Лісівники Закарпаття запрошують на семінари

В період з 14 жовтня по 6 листопада 2009 року Закарпатським обласним управлінням лісового та мисливського господарства в кожному районі Закарпатської області проводитимуться інформаційні семінари для громадськості з планування розвитку лісового господарства

Лісівники Закарпаття запрошують на семінари

Участь громадськості і залучення громад до обговорення питань планування ведення лісового господарства наразі не є звичною практикою в Україні. Законодавчо закріплена традиційна концепція планування ведення лісового господарства базується на централізованому плануванні і передбачає обмежену участь людей, які живуть у безпосередній близькості до лісу і чий добробут суттєво залежить від ведення лісового господарства.

Однак, традиційні методи планування та управління в Україні чимдалі піддаються впливу з боку нових вимог національного та міжнародного законодавства, які передбачають зміни цих традиційних методів. До прикладу, Рамкова конвенція про охорону та сталий розвиток Карпат (Карпатська Конвенція) та Санкт-Петербургська Декларація – міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України, мають чіткі вимоги щодо забезпечення консультування та участі місцевого населення в процесі планування та управління природними ресурсами, а також щодо впровадження невиснажливих методів ведення лісового господарства.

Сучасні суспільні вимоги до сталого розвитку лісового господарства ґрунтуються на усвідомленні того факту, що планування та ведення лісового господарства має здійснюватись в напрямку задоволення різноманітних матеріальних і духовних потреб теперішніх та майбутніх поколінь без зниження екологічного та економічного потенціалу лісів.

Досвід багатьох країн засвідчує, що екологічно орієнтоване лісове господарство має бути спрямоване на підтримку і збереження біологічного різноманіття, охорону рідкісних і зникаючих видів рослин і тварин. Соціально прийнятне лісове господарство повинно забезпечувати права та соціальні гарантії працівників лісового господарства, враховувати та поважати права місцевого населення, їх соціальні, економічні та духовні потреби. Особливо воно важливе для гірських районів, де кількість жителів щороку зменшується і в першу чергу за рахунок молоді, яка виїжджає в пошуках роботи та кращого життя в інші регіони країни та за її межі. Економічно життєздатне лісове господарство має бути спрямоване на досягнення економічної ефективності з обов’язковим врахуванням екологічної та соціальної складових. Підтримання і покращення економічних функцій гірських лісів повинно базуватися, перш за все, на використанні всіх ресурсів та корисних властивостей лісів з мінімальною шкодою для довкілля. Це в повній мірі можна віднести і до Карпатського регіону.

Поряд з господарською, соціальною, екологічною, природно-науковою, освітньо-виховною, культурною, оздоровчо-рекреаційною, релігійною і духовною цінністю ліс відіграє важливу роль для місцевих громад як джерело ресурсів для традиційного природокористування: заготівлі грибів, ягід для власного споживання та продажі, сировини для місцевих промислів (виготовлення сувенірів і виробів з деревини, коріння, гілок, кори і.т.п.) та потреб будівництва і опалення. І цей значний ресурсний потенціал недеревної лісової продукції на сьогодні використовується лише частково.

Екологічне, економічне та соціальне значення лісів стає особливо актуальним, коли потрібно запропонувати та запланувати на довгострокову перспективу стратегічні напрямки господарювання в контексті сталого розвитку лісового господарства краю.

Саме для досягнення цієї мети, чи не вперше в Україні за ініціативи Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства спільно з виробничим об’єднанням "Укрдержліспроект" та за підтримки Швейцарсько-українського проекту розвитку лісового господарства в Закарпатті FORZA намічено провести серію інформаційних семінарів з метою залучення місцевих громад, органів влади та самоврядування та інших зацікавлених сторін до планування розвитку лісового господарства на наступні роки.

Такі інформаційні семінари пройдуть в кожному з районів області. На них запрошуються представники органів державної влади, місцевих держлісгоспів, голови сіл та селищ, депутатських комісій з природокористування та інші зацікавлені особи. Учасників семінарів передбачено ознайомити зі станом ведення лісового господарства в районі, процедурою впорядкування лісів та особливостями підготовки основних положень організації та розвитку лісового господарства області, вимогами законодавства України та міжнародних документів щодо залучення громад до прийняття рішень, пов’язаних з використанням лісових ресурсів. Під час семінарів учасники отримають анкети, в яких вони матимуть змогу висловити пропозиції кожної з громад з актуальних питань подальшого розвитку лісового та мисливського господарства в районі, таких як використання сільгоспугідь, побічне лісове користування використання лісу в туристично-рекреаційних цілях тощо.

Пропозиції громадськості будуть оброблені виробничим об’єднанням "Укрдержліспроект", на якому лежить функція планування ведення лісового господарства в країні. Узагальнені пропозиції зацікавлених сторін будуть представлені лісівникам та представникам громад та органів влади під час першої технічної наради, яку намічено провести в лютому 2010 року. Узгоджені пропозиції слугуватимуть основою лісовпорядного проектування та складовою частиною Основних положень організації і розвитку лісового господарства Закарпатської області на наступні 10 років.

Спільне обговорення лісівниками та громадськістю рамкових умов лісового господарювання, визначення пріоритетних функцій лісу та заходів, необхідних для їх підтримки, забезпечує прозорість прийняття рішень і сприяє їх подальшому впровадженню. Рішення, які приймаються на широкій основі, є більш стійкими до майбутніх політичних змін, а зацікавлені сторони стають більш соціально відповідальними за наслідки їх реалізації.

Відрадно, що в останні роки значно зблизилися сьогоденні та довгострокові інтереси суспільства, і, зокрема, місцевих громад, державних органів влади та органів лісового господарства в збереженні можливостей різностороннього традиційного користування лісом та запровадженні підходів багатофункціонального ведення лісового господарства і використання лісу, завдячуючи в тому числі і впливу міжнародних проектів в природоохоронній сфері та лісовій галузі.

Леся Лойко

ОГОЛОШЕННЯ


ЗАПРОШУЄМО представників органів державної влади, голів сіл та селищ, депутатських комісій з природокористування та інші зацікавлені особи взяти участь в інформаційному семінарі з планування розвитку лісового господарства району, що відбудеться 23 жовтня 2009 року в залі засідань Мукачевської РДА, початок о 1000 .


Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства та Швейцарсько-український проект FORZA

15 жовтня 2009р.

Теги: FORZA, лісове господарство

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини