Закарпаття: В Мукачеві відкрили музей письменнику Юрію Мейгешу

19 січня у м.Мукачеві Закарпатської області у ЗОШ І-ІІІ ступеня №6 відбулись урочистості з нагоди відкриття в освітньому закладі музею видатному закарпатському письменнику Юрію Мейгешу.

Закарпаття: В Мукачеві відкрили музей письменнику Юрію МейгешуЮрій Мейгеш народився 20 січня 1925 року у Великому Раківці Іршавського району в сім’ї селянина-бідняка. З 1945-го року він на педагогічний роботі. Спочатку працював учителем початкової школи урідному селі, потім - викладачем історії Зняцівської десятирічки. Одночасно навчався на заочному відділені історичного факультету Ужгородського університету. Багато років був викладачем Мукачівського педучилища, відповідальним секретарем Закарпатської організації Спілки письменників України. Нагороджений Почесною грамотою Президії Верховної Ради УРСР, заслужений працівник культури УРСР, лауреат премій імені Андрія Головка та імені Федора Потушняка, автор 23 повістей і романів, які увійшли до скарбниці української літератури.

Юрій Мейгеш належав до людей, яким нібито все давалося легко - його романи й повісті виходили регулярно, перекладалися на російську мову, але, як і в кожного справжнього письменника, були вороги, які тягнули його з вершин досягнутого.

Розпочав свою літературну діяльність Юрій Мейгеш оповіданням "До неї йду" в журналі "Літературна неділя" 1944 року, яке потім переробив у повість і надрукував у журналі "Жовтень". Творчість письменника по-справжньому розгорнулася в післявоєнний період. Уже в 1950 році надрукував першу повість "На сонячні шляхи". У наступних повістях "Новий день" та "Неспокійні серця" письменник порушує важливі проблеми сучасності, розповідає про визволене закарпатське село, про возз’єднання Закарпаття з Україною.

Життя повоєнного верховинського села Юрій Мейгеш відобразив у романі "Кам’яний ідол" 1966 року, а також в романі "Верховинці". Романи "Верховинці", "Кам’яний ідол" та повісті "Така любов" і "Життя, хвилини, роки" перекладено на російську мову. Окремі уривки із згаданих та інших творів друкувалися в перекладі на комі, осетинською, молдавською, чеською, словацькою та угорською мовами.

В останні роки Юрій Мейгеш видає романи "Стихія", "Голгофа", "Фінал драми", "Срібна земля". Закінчив роман "Одісея залюблених", який лежить в рукописі. Допрацював трилогію "Страсна ніч", до якої включив "Верховинці" і "Кам’яний ідол".

Знаходив Юрій Мейгеш час і для громадської роботи - і коли очолював Мукачівське літературне об’єднання "Полум’я", потім - обласну письменницьку організацію, і коли увійшов до Народного Руху України. У 1981 році був представником України на ХХХУІ сесії Генеральної асамблеї ООН.

Юрія Васильовича Мейгеша не стало 2 жовтня 1999 року. Але він забезпечив собі життя в літературі та історії не тільки Закарпаття.
19 січня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини