Сьогодні на Верецькому перевалі перепоховають рештки 10-ти карпатських січовиків, розстріляних поляками

У понеділок, 14 вересня, о 12.00 відбудеться церемоніал перепоховання 10 останків січових стрільців Карпатської України, розстріляних у березні 1939 року польськими жандармами на Верецькому перевалі.

Угорські вояки розстрілюють полоненого карпатського січовика
Угорські вояки розстрілюють полоненого карпатського січовика

У церемоніалі перепоховання візьмуть участь керівники Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв воєн та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України, Львівської та Закарпатської облдержадміністрацій та обласних рад, Сколівської та Воловецької райдержадміністрацій та районних рад, представники громадських організацій Львівщини та Закарпаття. Про це повідомили у прес-службі Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій.

Представники різних християнських конфесій відправлять на честь загиблих січовиків панахиду, а військовий оркестр, почесна варта та салютна команда Львівського інституту сухопутних військ віддадуть усі військові почесті героям, які загинули за Україну.

За інформацією організаторів заходу, військовим органом Карпатської України була мілітарна організація "Карпатська Січ", початки якої сягають листопада 1938 року. Його основним завданням був захист Закарпаття від нападів угорських і польських диверсійних загонів. Найбільша битва розгорнулась 15 березня на Красному полі - рівнині, що лежала на правому березі Тиси поблизу Хуста. В цьому бою загинуло близько 230 січовиків, чеських воїнів і добровольців. На центральному напрямі бої відбулися на околиці міст Сваляви та Іршави. Січовики втратили близько 200 убитими і понад 400 пораненими; в полон було взято біля 300 осіб. В боях по лінії фронту від Королева до Хуста угорці полонили багато чехів і 450 січовиків, серед яких було чимало галичан. 18 березня 1939 р. останні захисники Карпатської України припинили опір.

Частину захоплених в полон січовиків - вихідців з Галичини, угорці передали полякам. 17 березня 1939 року полонених 7-8 колонами по 70-80 осіб жандарми привели на Верецький перевал. На новоутвореному кордоні Угорщини з Польщею угорські конвоїри передали карпатських січовиків польській прикордонній службі. Польські прикордонники спочатку розмістили полонених у казармах. Наступного ранку, знову поділивши їх на колони, галичан відконвоювали вздовж лінії кордону ліворуч і праворуч на півтора-два кілометри і розстріляли над закарпатськими селами Нова Розтока і Верб’яж та між Петросовцею, Жупанами й Лазами.

Убитих січовиків поховали на Верецькому перевалі, за кілька метрів від лінії тодішнього кордону. На братській могилі поставили дерев’яний хрест.

Інші групи січовиків було розстріляно праворуч від перевалу з боку Глухівського верху та поблизу глибокої долини. Тут було убито 230 вояків Карпатської Січі.

Таким чином загальна кількість січовиків, розстріляних на Верецькому перевалі, могла становити від 500 до 600 осіб.

У жовтні-листопаді 2008 р. Комунальне підприємство Львівської обласної ради з питань здійснення пошуку поховань учасників національно-визвольних змагань та жертв воєн, депортацій і політичних репресій "Доля" за дорученням Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій провело пошук місць поховань вояків Карпатської Січі на Верецькому перевалі. Дослідження проводилися в околиці сіл Жупани Сколівського р-ну Львівської області та Верб’яж Воловецького р-ну Закарпатської області

Аналіз остеологічного і речового матеріалів засвідчує, що у могилі були поховані здебільшого молоді люди, одягнуті у теплий, сукняно-шерстяний одяг цивільного і військового крою. Знайдено залишки шкіряних поясних ременів, а в одному випадку - рештки офіцерської портупеї. На ногах збереглися чоботи і черевики військового зразка з кованими підошвами

Загальна кількість виявлених в досліджуваному об’єкті людських останків складає 10 осіб. Санітарний характер поховання, розташування в поховальній ямі скелетів, різнобій у обмундируванні, численний супровідний матеріал (залишки одягу, взуття, особисті речі тощо) свідчать, що на Верецькому перевалі виявлено поховання людей, які загинули насильницькою смертю в холодну пору року не раніше другої половини 1938 р. Як свідчать знайдені під час розкопок матеріали, це були вояки Карпатської Січі - галичани, розстріляні на Верецькому перевалі у березні 1939 р.

Таким чином, в результаті проведених досліджень на Верецькому перевалі було виявлено одне з поховань Карпатських січовиків. Подальші пошукові роботи дадуть можливість не тільки віднайти інші місця захоронень, а й дати відповідь на дискусійні питання про події, які відбулися на Верецькому перевалі у середині березня 1939 року.

14 вересня 2009р.

Теги: січовики, Верецький перевал, розстріляний

Коментарі

Прохожий 2009-09-14 / 15:47:00
"Мядярський шовініст - це синонім слова "тупий"?


И не только мадярский - любой другой шовинист, как результат метаморфоз националиста. Но есть еще и похуже, кровожаднее - расисты, нацисты, фашисты, они тоже происходят от националистов.

Но, мальчики, я здесь не адвокат союзника нацистской Германии - Венгрии 30-40-х годов прошлого столетия, мне чужая и современная Венгрия.

А ведь вы же пытаетесь быть адвокатами прямых пособников той же Германии, которые спровоцировали вооруженный конфликт и оккупацию ПР!

Istvan 2009-09-14 / 15:43:00
Сорри, имееш правду:

Это даже не вопрос, в случайной войне между Украиной и Венгрией закарпатские венгры против кого использовали бы винтовки...

Камуфляжник:) 2009-09-14 / 15:24:00

Сорри, не кипешуйте, Прохожий абсолютно прав: "историю нельзя изменить никакими современными фантазиями". Мировое сообщество уже дважды закрепляло Венгрию в пределах, очерченных Трианонским договором. Будет сильно дёргаться - вообще исчезнет с карты мира. Вы же сами писали - уже исчезает. Евросоюз есть, а Венгрии - нет. Только Венгерская область Евросоюза. На правах не очень широкой автономии. С сохранением, для туземцев, герба, гимна, флага и колец в нос... :)

сорри 2009-09-14 / 14:41:00
Мядярський шовініст - це синонім слова "тупий"?



Вам задали цілком конкретні запитання, зокрема - що мадярські окупанти робили в 1939-му роціна території Карпатської України і по якому праву проливали тут ріки крові? Нема відповіді - язик в задницю і співати гімн Мадярщини подумки. Якщо є - наводити, і пробувати спілкуватися цивілізовано. Тобто, за допомогою аргументів, а не мадярськошвіняцьких емоцій. Поря зрозуміти, що це не "здєшняя земля", а українська.

Прохожий 2009-09-14 / 14:09:00
И тут Осю понесло: "не розмащуйте по сайту свої патріотичні, але нічим не аргументовані воплі і соплі...", "не меліть дурниці з розумним виразом обличчя"...

Мальчик, историю нельзя изменить никакими современными фантазиями. Если Херсонес был греческим городом, то к истории Украины никаким способом, даже "патриотическими соплями" очень высокого происхождения, прилепить его нельзя.


То же самое и с историей Закарпатья - развал Чехословакии, провокация галицких националистов возле Хуста, последующая оккупация Венгрией - это исторические факты, и изменить их нельзя. И нельзя прилепить вашими "соплями" галицких националистов к здешней земле - они были и будут чужими!

сорри 2009-09-14 / 13:44:00
Відповідайте на поставлені в моєму пості запитання, а не розмащуйте по сайту свої патріотичні, але нічим не аргументовані воплі і соплі... Якщо ви маєте приклади, що українці-галичани займалися терором на території Угорщини, наводьте, а не меліть дурниці з розумним виразом обличчя. Те ж саме і щодо інших наведених мною фактів. Не маєте фактів - краще з розумним виразом помовчте: може зійдете за розумного...

Прохожий 2009-09-14 / 13:29:00
Г. сорри, не спешите так, а то у вас пальцы забегают поперед мыслей! И не надо сказочки рассказывать - я не американец "Князь Коротович", с умилением проглатывающий вашу выплеванную жуйку. Что творилось в Европе перед началом второй мировой войны, как разваливалась Чехословацкая республика, все это достаточно известно, и ваши "вариации на тему" - фигня на постном масле. Можете лелеять их с небораком Федакой, но не позорьте хотя бы чести диплома (если таковой имеете), пытаясь публично пороть чушь о том, что "українці Галичини були тут на СВОЇЙ землі, і, до прикладу, на територію Угорщини не лізли".

сорри 2009-09-14 / 13:07:00
Пане Прохожий, може ви і не знаєте, але ще з ЛИСТОПАДА 1998 року НАША земля офіційно називалася не Підкарпатською Руссю, а Карпатською Україною Це було офіційне рішення її парламенту. А "Карпатська Січ" діяла на цілком законних підставах, а українці Галичини були тут на СВОЇЙ землі, і, до прикладу, на територію Угорщини не лізли, як це робили на території Карпатської України угорські і польські терористичні загони. А от що робили на території Карпатської України угорські терористи, а згодом - і "венгерские оккупационные власти", і за яким правом вони "жестоко преследовали местное население", а точніше - вбивали і вирізали українців, це і є те питання, на яке б вам треба було пошукати відповідь.




Відверті дурниці типу "наемники, подготовленные в лагерях на территори Польши", не коментую...

Прохожий 2009-09-14 / 12:51:00
Господин Сорри: Галицкие сечевики на земле ПР тоже были чужаками, и за сотрудничество с ними венгерские оккупационные власти жестоко преследовали местное население. О "своей земле" говорить можно только по отношению к гражданам бывшей Чехословакии, а наемники, подготовленные в лагерях на территори Польши - это совершенно другая тема. Причем давно обглоданная по косточкам, не притворяйтесь вещмешком!

сорри 2009-09-14 / 12:30:00
Прохожий, у вас ва голові все переплуталось: зокрема, найманство з національно-визвольним рухом на ВЛАСНІЙ землі, яка на той час за державними договорами не входила ні до Польщі, ні до Угорщини. Дайте. краще, відповідь на запитання. за яким таким правом угорці розстрілювали в березні 1939-го громадян Чехословаччини (Карпатської України) - розстрілювали, знущалися, розпорювали животи, гвалтували жінок і т.д.?



Справді, "жить надо не войной, не постоянным поиском врагов", а тому вам би треба було подивитися на карпатських січовиків не як на ворогів. а як на героїв, які захищали СВОЮ землю від окупантів... І, як я уже сказав, загалом покаятися в державному вимірі за злочини і звірства, скоєні на НАШІЙ землі...

сорри 2009-09-14 / 12:22:00
Предок,


що значить "якій державі належало Закарпаття до Тріанонської угоди"? А куди дівати Тріанонську угоду? Щось ви, чоловіче, дуже легко розкидуєтеся міждержавними угодами. А історію трактуєте довільно. Може відмінити факт прибуття угорців на Дунайську низовину і відправити вас назад до Уралу. бо тіземлі колись належали не угорцям?



Фактом є те, що угорці в березні 1939-го вдерлися на територію, яка їм не належала, і залили її кров"ю. Якщо вам, як угорцеві, не подобається констатація цього факту, то це не дає вам право молоти якісь дурниці про, начебто, те, що я "пропагую відверту ненависть". Цієї "ненависті" значно більше в щоденниках Ґренджі-Донського (http://litopys.org.ua/grendzha/grendzh11.htm). То, може, і їх заборонити?..



Культурність людей визначається не замовчуванням історичної правди, а визнанням неприємних фактів і вибаченням за допущені злочини. Угорщина і угорці не покаялися за звірства в Карпатській Україні, більше того, такі як ви намагаються недолуго їх ВИПРАВДАТИ. Угорці вражені вірусом ревізіонізму, і тому представляють небезпеку для України і українців. Якщо ви зміните себе в цьому аспекті. свідченням чому мало би бути саме вибачення. каяття, то ставлення до вас також зміниться...




Олексію, а в чому проблема, що українці кілька разів дають інформацію про акцію перепоховання решток своїх героїв?..

Прохожий 2009-09-14 / 12:06:00
К.К! Да вы хоть читайте внимательно! "...січовиків - вихідців з Галичини, угорці передали полякам"! Эти люди были гражданами Польши, где считались преступниками, чем -то наподобие современных террористов (у вас таких содержат на Гуантанамо), поэтому поляки их и расстреливали на месте. Предъявляйте претензии Польше!

И вообще, проблема "псов войны", "вьетнамского синдрома", "синдрома "бури в пустыне" вам хорошо известна, а эти люди в основном были как раз из таких,после первой мировой войны не нашедших себе места в нормальной жизни.

У нас таких и сейчас тоже много, но жить надо не войной, не постоянным поиском врагов!

Олексій 2009-09-14 / 10:35:00
на Верецькому перевалі перепоховають рештки 10-ти карпатських січовиків



- це вже десята новина про переховання на протязі місяця! невже не можна один раз переховати - і забути... кожен третій день переховують, - бідні січовіки.

предок 2009-09-14 / 01:30:00
Якщо бути відвертим, то в ваших переконаннях є ряд неточностей, на яких я вважаю за потрібне акцентувати увагу. Якій державі належало Закарпаття до Тріанонської угоди, це перше? Якщо ви говорите про "Образ Мадярщини не такий вже й світлий...", то думаю варто щось протиставити цьому, можливо світлий образ України? Чи на вашу думку нічого з перерахованого вами в якості огріхів Угорщини, не мало місце в Україні ніколи, це друге? І на завершення, історія європи 20-го століття дає підстави всім ображатися на всіх, але на дворі 21 століття, і освідченій та культурній людині можливо досить пропагувати відверту ненависть, яка немає ніякого змістовного навантаження.

сорри 2009-09-13 / 22:38:00

Повертатися можна на свою землю, в свою державу, а ви вдерлися в чужу і залили її кровю. В чому ви бачите провокацію? В правді, яка вам не подобається, бо показує неприглядні сторінки вашої історії? Образ Мадярщини не такий вже й світлий: прислужування фашизмові, винищення євреїв, масові і по-азійському жорстокі вбивства в Карпатській Україні...

предок 2009-09-13 / 21:54:00
Сорри опять провоцирует. Никто никуда не вдирался, а вернулся.

сорри 2009-09-13 / 13:30:00
Іштван, ви хоч самі вірите в те, що написали?.. :)



Читайте - http://litopys.org.ua/grendzha/grendzh11.htm

Istvan 2009-09-13 / 11:13:00
На фото: венгерский дезертир.

Насчет сичовикив ЗА перевалом: а где остальные 490?

111 2009-09-13 / 10:46:00
Січовики розстріляні мадярами і поляками.

Князь Коротович 2009-09-13 / 02:00:00
Ну що ж тоді Пане Прoхожий...виходи тоді що всі факти представлені у цьому статті є байочки а Ваші явлення взяті від незананими 'очениви' свідчуть правду? Цікаво хто справді тут плутить байочки??

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини