ПІД ВЛАДОЮ ЕСДЕКІВ знову опиниться Закарпаття у разі перемоги Тимошенко

Відчуття дежавю виникає постійно, коли чуєш, читаєш чи бачиш Юлію Тимошенко. Таке враження, що Юлія Володимирівна так і не попрощалася з 2004-м.

ПІД ВЛАДОЮ ЕСДЕКІВ знову опиниться Закарпаття у разі перемоги Тимошенко

Особливо воно підсилилося у міжтур’я. Як і тоді, вона знову ділить Україну на "правильних" (тобто тих, хто обирає її) та "темних і нерозумних" – прихильників іншого кандидата. Знову нас лякають чи то поверненням до складу Росії, чи зрадою національних пріоритетів, чи обвалом нацвалюти, чи кінцем світу, чи пеклом – у кожного свої страхи. Як і 5 років тому, Тимошенко розповідає про якісь міфічні танки, які вже під’їхали до столиці, аби у разі її перемоги силою захопити владу.
 
Та використання запліснявілої політичної риторики – не найбільша біда. Справді-бо: ну вважає людина, що тими самими прийомами можна пройти багато виборчих кампаній – то й нехай. Гірше, що з обранням Тимошенко на найвищу керівну посаду країни на нас чекає, схоже, повернення старих гравців українського політикуму, найодіозніших "героїв", з іменами яких пов’язували радикальні плани розгону мирних демонстрацій.
 
Зрештою, те, що Юлії Тимо¬шенко не чужі методи правління Леоніда Кучми, проти якого вона нібито так відчайдушно боролася, стало зрозуміло майже відразу – в БЮТі знайшли прихисток стільки колишніх соратників Кучми, що лише перелік їхніх прізвищ займе півплощі газетної сторінки. Як підсумок, з часом робота у ЮВТ знайшлася й для найбільш неоднозначної персони – людини, яка де-факто й правила країною на початку другого тисячоліття – Віктора Медведчука.

Зрозуміло, що прямо Тимошенко не може оголосити Мед¬ведчука членом команди, оскільки побоюється, що спогади про його діяння з людської пам’яті ще не вивітрилися, однак, проаналізувавши методи роботи прем’єрки, уважний спостерігач не зможе не помітити руку колишнього сірого кардинала країни. Та й сам Віктор Володимирович не так давно, напередодні першого туру, висловився на тему "парламентсько-президентська модель республіки у нас не виправдала себе, час повертатися до президентського правління". Не секрет, що саме про це – зосередження всієї повноти влади в одних (своїх) руках – мріє Тимошенко, яка просто не здатна зжитися з думкою, що керівником може бути ще хтось, окрім неї. Зрештою, вже й ЮВТ не відмовляється категорично, як колись, від можливості співпрацювати з Медведчуком: на прямі запитання, чи є він у її команді, Тимошенко туманно відповідає, мовляв, у неї знайдеться місце для будь-кого, хто зможе принести користь країні (і бла-бла-бла).

Ще одним чинником, який побічно може означати спів¬працю Прем’єр-міністра з колишнім главою президентської Адміністрації, є активна участь у рекламній кампанії на користь "сердечниці" Леоніда Кравчука, який відомий не лише тим, що був першим Президентом України, а й активною роллю в розвитку дітища Медведчука – СДПУ(о).

Минулого тижня Леонід Макарович відвідав Закарпаття. Приїхав з цілком конкретною метою – розказати, за кого треба голосувати, а ще – повідати закарпатцям про те, що повернення Медведчука в політику не є трагедією. Кравчук неспроста наголосив на цьому, адже саме нашим краянам довелося найповніше відчути, що означає таке правління за умов безкарності. Саме Закарпаття ледь не повернулося до феодального стану, коли есдеки творили тут усе, що завгодно.
 
Недарма з приїздом Кравчука ми знову почули прізвище Івана Різака, неоднозначного губернатора області часів правління соціал-демократів. На за¬питання про його долю екс-президент туманно відповів, мовляв, ситуація була політичною, а не правовою, а Тимошенко розпочне з того, що вчинки "тих людей" будуть оцінені за законом.
 
Що мав на увазі "лис" від української політики, зрозумі¬ти не так то й просто. Однак те, що прізвище людини, про яку останні роки ніхто навіть не згадував (нинішні 18-річні виборці, ймовірно, навіть не чули ніколи про такого політика), знову почало лунати в контексті Закарпаття, насторожує. Мало того, в крайових ЗМІ стали з’являтися статті, спрямовані на реабілітацію Івана Різака, мовляв, чоловіком був чесним і порядним, але став жертвою політичних ігрищ.

Втім не можна забувати, що саме за його правління краєм, якщо не з його волі, то точно з ві¬дома, у нас влаштували "тренувальну базу" з фальсифікації виборів. Саме при Різаку Мукачево стало зразком владного беззаконня, коли мером могла стати винятково вигідна людина. Або взагалі ніхто. За правління саме цього губернатора на Закарпатті були зафіксовані найбільші порушення під час виборів 2004 року. Зрештою, саме тоді в Ужгороді лише щасливий випадок вберіг мирне населення від бандитської сваволі: кілька десятків озброєних бандитів, які переховувалися на стадіоні "Авангард", будь-якої миті готові були розпочати впровадження "демократії по-есдеківськи". Прикрившись тоді хворобою та якимось зв’язками, Іван Різак уникнув суду й розсудливо заліг на дно. Нині ж нас намагаються переконати в тому, що він ні в чому не винен...

В одному можна погодитися з Юлією Тимошенко – результат другого туру дійсно може відкинути країну на 5 років назад. От тільки, схоже, трапиться це не в разі перемоги Януковича, котрий за цей час значно виріс політично й змінився, а у випадку вікторії Юлії. Боятися цього змушують її нові (точніше – добре забуті старі) "друзі".

Роман Івашко, "Старий замок "Паланок"
05 лютого 2010р.

Теги: Тимошенко, Медведчук, вибори, Різак, СДПУ(о), БЮТ

Коментарі

вікторія 2010-02-09 / 15:01:00
Мені соромно, що Віктора Балогу називають есдеком, адже ідея соціал-демократії і в нас і за кордоном - достойна. Він скорше спринтер на всі дистанції - від одних до інших.

Юрий 2010-02-08 / 22:02:00
Здійснилася мрія Балоги - він опинився під владою Януковича. Отримає "смотрящего" і той його буде "драть" як козу попа Сидора

buv Mykola shugaj - typyry DEPUTAT sel.rady 2010-02-07 / 17:22:00
MEDVEDCTHUK MOZH E JTY NA IRSHAVSTHYNU NA BORZHAVU RYBU JIMATY JOGO TAM VUDVYHALY!!!! MNOHO JIM ZROBYV!!!!LEM I Z HROSHYJ VID ,,,,MVF,,, Z JAKYM HAZDUVALY!!!!!

Ольга 2010-02-07 / 09:18:00
Повністю погоджуюсь з автором статті, бо близька до політичних перипетій 2004 р. А хто забув, нехай згадує, хто ж тоді їх не відчув, нехай не гавкає ...

сорри 2010-02-06 / 21:58:00
По при певну передвиборчу замовну тональність цього матеріалу певна логіка в ньому є. І Балога, попри його очевидну не "ангельськіть" звичайно, це далеко не Різак з його бандитами.



Абсолютно неважливо, ким насправді за партійною приналежністю є автори попередніх коментарів - бютівцями чи есдеками. Віктор Медведчук же нині все-таки з Юлією Володимирівною?..:)

Шато-Гайяр 2010-02-06 / 21:10:00
Щодо поняття "есдек" - його в нас зробили такою страшилкою, що деякі люди ну дуже дивуються, коли дізнаються, що у багатьох європейських парламентах є есдеки. От вам і вплив ЗМІ.



А щодо цього матеріалу - відверта заказуха, яка виблискує уже в самій назві. І подібні статті аж ніяк не роблять честі ЗМІ - завдяки їм в Україні знову будуть не розуміти, що таке соціал-демократія.



Бачачи першоджерело матеріалу - навіть не хочеться тут нічого коментувати - адже всі знають, звідки "вітер віє". Та все ж зазначу щодо останнього абзацу. Думаю, що есдеки не набагато гірші, ніж ті, хто прийшов в усі місцеві ради за списками "Нашої України", потім ці лави, як останні щури, покинув, не склавши з себе, згідно з Закону, депутатських мандатів. А потім назвав себе єцівцями. Так от вони, єцівці, нічим путнім у краї не запам яталися. Хіба що дерибанили все, що могли, та кидали людям дрібні подачки на кшталт кавоварок та мікрохвильовок і трубіли про це по 10 разів у своїх ЗМІ. А ще спробували прийняти сеператистський гімн. Ось вам і всі їх діяння.



Всім бажаю визначитися з вибором.

111 2010-02-06 / 21:02:00
фу, какая заказуха -противно даже читать.

петро 2010-02-06 / 15:39:00
Гаваші також колишній есдек. А тому об"єднані із Закарпатті ніколи не виходили. Колишніх есдеків не буває. Правда, Віктор Іванович Балога??

роль 2010-02-06 / 11:46:00
Прикольно спостерігати за тим як адміністрації (читай - помаранчева мерзота), рятуючи власну дупу взялися агітувати за Януковича. Але їм не зрозуміти того, що янеки живуть по "понятіям" і розуміють - хто продав раз, продасть і другий.

Урзус 2010-02-06 / 11:20:00
Есдек - то не партійність, а діагноз. Якщо Віктор Балога чи Іштван Гайдош вийшли з СДПУ, то бути есдеками вони не припинили. То ж Закарпаття було, є, і на жаль,буде й далі під есдеками, хто б з двох кандидатів нині не переміг

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини