Доповідь ректора УжНУ на спільному засіданні трудового колективу та Вченої ради університету

Доповідь ректора Ужгородського національного університету, доктора історичних наук, професора Миколи Вегеша на спільному засіданні трудового колективу та Вченої ради 31 серпня 2009 року

Доповідь ректора УжНУ на спільному засіданні трудового колективу та Вченої ради університету

Минулий навчальний рік приніс університету як успіхи, так і втрати, але ми залишаємося флагманом вищої освіти в Закарпатті, єдиним у краї класичним вищим навчальним закладом найвищого рівня акредитації. Університет не втратив довіру до себе з боку закарпатців, які хочуть бачити своїх дітей нашими студентами, аспірантами та викладачами. Ми повинні цим пишатися.

Контингент студентів

В Ужгородському національному університеті у цьому навчальному році навчається 12087 студентів, з яких 7491 – на денному відділенні, 3496 – на заочному. Збільшилася кількість студентів та курсантів на факультеті післядипломної освіти, яка сьогодні складає 1100 осіб. Таким чином, загальна кількість студентів, порівняно з минулим навчальним роком, зросла на 700 чоловік.

Загальна кількість акредитованих спеціальностей в університеті складає 42, із них 26 -- на підготовку магістрів. Коефіцієнт магістратури становить 62%. Коефіцієнт використання ліцензованого обсягу для денної форми навчання зріс у порівнянні з минулим роком з 69,1% до 71,2%, а для заочної форми навчання зменшився з 41,6% до 39,5%.

За останні п’ять років спостерігається стабільне збільшення кількості студентів денної форми навчання, як за рахунок збільшення державних місць, так і за рахунок студентів контрактної форми навчання. Така позитивна динаміка є приємною для нас і свідчить про хорошу результативність агітаційної роботи, що проводилася як з боку приймальної комісії, так і викладачами багатьох факультетів. Слід врахувати, що в 2008 році чимало вищих навчальних закладів по багатьох напрямках бакалаврату навіть не заповнили місця державного замовлення. З кожним роком зменшується кількість випускників шкіл, тому нам слід і надалі посилювати роботу агітаційного характеру серед школярів.

На відміну від денної форми навчання за останні три роки на заочному відділенні спостерігається зменшення кількості студентів на молодших курсах. Загальна кількість студентів-заочників зросла, але це відбулося не за рахунок першого курсу, а поновлення в університеті студентів-заочників старших курсів. Така тенденція зумовлена, на мою думку, двома причинами. По-перше, свідомим зменшенням місць державного замовлення на заочній формі навчання з боку МОН України. По-друге, для багатьох випускників загальноосвітніх шкіл попередніх років тестування у центрі зовнішнього оцінювання якості освіти виявилось непосильним для подолання 124- бального бар’єру.

У 2008/2009 навчального року студенти університету отримали іменні стипендії, а саме:

  • Стипендію Президента України - Маринець Катерина Василівна, математичний факультет.
  • Стипендію Верховної Ради України - Шароді Василь Васильович, географічний факультет.
  • Одноразові стипендії благодійної організації "Україна" президентського фонду Л.Кучми -
    Рак Дмитро Мирославович, хімічний факультет;
    Мар’ян Ярослав Йосипович, історичний факультет;
    Іваненко Юлія Вікторівна, факультет РГФ;
    Ступник Ярослав Валерович, юридичний факультет;
    Рямов Сергій Сергійович, факультет міжнародних відносин.
  • 16 студентів отримували стипендії Закарпатської обласної державної адміністрації.
  • 43 студенти отримували іменні внутрішні стипендії УжНУ.

На денній формі навчання 65,3% студентів навчалися за державним замовленням, 34,7% – за контрактом. На заочній формі навчання відповідно 30,5% і 69,5%.

Без врахування ФПО загальна кількість студентів, які навчалися за державним замовленням, становила 54,3% (у минулому році 52,5%) та 45,7% -- за контрактною формою навчання..

Науково-педагогічний потенціал

З урахуванням реального контингенту студентів навчальною частиною у вересні минулого року проведено кінцевий розрахунок штатних одиниць по кафедрам і в цілому по університету. Загальна кількість ставок по університету становить 929,5, що є на 39 ставок більше минулорічної кількості. Навчальний процес у 2008/2009 навчальному році забезпечували 152 доктори наук, професори (із них 105 штатних), а також 392 кандидати наук, доценти (із них 246 штатних). Частка докторів наук, професорів відносно загальної кількості штатних одиниць складає 16,2%, а для кандидатів наук, доцентів ­– 42,2%. Частка науково-педагогічних працівників з науковим ступенем в Ужгородському національному університеті становить 58,4%.

Кадри

За звітний період відкрито кафедри лісівництва та дитячої стоматології, на конкурсній основі обрано 10 завідувачів кафедр. До речі, на сьогодні 53 завідувачів кафедр – професори, доктори наук, що становить 55%. Факультети і кафедри проводять певну роботу по омолодженню викладацького складу. На сьогоднішній день у нас працює 246 викладачів, вік яких до 35 років (26, 8%). Необхідно визнати, що високим залишається середній вік викладачів (50 років), доцентів (52 роки) та професорів (61 рік).

В університеті працюють 58 викладачів, які удостоєні почесних звань і урядових нагород. У цьому році професор Оксана Миколаївна Ганич стала Заслуженим діячем науки і техніки України, професори Марія Василівна Поторій та Олександр Георгійович Сливка – Заслуженими працівниками освіти України, професор В’ячеслав Васильович Корсак – Заслуженим лікарем України, а професор Андрій Васильович Русин – Заслуженим винахідником України.

Зі скорботою повідомляємо, що відійшли у вічність Микола Миколайович Бойко, Володимир Павлович Скоблик, Наталія Василівна Скоблик, Ольга Федорівна Мочар, Йосип Йосипович Лечига, Михайло Іванович Довганич, Володимир Опанасович Добей. Прошу вшанувати їх пам’ять хвилиною мовчання.

Випуск 2009 року

На початку липня завершили роботу державні екзаменаційні комісії. Цього року в університеті працювали 33 ДЕК по випуску спеціалістів та магістрів, 38 бакалаврів.

Спеціалісти та магістри. До складання державних випускних екзаменів та захисту дипломних робіт було допущено 2035 студентів-випускників освітньо-кваліфікаційного рівня "спеціаліст" і "магістр". Успішно склали державні іспити та захистили дипломні роботи 2025 студентів. Водночас 10 студентів не отримали дипломи. Дипломи з відзнакою отримали 253 студентів-випускників (246 за денною формою навчання та 7 – заочна форма навчання). Успішність знань цьогорічних випускників за результатами державних іспитів та захисту дипломних робіт для спеціалістів і магістрів по університету склала 99,5% , а якість знань71%.

Бакалаври. У цьому році 1606 студентів отримали дипломи бакалавра. Дипломи з відзнакою отримали 223 студентів (211 на стаціонарі, 12 на заочному відділенні). Успішно склали державні іспити та захистили кваліфікаційні роботи 1548 студентів. Не отримали дипломи 58 студентів.

Успішність знань бакалаврів за результатами державних іспитів та захисту кваліфікаційних робіт по університету склала 96,4%. Якість знань73,9%.

Прийом 2009 року

В 2009 році нашому університету Міністерство освіти і науки України виділило 960 бюджетних місць для денної форми, що на 90 місць менше в порівнянні з 2008 роком. На заочне відділення виділили 138 місць, тобто, менше на 40. В цілому Міністерство зменшило обсяги прийому на 10%. Найвідчутніше бюджетний прийом зменшено у блоці економічних напрямів: з 68 до 45 осіб. На напрям правознавство – з 20 до 15 осіб. Водночас доповідаю Вченій раді, що всі бюджетні місця заповнені.

На контрактну форму навчання зараховано 697 осіб (денне відділення) та 393 – заочне. В цьому році на бюджетній формі буде навчатися 58% (60 % в 2008 році) студентів денного відділення та 26% (30%) - заочного.

Особливістю вступної кампанії 2009 року був рейтинговий конкурсний відбір абітурієнтів на основі сертифікатів державного центру тестування. Прозорість вступної кампанії забезпечувала система "Конкурс" та веб-сторінка УжНУ. В приймальну комісію не поступило жодної апеляції з боку абітурієнтів.

Всього до УжНУ було подано 8598 заяв. Кількість фізичних осіб, що вступали до нашого вузу, складала біля 4000 і збільшилось на 300 в порівнянні з минулим роком, без врахування того, що в цьому році з-за меж області до нас поступало 418 осіб (10,4% від загального числа). Тобто, на одне бюджетне місце в середньому було подано 11,4 заяв тоді як в минулому році – 7,3 заяви.

Основними донорами абітурієнтів до УжНУ на бюджетні місця з числа зарахованих на денне відділення: Ужгород (242 студенти або 25.4%; 27,3% – в 2008 році), Ужгородський район (94 особи або 9,8% (10,6%), Виноградівський район (73 особи або 7,7% (6,7%), Хустський (71 або 7,5% (4,6%). Найменше – Рахівський район (17 або 1,8% (2,3%). На бюджетні місця в 2009 році поступило 7% випускників шкіл з угорською мовою навчання і 92% – українських. Найвищий конкурс був на юридичний факультет, факультет міжнародних відносин та географічний.

Аналіз конкурсного відбору серед міських та сільських випускників показав, що нинішня ситуація подібна до минулорічної. Міські випускники домінують в списках на зарахування на правознавство, англійську мову та літературу, облік та аудит, туризм. Сільські ж переважають на спеціальностях історія, біологія, екологія, українська мова та література, фармація, фізика, хімія, соціальна робота. Тому Міністерство вводить квотування для такої категорії випускників, який може складати до 25% від загального числа держбюджетних місць. По цільових направленнях у нас зарахована 21 особа, що складає 2,2% від бюджетних місць, тоді як по пільгам зараховано 58 осіб на денне відділення, що складає 6% від загального обсягу бюджетних місць. Слід зазначити, що останніми роками у нас спостерігалася чітка тенденція росту кількості випускників з сільських районів (2006 - 51%; 2007 - 53%; 2008 - 56%; 2009 – 59%).

Цього року робота приймальної комісії співпала з перевіркою, яку проводило Управління державної інспекції. Перевірка торкалася з’ясування двох питань: скарги доцента В.І. Фенича і проф. Р.А. Офіцинського щодо особливостей вступу на гуманітарно-природничий факультет, в якій мене звинуватили в дискримінації українців Закарпаття. Власне, це була й перевірка всіх компонентів роботи приймальної комісії УжНУ. Керівництво приймальної комісії свою позицію виклало в "Інформаційному повідомленні приймальної комісії", яке опубліковано минулого тижня на шпальтах газети "Новини Закарпаття". Свої особисті міркування я виклав у інтерв’ю тим же "Новинам" та власному кореспонденту УКРІНФОРМУ Ярославу Ядловському. Хочу доповісти, що в двох довідках, які підписали члени комісії, серйозних порушень та недоліків не зафіксовано. До 10 вересня обидві довідки будуть обговорені деканами, після чого керівництво університету підготує детальний звіт як Управлінню державної інспекції, так і міністру освіти і науки України І.О. Вакарчуку.

Навчально-методична робота

Загальноуніверситетські показники у минулому навчальному році становили: за зимову сесію: успішність – 81, 6%; якість– 48%; за літню сесію : успішність – 82,5%; якість– 48,5%.

На підставі аналізу загальних показників основної діяльності вищих навчальних закладів України за 2008 рік Міністерством освіти і науки проведено рейтингування 904 вітчизняних вузів різного рівня акредитації. Ужгородський національний університет увійшов до списку 200 кращих вузів України, посівши 45 сходинку, а серед 24 класичних університетів – дев’яту.

Виховна робота

Студентське самоврядування. В урядових документах звертається велика увагу на розвиток студентського самоврядування. За звітній період у нашому університеті активізувалася робота з цього напрямку. З потугами, та все ж але запрацювала студентська рада гуртожитків. На ряді факультетів провели перевибори громадських деканів. У новому навчальному році буде продовжено роботу з проведення перевиборів громадських деканів та підготовки до створення центру студентського самоврядування і обрання його голови.

Студенти нашого університету беруть активну участь у різного роду семінарах, круглих столах, присвячених удосконаленню роботи органів студентського самоврядування. У листопаді ц.р. ми запланували провести семінар-нараду "Студентське самоврядування на шляху до європейського простору вищої освіти".

Вагому роль у своєчасній поінформованості студентів щодо проведення різного роду заходів навчального, наукового, виховного напрямів відіграють університетські газети "Бюлетень прес-служби УжНУ" та "Погляд". Так, у листопаді 2008 р. студенти-активісти нашого університеті взяли участь у зустрічі президії Студентської ради Закарпатської області з представниками студентських ЗМІ. Метою зустрічі стало окреслення сучасного стану розвитку студентських ЗМІ, визначення актуальних проблем та шляхів їх подолання. Завершенням цієї зустрічі стало підписання Декларації про співпрацю студентських ЗМІ з органами студентського самоврядування.

Адаптації молоді до умов сьогодення сприяє й участь у різного роду програмах. Так, наші студенти взяли участь у регіональному етапі міжнародної програми "Студентська республіка-2009", який проходив 13-15 липня ц.р. на базі готельно-туристичного комплексу "Дубки", у якому зайняли перше місце.

Наукова робота

У 2008 році науковці і вчені університету приймали участь у виконанні 92 наукових тем та проектів із загальним річним обсягом 6 млн. 598 тисяч гривень, які фінансувались із різних джерел.

Згідно з тематичним планом МОН України за рахунок коштів загального фонду бюджету в 2008 році виконувалися 54 теми (32 фундаментальні та 22 прикладні обсягом 5 млн. 668 тис. грн., а в 2009 році – 55 тем (31 фундаментальна, 24 прикладні) обсягом 5 млн.718 тисяч гривень, що на 9% більше, ніж у 2008 році. Обсяг надходжень до спеціального фонду бюджету в 2008 році за виконання наукових досліджень та наукові розробки, надання науково-технічних послуг, по цільових програмах і грантах, господарських договорах із замовниками наукової продукції склав 924,4 тис. грн., що на 24% перевищує обсяги 2007 року. За рахунок коштів спеціального фонду бюджету в 2008 році виконувалося 38 наукових тем і проектів з річним обсягом 880,4 тис. грн., надано науково-технічних послуг на суму 44 тис. грн.

У 2009 році за рахунок коштів спеціального фонду держбюджету станом на 1 серпня 2009 р. вже виконується 18 наукових тем і проектів обсягом 780 тис. гривень.

Слід зазначити, що з 2009 року Ужгородський національний університет разом з Одеською національною академією харчових технологій включений від України до складу виконавців сьомої Рамкової програми Євросоюзу по темі "Біоактивні компоненти в продуктах традиційного харчування" (координатор проекту – Болонський університет, керівник проекту – проф. Луїджі Філіппо Д’Антуано; керівник проекту від УжНУ – доц. Бойко Н.В.). Виконавцями цього проекту є 13 наукових закладів та організацій з Італії, Великобританії, Португалії, Греції, Туреччини, Болгарії, Румунії, України, Грузії, Сербії та Росії. З 2009 року УжНУ є співвиконавцем таких міжнародних грантів:

  • проект Темпус-Тасіс в рамках Програми добросусідства Угорщини-Словаччини-України на тему "Розвиток Берегівської транскордонної гольдерної системи в басейні р.Тиса" (керівник проекту від УжНУ – проф. Комендар В.І.);
  • проект Темпус-Тасіс на тему "Вдосконалення трьохступеневої системи освіти у сфері соціальної роботи в шести європейських країнах" (учасники – Великобританія, Словенія, Литва, Естонія, Грузія, Україна; координатор проекту – Шеффілдський університет, керівник проекту – проф. Марк Доуел; керівник проекту від УжНУ – проф. Козубовська І.В.);
  • проект НАТО (співвиконавці – УжНУ та Фонд підтримки науки Закарпаття) на тему "Об’єднання розрізнених телемедійних мереж в єдиний "Укрмеднет" з інтеграцією соціальних сервісів" (керівник проекту – проф. Різак В.М.)

Крім того, університет приймав участь в інших різноманітних міжнародних наукових і науково-освітніх програмах і проектах.

У 2008 році завершено 54 наукові теми і проекти (38 – згідно з тематичним планом МОН України і 16 – за окремими цільовими програмами і господарськими договорами з замовниками науково-технічної продукції). Результати 14 завершених розробок і досліджень впроваджені у виробництво, більшість робіт впроваджені в навчальний процес і лікарську практику, 5 тем завершились створенням нових видів техніки, 5 – нових технологій; 14 – нових матеріалів, рослин і лікарських препаратів, 30 – нових методів досліджень і теорій. Відсоток наукових досліджень і розробок, що відповідають світовому рівню, складає 100%.

В НДІ україністики ім. М. Мольнара (дир. проф. Белей Л.О.), крім виконання основної тематики, приділяється значна увага виданню та перевиданню наукових праць, що не втратили свого значення для сучасності.

За результатами проведених досліджень завідувач кафедри госпітальної хірургії проф. Русин В.І. у складі авторського колективу отримав Державну премію України в галузі науки і техніки за цикл робіт "Розробка та впровадження сучасних методів хірургічного лікування і профілактики ускладнень цирозу печінки та захворювань воротної вени" (Указ Президента України № 1121/2008 від 01.12.2008р.)

Вченими і науковцями університету в 2008 році опубліковано 30 монографій, 5 підручників з грифом МОН, 91 навчальний і навчально-методичний посібник, 5 книг і брошур, 1236 публікацій (статей) в наукових виданнях, в т.ч. 585 – у зарубіжних. За результатами наукових досліджень в університеті видано 20 збірників матеріалів наукових конференцій та 25 тематичних збірників наукових праць.

За сім місяців 2009 року опубліковано 5 монографій і підручників, 19 навчальних посібників, 420 наукових статей в фахових виданнях. На базі університету в 2008 році проведено 28 наукових конференцій, семінарів, форумів, з яких 23 – міжнародних; у 2009 – 17 конференцій, з них 10 – міжнародних.

За результатами завершених досліджень і розробок у 2008 році університет отримав 62 охоронні документи на об’єкти інтелектуальної власності, в тому числі 45 патентів України на винаходи і корисні моделі, 17 позитивних рішень на видачу патентів.

За результатами Всеукраїнського конкурсу "Винахід–2007", проведеного Державним департаментом інтелектуальної власності МОН України, диплом переможця одержав винахід "Електророзрядна селективна ексимерна лампа з випромінюванням у червоній області спектра" (автор – проф., д.ф-м.н. Малінін О.М.). Оргкомітетом конкурсу "Винахід–2008" університет нагороджений спеціальним Дипломом "За кращу роботу по організації винахідницької роботи серед молоді".

За результатами завершених розробок підготовлено 14 експонатів, які експонувалися на 9 виставках, в тому числі на 6 міжнародних; автори розробок відзначені 8-ма відзнаками і дипломами. В першому півріччі 2009 року наукові доробки університету експонувалися на трьох всеукраїнських виставках.

В плані підготовки наукових кадрів високої кваліфікації в університеті функціонують 5 спеціалізованих вчених рад по захисту дисертацій із 9 спеціальностей, в т.ч. 2 докторські, з історичних і філологічних наук. Підготовку дисертацій в 2008 році здійснювали 2 докторанти і 215 аспірантів, з яких 115 – з відривом від виробництва.

Протягом року співробітниками університету захищено 32 кандидатські і 3 докторські дисертації (Готько Є.С., Іваницький В.П., Бедзір Н.П.), доцента – 28. Проф. Височанський Ю.М. обраний член-кореспондентом НАН України, проф. Бисага Ю.М. - член-кореспондентом АПН України.

За перше півріччя 2009 року вчені та науковці університету захистили 2 докторські (Бичко М.В., Барчан В.В.) та 15 кандидатських дисертацій.

У 2008 році молодими вченими УжНУ здобуто грант Президента України (доц. Щобак Н.М.), стипендію Кабінету Міністрів для найталановитіших молодих вчених (д.м.н. Корчинська О.О.), а також 7 індивідуальних грантів Вишеградського фонду.

У 2008 році Ужгородський національний університет здійснював міжнародне співробітництво із 56 науковими установами згідно з підписаними договорами: Словаччина (19 договорів), Угорщина (12), Румунія (4), Польща (6), Чехія (4), Хорватія (2), Сербія і Чорногорія (1), Великобританія (1), Німеччина (1), Росія (1), Канада (1), Китай (1), США (1), Сірія (1). УжНУ є членом Асоціації університетів Карпатського регіону (ACRU), яка входить до Асоціації європейських університетів (EUA) та є асоціативним членом Міжнародної асоціації університетів (IAU).

У 2008 році в Ужгородському національному університеті відкрито Інформаційний центр НАТО під патронатом Посольства Словацької Республіки в Україні, яке є контактним Посольством НАТО.

На завершення слід зазначити, що про ефективність науково-дослідної роботи, проведеної науковцями УжНУ, добре засвідчує рейтинг вищих навчальних закладів України за показниками наукометричної бази даних Scopus (бралися до уваги кількість публікацій та кількість цитувань у системі Scopus) за результатами якого УжНУ посідає 13 місце серед всіх вузів України та 8 місце серед національних класичних університетів.

Адміністративно-господарська робота

Світова економічна криза не могла не торкнутися Закарпаття та університету зокрема. Протягом минулого навчального року Міністерство не виділило жодної гривні на капітальне будівництво та ремонтні роботи. Не покращиться ситуація в 2009-2010 роках. Разом з тим, хочу констатувати, що продовжується будівництво нового лабораторного корпусу, бібліотеки та стоматологічного факультету. Ці об’єкти фінансуються виключно за спонсорські кошти та кошти, виділені Закарпатською обласною радою. Із першим заступником голови Закарпатської обласної державної адміністрації обговорюється питання про передачу університету приміщення на вулиці Брестській.

Шановні колеги! Попереду важкий навчальний рік, який співпадає з виборами Президента України. Знаю, що викладачі університету отримають чимало пропозицій від різноманітних політичних сил очолити виборчі штаби чи виступити довіреними особами кандидатів у президенти. Погодьтеся, що все це свідчить про високий авторитет Ужгородського національного університету. Разом з тим, закликаю вас до толерантності, зваженості та порядності. Вітаю багатотисячний колектив університету з початком нового навчального року. Бажаю міцного здоров’я Вам і вашим родинам. Дякую за увагу.

01 вересня 2009р.

Теги: УжНУ, університет, Микола Вегеш, ректор

Коментарі

K5 2009-09-01 / 20:57:00
За один день УжНУ видало на-гора 3 різні інформаційні повідомлення на http://zakarpattya.net.ua і в кожному з них є завуальований механізм спростування угорської проблеми в універі.



Це найцікавіше повідомлення, проте я дуже хочу бачити звіт міністерської перевірки!



До речі, чому в ЗМІ замовчується проблема цільового прийому в Закарпатті? Тут також є поділ на тих хто знає угорську (і ще румунську) мову і на решту із сільської та гірської місцевості.

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини