Українські радари в Мукачеві та Севастополі будуть обслуговувати німецьку аерокосмічну програму?

Найближчим часом в Україну прибуде група технічних фахівців Аерокосмічного центру ФРН для опрацювання умов співпраці з українськими колегами з використання радара в Севастополі і Мукачевоі на користь центру.

Українські радари в Мукачеві та Севастополі будуть обслуговувати німецьку аерокосмічну програму?

Мова йде про застосування української системи контролю та аналізу космічної обстановки для попередження зіткнень з космічними об'єктами німецького угруповання супутників дистанційного зондування Землі TerraSAR-Х і TanDEM-X, а також супутників німецького наукового угруповання. Унікальність TerraSAR-Х полягає у використанні для комерційних знімків устаткування, виготовленого на основі технологій, що раніше застосовувалися тільки у військових програмах.

На сьогоднішній день аналогічні радари експлуатують тільки оборонні відомства США і Японії. Представники Аерокосмічного центру ФРН повинні відпрацювати і представити українським колегам вимоги до точності вимірювань траєкторних, формат і спосіб передачі даних. У свою чергу, українська сторона зацікавлена у вивченні використовуваних німецькими колегами методів оцінки ризиків зіткнень космічних об'єктів, а також методики траєкторних вимірювань, що використовується німецьким радаром. Поки економічні умови угоди не оголошуються.

На даному етапі це, мабуть, зробити непросто. Тим більше що в 2008 році представники Росії, пояснюючи необхідність термінового відмови від двох радіолокаційних станцій (РЛС) в Україні, заявляли, що ці радари взагалі неможливо використовувати в міжнародній кооперації, тим більше спільно з ЄС. Наприклад, колишній начальник Головного штабу ракетних військ стратегічного призначення РФ генерал-полковник Віктор Єсін сказав тоді, що "цей намір українців утопічний". За словами Есина, українські центри не підлягають реконструкції і їх "неможливо використовувати без того, щоб зруйнувати і побудувати на їх місці щось інше". Генерал підкреслив, що Росія відмовилася від застосування цих застарілих станцій, оскільки вони виробили експлуатаційний ресурс.

Українська сторона вважає інакше. Рік тому Юрій Алексєєв, у той час генеральний директор Національного космічного агентства України, досить оптимістично оцінював перспективи включення українських радарів до європейської системи безпеки. "Ці станції - один з елементів глибокоешелонованої системи ПРО. Ми зараз думаємо запропонувати свої послуги Європі, яка намагається створити систему безпеки ", - сказав він. Алексєєв також зауважив, що експлуатаційні можливості українських РЛС вже отримали високу оцінку західних фахівців. "Щоб продовжити їх експлуатацію, ми займемося їх модернізацією, є бачення, як їх модернізувати", - підкреслив він.

З квітня минулого року, після односторонньої відмови Росії від використання наших РЛС, ці комплекси пройшли плановий техрегламент і почали функціонувати як засоби української системи контролю та аналізу космічної обстановки. При цьому НКАУ розробляє стратегію застосування станцій до 2015 року за двома напрямками: внутрішньому і зовнішньому - у рамках міжнародного співробітництва. Опрацьовується також програма модернізації вузлів для забезпечення їх експлуатації до 2020 року. Очікується, що переведення радарів на новий режим роботи (як засоби контролю космічного простору) забезпечить 30%-ве скорочення витрат на їх обслуговування у порівнянні з бойовим використанням в російській системі СПРН.

Росія щорічно виплачувала Україні $ 1,5 млн., хоча українська сторона вказувала, що реально витрачає на утримання двох станцій близько $ 3 млн. Взагалі, у випадку, якщо українсько-німецьке співробітництво у цій сфері дійсно буде мати практичну реалізацію, Росія може з повним правом кусати лікті, особливо з урахуванням результатів президентських виборів в Україні. Адже відмова від використання РЛС в Мукачевому і Севастополі був обумовлений не технічною необхідністю, а бажанням покарати "прагнення України в НАТО". До речі, россійская станція СПРН в Армавірі, яка повинна була ще два роки тому замінити українські радари, до цих пір не стала до ладу. У січні командуючий космічними військами РФ генерал-майор Олег Остапенко в черговий раз заявив, що РЛС під Армавіром буде поставлена на бойове чергування вже в поточному році. Тим самим підтвердивши, що уже рік у російської ПРО існує пролом на південно-західному напрямку, яка утворилася після відмови від українських радарів.

Особливу пікантність ситуації надає той факт, що Росія "осліпла" саме на тому напрямку, де згідно з її нової військової доктрини знаходиться головна загроза - НАТО. США тим часом мають намір розміщувати елементи своєї ПРО в Східній Європі і на Чорному морі. Отже, Москва або в дійсності не вважає альянс загрозою своїй безпеці, чи в даних обставинах діє нелогічно. Тепер Росія опинилася в ситуації, коли Україна в НАТО вже не йде, новий український президент позитивно дивиться на будь-яке поглиблення відносин з РФ, а радари в Севастополі і Мукачевому вже готуються до роботи в єдиній системі з європейцями. Як тепер буде розвиватися ситуація, сказати складно. Проте видається, що російське керівництво не зможе "переступити через свою гордість" і запропонувати вийти на новий рівень відносин у сфері СПРН у тристоронньому форматі: Україна - ЄС - РФ. Адже тоді доведеться визнати, що Росія сіла в калюжу.

Михайло Самусь, Центр дослідження армії, роззброєння та конверсії, "Укррудпром"
27 лютого 2010р.

Теги: радар, космічний, аерокосмічний, РЛС

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини