Ужгородська ялинка увійшла до десятки кращих "зелених красунь" України. Рейтинг Фокуса

У ці дні вона завжди в центрі уваги. У кожному місті вона різна. Фокус вперше представляє рейтинг найкрасивіших новорічних ялинок країни. Ялинка в обласному центрі Закарпатської області, в м. Ужгород, посіла почесне 9 місце, випередивши Ялту, Запоріжжя та Одесу.

Ужгородська ялинка коштувала владі міста 16,2 тис. грн.
Ужгородська ялинка коштувала владі міста 16,2 тис. грн.

Десь вона - тисячі живих соснових гілок, десь штучна конструкція, а десь й зовсім технологічна LED-піраміда. Останній тиждень по всій країні запалюються новорічні ялинки. Ці приготування - вже не просто традиція, а ще й своєрідний конкурс між містами. У кого з них ялинка вища і красивіша?

Є багато методик, за якими готуються рейтинги. Наприклад, ми знаємо, як визначати найбагатших, або найвпливовіших в Україні. Але ось як визначити найкращу ялинку країни? Ми пішли найбільш простим шляхом. Оцінювали "ялинковий" бюджет, висоту дерева і, звичайно, загальний зовнішній вигляд.

Якщо розібратися, встановлення і прикрашання новорічної ялинки для міської влади справа досить клопітка. Особливо з фінансової точки зору. Найдорожчою виявилася головна ялинка країни. На встановлення 35-метрового новорічного дерева з міського бюджету Києва було виділено понад 1 млн грн.

Після нелегкого року, багатьом містам довелося заощаджувати на новорічній "красуні". Наприклад, в Ялті завжди наряджали два дерева. А цього року - жителів та гостей кримського курорту буде радувати одне - штучне. Майбутній претендент на "посаду" головної ялинки міста тільки зростає. У Ялтинській міськадміністрації зазначають, що дерево, що росте перед пам'ятником Леніна, поки менше трьох метрів.

1. Київ
На оформлення 20-тонного металевого каркаса витратили 500 сосен. "Ріст" 35 метрів зробив її не тільки найвищою в країні, а й у всьому СНД. Для ялинки-2010 розробили новий світлодіодний дизайн і нову комп'ютерну програму. Загальний бюджет, включаючи святкові заходи, перевищує 1,01 млн грн.

2. Харків
На відміну від київської ялинки, в Харкові металевий каркас покривають штучною хвоєю. На новорічну ялинку висотою 30 м вішають мережу з світлодіодних гірлянд, які за допомогою спеціальної комп'ютерної програми можуть створювати до 2000 комбінацій. Крім того, ялинка прикрашена 300 новорічними іграшками та гірляндами з дзеркальних куль.

3. Дніпропетровськ
Новорічний бюджет Дніпропетровська - 200 тис. грн. Це і установка 27-метрової ялинки, яку зробили з 12 тис. соснових гілок, і святкові заходи. Прикрасили дерево 400 новорічними іграшками та 20 гірляндами.

4. Чернівці
На Соборній площі в Чернівцях встановили ялинку заввишки 22 метри. Ялинку прикрашають 600 гірлянд, загальною довжиною 4,8 км. Всього на прикрасу і установку витратили 150 тис. грн. з місцевого бюджету.

5. Івано-Франківськ
Цього року влада встановила 23-метрову натуральну ялину. Покупка, доставка і прикраси коштували 140 тис. грн. Правда, щоб влаштувати свято, міській владі довелося брати кредит.

6. Донецьк
Для створення головної ялинки, висота якої перевищує 20 м, в Донецьку витратили близько 800 сосен. Святкові витрати коштували міській владі 139 тис. грн.

7. Сімферополь
У кримській столиці ялинка зроблена з синтетичних матеріалів. Новорічне дерево, що прикрасили 30 тис. світлодіодних лампочок і 200 куль, у висоту досягає 15 м. Встановили і прикрасили ялинку на спонсорські гроші - 130 тис. грн.

8. Львів
Перед Львівською оперою красується жива новорічна ялинка висотою 21 м. На прикрасу пішло 4 тис. іграшок, які на правах партнерської допомоги надав склодзеркальний завод. За даними влади Львова, "ялинковий" бюджет склав понад 118,3 тис. грн.

9. Ужгород
Тут висота ялинки, прикрашеної 7 тис. маленьких лампочок і 800 великими - 15 м. На верхньому ярусі ялинки 100 великих куль, а на нижньому - іграшки, які зроблені школярами міста. Новорічна краса коштувала владі міста 16,2 тис. грн.

10. Ялта
У Ялті радувати жителів і гостей буде штучна ялинка, яку придбали ще три роки тому разом з іграшками більш ніж за 200 тис. грн. У той же час міська влада чекає, коли виросте дерево, яке зараз нижче трьох метрів, з надією, що воно і стане головною ялинкою міста.

11. Запоріжжя
Запорожці вже третій раз поспіль ставлять штучну ялинку. Цього року на ній 100 іграшок, 134 гірлянди і більше 4 тис. лампочок. На її виготовлення місто не витратило жодної копійки - на це пішли спонсорські гроші. За встановлення і прикрашання ялинки цього року також платили спонсори. За даними влади, новорічний кошторис склав 95 тис. грн.

12. Одеса
Головна ялинка Одеси вже запалила свої вогні на Думській площі. На створення 18-метрової новорічної ялинки витратили 350 сосен, а загальна довжина гірлянд - не менше 6 км. Встановлювали і наряджали ялинку за спонсорські кошти.

 

 


 

Фокус
25 грудня 2009р.

Теги: ялинки, новорічні ялинки

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини