Ужгородець Суханов з Шоном Карром замовили ексклюзивний байк на американському телешоу "Американський чопер"

Олександр Суханов і Шон Карр побували на "кухні" суперпопулярного телешоу "Американський чопер" і залишили своє замовлення

Ужгородець Суханов з Шоном Карром замовили ексклюзивний байк на американському телешоу "Американський чопер"

Коли декілька років тому на каналі "Дискавері" з’явилася перша передача "Американський чопер", важко було спрогнозувати, що вона матиме такий шалений усіх.  Несамовита сімейка Тотулів просто перед камерою у своїй же майстерні вигадує і виготовляє ексклюзивні байки. Сьогодні мотоцикли в Тотулів замовляють всесвітньовідомі зірки, а шоу стало одним із найпопулярніших у світі.

Нещодавно ужгородець Олександр Суханов, президент байкерського клубу "Падонкі", побував у США, де на власні очі зміг побачити, як легендарна сім’я створює унікальних двоколісних монстрів. Олександр охоче поділився враженнями із нашим кореспондентом.

– Найперше, поясніть нашим читачам, що таке "чопер"?

– Мотоцикли залежно від характеристик поділяються на декілька видів. Чопер – це байк, в якому вилка, на якій прилаштоване переднє колесо, сильно виступає вперед, крім того, заднє колесо ширше за переднє. Компанія "Orange County Choppers", власниками якої є  родина Тотулів, випускає тільки чопери, тому передача й дістала таку назву.

– Як ви змогли потрапити "на кухню" найвідоміших світових кастомайзерів?

– З родиною Тотулів мене познайомив Шон Карр, а його – одна з голлівудських зірок. Шон зняв кліп із Тотулами. Презентував – прямо в них у центрі. По ходу в нього виникла цікава ідея, якою  поділився зі мною. Хочемо, аби наступного року учасники програми "Американський чопер" приїхали на наш байкерський зліт. Адже Пол Тотул має власний рок-гурт – "Orange County". І, якщо вдасться реалізувати все, що ми задумали, вони привезуть на Закарпаття виготовлений на наше замовлення байк.

– Що то за мотоцикл має бу­ти?

– Хочемо, аби він уособлював Україну. Тому на ньому має бути національна символіка й атрибути нашого байкерського клубу. Взагалі, це буде перший мотоцикл, який Тотули зроблять для Східної Європи. Наразі в Україні такого байка немає ніхто. Плануємо його продати, а гроші роздати дитбудинкам. Думаю, в нас знайдеться людина, яка захоче купити ексклюзивний мотоцикл, виготовлений легендарними Тотулами. Попередньо ми домовилися про зустріч, тепер мають приїхати їх менеджери – обговорити всі нюанси оборудки. Тож, коли все з ними узгодимо, Тотули сконструюють для нас чопер і привезуть його сюди, а канал "Дискавері" буде все це знімати.

– Розкажіть про враження від самої поїздки...

– Компанія  "Orange County Choppers" (ОСС) дислокується в невеликому містечку, що за 80 миль від Нью-Йорка. Природа там дуже схожа на закарпатську: мальовничі гори й ліси. Ми були вже в новій будівлі, тій, що її останнім часом показує канал "Дискавері". Сама компанія дуже велика: чималий павільйон, декілька конвеєрів, оскільки майже всі деталі для чоперів вони виготовляють самостійно, "чужі" тільки двигуни. Крім відділу, який власне складає байки, є ще потужний маркетинговий підрозділ. Він просуває марку, продає футболки, джинси, брелоки із символікою компанії. ОСС – це ціла індустрія!

Загалом було дуже цікаво. Ми мали можливість побачити нові чопери, які ще навіть не з’являлися в телешоу. Наприклад, саме тоді складали байк для інвалідів на візках, а також мотоцикл для фірми "Сіменс", який працює на електробатареях. Коли повернувся в Ужгород, всі, звичайно, розпитували про поїздку. Пол підписав мені альбом із фотографіями своїх мотоциклів і табличку, яку я повісив у своєму барі "Ред Бул".

– А яка родина Тотулів у реальному житті?

– Батько – справжня зірка, лідер. Коли приходить в майстерню, хлопці, які там працюють, ходять на­вшпиньки. Ганяє їх так само, як і в телешоу, тож на роботі зовсім не демократичний. – Сміється. –  Звільнив двох своїх синів, тому трудиться сам. Незважаючи на те, що його відкрив канал "Дискавері", без згоди Пола Тотула нічого не можна вирішити. Хоч за участь тільки в одній передачі отримує солідні гроші. Зате його сини і працівники компанії досить прості у спілкуванні.

– Як до них ставляться тамтешні мешканці?

– Тотули там справжні зірки. До них підходять на вулиці, просять автографи, сфотографуватися разом. Крім того, нещодавно в США випустили комікс, де Пол Тотул зображений у ролі супергероя. Він опинився поруч із людиною-павуком і бетменом. Тобто його зарахували до рангу американських суперменів.

– Скільки коштує найдешевший чопер від Тотулів?

– 45 тисяч доларів. Утім, якщо оцінювати технічні характеристики, то мотоцикл реально стільки не коштує. Але для байкерів мати чопер самих Тотулів, – це вінець щастя. До речі, просту базову модель складають приблизно 6 тижнів.

– Чи є в цієї родини конкуренти?

– У США багато людей у сфері кастомайзингу. У Флориді були в одного італійця, який створює дуже гарні байки. Сказав би навіть, що він робить їх не гірше за Тотулів. Крім того, його машини значно дешевші: ціна стартує з 25 тисяч доларів. Але такі люди для Тотулів не конкуренція... Адже "Orange County Choppers" – все­світньовідомий бренд.

– В Україні є такі умільці?

– Є, але вони мало кому відомі. Я знайомий з киянами, які складають триколісні мотоцикли – траки. До речі, у них це теж сімейний бізнес. Їхні машини купують  українські зірки.

– Як ставитеся до чоперів?

– Я сам їжджу на мотоциклі з елементами чопера – круїзері. Мені його привезли зі Швейцарії десь 5 років тому. Але на справжньому чопері не дуже зручно долати великі відстані. Він трохи важкий у керуванні, тому на наших дорогах швидко стомлюєшся.

– Якщо не помиляюся, Пол Тотул теж створив свій байкерський клуб. Чи є якась різниця між нашими й американськими байкерами?

– Так. Узагалі в США байкерський рух значно відрізняється від нашого. Там, наприклад, угрупування навіть контролюють територію. Є три клуби, між якими по­ділені сфери впливу. Вони дають дозвіл іншим клубам існувати. Зокрема – носити власні емблеми, символіку, кольори. Пригадую, з нами стався кумедний випадок. Коли сиділи в барі, до нас підійшли хлопці, які контролюють Флориду. Сказали, що, аби ходити в своїх кольорах на їх території, ми мали попередити президента клубу про приїзд. По суті, у США байкерські клуби – це нерідко напівкримінальні угрупування. А в нас – хобі, спосіб для кожного по-своєму "відірватися".

– Узимку на байку не поїздиш. Як почуваєтеся в цей період?

– Та нічого, час від часу виходжу в гараж глянути на мотоцикл. Заводжу його і слухаю двигун...

Лариса Романюк, "Старий Замок "Паланок"
25 грудня 2009р.

Теги: байк, Discovery, клуб, Шон Карр

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини