Є на Закарпатті "Баранинський феномен"

Три з половиною роки тому перемога Павла Чучки-молодшого на виборах сільського голови Баранинців, що біля Ужгорода, у багатьох викликала скепсис. Відомий письменник-гуморист, власник популярного далеко за межами Закарпаття ресторану "Деца у нотаря" надто прямолінійний за натурою і не дуже схильний до компромісів, аби утриматися в політиці, яка вимагає зовсім інших рис характеру. Однак Чучка не лише зумів утриматися, але й здійснив речі, які доти не вдавалися нікому в Україні. 16 серпня в Баранинцях пройшли проміжні вибори в сільську раду - до складу депутатського корпусу обрали чотирьох нових депутатів замість відкликаних територіальною громадою. Такі вибори відбулися вдруге в історії незалежної України. Вперше вони були проведені в тих же Баранинцях торік у листопаді.

Є на Закарпатті "Баранинський феномен"

У баранинських виборів довга передісторія. Перемоги Чучки в 2006 р. ніхто не чекав. До Баранинської сільради належать чотири села, що прилягають до Ужгорода. Земля тут дорога, і колишнє сільське керівництво разом зі своїми обласними покровителями мало щодо неї свої плани, які поламав прихід нового сільського голови. Втративши печатку і зрозумівши, що контролювати нового голову не вдасться, опозиція вдалася до саботажу — більшість депутатів просто перестали відвідувати сесії, паралізувавши роботу сільради. Тут не можна було отримати дозволу на будівництво, укласти договір оренди, прийняти об’єкт в експлуатацію. Через відсутність кворуму сільрада не змогла обрати виконком і секретаря. У 2007 р. Баранинці жили без бюджету, функції якого виконував тимчасовий кошторис. Тісна змичка "опозиціонерів" з обласною владою призвела до того, що держказначейство припинило перерахування коштів, через що в медпунктах через борги відключили світло, а бюджетникам перестали платити зарплату.

У квітні 2007 р. селяни, котрих зачепила за живе така "боротьба", організували пікетування облдержадміністрації, в ході якого силою прорвалися до губернатора і зажадали припинити "облогу" Баранинців. Рахунки сільради розблокували, однак до нормальної роботи було ще далеко. Контрольована ззовні депутатська більшість, відчуваючи підтримку силових структур, кілька разів намагалася висловити недовіру сільському голові, крім того, його персоною стала наполегливо цікавитися прокуратура.

За гіркою іронією долі Чучка, котрий у 2004р. ризикував власним бізнесом, обстоюючи перемогу Ющенка, опинився сам на сам з правоохоронною та суддівською системою, керованою з президентського секретаріату того ж Ющенка. У ситуації, коли й у досвідчених політиків від зневіри опустилися б руки, письменник-гуморист виявив на диво бійцівський характер. Улітку 2008 р. територіальна громада ціною величезних зусиль шляхом голосування відкликала п’ятьох депутатів, котрі не відвідували сесії. Така процедура відбулася вперше в Україні, і кожен її крок контролювала ЦВК. Проміжні вибори депутатів замість відкликаних пройшли 2 листопада минулого року і за сценарієм нагадували майдан — із судовим рішенням про заборону виборів, ухваленим після півночі за кілька годин до відкриття дільниці, судовими виконавцями, міліцією та юрбами селян, котрих "дістала" непрацююча сільрада. Зірвати процес голосування не вдалося, за його результатами утворилася депутатська більшість, і сільрада нарешті повноцінно запрацювала. У селі почали асфальтувати дороги, ремонтувати дитсадки і ФАПи, провели розчистку русла річки, освітлення вулиць…

Є на Закарпатті "Баранинський феномен"А незабаром прокуратура порушила проти Чучки кримінальну справу за перевищення влади і невиконання рішення суду. За останні кілька років суди різних інстанцій прийняли щодо Баранинців купу рішень, окремі з яких суперечать одне одному. За одним із них Чучку зобов’язали віддати печатку з документацією комісії сільради, проте виконати це рішення неможливо, оскільки рішення комісії скасував інший суд, а її члени за результатами виборів вибули з депутатського корпусу. На початку року слідчий прокуратури пред’явив сільському голові звинувачення, взяв у нього підписку про невиїзд і наклав заборону на відчуження "Деци у нотаря".

Нагальної потреби проводити в Баранинцях ще одні проміжні вибори не було, адже сільрада й без них має стабільну більшість. Однак Чучка не з тих, хто зупиняється на півдорозі, тим більше, що тепер для відкликання депутатів, котрі ігнорували сесії, достатньо було рішення сесії. Виборам, як і попереднього разу, передували судові рішення про заборону голосування, утім, навчений досвідом сільський голова виявив винахідливість і обвів своїх давніх опонентів, які вважають себе в політиці старими зубрами, навколо пальця. А депутатський корпус за результатами голосування поповнився чотирма депутатами з числа освіченої й активної молоді.

Діяльність Чучки не залишилася непоміченою на загальноукраїнському рівні. Два місяці тому баранинського "мера" призначили членом Ради сільських і селищних голів при Кабінеті міністрів України. Головне завдання Ради — представляти інтереси малих населених пунктів, розробляти пропозиції з розвитку місцевого самоврядування, і досвід Чучки тут, без сумніву, згодиться. А нещодавно одне з центральних видань включило баранинського сільського голову у рейтинг 666-ти найвпливовіших людей України. Чучка став єдиним сільським головою, удостоєним такої честі, і це, взагалі-то, не дивно.

Нещодавно кримінальну справу щодо баранинського сільського голови передали до суду, при цьому заборону на відчуження "Деци у нотаря" слідчий так і не скасував. І хоча зі зміною керівництва президентського секретаріату тиск на Баранинці помітно ослаб, спокійно працювати тут не даватимуть, мабуть, ще довго. Утім, спокійної роботи не прагне й сам Чучка, бо неспокійний за своєю вдачею. Нині проектна група розробляє стратегію розвитку Баранинської сільради, вже проектуються нові сучасні житлові мікрорайони. Для розвитку села залучаються міжнародні гранти на значні суми грошей, розробляються спільні проекти з сільрадами сусідньої Словаччини, місцеві діти регулярно їздять за кордон до своїх ровесників із сіл-побратимів. У селі традицією стали щомісячні велоперегони із врученням призів, тут підключено сільське радіо, видається своя газета, працює інтернет-сайт. А минулого тижня в Баранинцях відбувся міжнародний дитячий турнір із футболу, в якому взяли участь команди трьох країн із населених пунктів, що мають "тваринні" назви. На черзі такий же турнір за участі "рослинних" команд. Аби переконатися, як селяни сприймають такі незвичні речі, досить зупинити на вулиці кількох місцевих жителів і спитати в них про сільського голову.

Ціна всіх цих нововведень немала — розхитані у постійній боротьбі нерви, надірване здоров’я, відкладені на невизначене майбутнє творчі плани. Однак і відступати назад Чучка не збирається, за його словами, це була б подвійна зрада — людей, які побачили, що можна жити не так, як раніше, і себе.

Своє головне досягнення за три з половиною роки сільський голова Баранинців сформулював так: "Я зрушив село. Люди пробудилися і вдруге будуть обирати не за 100 гривень чи пляшку "Хортиці"…"

Володимир Мартин, "Дзеркало тижня"
05 вересня 2009р.

Теги: Баранинці, Ужгород, Павло Чучка, феномен, "Деца у нотаря", вибори, сільський голова

Коментарі

ember 2009-09-06 / 22:12:00
Pali fasza fiú. Gorzhusj tem, shto on moj i ja jevo znakomyj!!!!!!

Тритон 2009-09-06 / 00:32:00
В талановитого батька син тоже талановитий. Удачі Вам Павле Павловичу молодший.

Андрій 2009-09-05 / 09:08:00
Вітаю Павле Павловичу! Ви довели, за владу варто боротись. І як сказав Шевченко: борітеся, попоборете!

ТАК ЧУЧКА!

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини