Як в Ужгороді ""Мікі, "Дєд" і "Марек" квартири "бомбили"...

Як і прогнозували правоохоронці, економічна криза в державі активізувала злочинців, особливо крадіїв. Останні тягнуть все, що погано лежить: "бомблять" квартири, магазини, офіси. Міліція затримує "домушників", але на зміну одним злодіям приходять інші, часто це непрохані гості з інших регіонів. За статистикою, кожен третій зі злочинів, які реєструються, -- це крадіжки майна усіх форм власності.

Як в Ужгороді ""Мікі, "Дєд" і "Марек" квартири "бомбили"...

ОБКРАДАЮТЬ ПО ТРИ КВАРТИРИ ЗА ДЕНЬ

В Ужгороді квартири “бомблять” одна за одною, часом по кілька за  день.  "Почерк" усіх злочинів схожий: невідомі зловмисники проникають  у помешкання вранці,  коли господарі на роботі, виламують замки на дверях і забирають гроші та золоті речі.  У попередні тижні  лише за один день в Ужгороді обікрали  три  квартири: дві на проспекті Свободи та одну на вул.Минайській.  А нещодавно  “домушники” знову активізувалися.   У  міське управління міліції, зокрема,  надiйшла заява від  жителя будинку на   вул.Залiзничній. У квартиру заявника в  перiод з 9-ї до 14-ї години хтось  проник, зламавши замок  на вхiдних дверях, й викрав  1380 гривень, 500 доларiв та вiсiм найменувань золотих ювелiрних виробiв.  Того ж дня з аналогічною заявою звернулася жителька будинку на  вулиці Минайській. З її помешкання злодії винесли  2000 гривень та золоті вироби на таку ж суму.  Потерпіла від невідомих зловмисників і власниця квартири на  вул.Заньковецькій. Тут непрошені гості відтиснули вхідні двері і викрали вісім найменувань золотих ювелiрних виробiв на суму близько 8500 гривень.  До речі, золото  й шукати дуже не треба було -- господиня зберігала його   у скриньці  на тумбочцi...

А в Мукачеві з однієї квартири у житловому будинку, який ще не здали в експлуатацію,  злодії демонтували  сім  газових котлів та дві газові плити. “Домушники” проникли  в оселю на першому поверсі  через балконні двері. Скоріш за все, вони  мали мікроавтобус, аби вивезти  усе крадене.

ЗЛОДІЙКУВАТА КОМПАНІЯ

Неабиякими мастаками з "набігів" на чужі помешкання виявилися й персонажі цієї кримінальної історії, котру тепер розглядає суд. Троє жителів Мукачева спеціалізувалися в основному на крадіжках матеріальних цінностей з новобудов та квартир, в яких  тривали  ремонтні роботи або  де ніхто не проживав.

Ватажком цієї злочинної групи був добре відомий у міліцейських та кримінальних колах Мукачева Віктор на прізвисько Дєд. Підручними в нього були давні приятелі й сусіди з мікрорайону: 31-річний Микола на прізвисько Мікі та 27-річний Олександр на прізвисько Марек. Обидва молодики займались ремонтними роботами, тож добре знали,  в яких квартирах проводиться ремонт, а, отже,  там нікого немає. У справі також проходить ще один фігурант --  45-річний мукачівець Олександр. Матеріали стосовно нього слідство виділило в окреме провадження.  Як з’ясувалося, цей тип скоїв розбійний напад на території Німеччині,  там  його затримала поліція. Тож тепер у цій державі він відбуває покарання в тамтешній в’язниці.

Свій перший “подвиг” Віктор скоїв саме  із згаданим  Олександром. Деталі оборудки розповів міліції сам затриманий Дєд. У червні 2007 року вони удвох поверталися на машині зі Словаччини. Коли проїжджали селом Оноківці Ужгородського району, запримітили  на дорозі якусь дівчину на червоному скутері. Чи то молодиця була дуже симпатична, чи моторолер впав їм  у вічі (а він справді недешевий -- вартістю  5700 гривень). Так чи інакше, але  наші "герої" вирішили прослідкувати, куди поїде незнайомка.  Жінка  доїхала до гаражів і припаркувала свого двоколісного “коня” біля  одного з них.

Через два дні мукачівці  дісталися  на “маршрутці”  Ужгорода, а звідтіля на таксі --  Оноківців. Знайшли потрібний гараж,  посвітили через щілину в дверях ліхтариком, аби пересвідчитися, чи на місці скутер. Далі, діждавшись ночі, виламали шматком труби навісний замок і викрали моторолер. Переконавшись, що в баку є  пальне, сіли на нього й поїхали додому в Мукачево. Кілька тижнів переховували крадений моторолер у знайомого, але згодом  відважилися їздити  на ньому по Мукачеву. Однак невдовзі скоїли ДТП, й продали комусь двоколісний транспортний засіб  на запчастини.

 

“ЄСТЬ КВАРТИРА, ЯКУ МОЖНА “ВИСТАВИТИ”...

 

Наступну вилазку, як  свідчать матеріали  справи,  Дєд зробив уже в січні 2009 року. Зі слів самого Віктора, повертаючись пізно ввечері після гостини від свого кума з  мікрорайону “Росвигово”, він звернув увагу на те, що в 9-поверхівці на вул.  Червоноармійській у квартирі на першому поверсі не горить світло. Злодій зазирнув у вікно квартири й переконався:  там нікого немає. Отож,  тут можна поживитися! Зателефонував  на мобільний телефон “Мареку” і  повідомив:  “Єсть квартира, яку можна виставити".  Приятелі  зустрілися через кілька хвилин й розробили  детальний план скоєння крадіжки.  У цій  квартирі “домушникам” пофортунило. Поживою злодюг стали численні золоті вироби, два DVD-плейєри, два килими. А ще -- штори, три літри оливкової олії та літрова пляшка “Мартіні”. Не пройшли вони й повз новенький газовий котел “Арістон”, який демонтували зі стіни кухні. Загалом власниці оселі було завдано збитків на суму  близько  17 тисяч гривень.

Аби вивезти все награбоване, знадобилася машина, тож ватаг злочинної групи зателефонував Мікі й наказав, аби той за ними приїхав. Крадені речі перевезли в гараж покійного тестя Віктора. Пізніше  почали їх збувати. Половину виручених  грошей Віктор віддав приятелю Мареку, що був з ним “на ділі”.   Один з крадених плеєрів довелося викинути, бо він не працював. А на килими не знайшлося покупця, тжу  вони лежали в  гаражі, звідки їх і вилучили під час обшуку  працівники міліції.

Всередині січня крадіжку скоїли  лише  Мікі з Мареком. Пізно ввечері вони проникли, зламавши двері у котельню будинку  на вул. Північній в Мукачеві. Тут поцупили  газовий котел “Арістон”. Ще один котел, цього разу марки “Фероллі”, друзяки потягнули з квартири на другому поверсі будинку на вул.Гойди.

 

У ХУСТІ ОБІКРАЛИ МАГАЗИН

 

У лютому 2009 року Микола з Олександром обікрали  квартиру на вул. Данила Галицького, причому Мікі довелося дертися аж на балкон третього поверху. Ні висота, ні страх за власне здоровя не змусили злодія зупинитися. Цього разу "трофеєм" зловмисників стали газовий котел “Арістон” та газова плита марки  “Самсунг”. Ці масивні апарати Микола спустив на  мотузці вниз, а напарник завантажив  їх у свій автомобіль  “Чері”. На цій же вулиці через кілька днів вони обікрали ще одну квартиру, де теж поживилися газовим котлом.

Згодом  уже вся "трійця" навідалася на  машині  Олександра в місто Хуст. Тут злодії облюбували магазин з апаратурою, звідки поцупили   плазмовий телевізор марки "PHILIPS", два плазмових монітори марки "Acer", ноутбук марки "Packard". Заодно злодії прихопили... камеру відеоспостереження. Та на цьому наші "герої" не зупинилися. Чергову вилазку вони скоїли у квартиру  на вул. Толстого в Мукачеві. Звідти  винесли  цінностей на загальну суму понад 33 тисячі гривень! Усе награбоване перевезли в згаданий гараж.  І тільки після цього випадку "походеньки" крадіїв завершилися. Через два дні їх затримали працівники карного розшуку.  У гаражі міліціонери вилучили чимало крадених речей, які злодії не встигли реалізувати. Пізніше самі “домушники” зізнаються, що через кризу в людей не було грошей,  тому продати  крадене, навіть запівдарма,  було важко...

ВСТАТИ! СУД ІДЕ!

 

А далі тривало  слідство. Порушену стосовно "трійці" мукачівських “домушників” кримінальну справу розслідував  слідчий в особливо важливих справах слідчого управління  ГУМВС України в Закарпатській області старший лейтенант міліції   І.Скрекля. Підсудні визнали свою вину частково, розповіли про те, як крали, повідали деякі деталі своїх пригод.

Двоє зловмисників,  Дєд і Мікі, виявились далеко не новачками в злодійському ремеслі. Обидва – раніше судимі. Третій з компанії,  Марек, дотепер не потрапляв у поле зору міліції.  Слід зауважити, що злочинних епізодів  у "діяльності" мукачівської кримінальної "трійці" вистачить на довгі роки тюрми кожному з них. Один лише обвинувальний висновок у справі зайняв  38 сторінок...

ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
02 жовтня 2009р.

Теги: Ужгород, Марек, квартири, грабіжники, пограбунки

НОВИНИ: Кримінал

22:39
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 6
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 11
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
11:01
/ 1
Справу про підрив гранат депутатом Батрином на сесії Керецьківської сільради передали до суду. Корумпованого голову Мушку досі не судять
21:42
/ 1
Детективи БЕБ вилучили в двох ужгородців 3000 контрафактних електронних сигарет на 2,5 млн грн
19:48
/ 3
Наркоторговцеві з Рахова присудили понад 7 років тюрми з конфіскацією майна
11:45
/ 6
Водій "смертельної" Audi Q5 у 2022 році був позбавлений прав через рух п'яним за кермом по зустрічній смузі руху
20:59
"Ухилянт", що прямував у Румунію, 6 днів бродив засніженими горами, зустрів рись, а по ночах чув вовків
» Всі новини