На Закарпатті бухгалтери та аудитори висловили обурення діями податківців (ДОПОВНЕНО)

В Ужгородському прес-клубі відбула прес-конференції представників Спілки аудиторів та Спілки бухгалтерів Закарпаття. Аудитори та бухгалтери заявили про неправомірність збільшення кількості планових та позапланових перевірок органами державної податкової служби у світлі мораторіїв 2009 та 2010 років, про незаконне нарахуванні ПДВ приватним підприємцям їх тощо.

На Закарпатті бухгалтери та аудитори висловили обурення діями податківців (ДОПОВНЕНО)

Вікторія Слюсаренко, аудитор, викладач кафедри обліку і аудиту економічного факультету Ужгородського національного університету повідомила, що підприємці скаржаться на перевищення повноважень податковою міліцією та її "надмірну активність".  "На сьогодні склалася така ситуація, що було введено мораторій на проведення планових та позапланових перевірок. Виключення становлять ризикові види діяльності. Чомусь податкова інспекція не бере до уваги цей нормативний документи, що вступив з 6 січня 2010 р.",-- прокоментувала Вікторя Слюсаренко.
 
Анастасія Бачинська, адвокат, викладач кафедри господарського права юридичного факультету Ужгородського національного університету розповіла, що уряд, намагаючись вчинити "популярні" дії під час кризи, заборонив проведення певних контрольних заходів. Однак ця постанова була розкритикована фахівцями і не виправдала себе на практиці. Порядок проведення контролю встановляється законом, отже ця постанова узагалі не мала правового значення. За словами А. Бачинської, Верховна Рада напередодні Нового року зробила подарунок підприємцям – ввела так звані засоби спрощення бізнесу, однак реального полегшення це не принесло. "Ця ситуація нагадує нам 2004 рік, коли так само напередодні виборів у бюджеті не вистачало коштів і державний апарат намагався за допомогою фіскальних органів прискореними темпами наповнити бюджет. У 2002-2003 роках масово залучалися правоохоронні органи до виконання невластивих їм фіскальних функцій. А мораторій не зменшив кількість перевірок, а навіть навпаки. І взагалі став бомбою уповільненої дії", — каже адвокат. До згаданого мораторію Кабмін прийняв ще понад 20 постанов, які визначають критерії того, належить підприємець чи ні до тієї групи, яку не перевірятимуть. Тобто роботу, за словами доповідачів, лише ускладнили, бо підприємець мусить переглянути усі ці постанови.
 
"Деякі підприємці через останні податкові зміни перевірки та узагалі пішли з ринку. Тоді як розвинені країни встановили у час кризи пільгові умови підприємцям, наша влада замість підтримки, введення податкових канікул тощо навпаки запроваджує додаткові незрозумілі контрольні процедури",-- каже Анастасія Бачинська.

Віктор Яцко, заступник голови Закарпатського відділення спілки аудиторів України зауважив: "Я б не сказав, що податковий мораторій повинен існувати, адже податки — це святе для кожної держави і податкові перевірки повинні бути. Але у цьому мораторії, про який йдеться, представники уряду  чітко не визначили правила гри". Аудитор також зазначив: "Доки буде існувати "план", буде біда. Ніхто не зважає на те, що надворі криза. Бо контролюючі органи мають певний план надходжень, який мусять виконати". Підприємці, за словами В. Яцко, щоб не закривати справу, мають єдиний вихід — мусять балансувати на грані злочину, оскільки такі умови створені законодавством та різноманітними постановами.
 
Ярослав Голубка, Голова спілки бухгалтерів Закарпаття зауважив, що дії і заяви уряду суперечать одна одній. Спочатку оголошують мораторій для перевірок підприємців, у той же час вимагають перевіряти аптеки, наповнювати бюджет тощо. Ярослав Голубка також розповів, що на заході роботу податківців оцінюють не за кількістю зібраних із підприємців грошей, а за надходженнями штрафів: чим менше штрафів, тим вища оцінка роботи податківців, який повинен попередити порушення, фахово проконсультувати підприємця. "У нас підприємці не можуть порадитися із податківцями, тому що інформацію про озвучені проблеми буде використана проти них самих", — каже доповідач.
 
Тарас Триндяк, начальник Ужгородської міжрайонної податкової інспекції прокоментував озвучені проблеми. Податківець, зокрема, зауважив, що підприємці не так розуміють мораторій, оскільки під його дію не підпадають усі планові перевірки.
"Існує Закон, який регламентує наші повноваження. Закон вище постанови, тому ми повинні діяти за законом",--каже Тарас Триндяк. За словами податківця,  загалом кількість планових перевірок за останні 5 років суттєво скоротилася. З позапланових – найбільше перевірок стосується  питань відшкодування ПДВ. "При відшкодуванні більше 100 тисяч – ми зобов’язані документально перевіряти підприємство,-- зауважив Тарас Триндяк. Він також розповів про роботу податківців-ревізорів. За його словами, якщо податківець не виявив порушення, то його роботу оцінюють негативно, оскільки це розцінюється як неправильне планування перевірок. Останнім часом в Закарпатті за словами податківців фіксується чимало "фірм-варягів", які вже "відзначилися" в інших областях і перереєструвалися на Закарпатті.  "Спить собі ця фірма, а потім раз – проженуть величезні кошти,і не встигнеш перевірити,-- коментує Тарас Триндяк.
 
Юрій Сарай, заступник начальника ДПІ м.Ужгород повідомив, що на сьогодні  на обліку перебуває 13 тисяч фізичних осіб підприємців, у квартал податківці спроможні перевірити всього 11 підприємців. Існує 48 критеріїв відбору, за якими відбирають для перевірки платника податку, один із самих вагомих—це податкове навантаження, коли підприємець декларує великі витрати. "За 4-ий квартал – податкова інспекція зробила 11 перевірок. З них 2 -- за матеріалами податкової міліції. У цих двох випадках платники єдиного податку перевищили обороти: донараховано понад 1 мільйон грн., у другому випадку – 300 тисяч грн.".

18 лютого 2010р.

Теги: бухгалтер, аудитор, податківці, перевірки, криза

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини