В Ужгороді вп'яте відбудеться фестиваль еротичного мистецтва "Березневі коти"

26-28 березня в Ужгороді п'ятий раз поспіль відбудеться Міжнародний фестиваль сучасного еротичного мистецтва "Березневі коти".

В Ужгороді вп'яте відбудеться фестиваль еротичного мистецтва "Березневі коти"

Можливо, знайдеться в Ужгороді кілька людей, котрі не чули про "Березневі коти", але багато їх шанувальників чекають з нетерпінням на цю подію, що, за традицією, відбудеться 26-28 березня 2010 року.
 
"Березневі коти" – фестиваль, який за 4 роки свого існування поступово вийшов за межі літературної акції, фестивалю місцевого та загальноукраїнського рівнів, і навіть – за рамки еротичного. Тепер він поєднує в собі різнопланові мистецькі заходи, учасниками яких є майстри як українські, так і з-за кордону, а в центрі його знаходиться Асоціація Митців "Ротонда" на чолі з Віком Ковреєм, що постала свого часу з однойменного Неформального літературного об’єднання.
 
У рамках фестивалю проводяться виставки фотохудожників і митців пензля, читання поезій та прозових текстів (іноді з музичним чи відеосупроводом), літературні слеми, тематичні вечірки з міксами ді-джеїв-cicarrones-ів.  Цікавими є фестивальні флеш-моби. Незважаючи на кількість і різноплановість заходів, організатори  дотримуються ідейної цілісності. А для максимального задоволення потреб шанувальників мистецтва "ротондівці" піклуються про відповідну атмосферу фестивалю – досягненню цього сприяють поєднання різних видів мистецтв, вибір закладів для проведення заходів,  відповідні декорації чи костюми.
 
Цьогоріч "Березневі коти" святкують свій пів’ювілей, тому вони обіцяють бути особливо цікавими – кількість акцій не зменшиться, географія митців розшириться, і – що найголовніше – мистецькій асоціації не бракувало нових ідей.

Як людина, що не завжди була осторонь цього процесу, а могла побачити його також зсередини, хочу поділитись деякими своїми враженнями. Починались "Коти" ще в студентські часи. Університетська аудиторія зібрала небайдужих до поетичного слова, щоб вперше в Ужгороді шокувати їх ходінням у в’язаних капцях по викладацькому столу, символічним перевдяганням на тому ж столі, а також сміливістю підняття тем еротичних у стінах alma mater. Те, що вперше відбулось тоді, започаткувало фестиваль високого рівня. Сучасний його формат – плід важкої і тривалої в часі роботи. Вона вимагала зусиль, вдосконалення та праці перш за все над собою.

З попередніх "Котів" згадується сонячний березневий день, у який відбувалась презентація  "Джинсового покоління" (другі "Березневі коти") у рові біля Ужгородського замку, де учасники виступали з гучномовцем, а поряд в онлайн-режимі художник малював графіті-кішку з витвореної в металі емблеми ЕротАртФесту. На третіх "Котах" найочікуванішою для мене подією був приїзд улюбленого письменника Юрка Іздрика, а найбільше задоволення отримала від можливості його супроводжувати. Того ж року ужгородський слухач познайомився з полтавським гуртом "Контрабас", який відіграв два концерти. Однією з невід’ємних частин фестивалю є афтепаті – продовження розмови у невимушеній домашній, але не менш творчій, атмосфері.

На останніх, 4-их "Березневих котах", на жаль, вдалося відвідати не всі заходи. Але саме вони ("Бк-4") сподобались мені найбільше і приємно вразили високим рівнем організації. Позитивний слід залишили виступи білоруських гостей – цікаво, що при цьому не виникло мовного бар’єру, а самі гості приємно вирізнялись один з-поміж одного оригінальністю стилю і чудовими акторськими здібностями, вони запам’яталися гарною риторикою, почуттям гумору, вмінням підтримувати інтерес у слухачів. На жаль, мені не вдалось бути присутньою на слемі, але атмосфера, яка там панувала, не могла не подобатись. А щодо обрання переможця – справедливо, що це виявився один з найкращих учасників фестивалю – гість з Білорусі.

Отож, коли в кінці березня Ужгород починає жити бурхливим мистецьким життям, і коли ті, хто живе ним щоденно, і ті, що не мають до мистецтва жодного стосунку, скупчуються у місцях, де відбувається обов’язково щось цікаве, – не пропустіть і ви свого шансу відірвати клаптик  загального задоволення.

І найкраще в ці дні взагалі не планувати собі нічого іншого – поціновувачам мистецтва буде що послухати, на що подивитись, а митцям, крім того, випаде можливість обмінятись досвідом.

Мар'яна Хемій, співорганізатор ЕротАртФесту "Березневі коти" (2006 р.)
07 березня 2010р.

Теги: фестиваль, еротичний, Березневі коти

НОВИНИ: Культура

15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
» Всі новини