Гребти ложкою — видавати екскаватором

Ще ніхто і ніколи з керівників держави, регіону, міста чи підприємства не був задоволений бюджетом. Бо грошей забагато не буває. І чим більше їх є, тим більше не вистачає.

Гребти ложкою — видавати екскаваторомОбласний бюджет на цей рік зріс у порівнянні з плановими показниками минулого року більш ніж на половину..

Якщо торік з держбюджету до нього нам планували дати 456,4 млн. грн. з 571 млн., то тепер — 727,8 з 877,9 млн. грн..

Державний бюджет України Президент Віктор Ющенко підписав з умовою, що вже навесні його переглянуть. Так само керівництво Закарпаття підходить і до обласного кошторису – торік зміни до нього приймали на кожній сесії і збільшили майже на чверть — аж на 147 млн. грн., то ж "перешерстять" і нинішній.

Характеризуючи бюджет на цей рік голова ОДА Олег Гаваші сказав, що радіє, бо останні кілька років зберігається тенденція зростання обласного бюджету, хоча у цьогорічному “сидить” багато видатків на зарплати, енергоносії, які значно зросли останнім часом.

РОСЛИ, РОСТЕМО І РОСТИ БУДЕМО

Обласний бюджет прийняли на передноворічній сесії облради 28 грудня. Тобто до Нового року, що мало б бути правилом, але в нашій державі часто є винятком, а тому — вагомим досягненням. Як і годиться, того ж дня затвердили і програму соціально-економічного розвитку Закарпаття на 2007 рік. Вона деталізує що, за рахунок чого, за яких умов буде досягнуто, скільки коштів зберуть і на що витратять.

Темпи зростання, які закладалися в бюджет 2006 року, перевиконувалися, тому плановані на цей рік обраховувались за очікуваними на кінець 2006-го. Валова додана вартість цьогоріч мала б збільшитися на 4%, обсяг виробництва промислової продукції на 8%, продукції сільського господарства на 2,2%. Скажімо, бюджет минулого року передбачав зростання зарплати на 21,3% — до 770 грн., а фактично вона піднялася майже до дев’яти сотень. У цьому році, планується, повинна зрости ще на 18% — до 977 грн. Хоча, за даними головного управління Пенсійного фонду області, у серпні минулого року 17,1% суб’єктів підприємницької діяльності (юридичні і фізичні особи) виплатили заробітну плату працівникам менше законодавчо затвердженого мінімального розміру, а кожен третій – суто мінімальну. У деяких районах саме мінімальну зарплату офіційно отримували майже половина громадян.

ЗБЕРЕМО НА ДЕСЯТИНУ БІЛЬШЕ

А зарплата закарпатців на бюджет впливає безпосередньо, бо податок з доходів фізичних осіб становить значну частку надходжень до місцевих бюджетів, четвертина цієї суми скеровується до обласного бюджету і становить 78,7% обсягу загального фонду (торік 82,5%). У цьому році надходження мають зрости на третину за рахунок планованого триразового, хоч і не значного, зростання мінімальної зарплати і тому, що кожен віддаватиме зі своєї платні вже не 13%, а 15%.

Плати за землю у минулому році назбирали на 8,3% більше запланованого, а у цьому році збираються збільшити надходження ще на 5% до 7,5 млн. грн. Трохи більше 13 млн. грн. планується зібрати за ліцензії, 200 тисяч податку на прибуток комунальних підприємств, ще 470 тис. грн. за оренду комунального майна. Більше надходжень передбачається за патенти на продаж нафтопродуктів (усі зараховуються до спеціального фонду, який іде на капітальні видатки), податок з власників транспортних засобів (теж частково йде до спецфонду облбюджету). На півтора десятка тисяч збираємось перевищити навіть доведений двома міністерствами та ДПАУ розрахунковий показник збору за забруднення навколишнього природного середовища. Загалом з держбюджету нам мало б надійти протягом цього року 727,8 млн. грн.

До слова, за 2006 рік усіх податків та платежів в області було зібрано 1,9 млрд. грн. Перевиконання плану зборів до загального фонду обласного бюджету – 4,6% (4,4 млн. грн.), до загального фонду держбюджету — 13% (136,8 млн.), плану по податках і зборах, за рахунок яких перераховується дотація місцевим бюджетам, — 10,9 %, план доходів спеціального фонду державного бюджету перевиконано на 40% (45,7 млн. грн.). У 2007-му зібрати усіх податків та платежів плануємо 2,3 млрд. грн.

ДОБРЕ БУТИ КОЖНИМ ТРЕТІМ

Якщо у минулорічному бюджеті субвенції на виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим, інвалідам та іншим незахищеним категоріям планувалося 150 млн. грн., то в цьому держава має дати більш ніж удвічі більше — 368,6 млн. грн. Ще 66, 6 млн. грн. планується на житлово-комунальні пільги та субсидії. Майже 7 млн. грн. субсидій на тверде та рідке паливо, 13,8 млн. грн. на побутові, медичні, транспортні та всілякі інші пільги. За статистикою одержувачем тієї чи іншої державної допомоги є майже кожен третій закарпатець. Освітянам на борги за ст. 57 Закону “Про освіту” заплановано майже 20 млн. грн.

Близько 1,3 млн. грн. дадуть нам на передачу військових об’єктів у комунальну власність; 8,5 млн. грн. на комп’ютеризацію шкіл; 2,4 млн. грн. на шкільні автобуси; 5,2 млн. на сільську медицину; 5,1 млн. грн. на будівництво і ремонт комунальних доріг. Субвенції також заплановано на соціально-економічний розвиток – 16,9 млн. грн., на виконання інвестиційних проектів у житлово-комунальній сфері – 26,5 млн. і на заходи з енергозбереження, газифікацію – 15,3 млн. грн. Хоча останні обласну владу обурили і спонукали підготувати звернення від імені депутатів до Кабміну, але про це пізніше.

ДІРКИ Й БУБЛИКИ

Витратимо у цьому році більш ніж наполовину більше, ніж планували у 2006-му! Хоча за фактом на кінець року реально витратили по кожній галузі більше. Тому порівняння планових показників на цей рік з планованими на 2006 звучить "солідніше". А вже кожен, хто працював у певній галузі чи стикався з її послугами, має можливість порівнювати. Доводилось чути, наприклад, від одних, що у лікарні "треба було мати усе своє", інші ж казали: уявляєш, усі ліки в стаціонарі і нам, і всім іншим, хто тоді там перебував, ви-да-ва-ли!

ДЛЯ ОРГАНУ САМОВРЯДУВАННЯ

Отож, скажімо, на обласну раду планували 1,87 млн., а з огляду на постанови уряду про підвищення зарплат та зростання цін на енергоносії довелося витратити 2,2 млн. грн. На цей рік затвердили 2,3 млн., а окремою постановою сесії — такий же штат.

ОСВІТІ

На освіту передбачено 88,3 млн. по загальному фонду і 3,7 по спеціальному. Зростання по загальному фонду до затвердженого на минулий рік — 27,4%, а до того, як фактично фінансувалася галузь (точніше очікуваного) — 25,4%. У структурі бюджету на цей рік освіта "відтягує" 31,8% загального обсягу. Пояснювальна записка до бюджету докладно інформує якому закладу на що планується дати кошти. Загалом ніби все непогано, от тільки саме цього тижня міністр освіти Станіслав Ніколаєнко про всі школи України сказав, що вони за технічним оснащенням зупинилися на рівні середини минулого століття, а фінансування на ремонти таке, що їх довелося б робити 75 років.

МЕДИЦИНІ

Левова частка бюджету, як і минулого року, скеровується на охорону здоров’я — 48,9%. Хоча правильніше б, мабуть, було сказати на лікування. На утримання 29 установ, що фінансуються з обласного бюджету передбачено 135,9 млн. грн. — на 15,9% більше, ніж планувалося на 2006, але тільки на 8,9% більше фактичних витрат. Якщо урядовий норматив минулого року передбачав забезпечення державою кожному здоров’я на 91 грн., то у цьому році — на 112,2 грн. Зарплата, як і торік, становить третину видатків, а енергоносії зросли більш ніж наполовину. Видатки на медикаменти — 12,7% (торік 15,9%), на харчування — на рівні минулого року. Тішить, що капітальні видатки у медицині зростуть більш ніж на третину.

КУЛЬТУРІ

Культурним кожен з нас повинен ставати, за фіннормативом уряду, за 9,82 грн. Видатки на галузь збільшено до 14 млн. (5% в структурі бюджету), до планованого на 2006-ий ріст на 26,2%, а до реального на 10,6%. Капітальні видатки повинні зрости майже удвічі. Багатьом за них куплять оргтехніку, авто, чи як, наприклад, "Кантусу", меблі, зроблять ремонти у приміщеннях. Скажімо, приміщення філармонії капітально ремонтуватимуть на 150 тис. грн.

На виконання, наприклад, "Комплексної програми збереження і використання культурної спадщини на 2006-15 роки" — 400 тис. грн., тоді як вона передбачає на цей рік… 4,8 млн. грн. тільки з обласного бюджету, а ще ж мало бути 17,3 млн. з державного плюс з місцевих — усього 24,8 млн! Держбюджет поки нашими замками та церквами взагалі не переймається. Хоч ми вже рік як чемно програму розробили і сяке-таке фінансування для неї знаходимо. Нічого не сказано і про фінансування капремонту обласного театру. Голова ОДА обіцяє що це буде робитися з 16,9 млн. грн. субвенції на соціально-економічний розвиток.

ТА БАГАТО ІНШОГО

На соціальний захист населення (найбільшу питому вагу складають видатки на утримання підопічних у пансіонатах для літніх людей та інвалідів) заплановано 25 млн. грн. І якщо видатки тут на зарплату зросли в них на 16%, то на енергоносії — на 58%. А харчуватимуть людей, яким опікується держава з розрахунку неповних 8 грн. в день (школярів на 12,4 грн.).

Редакції газет, які мали б роздержавлювати, підтримають на 250 тис. грн. (торік планували 300 тис.), книговидання на 300 тис. (торік 100 тис. грн.), громадські організації — на 224 тис. грн., фізкультуру і спорт — на 7,2 млн. грн. Автомобільні дороги ремонтуватимуть та утримуватимуть за 13,1 млн. грн. Туризм та рекреацію розвиватимуть за 400 тис. грн., (хоча у програмі йшлося про необхідність 4 млн. грн.) транскордонне співробітництво за 40 тис., позитивний імідж області формуватимуть протягом року за 50 тис. грн. Народні промисли відроджуватимуть за 50 тис. грн., придбавши муфельні печі для кераміки. На кредити на будівництво та придбання житла сільським забудовникам та молоді планують півмільйона.

На розгляд депутатам, як раніше, чомусь не представили додаток до бюджету скільки ж загалом і яких програм фінансуватиметься й у якому обсязі. Бо на ділі виходить, що на кожній сесії приймається більше десятка нових програм, а, наприклад, Програма розвитку культури і мистецтв на 2005-07 фінансувалася у 2005 році на 46% від запланованого, а за 10 місяців минулого на 41,4%.

ЧОМУ ЗА НАС ВИРІШУЄ КАБМІН?

Керівництво області обурилося й ініціювало затвердження обласними депутатами звернення щодо рішення уряду про спрямування коштів субвенцій місцевим бюджетам виключно на об’єкти житлово-комунального господарства. Це не дає можливість закінчити розпочате раніше будівництво шкіл, лікарень, наприклад кардіодиспансеру. А те, що області, на відміну від деяких інших не передбачили у держбюджеті кошти на історико-культурну спадщину (просили ми 9,9 млн. грн..) не дасть змоги спорудити Монумент Соборності в Ужгороді, зупинить роботи з реконструкції Ратуші в Ужгороді та Ужгородського замку. І людини, яка б дбала про інтереси Закарпаття в уряді вже немає…
Лариса ПОДОЛЯК, "Старий Замок "Паланок"
11 січня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини