У зоні особливої уваги, або Підлітки і контрацепція

Цьогоріч уже втретє 26 вересня відзначався Міжнародний день контрацепції. Його зініціювали ряд організацій, що займаються питаннями репродуктивного здоров'я, з тим, аби знизити високий рівень незапланованих вагітностей (за рік 20 мільйонів жінок у світі переривають небажану вагітність, і 67 тисяч із них від цього помирає; кожне десяте немовля народжується в мами, котра сама ще дитина, а кожна десята дівчина через небажану вагітність розстається з кар'єрою). Головною метою такого заходу є поширення знань із питань контрацепції серед молоді віком 15-25 років.

У зоні особливої уваги, або Підлітки і контрацепція

- Чому така увага молоді? - цікавлюся в обласного підліткового акушера-гінеколога, кандидата медичних наук Ганни Палагусинець.

- Бо саме в підлітковому віці важливо надати дітям необхідну інформацію, оскільки їхня сексуальна та репродуктивна поведінка може накласти відбиток на все подальше життя. Суспільство не повинно й далі вдавати, що серед підлітків “сексу в нас нема”. Нині понад 50% молодих людей розпочинають статеве життя у віці 14-16 років. І майже ніхто з них не задумується про наслідки, серед яких небажана вагітність, інфекції, що передаються статевим шляхом, включаючи ВІЛ/СНІД. Так, захворюваність на сифіліс та гонорею за останні 10 років зросла в 10 разів, 15% ВІЛ-інфікованих в Україні становлять особи 15-19 років. 75% вагітностей у підлітковому віці закінчуються їх перериванням. Офіційна статистика абортів в Україні свідчить про те, що протягом року в нашій країні проводиться від 370 до 450 тисяч таких операцій. За неофіційними даними, ця цифра сягає мільйона. При цьому 15% від усіх абортів роблять неповнолітнім. Серед інших наслідків недбалості в підлітковому сексуальному житті - патології при вагітності та пологах, низький рівень здоров’я новонароджених, безпліддя.


Звісно, коли починати інтимне життя - рішення індивідуальне. Але знати про методи захисту з тим, аби насамперед уникнути ранніх абортів та захворювань, які передаються статевим шляхом, а надто ВІЛ-інфекції й убезпечитися від віддалених наслідків, потрібно кожному підлітку.

- Кажуть, сучасна молодь доволі непогано обізнана з цим завдяки Інтернету, засобам масової інформації…

- Згодна. І хоч інформація, якою вона володіє, доволі примітивна, та все ж це краще за повне незнання. Велику користь принесла просвітницька кампанія щодо використання презервативів із тим, аби вберегтися від СНІДу та статевих інфекцій. Тож нині молодь активно користується кондомами, і ми останніми роками спостерігаємо, що захворюваність на статеві інфекції й запальні процеси в нас, на Закарпатті, не зростає і при цьому є найнижчою в Україні. А от у напрямі контрацепції нам слід активно попрацювати, бо знання про методи запобігання небажаній вагітності в підлітків досить відносні. Наразі хоч і знизилася кількість абортів, та це відбувається насамперед завдяки медикаментозним абортам, які є хорошою альтернативою хірургічним втручанням, бо спричиняють меншу травматизацію дівчат у такому віці. Та все ж найкращий шлях - не допустити будь-якого першого переривання вагітності. Передусім через призначення комбінованих оральних контрацептивів (КОК), тобто пігулок.

- У нашому суспільстві до них дещо упереджене ставлення. Чи не так?

- Є таке. Втім не треба їх боятися. Контрацептиви останнього покоління надзвичайно делікатні, з низьким вмістом гормонів, незначною побічною дією. Клінічні спостереження і досвід країн Східної Європи та США довели: оральні контрацептиви є найбільш ефективним методом запобігання небажаній вагітності серед здорових дівчат-підлітків. Це єдиний метод, наближений до 100-відсоткової гарантії за умови щоденного прийому.

Причому нині ми призначаємо оральні контрацептиви не лише як протизаплідний засіб, а ще й як лікувальний. Тому що з раннім початком статевого життя в дівчат майже одразу з’являються гінекологічні проблеми, зокрема кісти яєчників, розвиток полікістозів, маткові кровотечі. Крім того, протизаплідні таблетки допомагають вирішити проблеми зовнішнього вигляду, зокрема, допомогти боротися з прищами та різноманітними висипаннями на обличчі, що частенько надокучають юні. Не таємниця, що стан шкіри в організмі, який росте, визначається дисбалансом гормонального фону, а протизаплідні таблетки його збалансовують. Варто згадати і про оздоровчий вплив пігулок на менструальний цикл: на фоні прийому комбінованих оральних контрацептивів „місячні” стають регулярними, неболючими та з незначною крововтратою.

- Які ж препарати приймати дівчатам?

- Нині ці засоби представлені в нас декількома фірмами, наприклад “Гедеон Ріхтер” та “Шерінг АГ”. Із препаратів останнього покоління для підлітків рекомендовані “Ліндінет”, “Ярина”, “Жанін”, “Джаз”. Однак хотіла б застерегти дівчат, щоб вони не купували їх, керуючись порадами подруг, хлопця, аптекаря чи рекламою. Пігулки призначає лікар з огляду на стан здоров’я дівчини, її спадковість, інтенсивність статевого життя тощо. Тому й не дивно, що пацієнткам-ровесницям можуть бути призначені різні препарати. До того ж, як і будь-який інший засіб контрацепції (або будь-які медичні препарати, навіть зовсім прості), протизаплідні таблетки рекомендуються не всім. Існують важливі обмеження в їх застосуванні. Гормональні контрацептиви - це не „ідеальний метод для підлітків”, а „ідеальний метод для здорових підлітків”. Крім загальновідомих протипоказань до застосування протизаплідних таблеток (хвороби печінки, крові, судин, підвищений артеріальний тиск), у підлітків додаються ще й інші, специфічні для їхнього віку, „молодіжні” проблеми. По-перше, гормональні контрацептиви можуть приймати лише дівчатка, в яких уже сформувався менструальний цикл, а з часу першої менструації минуло принаймні 2 роки. По-друге, доза препарату розраховується на масу тіла, тому протизаплідні таблетки не призначають дівчаткам, нижчим 150 см і з вагою меншою 42-43 кг. А ще гормональні препарати є різних груп, спрямованості, із різним вмістом гормонів. Одні використовуються як лікувальні, інші - лише як засоби контрацепції, зокрема й термінової, до якої можна вдаватися лише раз-двічі на рік. Трапляються випадки, коли дівчата після самовільного прийому таких препаратів через 2-3 дні звертаються по допомогу. Тому зауважу: тільки лікар може грамотно призначити препарат і проконтролювати ситуацію. Наслідки випадкового вибору можуть бути абсолютно непередбачуваними. Чи варто ризикувати?

- Але, напевно, не так багато дівчат підліткового віку звертається до гінеколога. Як гадаєте, спрацьовує фактор сором’язливості?

- Часи, коли побутувала думка, що „порядні дівчатка до гінеколога не ходять”, а в жіночій консультації не вітали сексуально активних підлітків, давно минули. Нині в більшості спеціальних консультативно-лікувальних закладів юнки можуть отримати реальну допомогу спеціалістів. Я, у свою чергу, на зустрічах із 12-17-річними дівчатами в нашому обласному Центрі планування сім’ї, у навчальних закладах постійно наголошую на тому, що ознайомчий візит до гінеколога повинен бути в 12-13 років. І першу компетентну інформацію про зміни в жіночому організмі, місячні, гігієну, плюси утримання від ранніх статевих контактів, як і інші питання сексуального життя, варто отримати до початку статевого життя - це допоможе уникнути багатьох небажаних наслідків. А звернутися на огляд до гінеколога слід не пізніш ніж через півроку після першого статевого контакту - це вже необхідність.

- До речі, як часто дівчата повинні навідуватися до гінеколога?


- Раз на рік за відсутності проблем. А якщо болючі місячні, надмірні, нерегулярні чи їх немає, дошкуляють відчуття загального дискомфорту, неприємні виділення, треба звертатися, не зволікаючи. Крім того, мамам слід вчасно реагувати на гінекологічні проблеми доньок, бо вони згодом позначаться на перебігу вагітності та пологах. Нині кожна третя дівчинка має якусь проблему. Звісно, не всі потребують медичної допомоги, проте консультативної - так. Тому чим раніше дівчат привести на консультацію, тим реальніше уникнути майбутніх неприємностей. Я вітаю, коли дівчатка приходять навіть по дрібницях: зайвий раз почути якусь інформацію чи упевнитися, що в неї все гаразд.

- То на чому молоді зупинити вибір: на презервативах чи пігулках?

- Презерватив є ідеальним методом контрацепції для підлітків. Він відповідає багатьом вимогам, які тінейджери ставлять до протизаплідних засобів: простий та зручний у застосуванні, його можна непомітно носити у сумочці чи кишені й завжди мати під рукою, щоб використати при потребі. Презерватив недорогий, отже, підліткових кишенькових грошей цілком вистачає, а його купівлю легко приховати від дорослих, до того ж презерватив можна без проблем придбати в будь-якій аптеці та використати негайно (без консультації в медика). До речі, за спостереженнями спеціалістів, він є найпопулярнішим методом контрацепції в Україні - 43,3%. Проте в 14 зі 100 випадків настає вагітність. Тому лікарі радять підліткам використовувати презервативи із будь-яким іншим високоефективним засобом чи методом контрацепції. Одним із варіантів подібного сполучення є так званий “подвійний голландський” спосіб захисту сексуальних партнерів, який полягає в одночасному використанні презервативів і комбінованих оральних контрацептивів. Це забезпечує надійне запобігання небажаній вагітності, зараженню інфекціями, що передаються статевим шляхом, та ВІЛ-інфікуванню. Інший варіант - поєднання презерватива зі сперміцидами (хімічними речовинами, що інактивують сперму, - авт.) у вигляді кремів, свічок, гелів.

- А чи не задорого вийде?

- На сьогодні це серйозна проблема, бо контрацептиви водночас із тим, що покращилася їхня якість, зросли в ціні. А через це знизилося їх вживання, насамперед оральних (бо йдеться про тривалий прийом), - до них звертається лише малий відсоток дівчат. Причому більшість із них починає прийом оральних контрацептивів з лікувальною метою: 30% - для лікування дисменореї, 24% - відновлення менструального циклу, 18% - лікування акне і близько 5% - для лікування кіст яєчників і мастопатії. Коли ж ідеться про застосування КОК як протизаплідного засобу, звертаються до інших, наприклад, таких популярних, як переривання статевого акту і природних методів - вираховування “небезпечних днів”, тоді як у всьому світі такі дні вираховують не для контрацепції, а для визначення сприятливого для зачаття періоду.

- Який вихід?

- У прийнятті державних програм. Якщо держава хоче дбати про майбутнє покоління, вона повинна звернути на це увагу й виділити дотації, аби здешевити препарати. Європа, де популяризація КОКів на високому рівні, чинить по-іншому. Там є країни, в яких безкоштовно роздають контрацептиви або ціни на них знижені максимально. То чому б і нам не перейняти їхній досвід? Щоправда, у 1998 році Кабмін прийняв постанову про безкоштовне забезпечення контрацептивами молоді до 18 років, тож тривалий час підлітки отримували протизаплідні препарати. Гадаю, невдовзі ми все ж повернемося до такої практики. До речі, питання використання контрацептивів буде в центрі уваги й “круглого столу”, який МОЗ України проводитиме наступного тижня в рамках реалізації спільного українсько-американського проекту “Разом до здоров’я” (USAID), де, сподіваюся, буде вироблено конкретні кроки в цьому напрямі. Бо якщо зовсім відмовитися від оральних контрацептивів, ризикуємо підвищити рівень абортів, а отже, й ускладнень після них. Усі післяабортні ускладнення, навіть якщо нині й непомітні, можуть згодом датися взнаки через невиношування вагітності, важкий перебіг пологів чи післяпологового періоду, слабке здоров’я новонародженого. Якщо вдатися до статистики, через рік після штучного аборту порушення в репродуктивній системі виявляються в 15% жінок, а через три-п’ять років - у більш ніж половини з них. Штучне переривання вагітності може призводити в подальшому до захворювань молочної залози, навіть новоутворень. Та найнебезпечнішим наслідком є безпліддя. Нині великий відсоток подружніх пар звертається по допомогу через те, що не можуть мати дітей, і більша частина жінок із безпліддям в анамнезі мала аборт. Тож, гадаю, все ж варто витратитися на контрацептиви.

Олена Макара, "Ужгород"
30 вересня 2009р.

Теги: Ужгород, контрацептиви, презервативи, молодь, підлітки, протизаплідні препарати

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини