Василь Лінтур: Необхідною умовою ефективного управління є контроль за виконанням рішень

Відбулося засідання постійної комісії облради з питань розвитку продуктивних сил, виробничої інфраструктури, банківської діяльності та інвестицій, яку очолює Василь Лінтур

Василь Лінтур: Необхідною умовою ефективного управління є контроль за виконанням рішень

У її роботі взяли участь, крім голови комісії, його заступник Нуцу Марина, секретар комісії Юдіта Петеї, член комісії Михайло Качур, керівники структурних підрозділів ОДА, обласних установ та організацій.

На порядок денний було винесено низку питань щодо виконання рішень, які перебувають на контролі згаданої комісії. Серед них - про заходи обласної державної адміністрації та обласної ради щодо стабілізації фінансово-економічної ситуації в Закарпатській області у зв’язку із світовою фінансово-економічною кризою, про Програму економічного і соціального розвитку області на 2009 р., про Програму розвитку малого підприємництва в області на 2009 – 2010 рр., про Регіональну програму підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, про Програму створення індустріальних парків на території Закарпатської області на 2008 – 2012 рр., про Програму створення та накопичення регіонального резерву матеріально-технічних засобів для попередження та ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та їх наслідків на 2007 – 2010 рр., про Програму розвитку системи аварійно-рятувального обслуговування населення Закарпатської області на 2006 – 2010 рр., про Програму енергоефективності та енергозбереження Закарпатської області на 2009 – 2013 рр., відповідь на низку звернень, серед яких - Звернення депутатів обласної ради до Кабінету Міністрів України, народних депутатів України – вихідців із Закарпаття щодо передачі будівлі дошкільного закладу в смт Тересва Тячівського району, Звернення депутатів обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо виділення з державного бюджету асигнувань на відновлення зруйнованих і пошкоджених паводками доріг та проведення ремонтних робіт на дорожній мережі області, про постачання, тарифи та організацію обліку питної води, яку споживає населення області. А також - розгляд листів та нормативно-правових актів, що надійшли до згаданої постійної комісії.


Кризи боятися – в суспільстві не жити

Начальник головного управління економіки ОДА Віктор Погорєлов, інформуючи про заходи щодо стабілізації фінансово-економічної ситуації в Закарпатській області зазначив, що основна увага керівництва області протягом 2009 року була спрямована на зменшення негативних наслідків впливу фінансово-економічної кризи, зокрема, збереження позитивних тенденцій щодо зайнятості населення області, у т.ч. стосовно забезпечення зайнятості та соціального захисту вивільнених працівників. За 2009 рік на підприємствах усіх форм власності створено нових робочих місць для 19448 осіб (за 2008 рік – 31686). З метою запобігання вивільнення працівників керівникам підприємств пропонувалося тимчасово запровадити режим роботи неповного робочого часу. 

Протягом 2009 року із загального фонду місцевих бюджетів на виплату заробітної плати спрямовано 72,3 відс. Загального обсягу проведених видатків (без врахування отриманих з державного бюджету субвенцій), на оплату енергоносіїв – 6,5 відс. та на медикаменти і продукти харчування – 7,0 відс. З метою недопущення кредиторської заборгованості по заробітній платі та енергоносіях місцеві бюджети області отримують короткотермінові позички на покриття тимчасових касових розривів. Так, протягом 2009 року оформлено 629 таких позичок на загальну суму 322 925,5 тис.грн, які повністю повернуто.

 Коли зайшлося про економічний і соціальний розвиток області за 2009 рік, то депутати відмітили, що торік криза таки далася взнаки – спостерігався спад виробництва в краю. Та вже у січні цього року економіка краю помітно пожвавішала. Так, зростання промислового виробництва сягнуло 116 відсотків, обсяг торгівлі зріс на 113,6 відсотка. Транспортні перевезення збільшилися на 118,3 відс. Цьогоріч ситуація складна в першу через те, що не прийнятий державний і відповідно місцеві бюджету Тому є потреба підвищити організаторську роботу місцевих органів влади, управлінь ОДА щодо ефективного вирішення назрілих проблем краю. Водночас депутати вирішили зазначену Програму зняти з контролю у зв’язку із закінченням терміну її дії та прийняттям Програми економічного соціального розвитку області на 2010 рік.

Щодо розвитку малого підприємництва в області на 2009 – 2010 рр. Як відмітили члени депутатської комісії, вже третій рік поспіль в області запроваджено відшкодування відсоткових ставок за кредитами, наданими суб''''єктам малого та середнього підприємництва для реалізації інвестиційних проектів. З обласного бюджету у 2009 році на даний захід виділено 300,0 тис.грн, які використані в повному обсязі. Протягом 2009 року 11 суб''''єктів підприємницької діяльності області отримали кредити із застосуванням часткового відшкодування відсоткових ставок (надання послуг з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування, будівництво та реконструкція готельно-туристичних комплексів, надання якісних послуг з обслуговування автотранспортних засобів та розширення інфраструктури малих міст. Серед районів та міст області лише два райони - Іршавський та Виноградівський здійснювали відшкодування підприємцям відсоткових ставок. На реалізацію заходів програми розвитку малого підприємництва в області з обласного бюджету використано 415,5 тис.грн. То ж члени комісії дійшли висновку рекомендувати зазначеному управлінню й надалі здійснювати відповідні заходи стосовно створення сприятливих умов для розвитку малого підприємництва в області.


Дорогами до Євро-2012

З великою зацікавленістю розглядали обласні парламентарі і хід виконання рішення обласної ради про Регіональну програму підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу (№501 від 12 березня 2008 року). На фінансування обласних заходів, визначених згаданою програмою, на 2009 рік передбачено 32,66 млн.грн.

Приміром, Службою автомобільних доріг у Закарпатській області за рахунок державного бюджету фактично профінансовано виконані роботи по будівництву об’їзної автодороги м.Берегово – Астей – МАПП „Лужанка” та будівництву частини ділянки автодороги Київ – Чоп на суму 10,3 млн грн.
 

На будівництво (реконструкцію) міжнародних пунктів ропуску „Дяково”, „Вилок”, „Лужанка”, „Косино” та „Дзвінкове” Виноградівської митниці у 2009 році виконано робіт на суму 8,2 млн. грн.

Було вирішено: нехай профільні управління ОДА продовжують працювати у цьому напрямку на належному рівні. При цьому необхідно розмістити уздовж доріг, йдучи назустріч Євро-2012, важливі для автомандрівників об''''єкти - мотелі, кемпінги, готелі, ресторани, крамниці й кіоски, де б подорожуючий міг відпочити, помитись і придбати в подарунок рідним унікальні місцевого виробництва сувеніри. Словом, дане питання депутатська комісія далі триматиме на контролі.


Про індустріальні парки і енергозбереження в краї

Жваво обговорювали депутати і хід виконання рішення обласної ради про Програму створення індустріальних парків на території Закарпатської області на 2008 – 2012 рр. (№487 від 12.03.2008 р.).За 2009 рік заходи даної Програми профінансовано на суму 70,0 тис. грн. За ці кошти здійснювалась підготовка розрахунків до визначення критеріїв створення індустріальних (промислових) парків на території області, підготовка пропозицій щодо змін і доповнень до чинних нормативно-правових актів з питань ефективного функціонування індустріальних (промислових) парків й таке інше. Ясна річ, дане питання також далі перебуватиме на контролі. 

Дискутували депутати і розглядаючи хід виконання Програми енергоефективності та енергозбереження Закарпатської області на 2009 – 2013 рр., з якого інформував начальник управління промисловості та розвитку інфраструктури ОДА Володимир Католик. За його словами, відповідно до зазначеної Програми у 2009 році впроваджувалися енергозберігаючі заходи та технології у промисловому секторі, в бюджетних установах та організаціях, на підприємствах житлово-комунального господарства та в побуті. З метою зменшення втрат енергоносіїв реалізовувались заходи на об''''єктах енергопостачальних компаній, на підприємствах області проводиться установка коректорів на прилади обліку газу та впроваджувалися прилади обліку енергоносіїв у житловому секторі.

Побудовано 95,6 км нових мереж напругою 0,4-10,0кВ (21,5 млн.грн), 3,5 км нової лінії 110 кВ „Воловець-Майдан” (3,9 млн.грн.), відремонтовано 969,7 км електромереж різної напруги. В ході ремонту замінено 4298 одиниць опор, 707 км проводу, 492 одиниці трансформаторних підстанцій, 137 одиниць силових трансформаторів, проведено чистку 3567 км електромереж.

Протягом 2009 року у навчальних закладах здійснено ряд першочергових заходів, зокрема будівництво автономних котелень, реконструкцію котелень із заміною застарілого обладнання, ремонт, заміну та ізоляцію теплових систем, заміну вікон і дверей.

Крім того, у 20 навчальних закладах, які фінансуються з обласного бюджету, встановлено енергозберігаючі освітлювальні прилади у кількості 1762 од., замінено 330 вікон і 255 дверей. Всі вище перераховані заходи впроваджуються за рахунок коштів обласного та місцевого бюджетів та залучених коштів. Фінансування виконання заходів Програми із державного бюджету у 2009 році не проводилося.

Таким чином, реалізація заходів з енергозбереження дозволила отримати економію паливно-енергетичних ресурсів по Закарпатській області протягом 2009 року у розмірі 36234 тонн умовного палива.

 Щодо планів на 2010 рік, то незабарому Тячівському районі розпочнеться будівництво першої із каскаду чотирьох малих гідроелектростанцій на річці Тересва. Також є напрацювання і щодо реконструкції діючої Теребле-Ріцької ГЕС. Вклавши в її модернізацію понад 75 мільйонів доларів, можна збільшити потужність ГЕС удвічі.

Тому депутати були одностайні в тому, що необхідно продовжувати роботу в напрямку переходу насамперед бюджетних установ, організацій на більш ефективні джерела опалення. А в плані розвитку альтернативної енергетики необхідна підтримка держави. Відповідно дане питання комісія далі держатиме на контролі.

 Обговорили члени комісії і низку відповідей на Звернення депутатів обласної ради та інші важливі документи.

 - Багато рішень обласної ради перебуває на контролі нашої комісії. Це той інструмент, з допомогою якого вдається якісно і ефективно виконувати свої службові обов’язки посадовцям, поліпшити імідж влади, сформувати довіру народу до неї, – підсумовує Василь Лінтур. – Та головне все ж сьогодні – зберегти стабільну роботу галузей і підприємств нашого краю. І обласні влада та депутати працюють у цьому напрямку.

Анна Романенчук
12 березня 2010р.

Теги: облрада, рішення, Василь Лінтур, засідання

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини