Закарпатська Теребля - річка з характером

Хоч і снігу цього року багато, і морози немалі, могутня та дивовижна річечка Теребля розриває холодні кайдани криги, що стискають її ніжні рученята та невтомні ноженята, які зроду-віку прямують в далекі краї, несучи в собі красу, неповторність та потужну силу життя, яку для нас народжує Матінка-природа.

Закарпатська Теребля - річка з характером

Народження річки Тереблі відбувається біля підніжжя Горган у Національному природному парку "Синевир", що на Закарпатті.

Декілька кілометрів і на її шляху знаходиться перша серйозна перешкода – Вільшанське водосховище (Закарпатське море). Частина води біжить по трубах на Теребле-Ріцьку ГЕС з метою одержання струму. Вода, що переливається через греблю, (це буває в період сильних опадів) падає з 50 метрової "плотини" і подорож її триває довгих 80 кілометрів. Літом, коли посуха, води внизу – біля греблі, майже зовсім немає. Але Теребля не помирає, а починається трохи нижче зі струмка, а далі ще одного і ще… Коли вона доходить до Драгова, то вже досить швидка та глибока. А потім річка ще довго біжить, наповнюючись струмками та потічками і гордо вливається з правого боку у свою старшу сестру Тису.

Під час своєї подорожі Теребля оминає великі скелі та непорушні брили каміння, а ще високі гори і могутні ліси, мости та дамби. Тече й шепоче, камінчики омиває. Де глибоко, там зелено, здається, що й дна нема, насправді воно там є, тільки загадкова Теребля його ховає. Так і кличе: " Давай, пірни, сміливцю, я тебе не скривджу, якщо будеш слухняним гостем!" Трохи далі – там, на мілководдю, річка чиста та прозора і досить швидка. Маленькі рибини вільно плавають, виблискуючи на сонці.

Літо. Спека надворі. Крок за кроком – і ти вже лежиш у стрімких хвилях богині – Тереблі. Біля ніг плавають морени, піскарі, навіть за ноги щипають. Затримай подих та пірни, відкрий очі, та злийся з чистим підводним світом Тереблі. Дорослі риби ховаються від тебе ніби хочуть сказати: "Не чіпай нас, не чіпай!" Глибина річки різна і змінюється в залежності від пори року. Влітку від 30 сантиметрів до 4 метрів. На глибині трьох метрів відчувається тиск, що тисне в скроні, а на дні ніби вечоріє. Повітря вичерпалось, треба повертатись, промені сонця здаються такими далекими…Виринаючи з глибини, розмахуєш ногам і руками, мчиш по ковток повітря, здається, що ти пливеш до повітря цілу вічність. Мить – і повні груди… Таке відчуття не забути ніколи.

Теребля, як і більшість річок України, залюбки приймає гостей, але вимагає простих правил, які дуже легко запам’ятати і неважко їх дотриматись:

якщо не вмієш плавати, не лізь у глибоке;
не лови рибу під час нересту, не використовуй браконьєрські методи, лови на вудку, не позбавляй себе такого задоволення, а рибу потомства та масової гибелі;
не кидай у воду пляшки, консерви та сміття. Це не лише забруднює воду, на скло та інші колючі і ріжучі предмети можуть поранитися люди, тварини, а також і ти сам.

Дотримання цих простих правил врятує від фатальних випадків багатьох живих істот. Бо інакше, як річка розсердиться, як залютує, стане каламутною, глибокою і небезпечно, змітаючи все на своєму шляху.

Багато сміття не дає місця річці в руслі. Особливо ранньою весною, коли тануть сніги вона сама не своя і може багато біди наробити, для місцевих мешканців.

Було якось – глядиш, як різні дерева, кущі вода несе на собі. Шумить, гуде налякані люди рятують своє майно, худобу, дітей… В такій нещадній люті Теребля жалю не має. Корови, свині, вівці, собаки чого тільки не побачиш у воді. Вони бідні кричать, а допомогти їм несила. На лютувавши, річка повертається на своє місце, залишаючи тони сміття біля будинків людей мовляв: "Забирайте це ваше, а не моє!" Тільки вода відійде, люди зі сльозами на очах починають лагодити пошкоджені будинки, майно, очищати від каміння, кущів та сміття свої городи.

Біда навчила, хто біля річки живе, той сам сміття в річку не кидає й іншим не дає, бо знає, якими бувають наслідки. Але не тільки сміття виводить річку з рівноваги, є ще багато чинників, які негативно на неї впливають. Масове вирубування лісів, будування котеджів і будиночків біля самої води. Добування каменю та піску з річки, бо вони є дуже цінними будівельними матеріалами. Якщо класти річковий камінь у фундамент, то там практично не треба арматури. Все це і ще багато, багато чого потроху вбиває річку. Люди з кожним роком все більше беруть від природи, не даючи нічого взамін. А все хороше рано чи пізно закінчується… Старі жителі кажуть, що раніше такого не було, щоб влітку була повінь, як наприкінці літа 2008 щось подібне сталося. Вода була велика, але з берегів на щастя не виходила. Що далі готує Теребля людям у своїй лютій відплаті невідомо. Але вона, як будь-яка жива істота хоче відчувати піклування, захист, любов і шану до себе. Якщо цього не має, то вона ладна на будь-що, аби мати вищезгадане на яке відверто заслужила.

Ось така вона Теребля. Річка хоч і невеличка, але має свій великий характер.

Закарпатська Теребля - річка з характером

Закарпатська Теребля - річка з характером

Закарпатська Теребля - річка з характером

Закарпатська Теребля - річка з характером

В`ячеслав Рошко, "Міжгірський район"
22 лютого 2010р.

Теги: Теребля, теребле-Ріцька ГЕС, Горгани, водосховище

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини