"Пенсіонер" закарпатського Інтернету

Олександр Богданов про бізнес, туризм та залежність у всесвітній мережі

"Пенсіонер" закарпатського Інтернету
Ця людина відома багатьом користувачам Інтернету на Закарпатті. А якщо і не знають особисто, то користуються плодами роботи його студії, яка розробляє веб-сайти та займається їх дизайном. Олександр Богданов не лише знавець та наповнювач Інтернету із великим досвідом і стажем, він також має безпосереднє відношення до розвитку туристичної галузі в нашому регіоні. Зокрема його персональний сайт Tour.uzhgorod.ua - один з найцікавіших, де можна прочитати про унікальні місця краю, про які інколи не знають навіть досвідчені гіди. Варто сказати і про сайт "Тест-драйви та дегустації" (www.test.uzhgorod.ua), на якому безжалісно оцінюються всі заклади, які потрапляють у поле зору "краєзнавця-дилетанта". А мета у мого співбесідника одна - покращити життя собі, своїм друзям та загалом всім іншим. І не лише у віртуальному просторі, а й у цілком реальному...  
 
"У 14 років я вже працював на Міністерство оборони…"
 
- Тебе вважають піонером закарпатського Інтернету...
        
- Так, але мої друзі називають мене не піонером, а "пенсіонером" закарпатського Інтернету. Звісно, це жарт. Однак якась доля істини в цьому також є. Захоплення можливостями Інтернету у 1998 року оформилося у студію з веб-дизайну. На той час ми почали робити проекти у мережі, які були досить простенькими. І ось вже 12 років впевнено почуваємо себе на цьому сегменті ринку. За цей час створили 250 сайтів різного роду складності.
 
- А почалося все…
 
- З комп’ютерної гри. Пам’ятаєш, на початку 90-х з’явилися на вокзалах ігрові апарати з екранами, до яких продавали жетони. Система нагадувала примітивне міні-казино, а власник заробляв на цьому 10%. Мені виповнилося тоді 12 років і я вже написав декілька подібних комп’ютерних програм. Допоміг у цьому мій перший комп’ютер білоруського виробництва "Байт". Про мої розробки дізналися підприємці. Так я заробив свої перші триста доларів. А у 14 років мені дозволили користуватися 286-им комп’ютером у Інституті проблем реєстрації інформації, який у переважній більшості виконував замовлення Міністерства оборони. А згодом навіть запропонували там працювати. І хоча мені ще не виповнилося 16-ти, однак Академія Наук України дала спеціальний дозвіл взяти дитину на роботу.
 
- Твоя біографія починалася приблизно так, як у Білла Гейтса…
 
- Різниця тепер лише у тому, що він нині супербагата людина, а я - власник маленької веб-студії на периферії. По-перше, я ніколи не відчував себе бізнесменом та капіталістом. Я далекий від бізнесу, моя основна спеціальність - математик-педагог. До речі, всі курсові, дипломну роботу, та дисертацію писав по комп’ютерним вірусам та методології захисту інформації від нелегального доступу. Однак так її і не захистив, хоча аспірантуру закінчив. Також ніколи не ставився до веб-дизайну як до бізнесу. Скоріш як до хобі, яке приносить гроші.
 
Інтерактивна мапа Ужгорода – як антикризовий проект
 
- А які сайти на твою думку будуть цікавими для всіх закарпатців?
 
- Варто заглянути для цього на одну з моїх перших розробок - "Каталог сайтів Закарпаття" (www.list.uzhgorod.ua), який успішно працює з 1997 року. Ним користуються щодня декілька тисяч відвідувачів. Він "знає" приблизно 95% всіх закарпатських ресурсів в Інтернеті. А нещодавно ми запустили плід наших 6-місячних розробок – "Інтерактивну мапу Ужгорода" (www.maps.uzhgorod.ua). Це ніби мапа міста з космосу, яку можна збільшувати при бажанні. Тут можна подивитися де розташовані готелі - достатньо натиснути на потрібну опцію. Так само ресторани, паркування, заправки. Тобто все, що необхідно гостю у нашому місті. Це був дуже важкий, однак цікавий проект.
 
- А який сенс було його створювати?
 
- В першу чергу для себе і моїх друзів. А також він виконує і рекламну функцію. Ми безкоштовно розміщуємо інформацію про будь-який заклад, цікавий для туристів. Для цього потрібно лише подати заявку з назвою, телефоном і адресою. І кожен дізнається навіть про маленький генделик десь у Сторожниці. А за дуже незначну платню можна "привілеювати" будь який заклад, розмістивши про нього додаткову інформацію. Проект "Мапа Ужгорода" ми почали розробляти у кризу, тому керувалися правилом - зараз все має бути дешево. Так само і щодо цін на рекламу. Цим ми зробили свій благодійний крок назустріч кризі.
 
- А чи багато об’єктів туризму (готелі, ресторани, садиби) мають власні сторінки?
 
- Не набереться навіть і 10 відсотків від загальної кількості. Значну частину з них розробляла наша студія. Бо наш коник саме туристично-рекреаційна галузь. Мова нині йде максимум про 30-50 сайтів, які варті уваги.
 
- Яка ситуація нині з закарпатським Інтернетом загалом?
 
- Закарпатському Інтернету всього 15 років. На початку було всього кілька десятків сайтів. За ці роки суто закарпатських сайтів з’явилося не більше 2 тисяч. З них більша частина "померла" вже в перші роки існування. Нині дійсно справжніх повноцінних сторінок, що працюють і живуть - не більше 100. Це дуже мало. Я, людина, яка просто зобов’язана слідкувати за тенденціями у цьому плані - на протязі тижня переглядаю не більше 15 сайтів, які мене цікавлять. Більшість часу присвячую власним проектам, написанню контент-статей для них. Це забирає насправді дуже багато часу.
 
 
Наші підприємці ще не готові до бізнесу в WWW
 
- Для чого люди створюють сайти? Це насамперед бізнес-проекти?
 
- Запити найрізноманітніші. Скажімо, інтернет-магазини. Їх створюють тоді, коли людина знає де дістати популярний товар значно дешевше, ніж він представлений на ринку. З одного боку не потрібно сплачувати безліч податків, шалених сум за оренду, позбавляє від численних перевірок. Зараз на Закарпатті існує 10-15 інтернет-магазинів, однак реально працює не більше трьох. Практика доводить: неможливо на локальному ринку працювати лише в Інтернеті. А вийти на всеукраїнський важкувато. Бо конкуренція страшна. А взагалі у нас значно менше сайтів, цікавих контентних проектів, ніж у інших областях України.
 
- Однак бізнесмен, що себе  поважає, просто зобов’язаний створити власний веб-сайт...
 
- Абсолютно вірно. Існує навіть жарт, що підприємці, які не мають власного сайту скоро повимирають як мамонти. У мережі обов’язково мають бути хоча б контактні дані. А якщо про підприємця там нуль інформації - то який це бізнес? Тим паче іміджева веб-сторінка коштує у межах 70-120 доларів. Це не великі гроші, погодьтеся.
 
- Можливо деяких підприємців відлякує можлива зайва увага контролюючих органів?
 
- Так, перше питання зазвичай: а чим мені це загрожує? Відповідь: нічим, якщо ви займаєтесь легальним бізнесом. Однак головне навіть не створення інтернет-магазину. Основна проблематика - як отримати гроші за товар, перевести їх у "твердий кеш" і доставити товар у стислі строки. Так, існують так звані електронні валюти. Найпопулярніша це WebMoney – система онлайн-платежів, віртуальна валюта. Основна перевага її в тому, що ваш платіж здійснюється за лічені секунди. Тобто вибрали товар, і одразу оплатили, як у звичайному магазині. Однак купити WebMoney у провінції досить складно. Банки анонсували таку послугу, однак на ділі чекати прийдеться від 2 днів до тижня. А, наприклад, українські електронні гроші, еквівалент гривні, приймають далеко не всі інтернет-магазини. Або перераховують за низьким курсом. За оплату товару також знімають відсоток - зазвичай 1-3%. Виходять незаплановані витрати. Хоча для тих, хто "живе" у мережі і регулярно отримує веб-гроші - це цілком прийнятний вихід. Тому це нині дуже популярний спосіб сплачувати за товари та послуги. Торгівля в Інтернеті - це велика наука, яку також варто опрацювати багатьом підприємцям.
 
- А ти користуєшся електронними грошима?
 
- Я користуюся багатьма електронними валютами. Їх найбільший плюс – саме у моментальності платежу. Не потрібно йти у банк, чекати. Однак електронні гроші немає ніякої потреби переводити у гривні чи долари. Я лише чекаю моменту, коли вони мені знадобляться. Тобто якщо вони з’явилися у вас у гаманці, то краще тримайте їх там. Прийде час заплатите за якийсь товар, за послугу. Це справді дуже зручно. А от переводити їх у "твердий кеш" - не вигідно…
 
- Але ж існують у світі й інші способи оплати у мережі…
 
- За кордоном жодні електронні гроші просто не потрібні. Вибрав товар, "чиркнув" кредитною карткою - все цивілізовано і законно. Однак у нас цього досі немає, бо в нашій країні не врегульовано ще багато питаньта доволі багато шахраїв. В Україні власник кредитної картки - це вже потенційний злодій. Тому, аби скористатися кредиткою потрібно ще вводити додаткову інформацію – наприклад, номер телефону, а саму картку можуть ще перевіряти "на справжність" до 2 тижнів. Тобто основна перевага - миттєвість - зникає.
 
 
- Тобто розпочинати бізнес в Інтернеті у нас ще дуже важко?
 
- Так, і 9 з 10 підприємців ще не готові до цього. Тому ми маємо підготувати клієнта до майбутніх перспектив. І якщо виникають сумніви - краще взагалі не починати роботу. Однак я був здивований, що потік клієнтів з початком кризи у нас збільшився вдвічі-втричі. Багато хто з бізнесменів звернули увагу на рекомендації "антикризових фахівців", які пропонували створити свій веб-сайт, як один з способів захистити свій бізнес. Простіше кажучи, це означає, що потрібно виходити в Інтернет, аби залишатися на плаву. Але глибоко помиляється той хто вважає, що в мережі існують шалені та легкі гроші. Звісно якщо він не злодій та шахрай.
 
Для батьків всесвітня мережа – велике зло 
 
- Які загрози підстерігають користувачів Інтернету?
 
- Розвелося останнім часом багато "фішінгового" контенту - інструментів, які витягують з довірливих людей кредитну інформацію, паролі та гроші. Врятуватися від шахраїв в Інтернеті пересічному громадянину складно. Але найгірше, що ваш комп’ютер можуть заразити і зазомбувати. І тоді за сигналом він почне робити все, чого захоче зловмисник. Скажімо, ви пишете курсову, а в цей час ваш улюблений комп "бомбить" головний сервер Пентагона…
 
- Такого почуєш, що і в Інтернет не захочеш заходити...
 
- А краще і не варто без потреби. Бо Інтернет – це, по великому рахунку, велике зло.
 
- Дивно таке чути від людини, заробіток якої напряму залежить від Всесвітньої павутини.
 
- Що поробиш, якщо приходиться варитися у цьому середовищі. Все колись починалося як дуже чудова річ - як величезна база інформації, глобальна бібліотека. Однак для багатьох батьків нині Інтернет це зло, яке забрало їхніх дітей, що постійно сидять "У контакті" та "Однокласниках". Про інтернет-залежність психологи попереджали вже давно - тепер ми пожинаємо ці плоди. Практично кожний школяр має свою сторінку у соціальній мережі. А в результаті лише соціальні драми: істерики дітей та жах для батьків. Тож, чому я маю радіти, що з’являється все більше таких користувачів, які грають лише в он-лайн ігри та переписуються? Хоча змінити тенденцію можна - потрібне виховання, увага з боку батьків.
 
- Що у найближчих планах?
 
- Ми працюємо у провінції, тому особливо амбітних планів немає. Головне, для нас зберегти  дружні стосунки з клієнтами - це наша основна позиція. Однак ми нікому не нав’язуємо свої послуги. Тому правило "клієнт завжди правий" у нашому бізнесі не працює. Бо веб-дизайн - це не кілограм печива. Так, деяких відлякують надто жорсткі умови, однак ті, що працювали з нами не раз казали потім "дякую". Ще одне правило - ми не ганяємося за "довгим баксом". Нам не потрібен стрес, ми або дружимо з клієнтом, або не працюємо взагалі.
 
- Ти забезпечена людина?
 
- Складне питання. Я заробляю саме стільки скільки можу витратити. А ще ми спонсоруємо закарпатський КВН, різні благодійні проекти, допомагаємо ромам та дітям-сиротам - зробили безкоштовно декілька сайтів для їхніх організацій. Загалом вже близько 40 сайтів на наших хостинг-серверах – це суто благодійні проекти. Це мої особисті стосунки з власним "Я". І відсоток благодійності залежить від стану моєї душі. У важкі часи його менше, але я нікому не відмовляю у допомозі, якщо справді можу допомогти.
Олександр Ворошилов, "Старий Замок "Паланок"
12 березня 2010р.

Теги: Олександр Богданов, інтернет, веб-дизайн, туристичний

Коментарі

SLS 2010-03-12 / 18:41:00

Дуже цікаво було прочитате дане інтерв'ю, а особливо побачити фотографії, оскільки Богданов, будучи дуже відкритою "інтернет людиною", старається щонайменше "світити" своїм обличчям. Не вірите? Спробуйте знайти його фотографії в мережі :-)

Ігор Сирота 2010-03-12 / 16:37:00

Хоча Олександр в якійсь мірі мій конкурент, але я поважаю його як особистість і ціную внесок який він зробив у розвиток Закарпатського веб-будування та краю в цілому, деякі його ресурси досить цікаві та корисні. Особливо досить вдалі проекти: "Путевые заметки краеведа-дилетанта", "Субъективные заметки независимого потребителя" та проект "Все WiFi-зоны Ужгорода" (яким останні пару місяців я особисто користуюсь).




П.С. Дуже б хотілось бачити Олександра в блогах "Закарпаття online.БЛОГИ"

Саша В. 2010-03-12 / 16:22:00

Саша, у нас был "узконаправленный" разговор, с которого я все время порывался спрыгнуть на тему туризма и всего остального, для меня более интересного, чем Интернет. Но раз выбрал такую тематику - не мог отходить в сторону. Потому что с Алекс. Богдановым действительно можно говорить часами на разные темы. Но вот где это потом напечатать? Да, и лучше просто заглянуть на его сайты, которые отлично говорят сами за себя. П.С. Спасибо за оценку :)

Ол.Попович 2010-03-12 / 16:03:00
Вау! Круто! Прочитати інтерв'ю зі своїм давнім товаришем дуже цікаво. Це як погляд збоку. Але мушу зауважити -- Сашко Богданов набагато цікавіша і глибша людина, аніж лише у іпостасі "персіонер інтернету". Чого вартий хоча б його краєзнавчий сегмент його діяльності. Чи ресторанна критика. Чи талант фотографа. Словом, про Сашка ще писати і писати. :)

Дякую за матеріал, порадів за автора і за героя.

Олег Диба 2010-03-12 / 15:35:00
Привіт, Алекс! Радий вітати тебе на Закарпатті онлайн. Розумію, що пропонувати таке "пенсіонерові" закарпатського інтернету", на перший погляд, дивно, і всеж... Запрошую тебе до участі в блогах, які щойно відкрилися на Закарпатті онлайн. Зайво повторювати, наскільки це важливо для нашого закарпатського болота. Власне тому хотів би бачити на нашому ресурсі твій блог, поява якого буде знаковою для багатьох інших. Хай твоя поява у ньому буде навіть не частою, зате, переконаний, як завжди нестандартною, вільнодумною і загалом якісною. Удачі!

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини