Закарпатське КРУ підбило підсумки роботи за 7 місяців 2009 року

31 серпня в Ужгороді відбулася прес-конференція керівників Контрольно-ревізійного управління в Закарпатській області, на якій журналістів повідомили про підсумки роботи обласного КРУ протягом 7 місяців поточного року.

Закарпатське КРУ підбило підсумки роботи за 7 місяців 2009 року

Як повідомив начальник КРУ в Закарпатській області Роман Чубко, протягом  січня-липня 2009 року працівники КРУ в Закарпатській області провели 184 контрольних заходів, в ході яких перевірили 181 підприємство, установу та організацію. Встановлено порушення фінансово-господарської дисципліни на 174 підприємствах, установах та організаціях, або в 96 % від загальної кількості перевірених.

Проведеними контрольними заходами на 172 підприємствах, установах та організаціях встановлені незаконні, нецільові витрати та недостачі та недоотримані фінансові ресурси на загальну суму 15,5 млн. грн. Незаконні витрати виявлені на 164 підприємствах, установах та організаціях на загальну суму 8 млн. грн.  На 17 підприємствах, установах та організаціях встановлені факти проведення витрат не за цільовим призначенням на загальну суму 1 млн. грн. Крім того, на 44 об’єктах встановлені факти недостачі ресурсів на загальну суму 1,7 млн. грн. Втрати фінансових і матеріальних ресурсів, допущених внаслідок неефективних управлінських дій, встановлені на 75 об’єктах на суму 16 млн. грн., в тому числі упущених вигод – на 2,6 млн. грн., непродуктивних (зайвих) витрат – на 13,4 млн. грн.

Фінансові порушення, що не призвели до втрат  фінансових і матеріальних ресурсів, виявлені на 136 об’єктах контролю на суму 82,8 млн. грн. З них заниження в обліку вартості активів та їхні лишки становлять 39,3 млн. грн.; завищення кредиторської заборгованості та зобов’язань перед фізичними особами — на 617  тис. грн.; оплата за державні кошти вартості товарів, робіт і послуг без проведення процедур закупівлі – на 29,6 млн. грн. 

У межах прав і наданих повноважень КРУ в Закарпатській області вжиті заходи, в результаті яких протягом січня-червня 2009 року забезпечено відшкодування і поновлення незаконних, нецільових витрат та недостач ресурсів на загальну суму 5,5 млн. грн. Надійшло фінансових ресурсів на суму 2,4 млн. грн. Усунення порушень, що не призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів, забезпечено в сумі 43,4 млн. грн.  

За  результатами проведених контрольних  заходів КРУ в Закарпатській області застосовані фінансові санкції до порушників фінансово-бюджетної дисципліни: у 10 випадках проведено зупинення операцій з бюджетними коштами, у 17 випадках зменшено бюджетних призначень (асигнувань) розпорядникам бюджетних коштів та  призупинено бюджетних асигнувань у 38 випадках.  

З метою вжиття відповідних заходів до порушників фінансової дисципліни до правоохоронних органів протягом січня-липня 2009 року передані 95 ревізійних матеріалів.

До  дисциплінарної відповідальності в звітному періоді притягнуто 125 посадових осіб та до матеріальної відповідальності 52 осіб.

Протягом  січня-липня 2009 року для прийняття управлінський рішень  за результатами ревізій і комісійних  перевірок, направлено 261 інформації, крім того, направлено 33 аудиторських звітів і відповідних інформацій та  надано 57  пропозицій за результатами державних фінансових аудитів. Загалом прийняті 164 управлінське рішення за результатами ревізій і комісійних  перевірок. Прийнято 26 управлінських рішень та враховано 36 пропозицій за результатами державних фінансових аудитів.
 
Найбільші ревізії цього періоду

1. ЗЕМЕЛЬНІ РЕСУРСИ. На виконання Плану контрольно-ревізійної роботи ГоловКРУ працівники КРУ в Закарпатської області провели ревізії фінансово-господарської діяльності в 4 установах Держкомітету України з земельних ресурсів Закарпатської області.

За результатами проведених ревізій встановлено порушень на суму 13 млн. 448 тис. грн., в тому числі фінансові порушення на суму 37,4 тис. грн. Переважну більшість цих порушень склали порушення в частині повноти та якості виконання функціональних обов’язків та інші порушення нормативно-правового характеру на суму 13 млн. 417 тис. грн. З-поміж цих порушень основні такі: 

- видача виписаних вручну бланків 26 державних актів на право власності на землю, які не зареєстровані в центральному Державному кадастрі, загальною площею  3,23 га на суму 510 тис. грн. (згідно грошової оцінки); 
- наявність виданих 135 державних актів на право власності на землю при відсутності відповідної технічної документації та без проведення державної землевпорядної експертизи загальною площею  9,49 га на суму 6,5 млн. грн. (згідно грошової оцінки);
- відсутність правовстановлюючих документів на землю (незаконна передача та самовільне зайняття земельних ділянок) площею 14,3 га, розрахункова сума згідно експертної оцінки вартості земельних ділянок складає 6,2 млн. грн.;
-  порушення. що виникли внаслідок допущених порушень при оформленні та укладенні правовстановлюючих документів щодо оренди земель (неукладення договорів, передача у користування земель до укладення та реєстрації договорів, несвоєчасне переукладення або не переукладення їх, повнота та своєчасність розрахунків, не нарахування штрафних санкцій за несвоєчасність розрахунків тощо), через що бюджети різних рівнів недоотримали 202,3  тис. грн.;
- внесення недостовірних даних до статистичної звітності за 2007-2008 роки в частині віднесення земель лісогосподарського призначення Головного державного спеціалізованого лісогосподарського агропромислового підприємства "Закарпатагроліс" до земель запасу  однієї сільської ради по Хустському району площею 314,5 га та 3 сільських рад по Берегівському району площею 864,1 га.;
- з боку Головного управління допускались випадки проведення державних експертиз землевпорядчої документації з порушенням законодавства.

2. ЛІСИ. Згідно з Планом контрольно–ревізійної роботи працівники КРУ в Закарпатській області провели ревізії фінансово–господарської діяльності 18 державних підприємств та установ, що входять до сфери управління Держкомітету лісового господарства України. Фінансові порушення виявлені на всіх 18 об’єктах контролю, порушення встановлені  на суму 31,4 млн. грн.

Найбільш поширені порушення при здійсненні ревізій підприємств Держкомлісгоспу виявлені при перевірці питання стану збереження земель лісового фонду. Загальна сума порушень, пов’язаних із збереженням, використанням та відчуженням земельних лісових ділянок, складає 2,3 млн. грн. Із них незаконне вилучення земель – 351,8 тис. грн., недоотримані кошти від вилучення та самовільного захоплення земель – 1,7 млн. грн., шкода за використання земельної ділянки не за цільовим призначенням – 222,5 тис. грн. тощо.

Серед інших порушень — зменшення доходів та прибутковості лісогосподарств через завищення ними витрат та реалізація продукції за заниженими цінами. Зокрема, внаслідок реалізації лісопродукції за заниженими цінами, неправильного застосування цін, 11 підприємствам Держкомлісгоспу недоотримали 616,1 тис. грн. Так, виявлені факти реалізації підприємствами лісопродукції без укладання прямих договорів, без проведення аукціону, за цінами, нижчими, ніж обумовлено в договорах згідно аукціону, по цінах, що є нижчими від затверджених по підприємству, із безпідставними знижками ДП "Ясінянське ЛМГ" (191,7 тис. грн.), ДП "Перечинське ЛГ" (118,8 тис. грн.) тощо.

Також працівники КРУ виявили чимало фактів самовільних рубок: через незаконні вирубання дерев по лісосіках державі завдано шкоди на суму 175,8 тис. грн.; через виявлені факти пошкодження дерев, несвоєчасне вивезення лісопродукції сума майнових стягнень становить 333,1 тис. грн. Практично у кожному з перевірених підприємств Держкомлісгоспу встановлено факти неефективних управлінських дій, що призвело до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму більше 1 млн. грн.

ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ. Ревізія субвенції на заходи з енергозбереження, у тому числі оснащення інженерних вводів багатоквартирних житлових будинків засобами обліку споживання води і теплової енергії, ремонт і реконструкцію теплових мереж та котелень, будівництво газопроводів і газифікацію населених пунктів. Працівники КРУ в Закарпатській  області провели ревізії на 12 об’єктах контролю, інформацію про них оприлюднила прес-служба управління. Виявлені фінансові порушення на 4 об’єктах контролю на 3,6 млн. грн.

ЛІКВІДАЦІЯ НАСЛІДКІВ ПАВОДКА. Робота зі здійснення контролю законного та цільового використання коштів, спрямованих на ліквідацію наслідків паводка (загалом надійшло на казначейські рахунки понад 200 млн. грн.). Станом на 01.07.2009 року за результатами проведеної роботи з початку роботи (серпень 2008 р.) в складі комісії органів місцевого самоврядування по здійсненню проведеного контролю попереджено фінансових порушень на загальну суму 3,2 млн. грн. Проведеними контрольними заходами  виявлено фінансових порушень на суму 2,1 млн. грн. Зокрема, працівники КРУ у складі спецкомісій провели низку повторних обстежень постраждалих від паводка об’єктів: виявили недостовірність заявлених пошкоджень у 6 населених пунктах у 83-х випадках у громадян, вдалося попередити зайві виплати на суму 1,1 млн. грн. Так само перевірили вулиці, дороги, мости та інші об’єкти дорожнього господарства місцевих органів самоврядування на предмет достовірності їх пошкоджень шляхом обміру та правильності визначення розміру збитку: у 7 випадках не підтвердилися дані, попереджено зайві виплати 313 тис. грн. По приміщеннях державної та комунальної власності зекономили державі 344,5 тис. грн.; по господарських приміщеннях, втраченому майну та сільсгосппродукції попереджено завищення обсягів визначеної потреби в коштах на суму 1,2 млн. грн.

01 вересня 2009р.

Теги: Ужгород, КРУ, підсумки роботи, фінансові порушення, ліси, ліквідація наслідків паводку

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини