Ґрунтовне дослідження з історії православ'я на Закарпатті

В останні дні грудня 2009 року, під грифом Ужгородського національного університету, Мукачівської православної єпархії, Державного архіву Закарпатської області (ДАЗО), у всеукраїнському державному ордена дружби народів видавництві "Карпати" побачила світ 4289 книжка з моменту його заснування "Православна церква на Закарпатті у першій половині ХХ століття".

Ґрунтовне дослідження з історії православ'я на Закарпатті

Її автор, Юрій Данилець, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України УжНУ, вже добре відомий у середовищі дослідників церковної історії краю. Він автор понад 100 наукових публікацій з історії відродження та діяльності православної церкви  на Закарпатті. Зокрема його перу належить і декілька монографій присвячених історії православних монастирів: "Православні монастирі Хустського району (ХХ століття)" (Ужгород, 2004, 2005),  "Православний монастир Різдва Богородиці у селі Липча)" (Ужгород, 2005), "Православний монастир Успіння Божої Матері в селі Домбоки" (Ужгород, 2006).  До речі, Ю. Данилець два роки тому захистив кандидатську дисертацію з історії православ’я на Закарпатті у першій половині ХХ ст. Науковий керівник дисертанта, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України, декан історичного факультету УжНУ Володимир Фенич, написав передмову до рецензованого нами видання. Рецензентами книжки виступили доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України Д. Данилюк та нині вже покійний, доктор історичних наук О. Довганич.

Монографія написана за схемою підготовки кандидатських дисертацій. Складається вона зі вступу, чотирьох розділів, висновків, документів, переліку документів та списку використаних джерел та літератури. У вступі наявні всі характерні елементи дисертацій: актуальність дослідження, його зв’язок з науковими програмами, планами, темами, поставлено мету і конкретизовано завдання, вказано на предмет дослідження, його новизну, обґрунтовано хронологічні рамки та географічні межі праці, теоретичне та практичне значення дослідження.

На окрему увагу заслуговує перший розділ, у якому аналізуються джерельна база та історіографія проблеми. Тут автор характеризує документи фондів ДАЗО, Центрального державного історичного архіву у м. Львів, поточного архіву Мукачівської православної єпархії та Свято-Миколаївського чоловічого монастиря в с. Іза-Карпутлаш Хустського району, які стали основою для написання монографії. До слова, в згаданому монастирі Ю.Данилець у 2008 р., за сприяння місцевих монахів, заснував Меморіальний музей на честь преподобного Олексія Карпаторуського. Ґрунтовно подано й історіографію проблеми. Автор пропонує поділити її на три групи: 1) праці, основна увага в яких приділена різноманітним аспектам безпосередньо історії православ’я на Закарпатті; 2) дослідження соціально-економічного та політичного характеру, де розкриваються лише деякі сторони діяльності православної церкви; 3) звіти, статті, нариси, відозви, повідомлення інформаційного та статистичного змісту в періодиці. Виходячи також зі специфіки джерел автор виділяє три хронологічні періоди. 

У другому розділі – "Відродження православ’я на початку ХХ ст." – Ю.Данилець досліджує історичні передумови та причини відродження православного руху, зокрема, прослідковує місце і роль о.І. Раковського та о.О. Товта у цій справі, вивчає процес зародження православних громад у краї, аналізує перебіг першого та другого Мараморош-Сиготських процесів, висвітлює становище православ’я в роки Першої світової війни.

Третій розділ монографії має назву "Формування структури Карпаторуської православної церкви (1920-1930)". Тут з’ясовані питання пов’язані із утвердженням юрисдикції Сербської православної церкви та діяльністю єпископа делегата Досифея (Васича), досліджується релігійна боротьба між греко-католиками і православними у першій половині 1920-х рр., питання впливу "Савватіївського розколу" на еклезіальну ідентичність православних.

Питання конфесійного становища православної церкви на Підкарпатській Русі за правління єпископів Дамаскина (Грданичка) і Володимира (Раїч), спроба утворення автокефальної православної церкви в Угорщині за адміністратора Михайла Попова, перехід закарпатських громад під канонічну юрисдикцію Руської православної церкви розглядаються у четвертому розділі роботи "Мукачівсько-Пряшівська єпархія".

На особливу увагу заслуговує той факт, що при підготовці монографії Ю.Данилець використав значну кількість архівних документів (122 справи взяті із 18 фондів 5 архівних установ), а також 33 раніше опубліковані документи – у періодичній пресі, збірниках архівних документів і матеріалів, споминах та мемуарах церковних діячів тощо. На думку В.Фенича,  "…уведення в науковий обіг такої кількості першоджерел, є більш ніж достатнім для досягнення Автором, визначених ним мети і завдань" (С. 4-5).

Слід відзначити публікацію Ю.Данильцем у монографії 65 документів (С. 216-331), які дають можливість прослідкувати відродження і становлення православ’я на Закарпатті в досліджуваний період, переважна більшість яких вводиться у науковий обіг вперше. Це лише підтверджує практичне значення роботи. Видання добре проілюстроване, тут поміщено біля сотні оригінальних фотоматеріалів 1920-1940-х рр. Завершується монографія географічним та іменним покажчиком.

Вважаємо, що результати дослідження дозволять по-новому підійти до розв’язання цілого ряду проблем з історії православної церкви на Закарпатті. Матеріали видання можуть бути використані в навчальному процесі, як в ході викладання історії України, новітньої історії, краєзнавства у світських освітніх закладах, так і під час читання лекцій з історії церкви та державно-церковних відносин в богословських навчальних установах.

22 січня 2010р.

Теги: Василь Міщанин, доцент кафедри історії України

Коментарі

2010-03-20 / 21:28:00

Мітьо 2010-01-22 / 19:44:00
Но-но,

Цилью, думаш ош як бись не написав за Юрка так кедвешно та мы бы і не знали.

Молодці хлопці, каждій гуд по монографії давайте.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини