Закарпатська УНП просить уряд реанімувати авіапідприємство ДАП "Карпати-Авіа" МНС України

До Уряду України, із проханням надати підприємству "Карпати-Авіа" МНС України фінансову допомогу, посприяти поверненню 2-х вертольотів на підприємство та відновити дію сертифіката експлуатанта для ДАП "Карпати-Авіа" МНС України, звернулось керівництво Закарпатської обласної організації Української Народної Партії.

Закарпатська УНП просить уряд реанімувати авіапідприємство  ДАП "Карпати-Авіа" МНС України

17 вересня працівники цивільного захисту святкували своє професійне свято, але не у всіх представників цієї професії був святковий настрій. От і у колективу державного авіаційного підприємства "Карпати - Авіа", Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій, яке має безпосереднє відношення до цивільного захисту його не має, оскільки вже рік, як припинена повноцінна робота, не сплачується заробітна плата, а подальша доля підприємства й кваліфікованих працівників під великим питанням. З цією інформацією та проханням допомоги, напередодні свята, звернулися до нас працівники згаданого підприємства.

З’ясувати всі аспекти справи, вирішено на місці, спілкуючись з теперішнім генеральним директором державного авіаційного підприємства "Карпати - Авіа" МНС України – Недбальським Віктором Дмитровичем (Додаток 1 до Звернення № 3/27 від 17 вересня 2009 року).

У зверненні зазначено, що "підприємство припинило свою діяльність, згідно з наказом Державіаадміністрації № 649 від 19.09.2008 року, постійною комісією з питань сертифікації експлуатантів у зв'язку з невиконанням ДАП "Карпати - Авіа" вимог чинного законодавства України та діючих у відповідності з ним нормативно-правових актів, що регулюють діяльність цивільної авіації, було призупинено дію сертифіката експлуатанта (заборона польотів) згаданого підприємства №071 від 02.08.2008 року.

Закарпатська УНП просить уряд реанімувати авіапідприємство  ДАП "Карпати-Авіа" МНС України

Це відбулося за керівництва колишнього Генерального директора підприємства Гарагонича Г. О. Ще в серпні 2008 року, було здано в оренду малому приватному підприємству "Гелі-Пет" вертоліт МІ-8 URCEI, який згодом виявили в Афганістані в зоні бойових дій. Цим - були грубо порушені щоквартальні накази Державіаадміністрації щодо заборони виконання польотів українських повітряних суден в зонах бойових дій. Окрім цього, при здачі повітряного судна в оренду, п. Гарагоничем були порушені нормативні документи цивільної авіації прийняті в Україні, а саме:

- договір з приватним малим підприємством "Гелі-Пет" про здачу в оренду вертольота не був завізований провідними спеціалістами і колектив про його існування не знав;

- згідно з Правилами сертифікації експлуатантів, категорично заборонено здавати в оренду повітряні судна підприємствам, які не мають сертифіката експлуатанта й не мають права здійснювати авіаційні роботи, технічне обслуговування для забезпечення авіаційної безпеки".
 
"В результаті: колишнього директора просто звільнили; підприємство залишили 9 місяців без керівництва, працівників перевели на восьмигодинний робочий тиждень і вже 6-тий місяць не сплачують заробітну плату, таким чином, поставивши підприємство в умови, в яких воно не в змозі самостійно відновити роботу та продовжити сертифікати", - зазначив у зверненні голова Закарпатської обласної організації УНП Іван ГАБОР.

За словами генерального директора ДАП "Карпати - Авіа" МНС України Віктора Недбальського, - "вертоліт МІ-8 URCEI повернули на Україну, але в розібраному стані – він перебуває в місті Сімферополі.  За зверненням місцевої митниці, в столиці АРК, відбулося судове засідання, за ознаками виявленого порушення митних правил. ст. 348 МК України, за рішенням якого вирішено віддати вертоліт підприємству "Карпати-Авіа". На даному етапі його частини чекають зборки, але на жаль МНС України має намір передати вертоліт в місто Ніжин.

Ще один з вертольотів зданий в оренду до Африки, теж не повертається, оскільки африканське підприємство боргує ДАП "Карпати-Авіа" 250 тис. грн., а на повернення коштів в них немає. З цього питання 2 роки поспіль ведуться судові процеси".
УНП звертається до Уряду з проханням надати фінансову допомогу підприємству, оскільки через скрутне становище фірми, організувати колектив на натхненну працю і оперативно здійснити заходи по оздоровленню підприємства в стислі строки, буде дуже важко. Адже накопичена заборгованість по заробітній платі, по платежам у фонди і перед ДП "УКР. Цеат" за продовження ресурсів вертольотів і агрегатів сумарно зросла до – 242067 грн.

"Кожен з працівників підприємства сподівається на зміни до кращого і твердо вірить у відновлення роботи і повернення гелікоптера МІ-8 URCEI, а головне  розрахунку з боргами", - наголошує Іван Габор.

17 вересня 2009р.

Теги: авіапідприємство, «Карпати-Авіа», МНС

НОВИНИ: Соціо

22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 18
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
» Всі новини