Закарпаття: Велика русинська афера з гімном "Русский да живет народ!"

Чудовий гімн вибрала для себе Закарпатська область. Правда, він у 1920-30 роках уже був гімном "подкарпатскіх русинов". Але авторство його вкрите туманом - доказів того, що цю незграбну конструкцію склав Олександр Духнович, жодних. Вперше ці задушевні слова були опубліковані у пісеннику Михайла Врабеля "Русский соловей" у 1890 р. без підпису. Згодом віршика приписали Духновичу. А от музику у 1919 р. написав мадярський фашистик Стефан Фенцик (1892-1946).

Закарпаття: Велика русинська афера з гімном "Русский да живет народ!"

Наприкінці 1938 р. він чкурнув до Будапешту, де виступав за негайну окупацію Закарпаття Угорщиною, створював загони чорносорочечників для дестабілізації ситуації в Карпатській Україні. Коли ж у 1944 прийшли совіти, кинувся пропонувати їм свої послуги, але ті не повірили, що з фашиста може бути добрий комуніст, арештували, а потім убили в тюрмі Ані співати, ані слухати цього гімна неможливо, бо там усе купи не тримається, а наголоси зашкалюють.
 
Найдивніше у цьому гімні те, що „русини” у тексті згадуються лише раз у першому рядку, а далі: Да посетит справедливость Уж и РУССКОЕ племя! Желание РУССКИХ вождь: РУССКИЙ да живет народ! Просим Бога Вышняго Да поддержит РУССКАГО И даст века лучшаго! Русини, захищаючись від кпинів з такого дурнуватого тексту, намагаються пояснити, що має бути не „русский”, а „руський”, але у пісеннику Врабеля і в довоєнних публікаціях гімну всюди саме „русский”. Зараз дехто намагається підчистити кострубатість і замінює „вождь” на „вот”.
 
Мовляв, так було. Але й це неправда, бо було таки „Желание РУССКИХ вождь” – себто „бажання вождів”. Російська преса не може не натішитися! Ось воно – збулося! Можна знову рушати на порятунок саатєчєствєннікав! Велика русинська афера триває уже не перший рік. У 2001 р. за переписом виявилося аж 10 тисяч русинів, що становило 0,8%. Для прикладу гуцулами записалося удвоє більше. Але Росія не дрімає, щедро дає гроші на недільні школи і підтримує русинських ідеологів. У перспективі – знайомий уже нам грузинський сценарій.
 
Директор українського відділення Інстітута стран СНГ Владімір Корнілов, кращий друг Затуліна‚ також переживає за русинів: "По этому вопросу на научном уровне проведено ряд встреч и круглых столов — это обсуждалось с историками, священнослужителями. И на научном уровне доказано, что русины — это отдельная народность, которая имеет свой язык, традиции, историю. Они имеют полное право отстаивать свою самобытность, и обязанность государства их поддержать — это будет демократично и в духе европейских традиций". А директор московського Інституту етнології та антропології Тішков пішов іще далі, вважаючи, що русини – це різновид російської етнічної спільноти, крайня на заході гілка росіян.
 
Алєксандр Широкорад у черговому своєму опусі під промовистою назвою „Россия и Украина. Когда заговорят пушки...” (тираж 5000 екз.) пише: „Зато мало кто сейчас в России знает о русинах - небольшом народе в Закарпатье (иногда называемом Подкарпатьем), где любят Россию, русскую культуру и считают себя русскими, а по-местному - русинами. Закарпатье оказалось реликтом, осколком Древней Руси! Официальные филологи навязывают мнение, что это, мол, диалект украинского. Нет, русинский язык представляет собой уникальную ветвь, исходящую от старославянского, некогда официального языка Древней Руси. В русинском языке огромный массив старославянских слов. И несмотря на то что многие стали уже архаизмами, они по-прежнему воспринимаются людьми”.
 
Як насправді виглядає ця унікальна мова можна судити з газети „Підкарпатська Русь”: „Руководствуючись постановленім обласного Совіту Народних Депутату, я урішила восстановити свою настоящу – Русинську националность у паспортові і убернулась из сим вопросом ид руководству Ужгородськой городськой управи, де-м дустала отвіт, што согласно из Конституцийов України, Русинськой национальности не є”. Я вже писав про те, що колись русинами вважали себе усі українці. Але, як зауважив видатний народознавець Павло Чубинський, „малорус, там де він зустрічається з поляком, молдаванином, угорцем, там він твердо знає, що він – русин”. А там, де зустрівся з „русскими”, розгубився.
 
Ще навіть всередині ХІХ ст. русинами називали себе подоляки, а згодом – уже тільки мешканці Західної України та Бессарабії. Між іншим, це абсолютна вигадка, ніби українців створили австрійці. Ще до того, як галицькі русини усвідомили себе українцями, аж до другої половини XІX ст. російські бюрократи у Петербурзі не вбачали небезпеки для своєї асиміляторської політики в термінах "Україна”, "українець”, "український”. Створена 1764 р. на терені Слобожанщини нова губернія спершу мала офіційну назву "Українська” і лише з 1835 р. її перейменували на Харківську.
 
На початку XІX ст. у межах Російської імперії з’явилися друком ряд видань з промовистими титулами: "Украинский вестник” (1816–1819), "Украинский домовод” (1817), "Украинский Альманах” (1831), два випуски "Украинского сборника” (1838, 1841), а також упорядковані М. Максимовичем альманахи "Украинец” (1859, 1864). М. Костомаров опублікував "Українські балади”, "Украинские сцены из 1649 года” і написав програмний документ Кирило-Мефодіївського братства "Книга битія українського народу”, П. Куліш — віршовану епопею "Україна” (1843).
 
Щойно після того, як репресували Кирило-Мефодіївське братство, цензура стала пильно відстежувати такі терміни, як „Україна” та „український” і заміняти їх на „Юг России” та „южнорусский”. Сьогодні закарпатські русини вирішили, що вони – окрема нація. Але як тоді бути з галичанами і буковинцями? „Ми є народом самостійним і зовемося русинами, почавши від Х ст.”, – писав професор Львівського університету О. Огоновський у 1863 р. У 1848 р. у Львові Головна Руська Рада звернулася із таким закликом до народу: "Ми Русини Галицькі, належимо до великого руського народу, котрий одним говорить язиком і 15 мільйонів виносить, з котрого півтретя мільйона землю Галицьку замешкує”.
 
Ще 1837 р. мовознавець Й. Лозинський зазначав: "Руська мова сягає від середини Галичини і північної Угорщини аж по ріку Кубань”. І ні слова про якусь окрему закарпатську гілку цієї мови. Енгельс писав до Маркса у 1851 р.: "Чверть Польщі говорить по-литовськи, чверть по-русинськи”. Але вже з 1866 р. у Галичині стали поширюватися інші терміни – „українсько-руський” або „русько-український народ”. І так було аж до Першої світової.
 
А про те чому галичани й буковинці розпрощалися з термінами „русин, руський”, поговоримо наступним разом. Забігаючи наперед скажу, що завдячуємо цьому саме росіянам.

tsn.ua
16 січня 2010р.

Теги: гімн, русини, Духнович

Коментарі

Юрий 2010-01-18 / 08:01:00
Звичайно ідея і її розвиток сепаратизму в Закарпатті то є москальський екскюзив (та гроші). Але хитрі совковські політики узяли її для використання - розірвати Україну та стати місцевими князьками. Кажуть Балога цим грішить, може й так, і не тільки він, бо є конкуренція. Приклад (далекий бо здалеку видніше): була держава Сомалі - тепер це жебрацька країна, що складається із тисячі напів адміністративних утворень, що ворогують між собою

УЙКО 2010-01-17 / 16:12:00
Сам пишу и сам читаву, а чужых сюдаы я не пускаву.

пророк 2010-01-17 / 16:06:00
Статья написана ярым русофобом, который в исторii повный ноль. Почитай историю до i пiсля 1- i мiровоi, про поляк, про Бiсмарка, австрiйцiв, а потiм втирай туй свою пропаганду про створення украiнських земель, та мовы. Не забудь за Телергоф, сечовiкiв, украiнськых терорiстiв, початку 20 рокiв, ...

УЙКО 2010-01-17 / 15:51:00

Исе ваша димократ1я.Сам пишу и сам читаву!


Порочитайте "Правила поведінки у рубриці коментарів",  дотримуйтеся їх і буде вам щастя:). Адмін

ярослав орос 2010-01-17 / 00:25:00
хатьови, я б собі заткав писок і не фітькав... русини - се є неваловшні люде, що жиють за чужий сщьот...

BANGLADESH 2010-01-16 / 23:00:00
RUSYN NACIJA!!!! NAJ ZHYJE NASH KRASNYJ PUDKARPATSJKYJ KRAJ !!!!!

Микола Староста (Жалива) 2010-01-16 / 22:48:00
Туй гімн принятый обласнов радов, нашто брехати .. ниэ там слова :"РУССКИХ"

..........

Подкарпатскіи русины,

Оставте глубокий сон.

Народный голос зовет вас:

Не забудьте о своем!

Наш народ любимый

да живет свободный

От него да отддалится

неприятелей буря

да согрієт справедливость

вже и руськое племя!

Желаніє руських вот:

Руський да живет народ!

Просим Бога Вышняго

да подержит руського

и даст віка лучшого!

Микола Староста (Жалива) 2010-01-16 / 22:45:00
Нич не розуміву то не йде комент .. то назад пушов.

Микола Староста (Жалива) 2010-01-16 / 22:44:00
Вспомнив.. і найшов ото было в сектеброви.

KK 2010-01-16 / 21:55:00
Пане Староста -А мені цікаво чи Ваші спомони про Ваш подорож разом з паном Палінкашом Іваном 1 по закарпатті, такі ж самі як у Палінкаша (прочитайте в низу)?

BANGLADESH 2010-01-16 / 21:26:00
RUSYN NACIJA , RUSYN NAROD I UVAZHAJTE JICH BO V NAS PO VASHOMU NE HOVORYLOSJA I PYSALOSJA . ,,RESHPIG,, BY TAM MALO BY BULSHYJ NA VAS !!!!!!!!

BANGLADESH 2010-01-16 / 21:26:00
RUSYN NACIJA , RUSYN NAROD I UVAZHAJTE JICH BO V NAS PO VASHOMU NE HOVORYLOSJA I PYSALOSJA . ,,RESHPIG,, BY TAM MALO BY BULSHYJ NA VAS !!!!!!!!

KK 2010-01-16 / 20:22:00
'Пісяка' цйого коментаря, Палінкаш Іван 1, також якась велика риба серед русинських патріотів (принаймі у теплих знайомства з нашим Старостом). Чи не саме натуральне сміговісько що це обєктивне мислення вийшло із самого середини іхнйого середовище? А чому ти так скоро починаєш бути таким образливим з адміністрацією? Як мала дитина!

ПРОСТОЛЮД 2010-01-16 / 19:53:00
КаКа! Простолюд зае ко такі русины. А ци знаеш ты, што такое БАРАНЫ? АДМІН! А де фамілія писакы сиї статьї?

Князь Корятович 2010-01-16 / 13:56:00
Цілком не дивує що в Росії '"Зато мало кто сейчас в России знает о русинах'. Це я зняв з 'русинського' сайта який явно підкреслує що навіть на закарпатті, простолюд не знає нічого про русинство: 'Біда наша не в гуканстві, а в тому, што маючи Русинськых лідеру знаменитых і богатых на цілый світ - 90 % закарпатцю не знают ко такі русины. Проїхавши селами Пудкарпаття ми із Старостов были в шоці ! Людям не мож давати наші газети, бо вни не знают ні Магочі, ні Сидора, ні Гецка, ні Жупана, ні Турка, ні Микуліна, ні Джугана, ні Туряницю....... Одиниці знают Ю. Чорі - бо читали його книги і виділи го по телевізору, та М. Старосту - бо виділи го на біг- бордах ???????? Се результат 18 гудньої роботи ????????? Через два годи перепис - упят позор, упят 10 000 русину ??? Руські офіцеры, котрі мали чисть, у таких случаях стрілялися. Ми з Миколайом Старостов, опреділилися - людям треба нести не газети, а листовки - де популярно об"ясняти - ко такі Русины...Біда наша не в гуканстві, а в тому, што маючи Русинськых лідеру знаменитых і богатых на цілый світ - 90 % закарпатцю не знают ко такі русины. Проїхавши селами Пудкарпаття ми із Старостов были в шоці ! Людям не мож давати наші газети, бо вни не знают ні Магочі, ні Сидора, ні Гецка, ні Жупана, ні Турка, ні Микуліна, ні Джугана, ні Туряницю....... Одиниці знают Ю. Чорі - бо читали його книги і виділи го по телевізору, та М. Старосту - бо виділи го на біг- бордах ???????? Се результат 18 гудньої роботи ????????? Через два годи перепис - упят позор, упят 10 000 русину ??? Руські офіцеры, котрі мали чисть, у таких случаях стрілялися. Ми з Миколайом Старостов, опреділилися - людям треба нести не газети, а листовки - де популярно об"ясняти - ко такі Русинятовичы... Обсираловку в іннеті читают 3% закарпатцю, із них, 0,1% -може, рахуют себе Русинами.'

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини