Науковці УжНУ переймаються сталим розвитком Карпат, а закарпатські греко-католики просять для своєї церкви статусу репресованої

Голова Закарпатської обласної ради Михайло Кічковський перший робочий день 2010 року присвятив прийому громадян

Науковці УжНУ переймаються сталим розвитком Карпат, а закарпатські греко-католики просять для своєї церкви статусу репресованої

11 січня голова облради Михайло Кічковський присвятив перший робочий день після Різдвяних свят прийому громадян з особистих питань. Адже люди за вихідні не тільки святкували –веселилися, а й про насущні проблеми вели мову – суспільні та особисті, невідкладні і такі, що стосуються далекої перспективи.

З важливими пропозиціями не тільки для області, а й всього Карпатського Єврорегіону прийшли на прийом науковці УжНУ. На цей раз вони вирішили поділитись своїм баченням проведення Міжнародної конференції з питань сталого розвитку Карпат на Закарпатті, оскільки розробка і проведення такої конференції вимагає від її організаторів і учасників великої уваги, зосередженості, відповідальності і терпіння. Зокрема, Микола Макара вів мову про історичні аспекти транскордонного співробітництва, які, на його глибоке переконання, повинні лягти в основу матеріалів конференції, і вніс конкретні пропозиції.

М. Кічковський подякував ученим і пообіцяв, що найбільш слушні думки будуть обов’язково враховані.

Тарас Козич також прийшов поділитися важливими для всіх нас ідеями, бо вони стосуються убезпечення території краю від нищівних повеней. У розрізі цього питання було обговорено і відновлювальні джерела енергії, які є практично невичерпними і не забруднюють навколишнє середовище , а це – спорудження вітряків, гідроелектростанцій тощо.

– Сила вітру, – підкреслив у розмові Михайло Михайлович, – це одне з найстародавніших використовуваних людством джерел енергії. Прості вітряки були широко поширені в Китаї, на Середньому Сході, в Персії, відтак – в Голландії і США. Використовувалась енергію вітру з давніх часів і в Україні. Приміром, у 1917 році було близько 30 тисяч вітряків. З початком колективізації кількість вітряків значно зменшилася, а переваги гігантизму згодом практично витіснили їх із використання. Лише починаючи з 90-х років ситуація з вітроенергетикою в Україні змінилася на користь її розвитку. Така ж ситуація із гідроенергетикою. Досвід деяких держав, як, зрештою і досвід України, у т. ч. й Закарпаття, де свого часу нараховувалося понад 35 міні - ГЕС, свідчить, що освоєння потенціалу малих річок з використанням малих гідроелектростанцій допомагає вирішити проблему поліпшення енергопостачання суттєво. Тим більше, що гідроенергетичні ресурси області є найбільшими в Україні - чверть всієї потенційної енергії річкового стоку країни припадає саме на Закарпаття. До речі, в Австрії громада, на території якої є такі об’єкти, отримує електроенергію за пільговими тарифами. Та й вироблена в нашій області електроенергія не лімітуватиметься. Крім того, це – і використання водоймищ для ведення рибного господарства, забезпечення водопотреб рекреації, туризму і т.д. Словом, думки - актуальні і такі, що потребують уваги з боку влади краю.

Так підсумував розмову Михайло Михайлович і запропонував предметно обговорити це питання з участю широкого кола науковців, фахівців, представників громадськості з урахуванням того, що конкретно робиться сьогодні в області, яка має колосальний потенціал, та спільно продовжити напрацювання з метою їх подальшого втілення в життя.

Того ж дня голова облради зустрівся з ректором УжНУ депутатом облради Миколою Вегешом з приводу двох звернень єпископа Мілана Шашіка. У першому йдеться про те, що 13 грудня 2009 року відбувся вечір пам'яті, присвячений 60 річчю від насильницької заборони греко-католицької церкви на Україні, організований спільними зусиллями управління Мукачівської греко-католицької єпархії, УжНУ та Всеукраїнського об'єднання „Просвіта”. Під час промов, доповідей і виступів лунало багато пропозицій стосовно висвітлення згадуваних подій та колективне прохання включити в план роботи УжНУ продовження наукового дослідження даної теми та видання книжки „Ліквідація Мукачівської греко-католицької єпархії 1945-1950 рр.”, в якій були б зібрані всі відповідні документи, у т.ч. і ті, що зберігаються в архівах СБУ.

Беручи до уваги прохання широкого кола громадськості та вважаючи, що це сприятиме глибшому вивченню історії, Микола Вегеш висловив готовність підтримати добру справу.

В іншому зверненні Мілан Шашік порушує клопотання про направлення відповідного звернення до Президента України та Верховної Ради із закликом ініціювати на загальнодержавному рівні процес встановлення історичної справедливості щодо греко-католицької церкви на Україні та визнання за нею статусу репресованої. Оскільки Сталінський режим організував на Закарпатті вбивство єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Ромжі, арешт єпископа, 32 священиків до 1949 року, 94 священиків - після 1949 року, 10 монахів і монахинь та багато вірників греко-католицької церкви, немало з яких понесли мученицьку смерть в тюрмах та концтаборах, а майно церкви було конфісковане державою.

Такі рішення та відповідні звернення вже прийняли Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська міські та обласні ради.

Михайло Михайлович дав відповідне доручення вивчити питання та підготувати його на розгляд облради. Рік старий минув, але в оселях багатьох краян залишилися невирішеними минулорічні проблеми. То ж, не відкладаючи на завтра, понад 30 краян у перший робочий день голови облради звернулися до нього з проханням підтримати, посприяти, допомогти.

В основному людей хвилюють соціальні питання: надання житла малозабезпеченим категоріям громадян та багатодітним сім’ям, створення робочих місць у гірських районах, відродження сільської торгівлі та зміцнення медицини на місцях, ремонт доріг, які у селах внаслідок сильних дощів руйнуються на очах, вирішення земельних спорів, оскільки весна не за горами, яка покличе у поле тощо.

Приватний підприємець з Ужгорода Ростислав Б. скаржився на роботу Туричківської сільради, що на Перечинщині, яка нібито обмежує його права на підприємницьку діяльність. З цього питання голова облради дав відповідне роз’яснення заявнику його прав у рамках чинного законодавства та доручив спеціалістам відділу юридичного забезпечення виконавчого апарату облради вивчити заяву та розібратись по суті.

Керівник Територіального центру екстреної медичної допомоги п. Білинець звернувся з проханням посприяти у вирішенні проблеми щодо затримки органами Державного казначейства України виконання платіжних доручень розпорядників коштів місцевих бюджетів, у зв’язку з чим автомобілі швидкої допомоги у новорічні та різдвяні свята не мали змоги працювати на відповідному рівні.

Оскільки така заява того дня лунала на адресу згаданої структури неодноразово, то М.Кічковський невідкладно зв’язався з начальником головного управління Державного казначейства України в Закарпатській області Іваном Шоля і висловив стурбованість щодо такого стану справ, оскільки низка структур, які задіяні на обслуговуванні важливих соцоб’єктів краю та його населення, донині не мають змоги придбати вкрай необхідні паливно-мастильні матеріали для забезпечення безперебійної роботи транспорту спеціального призначення, насамперед автомобілів швидкої допомоги, пожежно-рятувальної служби, снігоочисної техніки, послуг зв’язку і т. д. З огляду на зазначене, голова облради настійливо рекомендував виправити ситуацію якомога скоріше і поінформувати про зроблене облраду у короткі терміни.

Тимчасово непрацюючий Петро П. просив допомогти працевлаштуватися.

Викладач Міжгірського медичного коледжу Софія Л. звернулася з аналогічним проханням - посприяти у працевлаштуванні сина - медика та у вирішенні питання щодо виплати лікарняних листів за минулий рік. „Я зверталась в різні інстанції, - мовила Софія Федорівна, - але даремно”.

М.Кічковський направив клопотання на адресу головного управління охорони здоров’я ОДА та управління соціального захисту населення з проханням вивчити питання і вжити відповідних заходів.

Пенсіонерка з обласного центру Аранка Ч. у розпачі: донька – інвалід ІІ групи. Стан здоров’я погіршився, а лікування коштує величезних коштів. Тож без допомоги не обійтись.

Марія Ф. із с. Гукливе Воловецького району, як і житель с. Підполоззя цього ж району Михайло С. у такій же ж ситуації. У Різдвяні свята хворіли. Зокрема, Михайлу С. лікарі поставили діагноз – інфекційний ендокардит із ураженням мітрального клапана. Попереду - операція в Інституті серцево-судинної хірургії ім.М.Амосова. То ж потрібні чималі кошти, зібрати які сьогодні надто непросто.

Єлизавета К. та Раїса Ш. з Ужгорода також скаржилися на погіршення стану здоров’я у свята, а ліків не було за що купити. Одинока пенсіонерка Людмила П., також з обласного центру, перенесла важку операцію. Сьогодні необхідно пройти курс реабілітації. Пенсії ж вистачає ледве на прожиття.

Перелік тих, хто приходить на прийом у зв’язку з погіршенням стану здоров’я, на жаль, продовжується. Незважаючи на зимову стужу, негоду люди приїжджають в область. Це свідчить про те, що влада на місцях не приділяє належної уваги тим, хто її обирав.

Були серед звернень і більш прості прохання. Так, один літній краянин попросив допомогти передплатити йому одну з місцевих газет. Інший – приїхав подякувати за те, що напередодні Нового року та Різдва Христового депутати обласної ради в рамках акції „ І у вас, і у нас хай буде гаразд” у багатьох районах роздавали продуктові набори для одиноких і престарілих, аби й вони мали Святвечір у своїх оселях. Жителя з Іршавщини Владислава К. , як розповів він, приємно вразила зустріч представників обласної влади, районних рад, райдержадміністрацій, правлінь облспоживспілки та райспоживспілок, на якій було обговорено питання удосконалення роботи споживчих спілок області по обслуговуванню населення. Спільні заходів щодо розвитку кооперативного руху в області на 2010 та послідуючі роки, вироблені на цьому форумі, на переконання іршавчанина, принесуть добрі наслідки.

Що ж, така ситуація – оцінка діяльності владних структур протягом минулого року і чи не найпереконливіший приклад того, котре з питань у нинішньому році є найголовнішим і невідкладним.

Голова облради уважно вислухав кожного, хто прийшов за допомогою чи порадою. Більшість людських проблем розглянуті ним невідкладно, інші - направлені до відповідних державних органів влади краю для вирішення по суті.

Анна Романенчук
14 січня 2010р.

Теги: обласна рада, Кічковський, греко-католицький, Шашік, Карпати

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини