На Закарпатті з'явилися антиколектори, які запроваджують "кредитні канікули"

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція на тему: "Як запровадити "кредитні канікули" при виникненні труднощів з погашенням кредиту".

На Закарпатті з'явилися антиколектори, які запроваджують "кредитні канікули"

Федір Олексюк, голова координаційної ради Асоціації антиколекторів та правозахисників України "Ваша Надія", засновник першої в Україні антиколекторної компанії "Ваша Надія" розповів про "кредитні канікули"  по-українськи і надав практичні поради та методики, як це зробити.

За його словами, Україна виглядає "білою вороною" у ситуації, що склалася у світі: "Держава мала б сама оголосити кредитні канікули на час кризи, призупинити дію кредитних договорів, припинити ріст відсоткової ставки, пені, штрафних санкцій. Але кожна політична сила має за собою банки, тому ситуація в Україні не підпадає під міжнародну логіку. У більшості цивілізованих країнах світу влада та банки пішли на зустріч позичальникам. Для прикладу, США іпотечні кредити реструктуризували на 150 років, Великобританія, Греція та інші Європейські країни ввели кредитні канікули та заборонили діяльність колекторів. Навіть наші сусіди, Російська Федерація, ввели кредитні канікули для тих осіб, що звернулись та обґрунтували кредитну неспроможність виконувати свої зобов’язання".

В Україні започатковано громадський рух "Зупинимо свавілля", який має на меті допомогти країні стати правовою державою, в котрій кожний громадянин почуватиметься вільно і не буде боятися, що представник комерційного банку чи колекторної компанії відбере житло, авто і навіть засоби до існування.
"Українців і Сходу і Заходу сьогодні об’єднали фінансові проблеми. Натомість процвітає діяльність колекторів, які складають синтез колишніх працівників правоохоронних органів і вихідців з кримінальних структур (в Україні є понад 50 колекторських компаній). У час труднощів для простих людей вони заробляють величезні гроші: лише за 2008 рік колектори повернули 30 млрд. коштів до банківської системи, а їхній гонорар становить від 20 до 70 %. Загалом банки за минулий рік заробили понад 35 млрд. грн., тому аморально говорити, що банки в піді і надавати їм 125 млрд. грн. рефінансування з державного бюджету", — каже Ф. Олексюк. Він також розповів, що колектори застосовують брудні методи "вибивання грошей": залякують, надсилають фотографії з кров’ю, дзвонять серед ночі та ін.

Федір Олексюк каже, що антиколектори і правозахисники радять у разі виникнення труднощів запроваджувати кредитні канікули самотужки — за допомогою рішення суду і визнання кредитного договору недійсним, оскільки 99,9 % кредитних договорів складено в односторонньому порядку з порушенням законів і прав споживачів. При поданні такого позову банки, як правило, одразу йдуть на мирові угоди і реструктуризацію боргу.

"Вана надія" ініціювала введення в Україні кредитних канікул, розробку проекту закону "Про благородне повернення кредитів", розробку закону "Про посилення відповідальності за моральний тиск на позичальника".

Федір Олексюк зазначив, що українці найчастіше просто не знають своїх прав. Натомість на будь-якому етапі справи слід боротися за власні інтереси. Якщо навіть вже прийнято судом рішення про відбирання майна, то слід написати заяву "Не згоден з рішенням, бо мої розрахунки з банківськими не збігаються" і судове рішення буде відмінено.

Олександр Сенчик, керівник регіонального представництва антиколекторів та правозахисників   "Ваша Надія" в  Закарпатській  області розповів, що найчастіше по захист власних справ звертаються мешканці сіл області, які потерпають від фінансових проблем і банківських претензій.


"Ваша Надія" надає безкоштовні консультації. Їх можна отримати за адресою: вул. Гагаріна, 12, видавництво "Закарпаття" або за телефоном "гарячої лінії": 8 068 186 76 29.

14 вересня 2009р.

Теги: Ужгород, колектори, антиколектори, "кредитні канікули"

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 3
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини