На Закарпатті готують до видання книгу про історію органів внутрішніх справ краю

Той, хто вважає, що знає все про закарпатську міліцію, глибоко помиляється. Такий висновок мимоволі напрошується, коли починаєш знайомитися буквально з першими матеріалами, зібраними для підготовки книги про історію органів внутрішніх справ краю. Виявляється, тут чимало "білих плям", перекручень та невідомих широкому загалу подій і фактів.

На Закарпатті готують до видання книгу про історію органів внутрішніх справ краю

Саме ця ситуація і стала підґрунтям для рішення, прийнятого начальником ГУМВС України в області генерал-майором міліції Павлом Кононенком,  про підготовку до видання книги, яка б мала стати для теперішніх та майбутніх міліціонерів,  а зрештою, і  для всіх закарпатців, джерелом відомостей про одну з  основних правоохоронних структур області.

Зрозуміло, що охорона громадського спокою в Закарпатті не розпочалась тільки тоді, коли було створено міліцію. Вона  має свою багатовікову історію. Наприклад, відомий історик Петро Сова в своїй книзі "Прошлое Ужгорода" пише: "…Так въ семейной хронике Хорватъ Павловецкихъ описан случай, имевший место в месяце мае 1717 года, когда ужгородский "магистратъ"  выданную ему старую воровку, некую Панду, приговорилъ к смерти…" та чисто в стилі того часу  "…и тутъ же казнилъ усечением главы "в назидание другимъ"… ". Зараз би ужгородській мерії  такі права…

Можна пригадати і дещо ближчий нам період, коли Підкарпатска Русь  як автономне утворення входила до складу Чехословаччини. Громадський порядок тут забезпечували два батальйони, так званої, "Варти оборони держави". Перший – в зоні Ужгород-Великий Березний. До його складу  входило 357 жандармів, 133 поліцейські, 374 співробітники фінансової варти та 328 солдатів військової підтримки. Другий – в зоні Хуст-Ясиня, що складався з 101 жандарма, 218 співробітників фінансової варти, 122 солдатів військової підтримки.

На Закарпатті готують до видання книгу про історію органів внутрішніх справ краюСправжньою головоломкою була  система охорони громадського порядку в 1944-46 роках. Як мінімум, три структури – Містерство внутрішніх справ Закарпатської України, Народна міліція та Народні дружини – відповідали за його забезпечення. А Народні дружини ще й здійснювали охорону її кордонів – як на чехословацькому, угорському, румунському напрямах, так і на Карпатському хребті від загонів ОУН-УПА,  які  прагнули створити тут новий плацдарм для боротьби з радянською владою.

Більш-менш відома історія міліції з 1946 року. Але й тут величезна кількість фактів ще чекає на своє висвітлення. Для прикладу буквально в останні дні встановили,  що не менше двох працівників закарпатської міліції були нагороджені Орденом Леніна – другою найвищою нагородою СРСР після Героя Радянського Союзу. Сучасній молоді цей факт мало про що говорить. Тому  дозволю собі поглянути на це з чисто утилітарної точки зору. Згаданий  орден виготовлявся з 30 грамів золота (!) та 3 грамів платини (!)  Такий собі невеличкий депозит, який не знає інфляції, на лацкані кітеля.

Якщо заглиблюватися в історію закарпатської міліції, то стає очевидним  той факт, що кожен рік з минулого  приносить більше запитань, аніж відповідей.

Чому "вождь усіх народів" Йосип Сталін, під керівництвом котрого перебувало ледь не пів земної кулі, особисто змушений був втручатися  в діяльність кількох сотень народних дружинників Закарпатської України? Справжня сенсація. 

Як  майже вся міліція величезного Радянського Союзу працювала, аби викрити та затримати злочинця, що вчинив  на  Закарпатті перший на території краю терористичний акт? Причому, з усіма атрибутами сучасних терактів: конспірацію, виготовлення мін-пасток, хитромудрим способом їх доставлення на об’єкт.

Який зв'язок могла мати закарпатська міліція з Катинською трагедією (коли органи НКВС-НКДБ  знищили  19 тисяч польських офіцерів) у 1939 році, якщо її перші загони почали створюватись тільки в 1944 році?

Звичайно, творчий колектив, який працює над виданням книги, докладає максимум зусиль, аби якнайповніше висвітлити історію міліції Закарпаття. Але  вже зараз цілком зрозуміло, що без допомоги широкого загалу це зробити не вдасться.

На Закарпатті готують до видання книгу про історію органів внутрішніх справ краюКористуючись нагодою, ми звертаємось   до всіх закарпатців і в першу чергу колишніх працівників органів внутрішніх справ, працівників Народної міліції і Народних дружин Закарпатської України та членів їхніх сімей з проханням допомогти в зборі історичних матеріалів: розповідей безпосередніх учасників тих чи інших подій, спогадів родичів, фотографій (в тому числі і сімейних), документів, посвідчень, довідок тощо.

Власне кажучи, будь-який матеріал з історії створення та роботи міліції буде прийнятий нами з вдячністю. Якщо це буде оригінал, після вивчення ми обіцяємо повернути його  власнику.

Матеріали  можна  направляти поштою чи приносити особисто за адресою: Ужгород, вул. Ракоці, 13, Головне управління МВС України в Закарпатській області, управління з кадрового забезпечення.

Якщо  такі матеріали є  в електронному вигляді, а також ваші побажання чи зауваження,  можна направляти безпосередньо на мою електронну адресу:

vbonkalo@gmail.com

Василь Бонкало, Ужгород, Закарпатська область, член НСЖУ
14 вересня 2009р.

Теги: міліція, історія, книга, органи внутрішніх справ

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини