"Пап-джаз-фест" повертається і буде присвячений пам'яті його засновника (ДОПОВНЕНО)

5 березня на всіх любителів джазу чекає справжнє свято - Ужгород знову прийматиме "Пап-джаз-фест", який за час свого існування здобув чимало прихильників.

"Пап-джаз-фест" повертається і буде присвячений пам'яті його засновника (ДОПОВНЕНО)

Рік перерви був спричинений несподіваною смертю його засновника Віллі Папа-старшого. А цьогорічний, ХІІ Міжнародний ромський фестиваль джазового мистецтва продовжувачі справи легендарного джазмена - його син, композитор і музикант Вільгельм Пап та брат Аладар - вирішили присвятити пам’яті Вілмоша Аладаровича. І відбудеться він, як і всі досі, в ужгородському Падіюні.

Унікальність “Пап-джаз-фесту” в тому, що він єдиний з-поміж подібних йому в Україні заснований ромами, а саме Товариством музичної культури циганів Закарпаття “Лаутарі”, каже Віллі Пап-молодший, і в кожному з 11-ти попередніх обов’язково, крім “Пап-джаз-квартету”, брав участь ромський джазовий колектив. А загалом його гостями за ці роки стало близько 100 гуртів. “Завдяки Віллі Папу-старшому в Ужгороді побували видатні музиканти зі світовим іменем, зокрема Пітер Кардареллі, Монті Вотерс, Едвард Намисловський, Додо Шошока, Євген Дергунов. Вони приїжджали на знак поваги до нього. Цього разу музичні гурти зберуться в пам’ять про нього”.

Про зібрання джазменів в Ужгороді Віллі Пап уперше задумався ще у 1982 році, коли побував на Всесоюзному джазовому фестивалі в Дніпропетровську. А втілити мрію вдалося лише за часів незалежності. “Починаючи з 1995 року, наш квартет брав участь у багатьох фестивалях, у тому числі й у Всесвітньому в Будапешті. І щоразу, повернувшись додому, батько задавався питанням: чому в нас такого не може бути? Тоді й почалася посилена робота в цьому напрямі, - розповідає Віллі-молодший. - Його підтримав тодішній начальник управління культури ОДА Василь Габорець; багато допомогли в організації й Міжнародний фонд “Відродження”, Ужгородська міська рада та управління культури ОДА (вони й досі долучаються до організації заходу). А прихистив новий фестиваль, що стартував 1997 року, Ужгородський палац дітей та юнацтва, педагогом якого був батько. Відтоді його зал - постійне місце проведення фесту. Маємо й традиційних спонсорів. Це Девелоперська компанія “СТС”, що є генеральним спонсором (генеральний директор Володимир Панов, до речі, великий поціновувач джазу), ЗАТ “Єврокар” (Олексій Ягічев). Цього року до них приєдналися ТОВ “Стимул+” (Володимир Данацко) та меценат Микола Жолтані, засновник торгової мережі “Зіна 0-24″.

Що прикметно: на концертах “Пап-джаз-фесту” завжди збирається багато молоді, а значить мета, яку ставив перед собою Віллі Пап-старший, - залучити якнайбільше молоді до справжнього мистецтва - досягнута. “І нехай вони не стануть джазменами, але навчилися розуміти і слухати джаз”, - каже Пап-молодший.

Нинішній фестиваль не обмежиться концертом, який розпочнеться о 19.00. О 18.30 у фойє Падіюну буде розгорнута фотовиставка, присвячена історії фестивалю та пам’яті його організатора. “Сподіваюся, це буде приємною несподіванкою для учасників та гостей, бо експозицію намагалися створити таким чином, аби туди, окрім “фотолітопису” життя батька, потрапили й світлини з учасниками, в тому числі тогорічними”, - зазначає Віллі.

Буде ще один сюрприз: на місці Вілмоша Папа-старшого в квартеті виступатиме його онук, 17-річний третьокурсник Ужгородського державного музичного училища ім. Д. Задора Едуард. Він виконуватиме майже ту саму програму, яку грав дід. І саме з ним родина Папів пов’язує майбутнє як квартету, так і фестивалю, бо справа Віллі Папа-старшого має жити - він на це заслуговує.

"Ужгород"
04 березня 2010р.

Теги: Пап-джаз-фест, Віллі Пап, ром, композитор, музикант, циган, джаз

Коментарі

козман 2010-03-15 / 20:04:00
дуже слабий ривень це не джаз.

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини