Ужгородців цікавить кількість перевірок, податковий кредит і ставки єдиного податку

Відбулася "гаряча" телефонна лінія начальника ДПІ у м.Ужгороді Марії Бадиди

Ужгородців цікавить кількість перевірок, податковий кредит і ставки єдиного податку

Під час гарячої телефонної лінії, яку днями в редакції нашої газети проводила начальник Державної податкової інспекції в м. Ужгороді Марія Бадида, читачі переймалися, в основному, практичними питаннями: когось цікавило, чи може він розраховувати на податковий кредит, когось - чи не збільшиться кількість перевірок або ставки єдиного податку. Усі отримали вичерпні відповіді, до того ж втішні: наразі фіскальний тиск на громадян не посилюватиметься.
- Добрий день, це Катерина з Ужгорода. Чи не плануєте збільшити цьогоріч кількість перевірок?
- Ні, таких намірів не маємо. Перевірки у нас проводяться згідно з національним планом, а також оперативні - відповідно до затверджених наказів на початок кожного місяця. Збільшувати їх кількість нема потреби.
- Надія телефонує. Чи очікуєте наразі якихось кардинальних змін податкового законодавства?
- За нинішньої ситуації, коли через кризу не спостерігається збільшення платежів, взяти їх можна тільки з неурізаних податків. Отже, або їх зменшувати, або соцстандарти не піднімати. Хіба що раптом у нас пішов би активний розвиток промисловості й приток інвестицій, у чому я особисто сумніваюся: Європа сама має купу проблем, тож у кращому випадку пропонує нам виробництво на давальницькій сировині з використанням дешевої української робочої сили. Утім, Закарпаття це й так не стосується - тут бюджет наповнюється, в основному, за рахунок малого й середнього бізнесу, де більше половини надходжень - від торгівлі й посередництва. Надіємось, що з приходом нового уряду буде введено податок на нерухомість, який покращить наповнення місцевого бюджету.
- Анастасія турбує. Мене цікавить, чи не буде в нас проблем із наповненням дохідної частини, адже бюджет не прийнятий? І чи не виникатимуть у підсумку затримки соціальних виплат? Для мене це актуально, бо сиджу у відпустці по догляду за дитиною до 3-х років.
- Відсутність бюджету абсолютно не впливає на збір податків. У бюджеті є прикінцеві положення, якими трактується та чи інша стаття дохідної частини, але фактично всі надходження платежів ідуть на основі законів про конкретний вид податку. Хоча з прийняттям бюджету на поточний рік встановлюється, наприклад, додатковий коефіцієнт щодо плати за землю або відрахування сплати податку з дивідендів для окремих пріоритетних галузей господарства, проте у цих випадках ми діятимемо на підставі нормативної бази минулого року. Аналогічна ситуація з витратною частиною. Безумовно, всі соціальні виплати проводитимуться, але в розмірах, затверджених бюджетом 2009-го. Тобто менше, ніж минулоріч, ви отримувати не можете.
- Але за лютий "дитячих" грошей я ще так і не одержала.
- Кошти для пенсій і соціальних виплат у бюджеті є, я дізнаюся, в чому там справа. Зателефонуйте пізніше мені в приймальню. (З'ясувалося, що станом на 1 березня допомога по догляду за дітьми до 3-х років за лютий виплачена всім. Взагалі, через проблеми з наповненням бюджету можливі кількаденні затримки соціальних виплат, але до 25 березня за поточний місяць вони будуть закриті.)
- Добрий день, це Тетяна з Ужгорода. А ви зараз маєте по місту доведений якийсь план надходжень?
- Так. Поки що показники не затверджені, бо нема бюджету, але маємо орієнтир: не менше факту минулого року. За січень-лютий цю планку ми взяли, по деяких напрямах навіть є покращення. Скажімо, податок з доходу фізичних осіб порівняно з відповідним періодом 2009-го становить 105,3%, збір з власників транспортних засобів - 184,7 %, плата за землю -113,4 %.. Хоча в середньому йдемо на рівні минулого року, про вихід із кризи поки що говорити зарано.
- Приватний підприємець Віктор. Я працюю на єдиному податку. Цього року будуть мінятися його ставки?
- Поки що ні. Ми це завжди затверджуємо на сесії міської ради, проте вирішили цьогоріч, як і в 2009-му та 2008-му, не підвищувати ставок єдиного податку. Ідемо назустріч підприємцям у зв'язку з кризою.
- Дякую, це вже легше.
- Віталій Іванович телефонує. Хто повинен подавати декларації про доходи? Я, наприклад, військовослужбовець. Мене це стосується?

- Декларації повинні подавати громадяни, які отримували неоподатковані доходи не за основним місцем роботи (наприклад, якісь інвестиційні прибутки, дивіденди, виплати за кордоном), а також усі, хто претендує на отримання податкового кредиту, тобто навчає дітей або сам платно навчається, проходить лікування, яке офіційно потребує оплати, має іпотечний кредит тощо. Ці люди мають подавати декларації, незалежно від того, де вони працюють, і їм буде зроблено перерахунки. Якщо ж ви впевнені, що всі ваші доходи 2009-го оподатковані при отриманні з джерела оплати, можете не подавати декларацію, за базою даних усе буде видно.
- І все-таки, як я можу впевнитися, що з мене податки утримано, і яка відповідальність тих, хто сплатив не все?
- Ви можете написати офіційну заяву до податкового органу з проханням надати інформацію щодо отриманих у 2009 році доходів, і протягом 3-4 днів вона надійде. З довідки буде видно всі ваші оподатковані надходження. Якщо ж людина мала "ліві" доходи й не вказала їх у декларації до 1 квітня, а податківці встановили цей факт, такого громадянина викликатимуть в ДПІ й застосовуватимуть відповідні санкції.
- Гаряча лінія? Мене звати Олена. Скажіть, будь ласка, чи виправдовується подання електронної звітності й для чого взагалі вона потрібна?
- Це можна трактувати по-різному, але давайте подивимося на вигоду для самих платників податків. Якщо ви маєте електронні ключі й уклали угоду, то подаєте всю звітність в електронному вигляді через Інтернет, а значить, вам не потрібно йти в податковий орган і вистоювати там у черзі. Ну і, безумовно, рано чи пізно закон визначить подання електронної звітності обов'язковим, як у всіх європейських країнах, тож не варто чекати останнього моменту й переходити на новий режим в авральному порядку. У першу чергу це стосується тих, хто претендує на відшкодування ПДВ.
- Добрий день, Єва з Ужгорода говорить. Як ви боретеся з зарплатами в конвертах?
- Ваше питання дуже актуальне, бо незважаючи на те, що ставка податку з доходів фізичних осіб у нас невелика (було 13, потім стало 15%), така проблема стоїть гостро. Безумовно, роботодавці скаржаться не стільки на податок з доходу фізичних осіб, як на нарахування на фонд оплати праці - у ПФ, соцстрах і т. д. А боремося з зарплатами в конвертах у першу чергу оперативними перевірками приватних підприємців, які працюють на єдиному податку. Наприклад, приходимо в готель чи ресторан, дивимося, хто у них працює фактично і за договорами, чи є всі дозвільні документи, чи платяться податки. Є й інші методи. Все це фіксується, а потім у разі виявлення порушень керівників викликаємо, застосовуємо санкції і головне, переконуємо офіційно оформляти людей і платити їм зарплату прозоро. Важливо, щоб і самі працівники розуміли: кілька зайвих сотень нині, але без оподаткування, в майбутньому обертаються проблемами при оформленні пенсій чи допомоги, скажімо, по втраті працездатності. Бо виявляється, що в людини, яка сумлінно ходила на роботу, ні стажу, ні офіційних доходів нема. На жаль, про такі речі починають думати пізно. А ми в цьому напрямку працюємо постійно.
- Галина Вікторівна з міського управління праці. Іноді до нас звертаються люди, щодо котрих нам потрібно отримати підтвердження: чи вони працювали, чи отримували доходи? Можемо отримати у вас таку інформацію?
- Так, але просто зателефонувати не достатньо, ви повинні звернутися до нас офіційно. Є єдина база даних по всій Україні, яку обробляють у Києві, саме туди ми робимо запит і за кілька днів отримуємо потрібну інформацію. Планується створення єдиної база даних для податкової, пенсійного фонду, соцстраху, соціального забезпечення, і тоді оперативніше можна буде отримувати такі дані.
- Андрій, студент УжНУ. Я вчуся заочно, паралельно працюю. Чи маю право на податковий кредит?
- Так, маєте. Потрібно тільки пред'явити декларацію, копію угоди про навчання і квитанцію про сплату. Декларація про доходи подається до 1 квітня, а документи щодо оформлення податкового кредиту приймаються протягом року.

Мирослава Галас, "Ужгород"
13 березня 2010р.

Теги: Бадида, податковий, гаряча лінія

НОВИНИ: Соціо

17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
» Всі новини