Ціни на нерухомість обвалилися, але квартири закарпатцям все ще не по кишені

Не секрет, що в докризові роки ціни на житло в Закарпатській області перевищували середньоукраїнські. Але криза остудила ринок.

Ціни на нерухомість обвалилися, але квартири закарпатцям все ще не по кишені

У підсумку 2009-й став роком найбільшого падіння цін на нерухомість. Щоправда, за відсутності банківського іпотечного кредитування навіть ті квартири, котрі нині коштують удвічі дешевше, ніж торік, усе ще недоступні більшості наших краян...

Найменша ціна – 4 тисячі за квадрат

Заробітчанські гроші й банківські кредити накрутили ціни на нерухомість у регіоні, можна сказати, до рівня міст-мільйонників. Квартири в обласному центрі Закарпаття продавалися по $2 тис./кв. м. Однак на початку нинішнього року ціни на житло, за словами опитаних нами експертів, істотно знизилися.

Зараз вартість квадрата на первинному ринку в Ужгороді стартує з 4 тисяч гривень. Найдорожчий об'єкт –новобудова в центрі міста, на вулиці Жупанатській, де квадратний метр коштує півтори тисячі доларів. До слова, до нинішнього року в 120-тисячному Ужгороді зводилося багато нових будинків і анонсувалося ще більше проектів. Але зараз будівельники збавили оберти.

"Забудовникам, які заробили гарну репутацію, котрі попередні будинки здавали вчасно і якісно, люди довіряють і зараз, - стверджує керівник агентства нерухомості "Феміда" і голова обласного відділення Асоціації ріелторів України Тетяна Річіна. - У таких випадках ужгородці не бояться купувати квартири навіть на стадії будівництва. Але загалом, звичайно, темпи будівництва нового житла знизилися".
І все ж усі без винятку компанії працюють далі. Всі майданчики, за словами пані Річіної, у русі. На первинному ринку найактивніші наступні будівельні компанії: "СРМ", "Інтергалбуд", "Закарпатінвестбуд", "Данте", "Комфортбуд", "Будівельний комплекс", "Ваш дім".

А от на вторинному ринку вартість однокімнатних квартир, які й далі користуються найбільшим попитом, коливається в межах 850 - 950 доларів залежно від місця розташування й планування квартири. Єдине, що змінилося за останні кілька років - зменшився попит на "хрущовки". Зараз, кажуть ріелтори, люди не хочуть купувати малогабаритне житло.

Тенденція до росту попиту на одно- та двокімнатні квартири зберігається. Найбільшою популярністю традиційно користуються найдешевші "одинички" у центрі й спальних мікрорайонах з розвиненою інфраструктурою. По-перше, вони найдешевші. По-друге, у процентному співвідношенні їх у місті менше порівняно з дво- та трикімнатними помешканнями. Кількість гарних пропозицій обмежена, а охочих придбати таке житло – чимало.

Набудували собі на голову

Експерти відзначають, що найбільше криза вплинула на ринок комерційної нерухомості. Оскільки вплинули одразу два фактори: здорожчання долара й падіння споживчого попиту на товари й послуги.
"Безумовно, вартість комерційної нерухомості знизилася, - відзначає Тетяна Річіна. - І продажу, й оренди. По-перше, багато фірм припинили або істотно обмежили свою роботу. По-друге, на ситуацію кардинально вплинула інфляція, оскільки оренда була зафіксована у валюті. Раніше, в основному, усе прирівнювалося до долара. Але зараз ситуація змінилася. Після того, як почав "стрибати" курс інвалюти наприкінці минулого року, багато орендарів наполягли, буквально змусили орендодавців перейти на розрахунки в гривні. Природно, у більшості випадків відразу зменшилася орендна плата. В еквіваленті долара ми відзначаємо зниження десь на рівні 50 - 60 %, у гривневих розрахунках зменшення не таке істотне - відсотків на 20-30".

Ріелтори одноголосно стверджують, що пропозицій оренди й продажу комерційної нерухомості стало дуже багато. Офісні майданчики, які й раніше були дешевші за торговельні, зараз здаються навіть по 3-4 долари за квадрат. А торговельні, вартість оренди яких торік доходила до 110 умовних одиниць за метр, сьогодні здають по 40-50 доларів.

Що ж стосується продажу комерційної нерухомості, то тут в Ужгороді повний штиль. У місті вже практично не будують торговельних комплексів із величезними площами під оренду. Ріелтори кажуть прямо: ринок комерційної нерухомості в обласному центрі Закарпаття, що почав свій активний ріст років 5 тому назад, зараз "мертвий". Свого часу, відчуваючи недостачу торговельних і офісних приміщень, багато ужгородців повважали інвестування в будівництво офісних центрів дуже вигідним бізнесом. Тому в місті зводили багато комплексів, які далі здавали в оренду. І буквально за три роки ринок перенаситився.

"Зараз він стоїть, як до куща прив'язаний, - каже співробітник одного з агентств нерухомості пан Євгеній. - Через кризу дуже багато фірм зменшили обсяги роботи, багато хто взагалі припинив своє існування. Дехто перейшов на ощадливий режим роботи, у першу чергу скоротивши витрати на оренду офісу. І зараз у місті торговельно-офісними площами хоч греблю гати. Їх настільки багато, що пропозиція в кілька разів перевищує попит. На даний момент комерційна нерухомість, зокрема магазини, фактично не продаються. Бо ціни дуже низькі. На продаж погоджуються тільки ті власники, котрим нікуди діватися".

Що нам світить?

Якщо іншими роками експерти давали бодай якісь прогнози розвитку ситуації на наступний рік, то тепер це ніхто не хоче робити. Кажуть, причина – політична ситуація. Тетяна Річіна вважає, що прогнозувати наступний рік дуже важко. "Січень – це "мертвий" сезон, – каже голова обласного відділення Асоціації ріелторів України – поки не відгуляємо всі свята, буде штиль. Початок пожвавлення ринку можна чекати в лютому. Звичайно, багато залежить від політичної ситуації, від того, як пройдуть вибори президента. Мені складно робити хоч якісь прогнози, оскільки це невдячна справа. Ринок нерухомості, на жаль, у нашій країні занадто тісно пов'язаний із політикою"...

Ярослав Світлик, "Старий Замок "Паланок"
04 січня 2010р.

Теги: квартири, ринок нерухомості, ріелтор, іпотека

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини