Мукачево: Не перше, але й не друге місто Закарпаття

Попри кризу Мукачево тримає першість за рівнем комфорту серед міст Закарпаття

Мукачево: Не перше, але й не друге місто Закарпаття

Золтан Ленд’єл: "Кожен, хто відвідує місто не тільки на свята, а й протягом року відчуває, що у Мукачеві живуть доброзичливі люди, які завжди раді приймати гостей".

Минулого тижня аналітично-дослідницький центр "Інституту міста" оприлюднив список найкомфортніших міст України. Перше місце зайняла Одеса.

Оцінка комфортності здійснювалась за 17 статистичними показниками. Вивчались лише великі міста з населенням понад 670 тисяч: Дніпропетровськ, Донецьк, Київ, Одеса, Кривий Ріг, Харків, Львів.

Для оцінки бралися, зокрема, показники: демографічні – народжуваність, смертність, шлюби, розлучення; житлові умови населення (скільки квадратних метрів припадає на одного члена сім’ї, скільки житла будується, який рівень житло-комунальних платежів); щодо освіти – забезпечення школами та дитячими садками; щодо розвитку міського електротранспорту, тобто екологічно-чистий і який має чіткий кілометраж та найбільш точну статистику перевезень, ніж автотранспорт; показники соціальної напруги – безробіття і злочинність; рівень екології – шкідливі викиди і заліснення територій.

Південна Пальміра

“В результаті дослідження доведено, що Одеса є найбільш комфортним, безпечним містом для життя з огляду на умови проживання населення. На другому місці - Київ. І на третьому – Дніпропетровськ”, - підсумував директор Олександр Сергієнко результат дослідження після демонстрації графіків рейтингу названих семи міст за кожним з визначених показників на прес-конференції.

Наступними у рейтингу в порядку зниження комфортності стали: Кривий Ріг, Львів, Харків, Донецьк, Запоріжжя.

На переконання дослідників, Одеса зуміла створити найкращі умови для проживання своїх громадян завдяки розумній політиці міської влади та ефективному використанню коштів бюджету міста.

Зокрема, як приклад він навів актуальну ситуацію з прибиранням снігу: "Я був біля нашого Оперного театру в Києві два дні тому. Національна опера України вся лежить завалена льодом і снігом! А вчора в Інтернеті побачив фотографію Одеського оперного театру - там чисто, прибрано, сніг лежить, але прибраний. Тротуари розчищені. Ось вам простий наочний приклад. Для того, щоб прибрати сніг з міста не потрібно бути лауреатом Нобелівської премії, треба чітко дати команду, забезпечити пальним та вигнати машини на чистку в першу ж ніч..."

Мукачево – європейське місто над Латорицею

Хоч і Мукачево не потрапило у список досліджуваних міст, але не варто забувати, що два роки тому, у 2008 році в значно ширшому рейтингу міст, який склав журнал "Фокус", Мукачево опинилося в десятці найкращих, випередивши, приміром, Львів та Ужгород.

У "ТОП-55 міст України", який склав тоді "Фокус", Мукачево обійняло шосту позицію в десятці найзручніших для життя міст України. Ужгород опинився на 17 місці з 55, які представлені у рейтингу. Очолили рейтинг кращих міст Чернівці, Київ, Ялта, Чернігів, Івано-Франківськ.

Рейтинг міст оцінювали відповідно до інфраструктури, вартості комунальних послуг та рівня зарплат, кількості ВНЗ, вартості нерухомості, об’єктів культури, пам’яток архітектури, археології. Також враховували рівні облаштування, забруднення довкілля, злочинності, безробіття, інвестицій та туристичних принад, природних та історико-культурних заповідників.

"Знаєте, є три центри впливу на Київ: Москва, Вашингтон і Мукачево", – з посмішкою промовив Золтан Ленд'єл

Про нинішній комфорт Мукачева ми вирішили запитати у міського голови Золтана Ленд’єла. Наша розмова про Мукачево розпочалася з дуже дотепного жарту: "Знаєте, є три центри впливу на Київ: Москва, Вашингтон і Мукачево", – з посмішкою промовив Золтан Золтанович.

Як кажуть, будь-якому жарті – лише доля жарту. Про решту мер Мукачева говорив серйозно – як справжній господарник.

- Першим, що хочеться відзначити, це звичайно природні умови Закарпаття. Зокрема Мукачево розташоване таким чином, що гори захищають його від холодних повітряних мас, тому клімат у нас тепліший.

У цьому контексті очевидно, що туристично-рекреаційний напрямок розвитку міста є стратегічним. Приємно також, що Мукачево з кожним роком відвідує все більша кількість туристів.

- Криза серйозно позначилася на розвитку міста?

- Звичайно. Але, незважаючи на світову економічну кризу, яка підкосила економіку нашої країни та позбавила роботи багатьох українців, у Мукачеві ми вийшли на показник безробіття всього лише 1,5 % за підсумками 2009 року. Це свідчить про те, що в місті кожен охочий знаходить собі працевлаштування.

Цьому сприяють безперебійна робота мукачівських підприємств. Звичайно у минулому році були випадки скорочення працівників, зокрема на кондитерській фабриці. Але більшості жителям міста вдалося уникнути цієї проблеми.

Продовжують працювати такі великі підприємства як лижна фабрика  "Фішер" – один з найбільших виробників лижного екіпірування в Європі, "Ено" – якому належить 37% експорту меблів за кордон в Україні, кондитерська фабрика. Середня зарплатня по місту становить 1500 гривень.

- А як щодо ЖКХ – ледь не щодня можна чути в ЗМІ про комунальні проблеми, які виникають по всій країні?

- На нагальні проблеми міста було виділено близько 14 млн. гривень. Проте, на жаль, кошти з місцевого бюджету не можуть забезпечити вирішення усіх потреб міста. Ми удосконалили системи водоводів, відремонтували окремі вулиці. Але в місті ще залишається багато об’єктів, що вимагають ремонту.

- Дороги ремонтуєте?

- Вже не перший рік ми займаємось заміною асфальтного покриття на бруківку. Це не тільки доповнює архітектуру міста, але й сприяє екологічній ситуації в місті. А також дає змогу зекономити на ремонтах доріг.

- Мукачево завжди було зеленим містом, але декілька років назад негода серйозно пошкодила паркові угіддя міста…

- У 2010 році ми плануємо завершення реконструкції парку Горького, та Парку Перемоги.

У Росвигові теж буде парк, але він буде сучаснішим. Наразі там проходить будівництво фонтану, який маємо надію, буде одним з найкрасивіших на Закарпатті.

В Мукачеві є дві туристичні "Мекки", проте, ми сподіваємося, що район Росвигово стане третьою. Окрім парку, який на стадії створення, в районі реставрована православна церква та йде будівництво ще одного храму. Це буде "туристичний трикутник "замок "Паланок" – центр міста – Росвигово".

- До речі, про замок "Паланок", які плани щодо розвитку цього музею?

- Невдовзі там буде відкритий зал дегустаційних вин, у якому туристи та мешканці міста зможуть продегустувати вина з 50-ти бочок. Також у замку буде відкритий готельно-ресторанний комплекс, а на весні пагорби, на яких стоїть "Паланок", будуть засаджені виноградом. Через 4-7 років можна буде вже почастувати "паланківське вино".

У замку буде відкритий готельно-ресторанний комплекс, а на весні пагорби, на яких стоїть "Паланок", будуть засаджені виноградом

- Як гадаєте, що вирізняє Мукачево серед інших міст Закарпаття та України?

- Особливістю Мукачева є те, що це місце компактного проживання людей різних національностей. Тут сплітаються різні культури і, на мою думку, українська від цього тільки збагачується.

У місті функціонують угорська, російська школи, 2-і мистецькі школи, Будинок культури, Будинок школяра, де наше підростаюче покоління може розвивати свої навики й таланти. Зокрема, наша хорова школа відома далеко за межами України, що говорить про рівень наших педагогів та таланти молодих закарпатців.

Мукачівські фестивалі та різноманітні заходи відвідують щороку безліч туристів. Це зокрема січневий фестиваль вина "Червене вино", спортивні турніри з греко-римської боротьби, турнір з шахів, в якому беруть участь Іванчук та Лєко. Ми пишаємось Станіславом Кравчуком, який цьогоріч представляє Україну на зимовій олімпіаді у Ванкувері.

Це хороший приклад для молоді, адже вже не раз піднімалася тема здоров’я підростаючого покоління. За статистикою в Україні зараз тільки 10 % призовників є здоровими. Тому у цьому напрямку ми зобов’язані проводити ґрунтовну роботу. Кожного року ми відкриває у місті нові спортивні майданчики, щоб діти мали пристосоване місце для проведення ігор спортивних змагань.

У Мукачеві добре розвинена ресторанно-готельна індустрія, представлена всіма рівнями обслуговування від середнього до преміум-класу. Саме місто з точки зору комфортності та архітектурної привабливості дуже цікаве. Крім того, Мукачево абсолютно безпечне для туристів. В рамках експерименту встановлено 54 камери спостереження, що вже дає результати. Тому маємо мінімальну кількість правопорушень. І найголовніше – це доброзичливі люди, які завжди раді приймати гостей. Це відчуває, кожен хто відвідує місто не тільки на свята, а й протягом року.

Тому запрошую всіх до Мукачева, ми Вам завжди раді.

Маріанна Савицька, Дмитро Тужанський, Мукачево.нет
09 лютого 2010р.

Теги: Мукачево, Золтан Ленд'єл, Латориця, турист, замок "Паланок"

Коментарі

ГІД і друзья 2010-02-15 / 13:52:00
Мукачево - столиця Сонячної системи! Слава нашій владі, Балозі і Януковичу. І особливо слава мукачівським людям, розумним, чесним, бескорисним і сучасним! Перенесімо обласний центр в Мукачево і по всій області понавстановлюємо пам'ятники абсолютно всім мукачівцям! Так дєржать!

спостерігач 2010-02-14 / 07:28:00

Коментар видалено. Адмін

 

Наш 2010-02-12 / 20:33:00
http://rutube.ru/tracks/1725606.html?v=a7be9389b1e2a714178569bee426d0a9

Istvan 2010-02-11 / 12:54:00
2 сорри: да и многие украинцы не умеют говорить на мови. Как многие телеведущие, так и министры и главы "державы" *(Имею в виду напр. "Парший канал")

BANGLADESH -- pro sorry abo pardon 2010-02-11 / 11:31:00
PYSHEME I CTHYTAJEME PO NASHOMU!!! Vyzhu zhe i ,,,rusynizm, i rusyny furt vam stojat u hertanci!!!!! Naucthtesja UVAZHATY DRUHICH.!!!! VY TOCTHO - ,,,ZACHIDHJAK,,, ZHE TAK NENAVYDYTE RUSYNSJKU BYSIDU !!!!TAK ZHE DUMAJ MALO SHO PYSHESH. LJVIV TO NE MUKACTHEVO I NE UZHGOROD!!!!! A NAJVIDSTALISHI - BUDETE VY , KIDJ SA NE NAUCTHYTE DO DRUHICH STAVYTY PO LJUDSJKI I Z UVAZHENIJEM!!!!

ІВАН 2010-02-11 / 09:01:00
За рівнем політичної культури та політичного інтелекту мешканців (в середньому) - Мукачево є найвідсталішим містом Закарпаття. Низка сільських жителів районів (Рахівщина, Міжгірщина, тощо) - більш розвинуті та думаючі. Тожо пишатися Мукачеву нема чим. Навпаки, слід ганьбитися...

сорри 2010-02-10 / 23:43:00
Та ви і самі не вмієте писати "по-вашому"... Кожен пише, як хоче, здебільшого - з великою кількістю русизмів.



Більшість з вас просто не грамотні, тобто не здатні вивчити літературну мову русинів України. І прикриваєте своїм "русинством" цю неошколованість.



Хочете, аби за неосвіченістю всі були такими, як ви?



Прошу вибачення в Адміна за офф-топ... Але це ще одна "національна" риса так званих русинів - говорити не по темі...

! 2010-02-10 / 23:13:00
Чом не пишете по нашому?



А пользуйете са чужим укринським язиком!



Чом не пишете, як мати вас учила?



Боже,Боже....

сорри 2010-02-10 / 00:41:00
Тема цікава, Мукачево спаравді краще доглянуте тамтешньою владою, і до Ужгорода не в порівняння. Але матеріал надзвичайно слабенький. Не знати, чим займалися одразу два автори? Буду різкий, але, як завжди:), об'єктивний: якщо скласти до купи дві відсутності таланту, то вийде не більший талант, а одна велика відсутність таланту...

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини