Нестор Шуфрич влаштував у МНС надзвичайну кадрову "чистку"

Кадрова революція, яка відбувається зараз в Міністерстві надзвичайних ситуацій, загрожує перетворити МНС в щось середнє між філією СДПУ(о) і «кадровим резервом» податкової адміністрації.

Нестор Шуфрич влаштував у МНС надзвичайну кадрову "чистку"Прихід Нестора Шуфрича на посаду міністра надзвичайних ситуацій, хоч і викликав у когось іронію, а у когось скепсис, загалом був сприйнятий суспільством. Українці дуже швидко звиклися з новими політичними реаліями, коли міністрами стають політичні фігури. Тим більше, що під час свого виступу у Верховній Раді напередодні призначення Нестор Іванович заявив, що не буде звільняти з міністерства професіоналів та створювати надзвичайну ситуацію в міністерстві.

Однак, за інформацією з достовірних джерел, на першій робочій нараді з керівним складом МНС Нестор Шуфрич поцікавився у присутніх, хто до якої партії належить. Тоді багато хто це сприйняв, як тривожний сигнал. І не помилився. Пізніше заступник міністра Володимир Антонець поодинці викликав працівників міністерства, і, за зачиненими дверима, посилаючись на волю міністра, наполегливо переконував їх писати рапорти на звільнення за власним бажанням. В іншому випадку заммінітстра погрожував перевірками з подальшим звільненням. Можливо, Нестор Іванович і не в курсі того, що відбувається, а його заступник діє з власної ініціативи. Але про те, що погрози не були порожніми словами, свідчить наступне: МНС, від підрозділів міністерства і до районних відділень, зараз активно перевіряє Головне контрольно-ревізійне управління. Подейкують, що окрім «зачистки» ненадійних кадрів, перевірки мають ще одну мету – пошук компрометуючої інформації на екс-міністра надзвичайних ситуацій, а нині главу президентського секретаріату Віктора Балогу.



Тепер про тих, хто прийшов. Заступником міністра 30 січня був призначений такий собі Андрій Скіб‘як, який працював керівником податкової адміністрації на Закарпатті в часи губернаторства Івана Різака. А ще раніше пан Скіб‘як був заступником Сергія Медведчука - голови львівської обласної податкової. Департамент контролю і моніторингу МНС очолив Ігор Пачків, який керував секретаріатом віце-спікера Віктора Медведчука, а потім Медведчук забрав перевіреного кадра очолювати секретаріат адміністрації президента Кучми. Також Нестор Шуфрич звільнив начальника Департаменту зони відчуження, колишнього директора ЧАЕС Сергія Парашина. На його місце прийшов Сергій Вус, колишній начальник ДПА у Яворівському районі Львівської області (нагадаю, що всі податківці області тоді мали членство СДПУ(о)).





Оббиває пороги кабінету Шуфрича в пошуках свого місця в МНС і Василь Андрієнко, який очолював департамент будівництва. В міністерстві розповідають, що менше ніж за рік роботи в департаменті йому вдалося придбати квартиру в елітному будинку елітного району міста Києва. В той час, коли проти його заступника і за сумісництвом кума Олександра Коваленка було відкрито кілька кримінальних справ, які, втім, вдалося зам’яти. Кажуть, що для цього Коваленку навіть довелося продати машину і квартиру. Втім, ми в ці чутки, звичайно ж не віримо.



Але це ще півбіди, коли далекі від надзвичайних ситуацій люди будуть займатися економікою, фінансами, будівництвом і матеріально технічним забезпеченням. Інша справа – керівники головних управлінь МНС в областях. Тут також суцільні «професіонали». Взяти хоча б регіони з найбільшим техногенним навантаженням, ті, де знаходяться найбільші гарнізони МНС. Відтак, Луганським управлінням МНС віднедавна керує близький друг Миколи Азарова Генадій Сухороченков, що за Кучми працював в структурах кримської міліції і прокуратури, а також деякий час очолював Закарпатську податкову. В Донецьку МНС очолив депутат міської ради від Партії Регіонів Андрій Бондаренко, що до цього працював в обласній адміністрації та заступником директора ТОВ «Корунд». Пан Бондаренко має до надзвичайних ситуацій приблизно таке саме відношення, як і його дружина Олена Бондаренко, народний депутат України від тої ж Партії регіонів. А головне управління МНС в місті Києві очолив колишній народний депутат від СДПУ(о) Володимир Заєць. Цей колишній комсомольській функціонер, після того, як СДПУ(о) не потрапила до парламенту, деякий час пропрацював заступником міського голови Харкова Михайла Добкіна.



Специфіка діяльності органів МНС передбачає у разі виникнення надзвичайної ситуації негайне прибуття на місце події керівника головного управління відповідного регіону. І з моменту прибуття той автоматично починає керувати операцією по ліквідації надзвичайної ситуації, віддає накази. Іншими словами, від дій або бездіяльності цих людей залежить здоров‘я і життя тисяч людей – потерпілих і рятувальників. І призначати на цю посаду підприємців або податківців, це все одно, що слюсарю давати хірургічний скальпель для операції.

Втім, якщо новопризначеним кадрам свій «професіоналізм» ще доведеться довести, то департамент пожежної безпеки МНС України зараз намагаються очолити люди з таким «послужним списком», в чийому «професіоналізмі» в питаннях корупції не доводиться сумніватися. Так, головним пожежником України знову хоче стати такий собі Валерій Бовсуновський, а його заступниками - Сергій Бочковський та Сергій Медведенко. Згадані персонажі свою кар’єру зробили у столичному управлінні МНС, а в департамент пожежної безпеки міністерства свого часу їх призначив Давид Жванія. Однак, на своїх посадах вони пропрацювали менше трьох місяців, хоч і встигли там добре «погосподарювати». Новий міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога з мотивацією «корупційні дії» перевів цю трійцю на нижчі посади. Себто, повернув їх назад у київське управління МНС, де Бовсуновський обійняв посаду головного пожежного інспектора міста Києва, Бочковський – його заступника, а Медведенко – начальник відділу нормативно-технічної роботи.

У давно знайомому Києві пожежники також розпочали бурхливу діяльність. Ця «діяльність» дуже добре висвітлена у майже 30-тисторінковій довідці за результатами планової перевірки київського управління комісією МНС (червень 2006 року). Комісія складалася з 24 осіб на чолі і очолював її заступник міністра. Перелік виявлених перевіркою зловживань вражає. І якщо невиконання планових заходів, недоліки у роботі зі зверненнями громадян, недбале ведення документації – можна списати на звичайне нехлюйство (що, втім, не звільняє від відповідальності), то в інших пунктах мова йде про відвертий кримінал.



Стосується це, насамперед, видачі дозволів на початок роботи підприємств та оренду приміщень. Будь-якому підприємцю, який має бодай один кіоск, відомо, що без відповідного дозволу «пожежників» він працювати не зможе. Так само йому відомо, яке поле для корупції тут відкривається. У випадку з кіоском можна відкупитися сумою в кілька десятків тисяч доларів. А скільки коштує виданий з порушенням дозвіл, наприклад, для супермаркету електроніки? Залишається лише здогадуватися.



Отже, перевіркою було встановлено, що більшість виданих київським управлінням МНС дозволів відповідно не реєструвалися і не направлялися до місцевих органів державного нагляду, що унеможливило подальший облік та протипожежний контроль цих об‘єктів. Якщо вірити офіційній статистиці, то у 2005 році київські пожежники таким чином не видали жодного дозволу. В той час, як у Києві відкривалися магазини, ресторани, салони краси і торгівельні склади. Схема дуже проста – за певну суму видається дозвіл з порушеннями, але оскільки він ніде не реєструється, то ніхто не може перевірити обґрунтованість виданого дозволу.


А те, що вони видавалися абияк свідчить наступний абзац довідки: «Як тенденція в роботі ГУ МНС України в Києві простежується видача дозволів на початок роботи із наявними порушеннями вимог пожежної безпеки, які можуть призвести до пожежі, перешкоджати гасінню або евакуації людей під час пожеж».



З іншого боку, зафіксовані факти протизаконних скасувань дозволів, що паралізувало будь-яку діяльність підприємців. Тільки за п’ять місяців 2006 року Сергій Бочковський, якщо вірити результатам перевірки, скасував 14 таких дозволів, в тому числі і для ресторану мережі «Росінтер» на площі Бессарабський 5-а. Знову ж таки залишається здогадуватися: власники підприємств не захотіли давати данину, чи просто конкуренти запропонували більше.



Але це не єдині ознаки корупційних діянь потенційних майбутніх головних пожежників України. Ось їх далеко не вичерпний перелік: видача позитивних експертних висновків на проекти новобудов, прийняття в експлуатацію новобудов з невиконаними протипожежними заходами, «прикривання» посадових осіб, відповідальних за порушення правли пожежної безпеки, грубі порушення розслідування справ по причинах пожеж.



За результати перевірки комісія МНС дійшла висновку, що Бовсуновський, Борковський та Медведенко не відповідають займаним посадам і міністерству пропонувалося розглянути питання про недоцільність їх перебування на займаних посадах.



Однак, ці питання в МНС так і не були розглянуті, а згадані особи терміново злягли «на лікарняний», де вони перебувають і зараз, очікуючи свого підвищення. А Сергій Бочковський уже навіть призначений тимчасовим в.о. заступника департаменту пожежної безпеки. В міністерстві кажуть, що впевненість цих людей в своєму повернені базується на цифрі з шістьома нулями. Доларовий еквівалент цієї цифри нібито був запропонований безпосередньо Нестору Шуфричу. Зважаючи на попередній досвід «діяльності» цих хлопців, можна не сумніватися, що повернуть вони собі цю суму дуже швидко.

Втім, кадрові перестановки в МНС лише почалися і попереду нас чекає ще багато сюрпризів.
"Оглядач"
01 лютого 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини