Стати на ковзани ужгородцям заважають теплі зими та відсутність льодових катків

Усе більшої популярності в української молоді набуває активний відпочинок на льодовій арені: там можна, як у кінофільмах, романтично покататися за ручку з коханими, пограти з компанією в доганялки, потанцювати на льоду, навчитися азів фігурного катання або поганяти шайбу. От тільки подібна втіха нині коштує чимало, та й скористатися нею можуть лише мешканці великих українських міст.

Стати на ковзани ужгородцям заважають теплі зими та відсутність льодових катків

Наприклад, у Києві діє понад 10 льодових катків, один з яких розташований просто на майдані Незалежності. 45 хвилин позитивних емоцій коштує любителям ковзанів від 20 до 45 гривень залежно від віку клієнтів, дня (будні чи вихідні) та часу катання (найдешевшою є дообідня пора, найдорожчою - вечірні години). Поруч із катком розміщені камери схову та прокат ковзанів, а глядачів навкруги збирається стільки, що кожне “па” або невдале приземлення викликає бурю емоцій.

Ідея такого катка в центрі міста запозичена із західних країн, де подібні веселощі давно стали традиційними. До прикладу, в центрі Парижа заливають одразу кілька безкоштовних катків, у Нью-Йорку найулюбленішою зимовою розвагою є ковзанка у Центральному парку, в столиці Канади Оттаві довжелезний каток через увесь центр міста утворюється на місці каналу, а кілька років тому водою залили навіть Красну площу в Москві. На жаль, закарпатці в цьому плані не можуть похвалитися активністю. Мабуть, єдиним містом, де бодай тиждень, але тримався льодовий каток із видом на новорічну ялинку, залишається прикордонний Чоп. Минулоріч там, на радість дорослим і малечі, залили невеличку ділянку, але, слід сказати, майже ніхто так і не використав її для катання власне на ковзанах. Це, з одного боку, зрозуміло, адже ковзани тепер коштують недешево (в одному з ужгородських магазинів їх можна купити в середньому за 300-400 гривень), а прокат біля чопського катка не працював, тож діти й дорослі веселилися, ковзаючи з допомогою власних чобіт.

В Ужгороді на імпровізовані катки городяни частіше за все перетворюють замерзлий біля країв ставок за спорткомплексом “Юність” або розлиті ділянки Ужа в районі Боздоського парку, але ці водойми, звісно, далекі від того, щоб на них можна було комфортно кататися на ковзанах. Цьогоріч міська влада розглядала можливість залити тимчасовий невеличкий каток, але ні бюджет, ні погода не дозволяли цього зробити. Подібні пропозиції надходили також від приватних осіб, котрі дізнавалися, чи можуть вони залити каток за місцем свого проживання. Робилися навіть конкретні спроби створити льодову арену під відкритим небом. Зокрема директор одного з великих супермаркетів міста витратив на підготовку до створення катка чималі кошти, але плюсова температура підвела підприємця і звела нанівець усі його плани.

Можливо, до кінця зими морози таки завітають до нашого краю і дозволять запустити першу ластівку в спробі поставити на ковзани хоча б частину ужгородців. А тим часом “Ужгород” пропонує скористатися холодами і створити невеличку ковзанку у своєму дворі чи на приватному подвір’ї. Для цього перш за все треба обрати місце під каток (це може бути пустир недалеко від будинку або звичайний футбольний майданчик). Водойма для катка підходить лише в тому випадку, коли товщина льоду становить не менше 15 см, а зважаючи на м’яку закарпатську погоду навряд чи можна сподіватися на такі умови. Якщо ви все-таки обрали варіант із футбольним майданчиком, варто про всяк випадок узгодити свої наміри зі ЖРЕРом. Навряд чи там будуть проти вашої ініціативи, а можливо, що комунальники навіть підуть назустріч і зголосяться допомогти якщо не власними силами, то хоч інвентарем: шлангами, лопатами тощо. Потім треба зробити розмітку й вирівняти поверхню майданчика, після чого по всьому периметру міні-стадіону зі снігу, землі чи поліматеріалу зробити бордюр заввишки до 15 см. Безпосередньо для заливання треба обрати ясну погоду без вітру та сильного морозу (ідеальними вважаються -5 градусів за Цельсієм). Воду слід лити за принципом віяла, щоб шари льоду були рівномірними: наступний шар катка заливається тільки після того, як попередній замерзне. Зверніть увагу на кут нахилу шланга - він має становити 25-30 градусів до поверхні, тоді лід не буде розмиватися. Якщо робити все правильно, чудовий каток можна створити всього за 1 день. Не забувайте, що його слід розчищати від снігу та час від часу шліфувати.

Тож сподіваємося, що наступна зима буде більш сприятливою для загального захоплення ковзанами. Можливо, позна-читься на цьому й те, що 5 жовтня минулого року Кабмін затвердив програму “Хокей України”, за якою, виділивши для будівництва льодових арен 960 млн. гривень, на ковзани планують поставити близько 800 тис. українців.

Тетяна Літераті, "Ужгород"
28 січня 2010р.

Теги: Ужгород, каток, ковзани, мороз, лід

НОВИНИ: Спорт

13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
» Всі новини