Першокурсників УжНУ посвятили в студенти (ФОТО)

1 вересня 2009 р., у діючих святинях Ужгорода студенти, їхні батьки, а також викладачі мали особливу нагоду просити у Господа благословення на новий навчальний рік. Відтак з храмів Господніх вони прямували до храмів знань.

Першокурсників УжНУ посвятили в студенти (ФОТО)

 Традиційне свято в УжНУ – посвята в студенти першокурсників – розпочалося з гімну України, який виконала чоловіча народна хорова капела під керівництвом відомого диригента, композитора краю Василя Гайдука.

    Відтак під гучні оплески наставників та батьків першокурсникам представили професорсько-викладацький склад університету та запросили до слова ректора, знаного професора УжНУ, депутата облради У скликання Миколу Вегеша.

    Микола Миколайович, звертаючись до першокурсників, щасливих і водночас розгублених, зазначив, що очолюваний ним навчальний заклад має давнє історичне коріння, із його стін вийшло багато відомих постатей, які зробили величезний внесок не лише в українську, а й у світову науку й культуру. Сьогодні до послуг студентів, яким випало навчатися в стінах класичного університету України –понад 100 докторів наук, професорів, 400 кандидатів наук та доцентів. Понад 30 викладачів мають почесні звання України. У складі університету низка іміджових факультетів: історичний, географічний, хімічний, інженерно-технічний, міжнародних економічних відносин, філологічний, післядипломної освіти, фізичного виховання і спорту, юридичний, медичний, біологічний, романо-германської філології, економічний, математичний, фізичний, суспільних наук, стоматологічний. УжНУ має найбільшу наукову бібліотеку краю, фонди якої налічують 1,5 млн. примірників книг і володіють багатьма унікальними зразками вітчизняного і зарубіжного книгодрукування. Крім того, університет має своє видавництво, спортивний комплекс із закритим 25-метровим плавальним басейном, ботанічний сад, зоологічний музей, гірську біологічну базу у с. Колочава, спортивно-оздоровчий табір „Скалка“, санаторій-профілакторій, гірськолижну базу „Плішка“ тощо.

Першокурсників УжНУ посвятили в студенти    – Вам залишається тільки вчитись так, як треба, – наголосив ректор і зачитав вітання Президента України з нагоди початку нового навчального року та Дня знань: „ Особливі вітання тим, хто цього року йде до першого класу, і студентам-першокурсникам. Це – особлива подія у вашому житті, чудовий і надзвичайно цікавий час, з якого розпочинається світла дорога до знань і успіхів.

    Вірю, що на цьому шляху кожний з вас зуміє розкрити свої здібності, таланти і чесноти, втілити мрії у життя. Переконаний, що ваші серця завжди будуть сповнені щирої любові до рідної землі, а набуті знання й уміння ви вміло застосуєте на благо української держави“.

    З напутніми словами до першокурсників звернувся від імені батьків викладач відділення журналістики Володимир Тарасюк.

    Тепло вітали присутні відомого американського політолога та політичного діяча Річарда Фелмана, який на запрошення ректора Миколи Вегеша читатиме лекції студентам факультету суспільних наук, а саме – курс американської політології. До речі, пан Річард приїхав в УжНу не з порожніми руками. Він привіз понад тридцять оригінальних підручників та монографій, серед яких найціннішою є копія першого видання Конституції США.

Першокурсників УжНУ посвятили в студенти    „ Я приїхав сюди з двох причин. По - перше, щоб якомога більше дізнатися про Україну, її уряд, народ і своїми враженнями поділитися з американцями. По – друге, я хочу розказати вам про інститут президентства, різноманітні права та свободи громадян Америки. Така співпраця дасть змогу обмінюватися думками, пізнавати світ, розвиватися“, – наголосив дослідник Річард Фелман.

    На завершення свого виступу американський учений висловив упевненість, що кожен нинішній першокурсник продовжить добру славу університету, а, можливо, хтось із присутніх стане в майбутньому чи то прем’єром чи то президентом України. Слова вченого явно припали до душі студентам, бо промовець просто зірвав шквал оплесків.

    … Свято вдалося – многолюдне, пересипане піснями у виконанні старшокурсників, здобрене жартами й гарним настроєм, щирими почуттями батьків та студентства. Багатьом воно довго не забудеться, а комусь – ніколи.

    Попереду – цікаве, різноманітне і бурхливе студентське життя та наполеглива викладацька праця.

    То ж із Богом! У добру путь! 

Анна Романенчук, сайт Закарпатської обласної ради
02 вересня 2009р.

Теги: Ужгород, УжНУ, університет, посвята в студенти, першокурсники

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини