У Рахові розпочався десятий ювілейний фестиваль "Гуцульська бринза"

Рахівщина святкує повернення вівчарів. У травні ватаги піднялися з худобою високо в гори. На полонинах доглядали овець та кіз, доїли молоко та виробляли з нього будз - кляганий овечий сир, з кого роблять бринзу. Нині вівчарі повертаються додому, традиційно на гірській Рахівшині у цей час влаштовують гучне свято - фестиваль "Гуцульська бринза".

У Рахові розпочався десятий ювілейний фестиваль "Гуцульська бринза"

З ранку на головній вулиці Гуцульського Парижу велелюдно. Тут влаштували святковий парад представники різних організацій та сіл району. Колону очолюють вершники з трембітами. Горяни вдягнені у національні гуцульські костюми, чоловіки вигравають на трембітах, баянах та цимбалах, жінки співають коломийки. Колона піднімається до парку “Буркут”. Тут кожне з 21 сіл району облаштувало міні-садибу. Експозиції прикрашають вироби народних умільців та горянські смаколики. Великий Бичків пригощає оригінальними голубцями, а Костилівка – міцною яфинівкою – 70-градусним напоєм, настояним на чорниці. Чорна Тиса та Кобилецька Поляна дивують туристів виробами народних умільців та мисливськими трофеями. А єдине на Рахівщині румунське село Біла Церква – своїми національними стравами та колоритним вбранням. Та жоден святковий стіл не обходиться без головної героїні свята – бринзи. Сир з овечого молока горяни вважають національною стравою.

“Будз, бринза та вурда, -- головні різновиди гуцульського сиру. Відрізняються вони за кольором, смаком, структурою і технологією приготування, - каже Василь Липчак, представник династії білотисянських вівчарів. - Спочатку молоко заквашують клягом — спеціальним ферментом, який виробляють зі шлунку теляти. Коли у чані з'являються згустки сиру, їх зліплюють докупи руками, проціджують масу через марлю. Головки сиру вагою 10-15 кілограмів підвішують на сонці. Так народжується бринза".

Утримування овець завжди було справою копіткою та затратною. Та якщо раніше продукцію вівчарства ніде було збути, нині на дієтичне та чисте м'ясо (вівця ніколи не з’їсть забруднену траву) та сир – шалений попит серед численних туристів, які приїздять на Закарпаття. А вовну, яку роками ніхто не купував, беруть майстрині на ліжники, щоправда, розраховуються бартером, та на натуральні ковдри нині є попит. Та найцінніше – бринза. За сезон від однієї дійної вівці можна отримати 15-20 кілограмів бринзи. Віагра горян – поживна і лікувальна.

"Скуштуйте справжньої бринзи, - пригощає сільський голова Лазещини Іван Параннічук. -- Вона зовсім не схожа на продукт, який продають у магазинах. З часом овеча бринза набуває пікантної гірчинки. Отже гуцульський натурпродукт за смаком може посперечатися навіть із відомими французькими й голландськими сирами".

"Ще один вид овечого сиру -- вурду, готують із молока, яке залишається в путері після бринзи, - каже сільський голова Квасів Василь Дімич. - Його переливають у металевий казан, додають трохи свіжого молока і кладуть на вогонь".

Бажаючих скуштувати гуцульської бринзи не бракує: на фестиваль приїхали гості з усіх областей України, а також Угорщини, Словаччини, Польщі, Румунії та Швейцарії.

http://news.uah.biz/ukraine/page/48/CategoryID/1/NewsID/223796/
13 вересня 2009р.

Теги: Рахів, бринза, гуцульський, вівці, будз, вурда, фестиваль, «Гуцульська бринза»

Коментарі

УЧАСНИК "ФЕСТИВАЛЮ" 2009-09-13 / 17:06:00
ТУФТА ЦЕ,А НЕ РЕПОРТАЖ! САНЕПІДСТАНЦІЯ ЗАБОРОНИЛА ТОРГІВЛЮ БРИНЗОЮ. КАЖУТЬ, ЩОБ ЮЩЕНКО НЕ ОТРУЇВСЯ. ТАК ЩО ФЕСТИВАЛЬ БРИНЗИ ВІДБУВАСЯ БЕЗ... БРИНЗИ! Я ЩОЙНО ПОВЕРНУВСЯ В УЖГОРОД БЕЗ БРИНЗИ. ЩОПРАВДА КУПИТИ ЇЇ В ТИХАРЯ МОЖНА БУЛО - 60 ГРИВЕН ЛІТРОВА БАНКА.

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини