Угорський "Премікс" вивозять із Закарпаття у Кіровоград

Промислові відходи, таємно завезені на Закарпаття з угорського концерну ”Елтекс”, утилізовують у Кіровограді. На це уряд України виділив 1,8 млн грн.

Угорський "Премікс" вивозять із Закарпаття у КіровоградПояву ”преміксу” в Україні пов’язують із добре відомою в Береговому особистістю — Іштваном Гайдошем. До березня 2006-го він був народним депутатом від СДПУ(о), а з весни очолює магістрат.

Спочатку хімікати пересипали до контейнерів у селі Велика Бакта. Саме бактянці першими заговорили про ”премікс”. Майже у самому центрі села, неподалік від свердловини з питною водою та водонапірною вежею, лежала найбільша партія відходів — близько 200 т. Небезпечну речовину вже запакували в бочки у селах Боржава та Мужієво.

Кримінальну справу щодо імпорту ”преміксу” прокуратура Закарпатської області порушила навесні 2005-го. Прокурор області Юрій Бенца, 51 рік, заявив, що особисто читав листа із результатами дослідження цього порошку. Невідомій речовині присвоїли перший, найвищий, клас небезпеки. Місяць тому справу передали до обласного управління СБУ, яке дозволило вивозити відходи на утилізацію. Шістнадцять вагонів із ”преміксом” простоюють на колії у Боржаві.

На Берегівщині лежать півтори тисячі мішків із сумішшю по 600 кг. Їхньою утилізацією займаються працівники запорізького науково-виробничого об’єднання ”Динаміка”.

Із державним інспектором Боржаво-Тисянського відділу екологічного контролю Юрієм Бандуровичем, 45 років, заїжджаємо на територію колишнього меблевого комбінату в Береговому.

Колись тут виготовили меблі для кабінетів Горбачова та Щербицького. Комбінат стоїть напівзруйнований. У дворику видно кілька десятків синіх і жовтих жерстяних бочок. Чути гул вантажівки. До робітників проходимо по товстому шару бурої речовини. Еколог каже, що це і є ”премікс”. Робітники в гумових захисних костюмах, рукавицях і розпилювачах на обличчях пакують темно-сірий розсипчастий порошок до прозорих мішків і складають у 200-літрові бочки.

МІСЦЕВІ ЛЮДИ КРАДУТЬ БОЧКАМИ

— Наша фірма виграла тендер, — розповідає 25-річний Руслан Магарламов. — Закупили близько шести тисяч жерстяних бочок. Вже два тижні працюємо в районі.

Цікавлюся, чи не боязко перебувати поруч із небезпечними хімікатами.

— Начальство досліджувало ”премікс” на токсичність. Тут є важкі метали. Але я працював і не з такими ядами — гербіцидами, пестицидами, — стенає плечима робітник.

Другий пункт збору ”преміксу” — закинутий склад поблизу ромського табору. Юрій Бандурович розповідає, що через скандал із відходами власник будівлі не заявив про себе й досі. Небезпечна речовина лежить у великих лантухах просто неба. Частина мішків подерті, бурий порошок висипався. У контейнери ”премікс” перевантажують восьмеро робітників.

— Працюємо вже чотири дні, — знімає брудні рукавиці 21-річний Олександр Сарсенгалієв. — Денна норма збирання на одну людину складає двадцять бочок. Добре, доки снігу немає, бо як піде — усе позамітає. А з понеділка ще й морози обіцяють.

Робітників поселили у спортивному комплексі ”Закарпаття” на околиці Берегового. Хлопці кажуть, що харчуються тричі на день. У їхньому раціоні є молоко, кефір, ряжанка, банани, апельсини, сік. Неподалік від бази розташовані два термальні басейни. Можна щовечора поплавати. Щоправда, працюють люди без вихідних.

— Проблема в тому, що місцеві люди крадуть бочки, — скаржиться еколог Юрій Бандурович. — Ось у Мужіївському кар’єрі недавно був випадок: ”премікс” висипали на землю, а діжки селяни забрали. Думаю, зберігають у них зерно.


ЛЮДИ СКАРЖАТЬСЯ НА ГОЛОВНИЙ БІЛЬ І КАШЕЛЬ

Упродовж 1999–2005 рр. із Угорщини на Закарпаття таємно завезли 1400 т ”преміксу”. Речовину декларували як теплостійкий наповнювач для виробництва шин. Експортував її відомий у Європі концерн ”Елтекс”. Із українського боку відходи приймала спеціально створена фірма ”Озон”.
Інститут гігієни та медичної екології ім. Марзаєва дійшов висновку, що ”премікс” — це леткі сполуки, що містять небезпечні для здоров’я людей оксиди важких металів. Порошок складається із 35 видів хімічних речовин. Сполуки свинцю, міді, хрому, нікелю потребують особливого методу утилізації.

”Премікс” негативно впливає на дітей, осіб похилого віку, вагітних. Його нищівна дія може проявитися через 5–10 років. Нещодавні медичні дослідження на Берегівщині засвідчили, що рівень захворюваності у селі Велика Бакта зріс у три-чотири рази, а серед дітей — на 21%. На рівні району — у 2,6 разу. Місцеві жителі скаржаться на частий головний біль і астматичний кашель.
Сніжана РУСИН, "Газета по-українськи"
18 січня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини