Другий тур: за кого?

Кого підтримати в другому турі президентських виборів - Віктора Януковича чи Юлію Тимошенко? Дуже непросто зробити цей вибір для тих, хто в першому турі віддав свій голос іншим кандидатам - Сергієві Тігіпку чи Арсенію Яценюку, Петру Симоненку чи Олегові Тягнибоку.

Другий тур: за кого?

Ви голосували за надію на нове ім’я, нові ідеї, нових людей. Тепер доводиться обирати між тими, кого ви подумки вже відправили у відставку. Але життя є життя – треба обирати... Кому, у такому випадку, віддати перевагу? Особливо складно, коли не бачиш особливої різниці між цими кандидатами. Тому, хто буде меншим злом? Але як виміряти цю “меншість”? Проголосувати проти обох? Але зрозуміло, що при цьому все одно хтось із них буде Президентом. То чи не означатиме ваш голос “проти всіх” голос за одного з них? Тоді за кого саме?

Одне слово, дуже непростий вибір. Тому важливо почути всі аргументи – за і проти. Якщо ви вважаєте, що вони у вас є, долучайтеся до розмови.

Для початку цієї розмови – перша точка зору...

ЩО КОРИСНІШЕ: ПОКАРАННЯ ЯНУКОВИЧЕМ ЧИ ЩЕПЛЕННЯ ЮЛІЄЮ ВОЛОДИМИРІВНОЮ?

Вона – перпетум мобіле, невгамовний енерджайзер, трудоголік і неперевершений оратор, гейзер фантастичних ідей, генератор політичних взаємозаліків і вже один із символів України.
Він – вайлуватий король у страусових черевиках, якого безперервно й непереконливо грає свита й лексичний запас якого сформовано книжкою "Моя перша тисяча слів". Спостерігати, які він формулює свої думки, складно і боляче, і хочеться бігти мити в цей час посуд. Коли ж він їх урешті-решт вичавлює, пригадуєш латиноамериканську приказку: "Поки мовчав – здавався розумним". І, схоже, нам жити з таким Президентом.

Вона – political animal у найвишуканішому сенсі цього англосаксонського терміну. Квінтесенція політичної бестії в найкращому розумінні. Ми приречені, а Тимошенко, і в цьому карб України – або її талант, або згуба.

Він, на її екстравертному тлі, – незграбний інфант, лідер-фантом, цілковите непорозуміння, яке може видати на-гора й тримати там лише неприкаяність і параліч третини натофобського українського електорату, який загубився в часі й просторі.

Однак діаметральність і різнополюсність цих політичних типів не означає, що перша просто зобов’язана стати Президентом, а другий не проходить тест на президентське IQ. Швидше навпаки – як це не парадоксально, перемога Януковича корисніша і для України, і вигідніша для Тимошенко. Перехворіти Януковичем корисніше, аніж прищепитися Тимошенко.

Вона права в тому, що у виборців Тігіпка, Яценюка, Гриценка і Ющенка (а нас назбирається добрих 30 відсотків разом з тими, хто в останній графі показав дулю всім 18-ом) рука не підніметься проголосувати за Януковича. Однак, з інших міркувань, добра половина цього електорату не поставить позначку й напроти прізвища "Тимошенко", що автоматично означає інавгурацію Януковича.

Поясню, чому цього – підтримати Тимошенко в другому турі – не зроблю я особисто і вся наша родина, як і сім’ї більшості наших знайомих. Гадаю, пояснювати, чому за жодних обставин ми не проголосуємо за Януковича, потреби немає. Саме тому – за браком простору, але не аргументів – подальша інвентаризація чеснот і античеснот кандидата присвячена передусім саме Ю.В. Адже нам самим треба дати відповідь на запитання – чому у двобої між тією, хто за десять років таки опанувала українську мову (крім слова "галасувати"), хто начебто дивиться в бік Брюсселя й зарекомендувала себе антикризовим менеджером, і тим, хто є завсідником партзборів "Єдиної Росії", хто відмовляється вийти на публічні дебати й чимшвидше переходить у спілкуванні на умовно російську мову, ми не вибираємо жодного.

Короткотермінові переваги від українського Піночета вичерпаються так само швидко, як і золотовалютні запаси Нацбанку. Показові судові процеси швидко перестануть бути новиною, оскільки система швидко переформатується під нові правила гри. У Європі таки з’явиться ще одна країну, у якій світ не знає прізвища прем’єра, а лише Президента – до Білорусі додасться Україна, з тепер уже сервільною і без’язикою опозицією. Весь бюджет стане одним великим Стабілізаційним фондом, кошти з якого виділятимуться за велінням Президента Тимошенко.

Прихід Тимошенко відлякує посиленням її деволюції. Нещирість прем’єра трансформується в інформповідомлення Міністерства правди, харизматичність – у примус до сповідування її ідей, риторика – у зомбування, а зачаєна відраза до альтернативної точки зору – у зонування свободи слова.

Єдина керівна й спрямовуюча сила

Інструментом Президента Тимошенко на місцях буде – уже є  – харизматична секта під назвою партія "Батьківщина" зі своїми філіями у вигляді фракцій у місцевих радах. Позбавлена будь-якою ідеології, окрім ідолопоклонства, партія є білосердечним фан-клубом, що безперервно молиться на свою ікону. КПРС з її демократичним централізмом на тлі жорстко керованої вертикалі "Батьківщини" – це партійний Вудсток і вакханалія вільної думки, не кажучи вже про "Регіони" та "Єдину Росію". Партійне керівництво "Батьківщини" на обласному рівні – це архангели, яким богами з Олімпу на Турівській даровано право на свій розсуд і смак формувати склад партбюро на місцевому та районному рівнях, висмикувати непослухів і кооптувати на їх місце нових робокопів, які вже точно дотримуватимуться єдино вірної лінії партії. Типова картина із життя органу місцевого самоврядування: голова партійної фракції БЮТ у місцевій раді під час сесії постійно на зв’язку з "куратором", щоб доповідати йому (їй) в он-лайн режимі, як саме йде голосування. Порядок денний із заздалегідь проставленими галочками, як "галасувати", у всіх членів фракції на руках. І горе тому, хто проголосує не так – "наглядатай" з району сидить у задніх рядах і веде облік вірнопідданих, щоб у разі чого – "імперативчиком" по тім’ячку.

Ця єдина і спрямовуюча сила, така собі " команда саламандр, яка… сильніше за всі спецнази, "Альфи", "Беркути" і "Морські котики" разом узяті", на роки візьме Україну в партійні обценьки й стане єдиним кадровим соціальним ліфтом, перебування в якому гарантуватиме кар’єру та допуск до перерозподілу національного багатства.

Мечоносці

Тіла, що проштовхнулися на ближчі орбіти Тимошенко і Януковича, виліплені з однієї і тієї ж маси. Такою ж вірнопідданою запопадливою людською масою наповнені й партійні списки обох кандидатів – як на національному, так і на місцевих рівнях.

За Тимошенко в нас у країні два типи олігархів. Одні платять своїй рабсилі неєвропейські зарплати, звільняють працівників, виводять прибуток в оффшори, не пускають її на контрольовані ними телеканали й спотворюють інформаційний продукт. Ці капіталістичні створіння перебувають поза межами її партійного списку. Ті ж мільярдери й латифундисти, які купили собі партійні значки БЮТ, є білими, свідомими, патріотичними олігархами.

За будь-кого – і за Януковича, і за Тимошенко – до керівництва країною прийде їхня цинічна партійна номенклатура й молода поросль з бютівського та регіонського комсомолу. Вони просто пересядуть зі своїх партійних та штабних кабінетів у крісла начальників управлінь земельних ресурсів та голів місцевих державних адміністрацій. Відмінність лише в тому, що Тимошенко живописує своїх саламандр як уособлення всіх чеснот, забуваючи при цьому про Лозинського, у той час як “Регіони”, обпікшись на Калашникову, хоча б воліють не кричати на весь базар, який гарний у них крам.

Прогресуючий абсолютизм

Політтехнологи прибрали в Тимошенко все зайве, окрім слівця-паразита. У Тимошенко все "абсолютно". Кожна цифра "абсолютно" перевірена (хоча вона може й не відповідати дійсності), кожне рішення Кабміну "абсолютно" погоджено (хоча членам Кабміну навіть не роздали проектів рішень), кожен контакт "абсолютно" вигідний для України (хай та угода навіть є харакірі, як-от пакт з Газпромом). Від абсолютизації тверджень і прогресуючого переконання у власній безгрішності до ототожнення "Україна – це я" – один крок, і той уже зроблено.

Нетерпимість до альтернативної точки зору

Історія з екзит-полами, де ті, хто вказав точніший результат виборів, були оголошені Тимошенко запроданцями, – показова для цього політика, яка має стійку алергійну реакцію на інформацію, думки та точку зору, що суперечать єдино правильним. Залишити країну в розпал економічної кризи без міністра фінансів за те, що він висловив своє незалежне бачення економічної деградації України, – у цьому теж уся Тимошенко. Тим паче що Пинзеник виявився не просто правим – на тлі того, що відбулося в економіці у 2009 році, його прогноз був занадто оптимістичний.

Позбутися і ошельмувати міністрів закордонних справ, оборони й транспорту за те, що вони були чи не єдині, хто мав мужність мати в уряді відмінну від шефині думку – у цьому теж уся Тимошенко. Войовниче несприйняття альтернативної думки й чиясь відмова молитися на богиню набули інституційного характеру – бютівські штабні коментатори спотворили інформаційний простір, дискредитувавши жанр відгуків на авторські матеріали.

Алергія на правду

Політик має заколисувати електорат казочками про успіхи й годувати байками про світле майбутнє. Однак при цьому він не повинен свідомо дезінформувати населення, яке він приручив. Оптимально – загорнути гірку пігулку правди у святкову обгортку...

Тимошенко на посаді прем’єра продемонструвала тривожний регрес, який не дає їй можливості кваліфікуватися в президенти. Вона монополізувала право на правду, відрізала доступ до публічної статистичної інформації і виступ за виступом спотворювала реальний стан речей у економіці. І тим приємніше буде спостерігати, як, повернувшись в опозицію, Юлія Володимирівна шмагатиме владу за приховування чи свавільну інтерпретацію інформації.

Безгрішність

Політик і державний діяч, який ліквідував в енергосекторі хронічні неплатежі в кінці 90-х, бюджетну "матрьошку" – у 2001-му, т.з. "вільні" економічні зони в травні 2005-го й доклався до багатьох інших позитивів у економіці, міг би бути достатньо великодушним, аби вряди-годи визнавати хоча б дещицю своїх помилок. Таких у Тимошенко – безліч, оскільки не помиляється лише той, хто сидить склавши руки, а Тимошенко справді працює за десятьох.

Однак Ю.В. – безгрішна і свята, незаплямована і білосніжна.

Егоцентричний політик без гальм значно корисніший у опозиції, аніж на верхівці безлімітної влади – а в тому, що Ю.В. собі таку облаштує, сумніватися не доводиться.

Політичний суїцид

Однак Юлію Володимирівну в разі її програшу має обнадіювати хіба що одна думка – жоден із нас у цій країні краще за неї не знає, у яке трясовиння заходять “регіонали”. Вона залишає по собі порожній бюджет, спустошений Пенсійний фонд, борги й невідворотність рвучкого підвищення цін на газ. У її опонента не буде жодного простору для популістського маневру, і, приречений на неминучість жорстких заходів, він зможе перетворитися на попіл, а про вогонь подбає полум’яна опозиціонерка.

Україна, дякуючи хуторянській зацикленості та політичному інфантилізмові Ющенка, згаяла п’ятирічку, провівши її в політичних чварах та пошуках старожитностей. Тому доводиться визнати: ми заслужили на деякий час покарання банальністю Януковича, пропагандою Герман, макроекономічними лекціями Лук’янова і нотаціями Шуфрича. І Азаров вже навіть не силуватиметься говорити літературною мовою.

Однак навряд чи їхнє владарювання буде комфортним і тріумфальним. Вибір у них невеликий – Ю.В. або їм друг, або антидот. Можна посперечатися, що для них гірше.

А там, дивись, набере силу й третя сила, обнадієна нашим першим внеском у 30 відсотків голосів.

Станіслав Голубенко, УНІАН
20 січня 2010р.

Теги: президент, вибори, Янукович, Тимошенко

Коментарі

Кравчук 2010-02-04 / 18:35:00
Янукович - ЦИЦИРОН.



KK 2010-01-30 / 23:29:00
Досить тримати бідного народу в темноті - хто являється цим поводирем? Може це і Ви пане Палінкаш?

Палінкаш Іван 2010-01-30 / 23:02:00
Колись, півтори тисячі років Русин правив Римом ! Пів -світу платило податки Римові, а Рим платив - Карпам -Рутенам ! Колись з нами рахувався Світ ! Сьгодні, не уміючи об:єднатися кругом свого поводиря - бігаємо за чужими...

KK 2010-01-29 / 18:18:00
Пане Orange - Ви кілька добрих прикладів навели. Але, Тимошенко не тільки словами підтримує українську ідею, але і ділами. Щось я вчора не бачив щоби Янухович стояв радом з Тимошенком і Ющенком на мітингу з нагоди вшанування пам'яті Героїв Крут у Чернігівській області. Та я забув, Янухович був у Криму де проповідував потреби увести російську мову як другу державну.

В цйому випадку явно видно що в їхні преоритети є різниці!

orange 2010-01-29 / 12:28:00

Те, що Янукович робить тільки на словах, аби підтримати свій електорат, жЮлька вже здійснювала на практиці: забрала шельф у американців, аби зберегти монополію Росії на нафту в цьому регіоні, з тієї ж причини не дала Ющенкові реалізувати аверсний напрямок роботи нафтопроводу Одеса-Броди, веде переговори з Росією про спільне використання стратегічної Керченської протоки (чого собі не дозволив навіть Кучма), розробила і навіть проголосувала (ми пам"ятаємо!) своєю фракцією проект закону, що передбачав обов"язкове володіння російською мовою для держслужбовців.



Ви що, поглохли і посліпли?!.



Хазари, не добиті Святославом Хоробрим, влаштували вам "Шоу довгоносиків", а ви, лохи, змагаєтеся ві дерете один одному горлянки, котре з цих двох зол менше, і котре менше ненавидить Україну і зневажає її народ.



Зло не буває меншим і більшим, бо воно у будь-якому випадку зло. Мета і ЙОГО і ЇЇ - прийти до влади, аби максимально схоснувати цю країну. НАШУ країну...

Tibor 2010-01-29 / 11:26:00
"Янухович зараз в криму: За словами лідера регіоналів, цей закон "передбачатиме безперешкодне функціонування російської мови на території України в діловодстві, освіті, медицині, судочинстві". А що тоді лишається для української мови?"



Я повністю підтримую Януковича! Це ще один козир, чому голосуємо за нього.

З українською мовою нічого не станеться, як не сталось з нею нічого в радянські часи. Приїхавши в Київ вчитися, і я тільки тоді володів виключно рідною угорською та українською, я тільки виграв, що вивчив російську мову. Сьогодні мені однаково, що російська, угорська чи українська мови! Не забороняйте людям користуватися іншими мовами окрім української! За це вже Ющ поплатився на Закарпатті, і завдяки цьому виграв в першому турі Янукович!

KK 2010-01-29 / 01:37:00
Ще раз підкреслюю що є великі різниці між двома кандидатами:



Янухович зараз в криму: За словами лідера регіоналів, цей закон "передбачатиме безперешкодне функціонування російської мови на території України в діловодстві, освіті, медицині, судочинстві". А що тоді лишається для української мови? Тільки розмовляння з худобою?



Відповідаючи на питання про перспективи базування Чорноморського флоту Росії, лідер регіоналів зазначив, що в разі свого обрання главою держави питання перебування ЧФ РФ на території України буде вирішене в дусі взаємовигідного співробітництва двох країн.



Тільки російський васал би зумів так відповісти.

KK 2010-01-28 / 20:19:00
Я також підтримаю думок Глави Української греко-католицької церкви Любомира Гузара: 'Ми хочемо бачити, що кожен, хто голосує, дійсно робить вибір. Тому що нам здається, що не голосувати або голосувати "проти всіх" - це, власне, не є вибором. Це втеча певним чином, тому ми такі речі не схвалюємо".

Далі: 'Голосування "проти всіх" - це втеча'



Гідність українського громадянина вимагає позитивний крок голосування за когось. Як уже пан Юрій А наголосував раніше: 'Тільки сліпий на бачить різниці між Януковичем і Тимошенко.'

Tibor 2010-01-28 / 13:48:00
"На попередніх парламентських виборах Ющенко домовився з угорцями Закарпаття і завдяки їм партія "помаранчевих" набрала більшісь голосів в області."



Ющенко домовився тільки з частиною угорців, конкретніше з Міклошем Ковачем, який представляє КМКС, меншину в порівняні з Гайдошівським УМДС. Гайдош і більшість угорців ніколи не були померанчевими! Навіть Ковач розчарувався в Ющенко, хоч той і обійцяв для угорців золоті гори. А вийшло тим, що його дії ведуть до повної асіміляції угорців Закарпаття! Слава Богу його епоха позаду і його націоналістична політика зазнала крах!Тому то угорці тепер одностайно за Януковича!

dina 2010-01-28 / 08:09:00
Не можу пройти осторонь і не залишити коментар з цього приводу. На попередніх парламентських виборах Ющенко домовився з угорцями Закарпаття і завдяки їм партія "помаранчевих" набрала більшісь голосів в області.

Юрий 2010-01-27 / 22:48:00
Вороги України виберуть Януковича. А українці мусять прислухатись до слова Патріарха: «Не захистимо свободу - тоді й не треба скаржитися, що ми не свобідні. Просили свободу? Бачите цінність свободи? Не втрачайте її!"

KK 2010-01-27 / 00:05:00
Не думайти що тільки на Україні люди часто голосують за 'менше

двох гірших' Але, є різниці між двома кандидатами, і голосувати 'проти всіх' не є вихід для гідного громадянином. Я підтримаю думку Патріарха Філарета:



Він також вказав на те, що проти незалежності України вороги продовжують боротьбу. «Ворогів багато, вони озброюються і неправдивим словом, і грошима, і переконують нас: не йдіть на вибори, - відзначив Предстоятель Київського патріархату. - А що означає не йти на вибори? Це означає віддати Україну. Тому ви не слухайте цих неправдомовників. Треба на вибори йти і захищати Україну».



«Не захистимо свободу - тоді й не треба скаржитися, що ми не свобідні, - наголосив Патріарх ФІЛАРЕТ. - Просили свободу? Бачите цінність свободи? Не втрачайте її!"



Власне!

Rusyn 2010-01-26 / 23:11:00
Михайле В. - то не вихід.То поза страуса.Головою в пісок :-(

михайло 2010-01-22 / 19:17:00
Голосуємо проти всіх,бо голосувати за Юлію Григян просто гріх

KK 2010-01-22 / 19:15:00
Я розумію що Юлія Тимошеноко не ідеяльна людина. Якщо була б, то не брала б участь в політеці. Я також розумію що вона часами виявляється великим демогогом і вміє пристусовувати свої деклерації для різно-манітної публіки. Але, не говоріть мені що між нею і Януховичом немає різниці. Не думаю що від Януховича навіть щось близького би чув. Це її слова, не давно сказані в Львові:



Коли я вперше приїхала до Львова більше 10 років тому, я сказала: ьЯкби я жила в 1918-1919 роках, я обов'язково була б серед січових стрільців, бо там була справжня боротьба за волю і славу Україниь, - розповіла прем'єр.



Тимошенко додала, що виступає за збереження статусу української мови як єдиної державної. ьДля мене є святою українська моваь, - сказала вона.



Також Тимошенко заявила, що в Україні не можуть перебувати війська іноземних держав.



Моя точка зору є незиблемою, що на території України не може ноюбути чужих військових базь, - сказала Тимошенко.




Для мене відродження чесної історії України - це зміст моєї майбутньої роботи, якщо Господь дасть, на посаді президентаь, - запевнила присутніх Тимошенко.



Думайте добре хлопці за кого голосуєти, бо будети 5 а може 10 років житти с цією людиною!









Tibor 2010-01-22 / 14:03:00
Тритону



Шановний! Я дуже далекий від політики і моя робота аж ніяк не звязана ні з якою політикою!



А голосуватиму за Януковича виключно, щоб підтримати угорців Закарпаття!

Тритон 2010-01-22 / 11:11:00
Тібору

Хоча роль тріпача там занята Шуфричем,Ти явно уже найшов десь тепленьке корито біля влади і чекаєш коли відкриють ворота на дармовщинку. От тільки памятай, що за дармовщинку треба дорого платити.

Янучари прихильники "збереження на Закарпатті українського геноциду" не тільки не розбірливий у словах але і у засобах.

Був такий чоловік Кушнарьов памятаєш:у нього відрекошетила куля від дуба а стріляв оранжевийц вовк.Періодично дивовижні траекторії робить зброя в руках міністрів транспорту, прокурорів, журналістів.

Хочеш бути в комаді Янучари -

готуй велику лошку щоб періодично їсти гів----о. А Україна переживали всяке в своїй історії - переживе і це лихо.

Tibor 2010-01-22 / 09:03:00
Тритону




Багато в чому Ви праві. Не виключаю, що балозі пообіцяли якусь автономію Закарпаттю, але це повна ахінея і авантюра. Я проти всякої автономії, причому суто с економічної точки зору. Навряд з цього, щось вийде.

А то що померанчеві винні в даній ситуації, це факт. Не змогли вони скористатися своїм шансом. Головна їх провина, що розкололи країну і довели її до ручки, зконцентрувавшись на ідеологічних, а не на економічних питаннях!

Русин 2010-01-22 / 00:38:00
Хочешь режь, а хочешь куй.




Всеравно получишь............

людмила 2010-01-22 / 00:14:00
все мои знакомые в первом туре голосовали за Тигипко,а теперь мы будем голосовать за Януковича.Люди,которые поддержали Тигипко никогда не поддержат Тимошенко.

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини