Закарпатці так перегріли ринок житла, що можуть торгуватися навіть після зниження цін у два-три рази

Мешканці Закарпаття, спочатку піднявши ціни на нерухомість в кілька разів, тепер без вагань надають покупцям величезні знижки. Хоча житло в регіоні з початку кризи вже подешевшало як мінімум удвічі, власники квартир вражають своєю готовністю до подальшого торгу.

Закарпатці так перегріли ринок житла, що можуть торгуватися навіть після зниження цін у два-три рази

Втім, потенційні покупці цей аукціон небаченої щедрості не оцінили. За даними "ДС" угод на місцевому ринку практично немає.

Довгі євро не гріють продавців

До кризи масовий приплив заробітчанських грошей на Закарпаття та банківські кредити накрутили ціни на нерухомість у регіоні практично до рівня міст-мільйонників. Наприклад, квартири в Ужгороді продавалися за $ 2 тис. / кв. м, а за сотку землі просили до $ 30 тис. Однак на початку нинішнього року вартість житла, за словами ріелтора місцевого АН "Бея & Com" Моріки Мигалицької, знизилася на 50 - 60%, що, втім, так і не пожвавило попит. Він упав на 80% у порівнянні з вереснем 2008 р., відзначає вона.

Зараз середній термін продажу квартири навіть з оптимальним співвідношенням ціни і якості становить близько двох місяців. Найбільшою популярністю традиційно користуються найдешевші "одинички" та "двійки" у центрі та спальних мікрорайонах з розвиненою інфраструктурою (Боздоський). Їх готові купувати все ті ж заробітчани, яким вдалося зберегти робоче місце і колишній оклад (таких у клієнтськійї базі агентств більше 50%), а також жителі районних центрів та сіл області, що забезпечують нерухомістю в Ужгороді своїх дітей. Втім, потенційні покупці і продавці, як і раніше, вкладають у поняття "дешеве житло" різний зміст.

Мінімальна продажна ціна квартири в обласному центрі, яку вдалося виявити "ДС" в базі даних місцевих спеціалізованих інтернет-ресурсів, становить $ 22 тис. За ці гроші пропонується однокімнатна хрущівка на околиці міста. У той же час покупці шукають варіанти за $ 10-15 тис.

Ще економнішими стали мешканці райцентрів. Приміром, у Мукачеві до кризи однокімнатна квартира коштувала близько $ 40 тис., котедж - до $ 300 тис. За інформацією директора АН "Авеню" Сергія Голдюка, нерухомість охоче купували гастарбайтери, які заробляли гроші на будівництвах в Чехії. Тепер же приблизно 40% з них звільнені або позбавлені частини зарплати, що поставило хрест на мріях обзавестися власним житлом. У результаті за останні півроку ціни на місцевому ринку впали в два-три рази. За "одинички" тепер просять трохи більше $ 10 тис., але купувати їх все одно нікому.

Дешевше є куди

Різке зниження купівельної активності збіглося зі збільшенням пропозиції нерухомості. За словами голови Закарпатського регіонального відділення АФНУ, директора АН "Феміда" Тетяни Річіної, на ринок виставлено велику кількість кредитних квартир, власникам яких все складніше розраховуватися з банками.

Ужгородські ріелтори кажуть, що пропозиція перевищує попит як мінімум у три-чотири рази. Сергій Голдюк називає ще більш вражаючі цифри: в Мукачеві зараз продається в 10-15 разів більше житла, ніж є бажаючих його придбати.

Висока конкуренція за потенційних покупців змушує господарів і далі знижувати ціни. Моріка Мигалицька відзначає, що практично всі власники готові торгуватися, причому мінімальна знижка на "одиничку" становить $ 2-3 тис.

Непоодинокі випадки, коли продавець скидає до 20% від спочатку заявленої суми. Тетяна Річіна стверджує, що деякі власники, особливо ті, хто має фінансові зобов'язання перед банками, втративши надію знайти покупця, згодні продати житло і за півціни.

"Не так давно наше агентство проводило операцію, коли виставлена за $ 100 тис. трикімнатна квартира в новобудові після двох місяців безуспішних пошуків нового власника була продана за $ 55 тис.", - розповідає вона.

Все більш охоче погоджуються на розпродажу і забудовники. До 2009 р. в регіоні зводилось багато нового житла. Приміром, у порівняно невеликому Ужгороді щорічно здавалося в експлуатацію не менше 10-15 об'єктів. Приплив грошей з Європи дозволяв підрядникам тримати досить високі ціни - до $ 1,2 тис. / кв. м.

Тепер у місті заморожено тільки будівництво кількох 16-поверхівок, а на менш масштабних будівництвах (будинку на 15-40 квартир) роботи тривають. Недалеко від Боздоського парку зводиться цілий мікрорайон з декількох будівель заввишки два, три та п'ять поверхів. Шість новобудов налічується в районі вулиці 8 Березня, чотири - на вулиці Осипенко.

Більшість з них вводяться в експлуатацію в 2009 або 2010 рр.., що змушує підрядників посилено шукати потенційних покупців. Висока конкуренція за клієнтів призвела до зниження середньої ціни квадрата в новобудові до 4 тис. грн. Причому в рамках різних акцій, які організовують компанії, можна отримати ще й знижку в 5-10%.

Мукачівські будівельники виявилися менш завбачливими і як і раніше пропонують об'єкти по 6 тис. грн. / кв. м, що вже позначилося на продажах. За словами Сергія Голдюка, зараз у вже зведених п'яти будинках в мікрорайоні Росвигово і двох об'єктах в центрі, на набережній, що не реалізовано більше половини житла.

Причому інтерес потенційних покупців до новобудов настільки низький, що перспективи "завислих" квадратних метрів вельми туманні. Місцеві ріелтори вважають, що продажі активізуються, якщо ціни впадуть як мінімум до 3,5 тис. грн. / кв. м.

Сотки втратили привабливість

Але найбільше в регіоні подешевшала земля. Тетяна Річіна говорить, що попит на ділянки зараз практично нульовий: з нового року їх агентство не продала жодної сотки. Пропозиція ж росте з кожним днем.

Минулого року місцева влада роздали під приватну забудову кілька десятків гектарів, і зараз ці наділи масово виставляються у спеціалізованих базах даних, причому початкові ціни за останні півроку "схудли" в два-три рази.

В "Бея & Com" розповідають, що ділянку площею шість соток в межах міста можна придбати за $ 10 тис., тоді як раніше вона коштував $ 30 тис. Земля в центрі Ужгорода впала в ціні з $ 30 тис. до $ 10 тис. / сотка.

Найдешевші ділянки зосереджені в периферійних мікрорайонах Горяни і Подлипники, де за сотку просять до $ 1 тис. Інертність покупців зрозуміла. Адже зараз набагато вигідніше придбати готовий котедж, ніж вплутуватися в будівництво. Якщо до кризи за особняк площею 200 кв. м з 10 сотками просили близько $ 350 тис., то зараз його можна купити за $ 200 тис.

Тетяна Річіна відзначає, що помітно подешевшали великі триповерхові будинки, побудовані в 90-х роках: замість докризових $ 250 тис. їх продають за $ 100 тис. У той же час модні в регіоні європейські котеджі (одноповерховий будинок мансардного типу площею 150 кв. м. з трьома спальнями) практично не впали в ціні і пропонуються за $ 330 тис. (у 2008 р. - $ 350 тис.).

Схожа ситуація і в Мукачеві. Два роки тому міськвиконком виділив під приватну забудову 8 га в районі замку "Паланок". Землевласники виставили наділи на продаж, і за останні кілька місяців їх ціна знизилася втричі - до $ 2,5 тис. / сотка. Попит мають хіба що ділянки в спальному районі Росвигово, що відрізняється розвиненою інфраструктурою (там сотка пропонується за $ 3,5 тис.). Удвічі впала і вартість будинків - готовий особняк площею до 200 кв. м з шістьма сотками подешевшав з $ 350 до $ 170 тис.

Втім, ціни на житло в Закарпатті все одно залишаються досить високими, що пов'язано з надіями власників на активний розвиток туризму в регіоні. Якщо розтане і ця ілюзія, ціна на нерухомість зменшиться ще на третину.

SV Development
28 вересня 2009р.

Теги: ринок житла, нерухомість, зниження цін

Коментарі

Віктор 2009-09-29 / 11:31:00
цікаво не те, наскільки ціни впали і чи можуть заробітчани придбати житло і т.д. ....цікаво, яким дивом ми, котрі тут живем і працюєм із зарплатою 1500-2000 грн., можемо придбати житло за 30.000 дол.наприклад??????

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 1
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини