Закарпатські поети увійшли до збірки "Лоза", виданої португальською мовою

Минулорічна лауреатка Шевченківської Національної премії в галузі літератури українська поетеса, письменниця, драматург, науковець і громадська діячка Віра Вовк (Селянська), племінниця лікаря Марії Бращайко, яка живе в Бразилії, весь гонорар за премію передала в заснований нею літературний фонд імені Григорія Кочура, який матеріально заохочує літераторів за популяризацію української поезії та прози в перекладі на іноземні мови і навпаки.

Закарпатські поети увійшли до збірки "Лоза", виданої португальською мовою

В кінці минулого року Віра Вовк у Ріо-Де-Жанейро видала малу антологію молодої української лірики  "Лоза" з перекладом на португальську мову.

Поетеса популяризує творчість молодих українських майстрів красного слова Віктора Неборака, Віталія Бориспольця, Василя Махна, Сергія Дзьоби, Тетяни Дзьоби, Івана Андрусяка, Мар’яни Кіяновської, Мар’яни Савки, Сергія Жадана, Галини Крук, Оксани Луцишиної, Остапа Сливинського, Дмитра Лазуткіна, Олега Коцарева, Рути Вітер, Богдана Матіяша, Богдана-Олега Горобчука, Андрія Любки, Ольги Смольницької, Остапа Ножика.

Як відмічає у вступному слові Віра Вовк, її антологія немає претензій розгорнути перед читачем повну картину сучасної української поезії. Це – тільки невеликий вибір із творчості покоління, народженого після 1960 року. На тлі тут наведених віршів, як і інших доступних в Бразилії, можна зробити висновки, порівнюючи із новаторською поезією психологічно-політичного перелому 60-их, 70-их і 80-их років.

У порівнянні зі своїми попередниками, в сучасній поезії авторка находить велетенські різниці. Перш за все йдеться про більш урбаністичне, ніж селянське тло. Помітні тут впливи Заходу ( як у позитивному так і негативному розумінні).

У сузір’ї сучасної економічної кризи й політичного розчарування, молода людина часто відчуває себе самотньою, без опертя на традицію. Вона знаходиться  тепер здебільшого у своєму вузькому світику, переживає свої власні болі, що не є вже суспільними традиціями.

Поети залюбки вибирають собі за теми різні аномалії часу: наркотики, молодіжну деліквенцію, тероризм. Ерос позбувся  всіх табу: він розцвітає від елегійного кохання (Неборак, Луцишина) через похмілля колоритної вигадки (Савка, Рута Вітер) до сексуального консумізму і звірського наживання (Андрій Бондар "Вчителька хімії"). Релігія, нація – часом відступають від своїх іконних зображень і також ведуть від особистих інтерпретацій (Богдана Матіяш "Розмова з богом"), Остап Сливинський (YESUS CHIST) до Єресі і блюзнірства (Андрій Любка "Вірші – це невдалі спроби самогубства" "Українська мова").

До антології включено двох закарпатських поетів – Андрія Любку (вірш "Тероризм") та Оксану Луцишину (вірш з позначкою "не видане" – Станційна"). Подається коротка біографічна довідка про авторів.

Торік Віра Вовк видала також антологію модерної португальської та бразильської поезії в перекладі на українську мову "Зелене вино".

Поетеса вважає, що Україні треба пізнати світ і будувати мости між культурами, бо ми можемо поважати й любити тільки те, що знаємо. Це – підстава в обопільній повазі спілкуватися з людиною, з нацією.

Ярема Селянський
14 лютого 2010р.

Теги: поезія, проза, антологія, лірика

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини