Закарпаття: Неспортивні пристрасті довкола футболу

Ми вже вже повідомляли про інцидент із побиттям футболістів однієї з сільських команд, що мав місце на автодорозі в Ужгородському районі. Міліція порушила за даним фактом кримінальну справу, затримала найактивніших хуліганів. Однак суд був іншої думки...

Закарпаття: Неспортивні пристрасті довкола футболу

Футбольний мордобій на трасі Київ - Чоп
 
Отож, у неділю, 30-го серпня, на футбольному полі в селі Соломоново Ужгородського району тамтешня команда приймала "Ниву" з Невицького. Гра була принциповою для обох команд й завершилася бойовою нічиєю - 0:0. Матч проходив у безкомпромісній, іноді і жорсткій боротьбі. Виникали й конфліктні ситуації. Суддям часто довелося вгамовувати футболістів, зокрема,  вилучивши з поля гравця однієї команди й покаравши "гірчичником" іншого. Гра закінчилася, а пристрасті ще кипіли...

Ввечері команда та вболівальники з Невицького поверталися з Соломонова додому на кількох автомобілях. Близько 20-ї години на відтинку автодороги між селами Сюрте - Холмок неподалік автозаправки дорогу їм перегородив модерний джип "Лексус" чорного кольору. За мить зліва під’їхав "Шевроле", шлях назад відрізали дві "Шкоди-Октавії" та "Деу-Ланос". З машин повискакували невідомі кремезні молодики з бітами в руках і почали жахливий самосуд над жителями Невицького.

Нападники не зважали на присутність серед своїх супротивників жінок та дітей, які перелякано кричали. У результаті побоїща невичанам добряче дісталося від хуліганів. Зробивши свою чорну справу, хулігани поскакали до машин і роз’їхалися. А покалічені люди, отямившись від такого зухвальства бузувірів, звернулися за допомогою до лікарів. Медики ж, як і годиться в таких випадках, повідомили про травмованих пацієнтів у міліцію.

Міліція затримує, суд випускає...

- О 21.30 30-го серпня в Ужгородський райвідділ міліції по телефону надійшло повідомлення чергового лікаря Ужгородської центральної міської клінічної лікарні про те, що в травматологічний пункт каретою швидкої допомоги доставлено трьох громадян, - розповідає старший слідчий Ужгородського РВ ГУМВС ст. лейтенант міліції Олександр Боднарчук.

 - У 29-річного мешканця села Невицьке Івана Д. медики констатували перелом ребра та забій грудної клітки. В його 32-річного односельця Мілана Б. виявили закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, забійні садна скули. Третьому потерпілому, 31-річному жителю Ужгорода Віталію Г., лікарі діагностували перелом скули, закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку тощо.

Двох перших пацієнтів після надання медичної допомоги було відпущено додому, третього ж госпіталізували до відділення щелепно-лицевої хірургії. Зі слів потерпілих, на них напали на дорозі Київ - Чоп між селами Холмок та Сюрте невідомі молодики й завдали їм тілесних ушкоджень. Потерпілі стверджували, що нападники мали біти, а також вони чули постріли з невідомої зброї.

На місце пригоди одразу ж виїхала слідчо-оперативна група райвідділу у складі слідчого О.Рішка, оперуповноваженого карного розшуку В.Іваниша, дільничного М.Криванича, експерта М.Данилюка. Прибули також начальник Ужгородського РВ ГУМВС Іван Руснак та його перший заступник Віктор Ребрей, співробітники оперативних служб. Незважаючи на вихідний день та пізню пору, міліціонери оперативно провели величезний обсяг роботи.

Опитавши потерпілих та свідків, стражі порядку отримали певну інформацію про прикмети самих нападників та транспортні засоби, на яких вони пересувалися. Зрештою міліціонери встановили особи зловмисників, з’ясували їхнє місцеперебування та невдовзі їх затримали.

У скоєнні даного злочину обґрунтовано підозрюються 41-річний депутат однієї з сільських рад Ш., 38-річний ужгородець В. та 34-річний житель обласного центру М. Стосовно першого прокурором Закарпатської області порушено кримінальну справу, двоє інших були затримані в порядку ст.115 Кримінально-процесуального кодексу України. Було проведено також виїмку автомобілів "Шевроле", "Деу-Ланос" та "Шкода-Октавія", на яких пересувалися того вечора підозрювані. Розшук джипа "Лексус" та ще однієї "Октавії"  триває...

Першого вересня за даним фактом було порушено кримінальну справу за ст.296 ч. 4 КК України (хуліганство, вчинене із застосуванням засобів, заздалегідь підготовлених для нанесення тілесних ушкоджень). Санкція цієї статті передбачає покарання на строк від 3 до 7 років. Як  встановлено в ході слідства, тілесні ушкодження того вечора отримали ще троє потерпілих: громадяни Михайло Г., Володимир М. та голова Невицької сільської ради Олександр Чундак.

Що ж послужило причиною такої жорстокої розправи над жителями Невицького? Не виключено, що особиста неприязнь, якісь попередні конфлікти тощо. Істину повинно  з’ясувати слідство.

Тим часом 7 вересня слідчим міліції було винесено подання до Ужгородського міськрайонного суду, погоджене з прокуратурою, про обрання відносно двох підозрюваних - згадуваного депутата Ш. та громадянина В. запобіжного заходу у вигляді взяття під варту. Одне подання суд задовольнив, а в іншому відмовив. Суддя І.Івашкович мотивував свою відмову у взятті під варту громадянина Ш. тим, що той є депутатом сільської ради, представляє інтереси територіальної громади та має визначені законом повноваження...

Третього учасника побиття - згадуваного ужгородця М. суд теж звільнив на підписку про невиїзд. Мотивація судді В.Бедя була така: М. раніше не судимий, характеризується позитивно як за місцем проживання, так і за місцем роботи, має на утриманні двох малолітніх дітей...

Як стало відомо, прокуратура Ужгородського району має намір оскаржити рішення міськрайонного суду стосовно підозрюваних Ш. та М. до Апеляційного суду області. 

Перед законом рівні всі


P.S. Ця подія викликала неабиякий резонанс в області. Жорстока розправа над потерпілими, серед яких, нагадуємо, були жінки й діти, могла закінчитися дуже сумно - не дай Боже, і летальними наслідками. І хто знає, які моральні травми завдано дітям тими жахами, які їм довелося перетерпіти з чиєїсь лихої волі. 

Міліція дала свою принципову оцінку подіям, встановивши і затримавши винуватців та порушивши кримінальну справу, - повідомляє ВЗГ ГУМВС. Однак не зрозуміла занадто лояльна поведінка суддів у винесенні рішень про звільнення з-під варти підозрюваних у скоєнні тяжкого злочину.

Тільки спільними зусиллями усіх правоохоронних відомств можна забезпечити належний громадський порядок у містах і селах краю. Подібним ганебним випадкам повинен бути створений надійний заслін у майбутньому. Адже кожен повинен добре знати і завжди твердо пам’ятати: за всяке скоєне порушення, як це вимагається законодавством, обов’язково наступить відповідальність! І прикриватися депутатством чи ховатися ще за якоюсь ширмою не варто...

Василь Віраг, газета "НЕДІЛЯ"
23 вересня 2009р.

Теги: Ужгород, Невицьке, футбол, мордобій

НОВИНИ: Кримінал

17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 2
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
» Всі новини