Незвично звичний Ужгород фотохудожниці Беати Дудаш

Незвично звичний Ужгород показала молода фотохудожниця Беата Дудаш (ФОТО)
Фотосправа, як і футбол, медицина чи політика, належать до спеціальностей, на яких "знаються" всі. Особливо багато "фотохудожників" розвелося з появою цифрової техніки. І ли­ше з часом приходить усвідомлення (на жаль, не в усіх), що грати у футбол - це не лише по м'ячу лупити, займатися політикою - не тільки патякати з трибуни, а фотографувати - не лише натискати на кнопочку.

Незвично звичний Ужгород фотохудожниці Беати Дудаш

Справжній фотограф – це людина, яка вміє бачити по-особливому й може технічними засобами відтворити свій погляд іншим, одним знімком розказати людям багато. Щось таке вдалося зробити молодому ужгородському фотографу Беаті Дудаш, яка нещодавно виграла світлинярський конкурс, продемонструвавши членам журі Ужгород, якого вони раніше не бачили.

На фотографії – закритий дво­рик на вулиці Корзо. "Він дуже цікавий з погляду архітектури, але занедбаний. Можна сказати, перебуває в критичному стані. Мені він нагадує Львів – дуже мальовничий, – розповідає Беата. – До того ж, думаю, мало хто його бачив. Туристів туди точно не водять. Однією з умов конкурсу якраз і було показати цікаву частину Ужгорода, яку люди не помічають з першого погляду. Цей дворик, мені здається, нестандартний для нашого міста. Люди, якщо його й бачили, то дивилися не з такого ракурсу, як на фото. Я знала про його існування, але ніколи не думала про нього як про об'єкт для знімкування. І лише коли дізналася про конкурс і почала мізкувати, що б можна було представити, згадала про двір на Корзо".

"Звичайно, було б добре привести той дворик до нормального стану, – продовжує Беата. – Під час фотографування просто біля нас завалилася черепиця. Й жінка, яка там живе, підтвердила, що ремонт потрібен, причім нагальний, однак місцева влада цим не переймається".

Таких фотографій не побачиш у туристичних буклетах про Ужгород, у яких, природно, намагаються показати все найкраще, що є в місті, а не справжнє ставлення до архітектурної спадщини. Беата, однак, не погоджується, що на її світлині місто виставлене непринадним боком. Радше навпаки. "Насправді на знімку дворик виглядає дуже гарно. Мені здається, що це мистецька фотографія і, розглядаючи її, не думаєш про якісь проблеми, – каже дівчина. – Інша річ, що перед зніманням довелося самим прибирати сміття..."

Перемога в цьому конкурсі стала для Беати Дудаш уже другим досягненням. Їй було цікаво брати участь саме в цьому конкурсі, тому що загалом дів­чина спеціалізується на портретній фотографії, а не репортажній. "Отож хотілося показати місто, як я його бачу, й перевірити свої можливості в новому для себе жанрі. Тим приємніше було, що роботу так гідно оцінили, віддавши їй перше місце. Учасників усього було чоловік 25, однак інші давали більше робіт. Я ж подала лише цей один знімок".

Першу ж перемогу Беата здобула саме за портретну світлину. Той конкурс теж був присвячений нашому обласному центру, в одній із категорій треба було показати образ ужгородки. "На знімку, що переміг, – моя двоюрідна сестра. Ми часто працюємо разом. Я як фотограф і вона як модель. Можу сказати, що в нас склався вдалий тандем", – розповідає дівчина.

Фотографією Беата займається вже три роки. Не дивно, що вона обрала для себе це заняття, зважаючи на те, що її батько – Степан Дудаш – досить відомий на Закарпатті фотограф, який працює переважно в сфері пейзажної світлини. Фотографом був і дідусь – вів навіть гурток у Хусті. З відомих же світлинарів їй подобається Анна Лейбовіц – всесвітньо відома портретистка, яка здебільшого фотографує знаменитостей, вигадуючи їм дуже вдалі образи. Уподобання Беати не дивує, зважаючи на те, що найбільше вона любить працювати з людьми – робити портретні знімки: "Такий жанр мені більше підходить і за рисами мого характеру".

"У майбутньому дуже хочеться, щоб із фотографуванням була пов’язана й моя професія, – ділиться планами молода світлинярка. – Докладаю для цього дуже багато зусиль: присвячую фотографії майже весь вільний час. Знімаю для друзів, знайомих, намагаюся не пропускати будь-яких можливостей, адже це все – практика для мене".

Її роботи вже оцінили по заслугах старші колеги. Нещодавно дівчина стала членом Національної спілки фотохудожників України. Тож цілком можливо, що незабаром краяни почують більше про новий талант із Закарпаття – Беату Дудаш.

Юрій Лівак, "Старий Замок "Паланок"
25 лютого 2010р.

Теги: Беата Дудаш, фотохудожник, фотограф

НОВИНИ: Культура

15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
» Всі новини