Закарпаття: Готуй сани влітку, а виноград обрізай взимку

Із деякими секретами догляду за лозою знайомить відомий майстер-винороб

Закарпаття: Готуй сани влітку, а виноград обрізай  взимку

Аби на зимові та весняні свята пригостити компанію друзів добрим сонячним напоєм, винороб  упродовж цілого року повинен багато працювати, особливо під час збору врожаю. Таким чином кожний ґазда набуває певного досвіду і має власні секрети.

Деякими з  них поділився Володимир Райчинець, який живе у селі Нижній Коропець, що на Мукачівщині.

– Володимире Юрійовичу, що дає обрізка  винограду взимку?

– Відомо, що запас поживних речовин, які відкладаються в багаторічних стеблах виноградної лози восени, має великий вплив на підвищення врожайності та якості винограду. Під  час весняної обрізки, коли земля  на глибині 50-60 см прогрівається до + 10 С, починається рух поживних речовин від кореневої системи до однорічної лози. Через це відбувається так званий "плач лози", під час якого на початку вегетації кущ може втратити від 3 до 10 л пасоки, а це велика кількість поживних речовин, необхідних для життєдіяльності рослинного організму, що в свою чергу відбивається на врожайності та якості винограду.

У 1958 році на Всесоюзній науково-дослідній  протифілоксерній станції (м. Одеса) випробовували  покриття весняних зрізів лози на кущах  суриковою фарбою на натуральній оліфі й "плачу" не допустили. Урожай, який зібрали з тисячі дослідних кущів, на 25 відсотків вищий, ніж на контрольних. Ось чому виноград потрібно обрізати в зимовий період, коли рослина "спить" і не відбувається ніякого "плачу", внаслідок чого ми виграємо в якості та кількості врожаю.

Обрізка може бути короткою – до 6 вічок, середньою  – до 9 і довгою – до 15, залежно  від віку винограду, його сорту, густоти  насаджень, сили росту, типу опори й  агротехніки, що застосовується.

– Якої шкоди завдає сухе опале листя винограду?

– На початку весняно-польових робіт  із землі треба обов’язково зібрати  і спалити минулорічне пожовкле опале листя, тому що там можуть залишитися зимуючі спори грибків, що викликають основні хвороби винограду –  мільдю, оідіум і сіру гниль. Після того ґрунт обробити препаратом "Нітрафен" (300-400 г) або мідним купоросом (100 г на 10 л води).

– Чим треба підживлювати кущі винограду?

– Органічні добрива у вигляді  перепрілого гною або компосту вносимо  раз на 2-3 роки. Пташиний послід, в якому є високий вміст азоту, застосовуємо у період ранньої весни, лише до цвітіння. А дерев’яну золу можна використовувати в будь-який час, аж до дозрівання врожаю. Дозволяється, але не бажано підживлювати виноград мінеральними, фосфорними, калійними й азотними добривами. Адже у світі дедалі більшою популярністю користується так зване біовино, тобто виготовлене із винограду, який вирощується без хімічних препаратів.

Офіційно  визнаних біологічних вин на сьогодні не існує. На етикетках таких напоїв вказано: "Виготовлено із винограду, вирощеного за методом біоагротехніки".

– Яку агротехнічну методику треба  застосовувати при догляді за виноградом?

– Насамперед, землю під кущами за лінією ряду треба розпушувати. Легко  робити це за допомогою садових вил. Поміж рядами лишається доріжка шириною 30-40 сантиметрів.

Важливим  є своєчасне внесення органічних і мінеральних добрив. Крім того, виноград, особливо молодий, з травня по жовтень треба поливати 8-9 разів, а старий – 2-4. Обов’язковими є  обрізка, навантаження куща, щорічна підтримка його форми.

– Коли саме і як треба мити діжки?

– Цій важливій роботі потрібно приділяти  дуже велику увагу. Недарма ж французи кажуть, що "вино робить діжка". Існують  три варіанти миття: посилене, середнє  і мале. Посилене застосовується для нових діжок, окислених і зіпсутих. Середнє – для старих і здорових, які довго зберігались без вина. Мале – для здорових, чистих діжок, якщо їх незадовго вже мили. Запліснявілі ж треба випалювати, після чого вони підлягають середньому миттю.

Середнє миття включає в себе полоскання холодною водою (10 хвилин), гарячою (15), гарячим розчином соди (20), дворазове миття гарячою водою (15), продування сухою парою (10), триразове полоскання холодною водою (15). Миються діжки перед заливанням вина, після декантації і зливання з дріжджів.

Олексій Філіппов, "Старий замок "Паланок"
06 лютого 2010р.

Теги: вино, виноград, винороб, Райчинець, Нижній Коропець, обрізка

НОВИНИ: Соціо

17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
» Всі новини