Добровільний примус

Що має лежати в основі будь-якого суддівського рішення? Законність, обґрунтованість і об’єктивність. Це вам будь-який студент-юрист скаже. А досвідчений правознавець ще й на Конституцію пошлеться. І нагадає, що 126-та стаття Основного Закону не тільки гарантує незалежність і недоторканність суддів, а й категорично забороняє будь-яку спробу впливати на них.

Добровільний примусА як бути, якщо сам суддя просить на нього вплинути? Не вірите, що таке можливе? Тоді послухайте коротку, але дуже повчальну історію.

Четвертого серпня нинішнього року Верховна Рада прийняла вкрай неоднозначне рішення. Депутати проголосували за поправки до Закону «Про Конституційний суд України», заборонивши суддям КС здійснювати ревізію конституційних змін, що набрали чинності. Простіше кажучи, головних експертів на ниві права позбавили можливості оцінювати конституційність політреформи, схваленої попереднім складом парламенту 8 грудня 2004 року.

Із такою постановкою питання категорично не погодилися народні обранці від «Нашої України». Три місяці тому 47 представників цієї фракції звернулися в КС по роз’яснення: чи не суперечить Конституції серпневе рішення і чи не призведе воно до незаконного обмеження прав Конституційного суду.

Відповідно до схваленої на такий випадок процедури, було визначено суддю-доповідача, тобто ключову фігуру в цьому процесі. Вибір упав на 59-літнього Андрія Стрижака, випускника Харківського юридичного інституту, заслуженого юриста, кандидата юридичних наук, людину з багатою біографією. Був він і слюсарем в АТП, і слідчим районної прокуратури, і помічником обласного прокурора, і членом Верховного суду. Вісім років (із 1996-го по 2004-й), тобто в найбільш лихі для регіону роки, наш герой очолював спочатку Закарпатський обласний суд, а потім — Апеляційний суд краю.

Два-три цікавих збіги. До складу КС Андрія Андрійовича обрали у грудні позаторік, саме тоді, коли депутатський корпус впроваджував політреформу. Але присягу, як і більшість його нинішніх колег, він склав набагато пізніше. А якщо точніше — то 4 серпня 2006-го, тобто в ті дні, коли парламент ухвалив рішення, конституційність якого суддя Стрижак тепер і повинен вивчати.

Наскільки нам відомо, розгляд подання депутатів від «Нашої України» — у розпалі. Сподіватимемося, що вже найближчим часом судді вийдуть на фінішну пряму. Деякі експерти не виключають: саме це рішення стане дебютом нинішнього складу КС. Після оголошення прем’єрного вердикту фахівці зможуть більш-менш об’єктивно судити про фахову придатність і політичну неупередженість новобранців.

Ставити під сумнів компетентність і об’єктивність монопольного органу конституційної юрисдикції рано. Проте підстави для тривоги вже з’явилися. Що послужило приводом для занепокоєння? Дивний документ, який потрапив до нас. Читачі «ДТ» мають можливість самостійно ознайомитися з цим рідкісним зразком епістолярного жанру.

А ми дозволимо собі кілька коментарів. У поданні, підписаному групою депутатів від «НУ», висловлюється припущення, що рішення Ради від 4 серпня є «спробою неприпустимим чином втрутитися в повноваження Конституційного суду і вплинути на діяльність суддів». Що, нагадаємо, є порушенням Конституції. Чи це так — оцінить Конституційний суд. А хто оцінить «ініціативність» судді Стрижака, який добровільно просить вплинути на нього? Та ще й «у стислі терміни».

Оцінімо ситуацію холоднокровно. Суддя-доповідач Конституційного суду просить прем’єра (!) висловити свою позицію (!!) у справі, що стосується можливого обмеження повноважень Конституційного суду (!!!).

Підстава для цього дивного, на перший погляд, прохання — посилання на 19-ту статтю Закону «Про Конституційний суд України». Що в ній? Нагадування про право судді КС вимагати від будь-якої посадової особи або державного органу будь-які матеріали, потрібні для розгляду справи.

Якою такою цінною для пана Стрижака інформацією може володіти пан Янукович? Прем’єр є суб’єктом конституційного подання? Ні. Безпосереднім автором закону? Теж ні, таким значиться Василь Цушко, нині міністр внутрішніх справ. Може, неперевершеним юристом, особливо тонким знавцем конституційного права, чий погляд неймовірно важливий для суддів КС, щоб пробратися в саму суть неоднозначного питання? А ви як гадаєте?

Утім, не можна сказати, що Віктор Федорович байдужий до цієї проблеми. Нюанс у тому, що він безпосередньо зацікавлений у фіналі справи — адже йдеться, за великим рахунком, про можливу втрату (або, навпаки, збереження) нових повноважень Кабміну, істотно розширених політреформою. Тому, навіть якщо громадянин Янукович і володіє певною важливою інформацією, є підстава для сумнівів у об’єктивності його свідчень, — наявний конфлікт інтересів. Ну, а вже якщо йдеться не про матеріали, а про особисту, суб’єктивну позицію зацікавленої персони...

У такому разі думку особи, небайдужої до результату справи (тим більше посадової, тим більше високопоставленої), не можна назвати інакше, як спробою вплинути на рішення судді. Тим більше дивно, що суддя просить цього сам. Чим фактично порушує Конституцію, яку покликаний не тільки шанувати, а й оберігати. Поправте мене, якщо я не маю рації.

А якщо все так, як видається, то навіщо було висловлюватися з допомогою евфемізмів? Чи не простіше було б запитати: «Чого бажаєте?»
Сергій РАХМАНІН, "Дзеркало тижня"
25 грудня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини