Розкрито резонансне вбивство мукачівського підприємця

Крім убивства за злочинцями тягнувся ще й цілий шлейф інших тяжких діянь

Розкрито резонансне вбивство мукачівського підприємця

Несподіване зникнення

Наприкінці  грудня минулого року до працівників Мукачівського райвідділу міліції звернулася жителька с. Нижній Коропець, яка повідомила:  днями зник її 42-річний брат.  Його престижну іномарку напередодні знайшли родичі у самому центрі Мукачева. Чоловік  і раніше виїжджав за межі області без попередження, але завжди відповідав  на телефонні дзвінки рідних. А цього разу зв’язку з ним  чомусь не було. Не  з’являвся зниклий і наступних кілька днів. Чоловік наче крізь землю провалився. Отже, припустили його родичі,  трапилося щось серйозне?

Оперативники повідомили про цей випадок  начальника управління карного розшуку ГУМВС полковника міліції Володимира Шелепця, а той у свою чергу – керівництво головного управління. На місце події негайно виїхали перший заступник начальника ГУМВС полковник міліції Василь Русин, начальник управління карного розшуку ГУМВС Володимир Шелепець, його заступник Василь Мацо, Василь Лешко, інші досвідчені міліціонери.  Автомобіль розшукуваного  був  зачиненим. Під час його огляду виявили  на багажнику сліди крові, а на килимку  під ногами  відбитки взуття   і залишки глини. Отже, міркували розшуковики, тут не обійшлося без якихось розборок. Міліціонери висунули  кілька версій, однією з яких було  вбивство.

Тривалі пошуки

Найперше, оперативники вирішили з’ясувати, чим потерпілий займався за життя,  встановити коло його знайомих, з ким він бачився напередодні зникнення.  Для цього були  залучені найкращі фахівці. Ретельно відпрацьовувалася кожна,  здавалося б, незначна деталь, піддавалося  аналізу все, що могло становити оперативне зацікавлення. Зокрема, стало відомо, що  мукачівець  ніде не працював, однак   явно не бідував. Чоловік займався продажем автомашин,  нерухомості,  тому завжди мав добрі гроші. Згодом працівники  карного розшуку  отримали оперативну інформацію стосовно осіб,  з котрими найбільше контактував  розшукуваний. Кількох з них правоохоронці вирішили ретельно перевірити. Найбільше зацікавлення  викликала 21-річна жителька міста над Латорицею. Саме  цю молодицю останнього дня  очевидці бачили  з мукачівцем.  У розмові з розшуковиками  вона заходилася розповідати різні  небилиці,  що  логічно не стикувалися. Зокрема, повідомила, нібито той чоловік просто відвіз її на автомобілі додому і далі кудись поїхав у своїх справах.  Але кілька свідків переконували: молодиця поїхала саме додому  зниклого мукачівця. У розмові відчувалося, що  жінка  явно щось не договорює. Так тривало кілька днів.

Троє невідомих у масках і з пістолетом

Василь Русин та Володимир Шелепець  неодноразово наголошували:   тут йдеться про тяжкий злочин, і тому не варто щось приховувати. До того ж, час грає на руку зловмисникам. Трохи подумавши, жінка  стала розповідати, що ж  трапилося насправді.

Того дня за нею  дійсно  заїхав  згаданий мукачівець.  Разом з її 3-річним сином він відвіз їх до себе додому.  Жінка зайшла з хлопчиком у помешкання, а  чоловік вийшов, аби  погодувати собаку. Раптом молодиця почула у дворі кілька пострілів. У будинок  забігли троє невідомих у масках, один з яких мав у руці пістолет. Обшукавши приміщення, нападники вивели перелякану жінку з малюком у двір. Далі наказали сісти в машину й вивезли за село. Там, як здогадалася бідолашна, злочинці закопували тіло вбитого господаря.  До слова, як зауважили оперативники, неподалік того місця колись  застрелили кримінального авторитета на прізвисько "Козі".

Страшна знахідка

Мукачівка  показала місце в лісі, куди привозили її невідомі. Там  розшуковики  і знайшли  поховане  тіло загиблого.  На ньому чітко виднілися  кілька вогнепальних поранень. Отже, чоловіка  таки застрелили. Але хто? Який мотив убивства? Кому він перейшов дорогу? На ці та інші запитання і належало дати відповідь оперативникам.

Люди саме відсвяткували Новий рік і відпочивали,  а в працівників карного розшуку розпочинався другий етап розстеження злочину. Щодня  збиралися оперативники, звітували про виконану роботу, аналізували її, ставили нові завдання. Час минав, а справа  не рушала  з місця.

Злочинне "тріо"

І тут у  процесі розслідування міліціонери отримали інформацію про 27-річного односельця загиблого. Між чоловіками кілька років тому  виник конфлікт, після якого  молодший  затаїв на  старшого злість. Молодик  перебував за межами області, однак надто вже багато фактів вказували на те, що саме він причетний  до вбивства.  Під час подальшого відпрацювання  співробітники карного розшуку встановили й особи двох спільників підозрюваного. Один з них --  закарпатець, інший – родом з Кіровоградщини. Опрацьовуючи цю інформацію, з’ясувалося:  це злочинне "тріо" причетне також до розбійного нападу на Мукачівщині  у вересні минулого року. А в червні зловмисники захопили сейф зі зброєю та чималою сумою грошей на Хустщині.  За твердженням потерпілих,  у нині покійного мукачівця  того  фатального дня зникла також кругла сума - 20 тисяч доларів.

Затримання

У всі області України розіслали  орієнтування. Розпочалася копітка робота з виявлення підозрюваних, встановлення їхнього способу  життя, кола знайомих тощо. Крім закарпатських оперативників,  до справи  приєдналися  й досвідчені розшуковики з департаменту карного розшуку МВС. Згодом міліціонери довідалися, що  двоє із зловмисників переховуються у Київській області, а один --  у Запорізькій. Встановивши їх місце перебування, у три точки держави  направили кілька груп захоплювання.  Безпосереднє затримання усіх трьох учасників відбулося синхронно. Жоден   із зловмисників не мав найменшого шансу втекти.

До слова, перед затриманням один з молодиків зателефонував дружині і розповів дивний сон, нібито у них вдома гості, а жінка наказала йому втікати... Дорогою на Закарпаття всі троє зізналися у скоєнні тяжкого злочину, видали маски та рукавиці, з котрими йшли на "справу". Правда, сказали,  що зброю  викинули в річку. Однак, працівники карного розшуку знайшли пістолет закопаний на городі в одному  із сіл району.

Р.S. Нещодавно  стали відомі деякі подробиці діяльності затриманого злочинного "тріо". 27-річний односелець  загиблого зізнався, що саме він застрелив  згаданого мукачівця  з пістолета і забрав у жертви вісім тисяч доларів, годинник та перстень.  Під час проведення оперативно-пошукових заходів працівники карного розшуку встановили: бойовий пістолет молодики купили за 1400 гривень у 46-річного жителя Хустщини, котрий  ще в часи Радянського Союзу придбав "пушку" у Молдові. Під час обшуку його помешкання виявили та вилучили  цілий арсенал:  карабін АКМС-МФ, 16 набоїв, два магазини до нього, гладкоцівкову рушницю виробництва США, 73 набої іноземного виробництва та шомпол до рушниці. Хустянина заарештували. Схоже,  що історія із вбивством на Мукачівщині може отримати цікаве продовження.

Іван Ладжун, ВЗГ ГУ МВС України в Закарпатській області
19 лютого 2010р.

Теги: пістолет, злочинці, вбивство, мукачівський.

НОВИНИ: Кримінал

22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
» Всі новини