Експерти розповіли, як голосуватиме Закарпатська область у другому турі

Провідні політичні експерти Закарпаття роз'яснили специфіку вибору 7 лютого та спрогнозували шанси на перемогу Тимошенко та Януковича в межах Закарпатської області.

Експерти розповіли, як голосуватиме Закарпатська область у другому турі

Федір Шандор, кандидат соціологічних наук, директор Карпатського центру полінгових досліджень: "Як і в 2004 році, штаб БЮТ настільки погано працював, що виграє тільки тому, що штаб Януковича працював ще гірше":

- Тимошенко може розраховувати на переконливу перемогу в Закарпатті. Якщо брати за округами, то розподіл приблизно такий. Округ 69 - традиційно дасть Тимошенко найбільше, але не завдяки роботі штабних структур, а завдяки проєвропейськості та комунікативності самих ужгородців у вимірі 10-15%. Округи 70, 71, 72 - дадуть Тимошенко невеликий гандикап у розмірі до 5-7% у зв'язку із активізацією Єдиного Центру (Балога-Петьовка), які лояльні до "біло-синього" кандидата.

Янукович може розраховувати на округ 74 - завдяки впливу ДПУУ (керівник І.Гайдош) та мовчанню КМКС (керівник М.Ковач) і можливо на округ 73, завдяки Солотвинсько-Дібровському кущу та якісному впливу В.Йовдія, єдиного регіонального політобличчя румуномовної громади.

Вже очевидно, що програє Януковичу на Тячівщині, Берегівщині та Хустщині. На Перечинщині можливий невеликий відрив. У відсотковому вимірі можна спрогнозувати, що у другому турі Тимошенко набере 40-44%, Янукович 32-36%
 
Аксіомою цих виборів є та сама що і в 2004 році: "Штаб БЮТ настільки погано працював, що виграв тільки тому що штаб Януковича працював ще гірше".

З приводу розподілу голосів виборців, які у першому турі підтримали Тігіпка, Яценюка та Ющенка, то більшість з них, а точніше з більшість голосів тих, хто прийде на вибори та не буде голосувати за 3 графу - проти всіх, перейде до Тимошенко в еквіваленті 80-85% за Тимошенко, 20-15% за Януковича.
Крім того, прогнозую збільшення відсотку тих, хто якраз проголосує проти всіх - до 7-8%)
 
Що стосується вподобань нацменшин, то в більшості вони не пійдуть голосувати у другому турі. Але з тих 40-45% виборців краю - угорці, румуни, роми, які живуть компактно в сільській місцевості, а не розпилено - переважно віддадуть свої голоси за Януковича. Справа у тім, що їхні лідери вважають, що завдяки домовленостям з Партією регіонів: а) їх візьмуть у прохідні списки ПР - наприклад Іштван Гайдош, б) вони залишаться при райадміністраціях - Тячівщина, Берегівщина, в) вони очолять або будуть у списках від ПР по своїх регіонах - Рахівщина, Тячівщина, Берегівщина, Ужгородщина, Виноградівщина, Мукачівщина. Більшість представників нацменшин у містах (які мають доступ до загальнодержавних інтернет та медіаресурсів) проголосує за Тимошенко, оскільки саме з нею повязаний не проросійський, а проєвропейський напрям.

Явка у другому турі збережеться на рівні 60% - плюс мінус 4 відсотки. Найбільш активними будуть виборці міст та комунікаційних регіонів - Воловеччина, Свалявщина, Іршавщина, Ужгородщина.

Віктор Пащенко, директор Закарпатського інституту політичних досліджень: "У другому різниця між Януковичем та Тимошенко в Закарпатті не перевищуватиме 3 %":

- Кому у другому турі  віддасть більшість своїх голосів Закарпаття - важко спрогнозувати. Кожного з кандидатів підтримає приблизно однакова кількість виборців і різниця становитиме не більше  1 - 3 %.

Як для Тимошенко, так і для Януковича у період між двома турами стратегічним завданням було схилити на свій бік виборців інших кандидатів - тобто виборців, які проголосували за інших кандидатів у першому турі. Особливо запекла боротьба, як ми всі могли спостерігати, велася за електорат Тигіпка та Яценюка. На мою думку, симпатики цих кандидатів у Закарпатській області розподіляться таким чином: 80% виборців Яценюка та Ющенка віддадуть перевагу лідеру БЮТ, натомість 20% - кандидату від Партії регіонів. 40 % електорату Тигіпка підтримає у другому турі Тимошенко, 60% - Януковича.

З приводу інформації про можливий зрив виборів, то як на мене, це просто інформаційні качки, запущенні політтехнологами, які працюють у виборчих штабах кандидатів. Готується грунт для того, щоб після виборів, хто б не програв, міг "зберегти обличчя". Адже, переможений нікуди не зникне з українського політикуму, а залишиться достаньо впливовою політичною фігурою. Наразі реального механізму зриву виборів немає, тому що у  лідерів перегонів немає для цього ресурсу.

Що стосується акцій протесту після виборів та погроз зібрати новий Майдан, то це буде не Майдан, а скоріш - дитячі майданчики.

Дмитро Тужанський, Мукачево.нет
07 лютого 2010р.

Теги: Шандор, Пащенко, Тимошенко, Янукович, другий тур, Закарпаття

Коментарі

І. 2010-02-08 / 11:08:00
За результатами виборів, т. зв. "професійні" "аналітики" та "політологи" показали свою насправді повну "непрофесійність". Хлопці, вам не ганьба? Не беріться більше за роботу - де ви профани, а не професіонали.

Макс 2010-02-07 / 13:44:00
Явка відверто наразі радує

сорри 2010-02-07 / 13:40:00
Характерною ознакою "соціолога" і "політолога" Шандора є брати цифри і факти зі стелі, і вже на їх основі "надувати" певні висновки.

2010-02-07 / 13:37:00
Перші дані екзит-полу показують, що Янукович наразі виграє на 15% - це по Україні станом на 11.00

Kergudu 2010-02-07 / 13:27:00
"У відсотковому вимірі можна спрогнозувати, що у другому турі Тимошенко набере 40-44%, Янукович 32-36%"



Завтра Федір скаже, що переплутав прізвища.)

Макс 2010-02-07 / 11:35:00
Пресс-служба CIS-EMO: миссия обратилась в ЦИК с просьбой дать оценку "факту прямой агитации в день голосования со стороны кандидата в президенты Ю.Тимошенко".




"Во время голосования в Днепропетровске Ю.Тимошенко открыто призывала голосовать за свою кандидатуру. Трансляция голосования с участка (...) осуществлялась 5 каналом украинского телевидения".

І. 2010-02-07 / 11:23:00
Достатньо примітивно "проаналізовано"

2010-02-07 / 10:58:00
Пам'ятається, Шандор і перед першим туром казав, що переможе Юля. Тому - це гарна ознака:)

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини