Ужгородська кава

Вона бадьорить і надихає. Вона дарує енергію і приємні емоції. Ділові й особисті зустрічі відбуваються за її участі. Бо вона - кава, а кава - у кав'ярні. В Ужгороді й загалом на Закарпатті до кави ставляться, як до своєрідного ритуалу. В нас люблять міцну, запашну і, звичайно, якісну каву.

Ужгородська кава

В Ужгороді останнім часом відчинилися нові кав’ярні. Однак не всі можна назвати справжніми кав’ярнями, в кожної є свої переваги й недоліки. Власне, ми спілкувалися зі знавцями й поціновувачами кави, які мають свою думку про цей напій і місця, де його п’ють.

 В “Корадо” — за Віднем, в “Меделін” — задля статусу

Туризмознавець Федір Шандор цитує старе прислів’я, що Львів славиться кав’ярнями, а Ужгород — кавою. Тобто стверджує, в нас кава — найкраща. Він розповідає, закарпатці чи не перші на території України ознайомилися з культурою пиття кави. Так зване професійне кавопиття припадає на ХІХ—ХХ ст., коли з’являються саме кав’ярні. Деякі історики згадують, що ужгородці вже тоді вміли пряжити каву. Існувала навіть кава “по-закарпатськи”.

На запитання, що можна назвати кав’ярнею, Ф. Шандор зазначає, що кав’ярня — це цілий стиль, концепція. Туризмознавці поділяють кав’ярні на два типи: італійські та віденські. Пити по-італійськи — означає пити швидко, випив і пішов. Віденський тип панує на території Закарпаття. Пити по-віденськи— це зупинитися, сидіти за столиком, смакувати, газета, цигарка, розмова. Ф. Шандор вважає, що Ужгород ще не зробив свою найкращу кав’ярню, це ще попереду. Серед ужгородських кав’ярень він виокремлює двадцятирічну “Снек”, як історичну кав’ярню-музей, “Корадо” зі своєю віденською атмосферою й “Меделін” — знакову кав’ярню, так би мовити, для статусу.

Ще один туризмознавець Олександр Коваль каже, мовляв, приходить турист, переповнений враженнями, чекає, аби до нього підійшла офіціантка. Виявляється, треба самому замовити, одразу розрахуватися, ніби, все — йди звідси. “Проблема кав’ярень також полягає в тому, що відкривається кав’ярня, минає рік і власник перестає думати над підтримкою подальшого іміджу, інтер’єру закладу. Ось “Меделін” на Корятовича. Яким він був, таким і залишився. Так, “Меделін” досяг свого — це стало модним місцем зустрічей”, — висловлюється Коваль. “Собівартість одної чашки кави коливається в межах двох гривень. А решта суми — це ми платимо за інтер’єр, за обслуговування, за ті враження, які нам продають. Отож, хотілося би нам, як споживачам, усе ж отримати за ті гроші нормальні враження, а не інколи хамське ставлення офіціантів. Просто тих офіціантів ніхто не вчив культури обслуговування. Власник думає про те, як відбити свій капітал, отримати прибутки, а не дбає про розвиток закладу. Не треба забувати, що задоволений споживач завжди може привести своїх друзів, а незадоволений зробить навпаки. У нас клієнта не цінують. Пам’ятаю, як за сорок хвилин до закриття кав’ярні до нас підійшли з проханням розрахуватися. Наш німецький приятель був приголомшений”, — наголошує О. Коваль. Також п. Коваль акцентує увагу на одязі офіціантів, які вдягаються як завгодно, а це викликає не найкраще враження у клієнтів. Кафедра туризму і “Турінформ” провели дослідження і виявили, що 20 % клієнтів очікують фірмовий стиль працівника закладу, тобто це на 20 % збільшує бажання ще раз прийти і ще раз побачити.

Ні барісти, ні рістрето...

“Ужгородці п’ють багато кави. Питання в тому, яку каву ми п’ємо. Еспресо. А в якій ужгородській кав’ярні можуть приготувати каву по-турецьки? Схоже, ніде. Якщо виокремлювати кав’ярні Ужгорода, то це “Меделін”, “Дасторія”. На мою думку, “Дасторія” навіть обігнала “Меделін”, позаяк у “Дасторії” великий вибір саме сортів кави. А “Меделін” займає позицію лідера завдяки своїй давності. До “Меделіна” просто звикли”, — так говорить про ужгородські кав’ярні справжній ужгородський гурман Сергій. Також Сергій виокремлює кав’ярню “Горіціану” (маг. “Апельсин” — Авт.) завдяки смаку кави.

Про якість кави в ужгородських кав’ярнях можна сперечатися. Сергій зазначає, що в нас усе ж не витримуються всі технології. “По-перше, каву має готувати баріста, а хто в нас готує?. Баріста вміє не лише каву приготувати, а й розповісти про напій, вміє приготувати якийсь цікавий ексклюзивний напій. Якщо дивитися саме з цього боку, то, звичайно, каву в нас готувати не вміють. У нас — натиснув на кнопку й забрав гроші”, — висловлюється наш експерт. Тоді питання, як у нас обслуговують і чи обслуговують узагалі. Найнеобхідніше для кав’ярні — це наявність барісти, який не має запахів парфумів (побічні запахи біля кавоварки можуть псувати смак кави — Авт.). Крім того, для кожної кавоварки передбачається відповідний кавовий млинок, а в нас і цього не завжди додержуються. Також клієнт не завжди має інформацію про сорти, з яких приготований напій, ступінь обжарювання зерен. “Також маємо проблему з “рістрето” (більше кави за меншої кількості води — Авт.). У нас його ще не вміють готувати, адже “рістрето” виходить таке саме, як і еспресо. Пам’ятаю в одній із ужгородських кав’ярень рістрето було таке саме, як еспресо, лише кількість менша.

Сергій вважає класичною кав’ярнею ту кав’ярню, в якій не лише еспресо, а й чай, тістечка (до таких можна віднести “Корадо” — Авт.). Також Сергій торкнувся болючої теми: чи створені в кав’ярнях умови для людей із обмеженими можливостями та дітей.

Ми обійшли всі кав’ярні. Виявилося, що на візку можна в’їхати хіба до “Корадо”, що по вулиці Волошина. 

 
Це не кав’ярні — це столовки

Експерти із інтер’єру фірми “INdesign” називають ужгородські кав’ярні “столовками”, позаяк рідко зустрінеш якісний рівень обслуговування. Вони вважають, що кав’ярні, в першу чергу, мають бути затишними та функціональними. “Здебільшого місцеві кав’ярні надто маленькі та незручні. Інтер’єр ще так-сяк зроблений. Проте господарі заощаджують на найважливішому — вентиляції, освітленні, якісних меблях, професійному обладнанні. В першу чергу, стараються напакувати в кав’ярню більше "посадочних місць", а вже виправдано це чи ні — нікого не цікавить”. Крім того, мало з них відповідають формату "кав’ярня". Справжньою кав’ярнею за своїм змістом можна назвати хіба що "Корадо" та "Тотем", “Kavezo”. Але "Тотем" за рівнем обслуговування та інтер’єром більше походить на бістро. Останнім часом в місті з’явилося багато нових кав’ярень з дуже навіть привабливими інтер’єрами.  Шкода, їхні назви ще не запам’яталися, та саме в них і є шанс стати справжніми кав’ярнями, головне постійно підтримувати свою автентичну атмосферу.

P. S. Кореспонденти “РІО” оглянули кав’ярні, поспілкувалися з експертами. Схоже, що лідерами серед кави і кав’ярень в Ужгороді є “Корадо”, “Меделін”, “Дасторія”, “Горіціана”. Ми відвідали близько двадцяти кав’ярень. Очевидним є те, що бармени готують каву без особливого запалу, просто механічно натиснувши кнопку. Як і казали наші експерти, офіціанти взагалі не обізнані ні на каві, ні на чаї. А ще офіціантам бракує культури. А це важливий нюанс, адже з кави починається день багатьох ужгородців, а якщо офіціант хоча би посміхнеться, то день буде ще кращим.

Опитування
Що про нашу каву кажуть ужгородці?

Вася, аспірант
П’ю каву, бо мені подобається її смак. Буваю в ужгородських кав’ярнях, але не всюди кава є смачною. Можу відзначити “Тотем”, бо там, крім кави можна й чаю смачного випити. Також подобається “Kavezo”, адже там затишна атмосфера.
Альона, менеджер готельно-ресторанного бізнесу
Щодня п’ю каву. Це, як звичка, але водночас приємний смак тонізуючого напою. Вважаю, що на сьогодні рівень ужгородських кав’ярень і кави значно піднявся. Люблю пити “Лаваццу” в японському ресторані “Амай” (хоч це і не кав’ярня — Авт.), в “Каштані” і в готелі “Олд Континент”. Ось там і “Іллі” і “Лавацца” — смачна, міцна кава. А в кав’ярнях продають каву нижчих марок.
Степан, вчитель
Взагалі то, каву зараз уже добру варять повсюди. Інша річ — де і як її пити. Адже це своєрідний культ. Інколи від того, як ти випив каву, може сформуватися настрій на цілий день. Звичайно, якщо її випити мало не “залпом”, на ходу, то можна забігти куди завгодно, у той таки “Меделін”, який не є класичною кав’ярнею, а забігайлівкою. Особисто я люблю зранку попити каву у “Корадо” на Волошина. Там затишна атмосфера, гарний інтер’єр, затишна музика. Саме ця кав’ярня найбільше схожа на віденські, де, як відомо, панує культ кав’ярень.
Олександр, пенсіонер
П’ю каву там, де вона смачна. Добра кава в кав’ярні "Домъ. Julius Meinl". Вважаю, що в “Меделіні” — якісна кава, а в решти закладах — не дуже. Гадаю, в Ужгороді кава не дуже добра, через те, що на порцію дають менше кави.
Ростислав, журналіст
Найсмачніша кава була у “Золотому ключику”, але, на жаль, її зачинили. Тепер п’ю каву в “Меделіні”, бо там багатий вибір. Якщо порівнювати наші кав’ярні з закордоном, то нам, звичайно, треба повчитися обслуговуванню. Тим паче, варити каву треба вміти. У нас не у всіх кав’ярнях вміють варити каву. На мою думку, недолік наших кав’ярень той, що не всюди можна палити. Але ж у багатьох кава асоціюється з цигаркою...
Андрій (підприємець), Женя (футболіст), Саша (банкір)
В місті кава погана, бо людей дурять. Сервісу нема, змішують погані сорти, продають недоброякісну каву. На кавовому ринку можна відзначити торгову марку “Корадо”. А серед кав’ярень Ужгорода найкращою є “Корадо” на Волошина. Там хороше поєднання якості кави, сервісу, інтер’єру.

Евеліна Гурницька, РІО
31 серпня 2009р.

Теги: Ужгород, кава, кав'ярня

Коментарі

Валерія 2011-05-23 / 21:29:00
Стаття гарна, але склалося враження, що це реклама тієї самої кав’ярні "Корадо". Наприклад, у мене після відвідин цієї кав’ярні (Корадо) більше негативних емоцій ніж позитивних. По перше, замовлення поки одна офіціантка на весь зал візьме, то проходить хвилин 10. По друге, мала вона такий вигляд як вже було написано раніше "Чого прийшли? І так роботи вистачає!", та і кава і кавові напої там не дуже смачні. І персонал не привітний. З Меделіном не зрівняти. І те що Меделін забігайлівка-не погоджуюся. Хто хоче так вважати-нехай вважає. Але коли не зайдеш-там майже все зайнято, а особливо ввечері після роботи люди йдуть туди попити каву та відпочити. І це мінімум займає пів години, якщо не більше :) Я за Меделін!!
А те що туалетів немає-це дійсно проблема міста. І це не тільки стосується кав’ярень. Добре хоч, що в центрі Гірчичне зерно відкрили :))

Кризі жанру 2009-09-08 / 22:13:00
Відчувається, що написати про щось серьозне ви не здатні.

Колега 2009-09-03 / 17:23:00
Евеліно, ніколи не варто в"язуватися в дикусії під своїм матеріалом. Наші колеги-жуналісти лише й шукають можливість перемити комусь кістки.

Евеліна 2009-09-01 / 14:58:00
Я писала цей матеріал з надією, що власники кав'ярень звернуть увагу на роботу свого персоналу і навчать їх якоїсь культури.



Не хотілося писати загалом про каву, тому згадую в публікації конкретні кав'ярні.



Я особисто не акцентую увагу на жодній кав'ярні. Про "Корадо" та інші кав'ярні говорили джерела інформації.

------- 2009-09-01 / 13:04:00

А що у нас лиш ти одна Евеліна?

Олескандра 2009-09-01 / 13:03:00
Стаття супер... бо тема вічна.....нехай із акцентом на рекламу Корадо.

журналістика у нас ніяко, це усі знать

Евеліна (автор матеріалу) 2009-09-01 / 12:27:00
Хто ж це під моїм іменем шифрується?



Мабуть, "Евеліна" і "журналіст" - це одна й та сама особа, яка спілкується сама з собою у віртуальному світі, де нема жодної відповідальності.



Шановний (чи шановна), вилазь із кущів, назви своє справжнє ім'я.

Шато-Гайяр 2009-09-01 / 12:13:00
Що не належить, то не належить, лише щось Гойс не так надрукує, як хоче Рата, то по писку відразу і получить :)

журналіст 2009-09-01 / 00:19:00
Евеліно, а може не варто грати в умовності? РІО не належить Раті. Мабуть. Бідний і нещасний Сергій. У нього немає НІЧОГО. Газета - Гойсова. Все майно - на Марині. А він - голий і босий. Безсрібляник. Аскет. Христос.



Він же колись казав в інтерв"ю, що він - Христос?.. :)

Арсеній 2009-08-31 / 22:51:00
виходить реклама Корадо...хоча ніхто не уповів шо на Корзо у тому ж Корадо ніде піти в туалет....



чи є воно? Рати... ну тоді ясно, чому кафе робить без туалету



хоча в Меделіні на корятовича теж нема туалету, але воно належить представникам одної народності, якщо їх закрити то скажуть антисемітизм...

------- 2009-08-31 / 22:51:00

Неправда, РІО йому (Раті) не належить... РІО належить П.Гойсу, виключно

Шато-Гайяр 2009-08-31 / 22:38:00
Що Рати, то Рати, але ж блін смачна )))

* 2009-08-31 / 22:07:00
кава, звісно, ужгородський бренд.

але цей матеріал - про ужгородську каву, чи реклама корадо

(яке, як подейкують :), належить тому ж, кому і РІО)?

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини