-героїня". Як повідомила начальник відділу у справах сім'ї, молоді та спорту РДА Тетяна Горова, на сьогоднішній день його присвоєно 32 синполянкам. До речі, найбільше у районі. За інформацією секретаря сільської ради Марії Красняник, яка готувала пакет документів до винагороди землячок, найбільш яскравою особистістю, жінкою, яка завжди була у центрі уваги сільчан, є мати п'ятьох дітей Василина Іллівна Кут. Впродовж життя не тільки земля була годівницею родини Кутів. За радянських часів жінка працювала на різних роботах. Тривалий час завідувала дитсадком у Син. Поляні. Згодом за проявлену активність, життєву позицію сільчани обрали її депутатом сільської ради, де вона зайняла посаду секретаря. Як і більшості синполянців, на її долю випало і заробітчанство. Аби прогодувати дітей, їздила на сезонні роботи навіть за межі України.

Та не сподівалася 72-річна синполянка, що почесне звання "Мати-героїня", на яке вона чекала майже рік, у переддень 8 Березня отримає із рук Президента України Віктора Януковича. На Банковій, де проходили урочистості, верховинка привернула до себе увагу яскравим колоритом національного вбрання. Як зізналася сьогодні, відчула на собі зацікавлені погляди телевізійних журналістів, а відома їй з телеекрану політична діячка Ганна Герман навіть підійшла і поцікавилася верховинським орнаментом вишивки на рукавах сорочки.

Своїми враженнями від пережитого і побаченого в столиці Василина Іллівна поділилася з своїми гостями - начальником відділу у справах сім'ї, молоді та спорту РДА Тетяною Горовою, секретарем сільської ради Марією Красняник та журналістами районної газети "Верховина".

...У білосніжній власноруч вишитій сорочці, яскравій хустці, біжутерії, що доповнює стиль верховинського національного одягу, разом з дочкою Марією та внучкою Аліною в охайній і затишній оселі зустріла нас господиня. Правду кажучи, я сподівалася побачити бабусю. Натомість на порозі стояла невелика на зріст, мила і добродушна, напрочуд енергійна у свої роки жінка. Її щира і відверта посмішка, гостинність відразу налаштували на приємну бесіду та позитивні емоції. Погляд привернули вишивки, що зі смаком доповнювали інтер'єр невеликої, але дуже затишної оселі. Помітивши зацікавлені погляди гостей, Василина Іллівна зізналася, що рукоділля - її улюблена справа, яку успадкувала ще в дитинстві від матері. У вишивці, а це серветки, скатерті, рушники, килимки відтворено символи життя краян, і що найголовніше, ці роботи наочно характеризують її жіночу вправність, майстерність, розмаїття рукотворного мистецтва, яким залюбки захопилася і її дочка Марія. У кожен орнамент майстриня вклала ніжність і тепло. Вона майстерно володіє "хрестиком", "гладдю", "низиною". За бесіди Василина Іллівна згадала, як за комуністичних часів її роботи експонувалися на обласному конкурсі народних промислів в Ужгороді, де їх було відзначено першим призовим місцем. Диво-вишивки настільки собі вподобав якийсь чиновник, що навіть забув їх повернути господині.

Неперевершені враження залишилися в жінки від поїздки до столиці. Ця звістка застала її зненацька. З Божого храму відкликала донька матір і повідомила про те, що за кілька годин треба бути на залізничному вокзалі у Волівці. Проявила ініціативність в організації поїздки землячки, посприяла і фінансово, і морально секретар Син.-Полянської сільради Марія Красняник. Таким чином у супроводі дочки у призначений час Василина Іллівна Кут у Волівці долучилася до своїх двох супутниць і вже наступного дня їх гостинно приймав Київ.

Високий рівень обслуги, ввічливість, уважність до кожної з них були проявлені в Адміністрації Президента України, де за "круглим столом" зібрали 39 багатодітних матерів України. Поява Президента Віктора Януковича викликала хвилю щирих оплесків. Привітавши всіх з наступаючим Міжнародним жіночим днем, Віктор Федорович особисто вручив кожній посвідчення до почесного звання України "Мати-героїня", медаль та цінний подарунок, сфотографувався з ними на згадку, прийняв подарунок - вишивану скатертину від мукачівки, а запрошення погостювати на Верховині - від синполянки. Привітність і щирість у спілкуванні з жінками проявила і заступник голови Адміністрації Президента Ганна Герман. Приємні спогади у Василини Іллівни і від влаштованого святкового фуршету на Банковій. За своєї комунікабельності, щирості до співрозмовника і тут вона знайшла земляка в особі працівника обслуги в Адміністрації Президента, родом з Ужгорода. Поспілкувавшись з молодим чоловіком, також запросила його відвідати перлину Карпат - Синевирське озеро, покуштувати традиційний верховинський токан. А він на знак вдячності та людяності на власному автомобілі доставив Василину Іллівну та її двох супутниць з великими пакунками цінних подарунків на столичний залізничний вокзал.

Візит до Києва, зустрічі із знаменитостями не втомили Василину Кут. Приїхавши в Син. Поляну в недільну обідню пору, не прилягла відпочити з дороги жінка, а одразу подалася до Божого храму. Подякувала Всевишньому за те, що допоміг їй на старості літ бути в оточенні тих людей, які будують Україну, а також попросила здоров'я тим, хто посприяв їй у цьому - голові райдержадміністрації Івану Роману, начальнику відділу у справах сім'ї, молоді та спорту РДА Тетяні Горовій і, звичайно, керівникам свого органу місцевого самоврядування Юрію Горвату та Марії Красняник. Адже почесне визнання дає їй право на отримання одноразової грошової допомоги у сумі понад 6,5 тис. грн., плюс надбавка до щомісячної пенсії.

Прощаючись із щирою співрозмовницею, не втрималась запитати, в чому еліксир її "молодості".

- У постійному русі, - з посмішкою на вустах зізналася Василина Іллівна. Ще й зараз разом з дітьми заготовляє сіно для худоби у віддалених від дому урочищах, збирає дари лісу. Особливо знається на лікарських травах. Має багато літератури, з якої черпає знання про їх застосування. У засушеному виді трави у вигляді чаю та настоянок рекомендує всім і, звичайно, вживає сама.

Марія Рубець, "Верховина"
15 березня 2010р.

Теги: мати-героїня, Синевирська Поляна, Василина Кут

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини