Закарпатський облводгосп-2009: цифри, факти, фото

4 лютого в м.Ужгород відбулася колегія Закарпатського облводгоспу за участю Голови Державного комітету України по водному господарству В.А.Сташука.

Закарпатський облводгосп-2009: цифри, факти, фото

У засіданні колегії взяли участь член колегії Держводгоспу України, начальник Львівського облводгоспу В.Козак, головний інженер ВАТ "Укрводпроект" (м. Київ) О.Романишин, директор інституту "Львівдіпроводгосп" А.Якушев, представники колективів ДП "Об'єднана дирекція будівництва водогосподарських об'єктів Закарпатської області", міжрайонних управлінь водного господарства та будівельних організацій.

На порядок денний було винесено одне питання - про підсумки роботи водогосподарського комплексу області за 2009 рік та заходи щодо забезпечення сталого функціонування галузі у 2010 році.

Підсумовуючи діяльність, виконану у 2009 році облводгоспом та його структурними підрозділами, начальник управління В.П.Чіпак зазначив, що результативні показники по бюджетних Програмах, за якими фінансується облводгосп з державного бюджету, виконані в повному обсязі. Так, за 2009 рік на утримання водогосподарського комплексу використано 31,5 млн.грн., в т.ч. за рахунок коштів Державного бюджету - в сумі 14,7 млн. грн., за рахунок коштів спеціального фонду - 9,3 млн.грн. та 7,5 млн. гривень за рахунок коштів грантів Європейської комісії, пов'язаних з функціональними повноваженнями облводгоспу. За останні п'ять роки вартість основних фондів подвоїлася.

Дана оцінка дій водогосподарських організацій в період надзвичайних ситуацій, зокрема ліквідації аварії на магістральному продуктопроводі біля с.Кострино Великоберезнянського району. З метою недопущення потрапляння нафтопродуктів до р.Уж були задіяні спеціалісти облводгоспу, відділу комплексного проектування та Ужгородського міжрайонного управління водного господарства. Лабораторією облводгоспу здійснювався постійний моніторинг якості води. Завдяки вжитим заходам нам вдалось уникнути забруднення транскордонного водотоку р.Уж. Було забезпечено безаварійний пропуск весняної повені.

24-26 грудня 2009 року на річках області сформувався потужний паводок з досягненнями по окремих водпостах ІІІ ступені протипаводкового захисту. Завдяки автоматизованій системі АІВС-Тиса про формування та розвиток цього паводку завчасно були повідомлені всі відповідальні організації. Завдяки вчасно побудованим спорудам вдалось захистити цілий ряд населених пунктів Рахівського, Тячівського, Хустського, Виноградівського, Мукачівського, Берегівського, Ужгородського районів. На жаль там, де ще не дійшла черга до будівництва, спостерігались надзвичайні ситуації місцевого характеру.

Реалізація заходів Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р.Тиса та введення в дію нових протипаводкових споруд вимагають забезпечення їх надійної і ефективної експлуатації і потребують відповідного фінансування експлуатаційних робіт, поточного і капітального ремонтів.

Було відмічено також, що Програма моніторингу довкілля у частині контролю якості поверхневих вод по Закарпатській області за 2009 рік виконана.

Керівник водогосподарського комплексу області виділив нагальну проблему Закарпаття - це засмічення річок побутовими відходами, у зв'язку з цим намічено на 2010 рік ряд організаційних та інспекційних заходів.

В рамках виконання Регіональної Програми протипаводкового захисту у 2009 році за рахунок коштів місцевих бюджетів виконано робіт по розчистці русел річок, потічків та меліоративних каналів на суму 4,9 млн. гривень. Будівельні роботи велись на 58 об'єктах. Аналіз отриманої за 2009 рік інформації показує, що управліннями роботи виконувались лише на 35 об'єктах. Це свідчить, про необхідність покращення співпраці з органами місцевої влади з питань залучення до виконання цих робіт управлінь, як це передбачено рішенням сесії обласної ради, та виділення з місцевих бюджетів коштів на вирішення водогосподарських проблем області, зокрема, на реалізацію Регіональної програми протипаводкового захисту в басейні р.Тиси та на винесення прибережних смуг в натуру вздовж водотоків та інших водних об'єктів.

Облводгоспом розробляється і наприкінці першого кварталу 2010 року планується подати на розгляд обласної державної адміністрації та сесії обласної ради Програму по винесенню в натуру прибережних смуг вздовж водотоків та інших водних об'єктів.

В рамках міжнародного співробітництва на прикордонних водах забезпечено виконання всіх запланованих заходів. На протязі 2009 року було проведено 15 зустрічей різного рангу, на яких розглядались важливі питання співробітництва на прикордонних водах з Румунією, Угорською та Словацькою Республіками. Пріоритетними серед них були питання забезпечення надійності протипаводкового захисту, використання водних ресурсів, гідрометеорології та покращення якості прикордонних вод.

З метою залучення коштів міжнародної фінансової допомоги у розвиток водного господарства області, протягом 2009 року продовжено роботу з реалізації міжнародних проектів Програм сусідства Європейського Союзу.

Директор ДП "Об"єднана дирекція будівництва водогосподарських об"єктів Закарпатської області" Федів Р.Є. у співдоповіді проінформував про виконання заходів Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні річки Тиса. Зокрема, у 2009 році на здійснення заходів Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса в Закарпатській області на 2006-2015 роки було виділено з Державного бюджету майже 164,0 млн.грн. Роботи виконувались на 40 об'єктах у 9 районах Закарпатської області. Станом на 01.01.2010 року здано в експлуатацію 27 об'єктів та 7 пускових комплексів.

Кошти освоєно повністю та виконані всі результативні показники паспорту бюджетної програми, а саме: введено в експлуатацію 25,66 км захисних дамб, 17,58 км берегоукріплень, 20 одиниць гідротехнічних споруд, в тому числі 2 автоматизованих гідропости в с.Хмелів Рахівського району та смт.Солотвино Тячівського району.

Цими заходами підвищено ступінь захисту від шкідливої дії вод 23 населених пунктів, близько 19,4 тис. га сільськогосподарських угідь.

Вищезгадані роботи виконували 11 підрядних організацій, а це більше 1000 робітників та 400 одиниць техніки, а про масштабність проведених робіт свідчать такі факти: перевезено майже 4,0 млн.м? ґрунту і більше 160 тис.м? каменю.

В 2009 році на виготовлення проектно-кошторисної документації було спрямовано 8,47 млн.грн. Робочі проекти в більшості випадків були розроблені по принципу двостадійності.

В обговоренні доповідей було підкреслено, що активний протипаводковий захист себе виправдав і на повну реалізацію Програми комплексного протипаводкового захисту в області необхідно залучення додаткових коштів.

У підсумку Голова Держводгоспу України п.Сташук В.А. дав відповідну оцінку роботи водогосподарського комплексу області в 2009 році, поставив конкретні завдання на 2010 рік по напрямкам роботи всім структурним підрозділам, повідомили Закарпаття онлайн в Закарпатському облводгоспі.

22 лютого 2010р.

Теги: облводгосп, колегія, водогосподарський, бюджет, кошти, повінь, протипаводковий

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини