Ратушняк "благословив" спорудження в Ужгороді пам'ятника єврею-ліхтарнику (ФОТО)

На фото зображено макет, виготовлений із легкого матеріалу в масштабі 1:15. Його автор - скульптор Михайло Колодко, ужгородець, випускник Львівської академії мистецтв. Наступної середи проект розглядатиме науково-художня рада, а наразі міський голова Сергій Ратушняк оголосив про широке громадське обговорення цього пам'ятника.

Ратушняк "благословив" спорудження в Ужгороді пам'ятника єврею-ліхтарнику (ФОТО)

Михайло Колодко каже, що ідея пам’ятника єврейському ліхтарникові належить меру. Він висловив її ще рік тому, коли спілкувався зі скульпторами, розглядаючи їхні пропозиції щодо облаштування проспекту Свободи. "Мені ця думка відразу сподобалася, і я вирішив втілити її в життя. — каже пан Колодко. — Це буде алегорична, символічна фігура, хоча її прототип — реальний ужгородець єврейської національності, дуже ерудований, із двома вищими освітами, котрий вручну, за допомогою обценьок, протягом 40 років запалював старі електричні ліхтарі в центрі міста. Адже тоді вимикачі були окремо на кожному з них, і ввечері їх треба було включати, а вранці — виключати, не те що зараз — все робиться натисканням однієї кнопки."

Проектом передбачається, що фігура ліхтарника буде людського зросту, виготовлена з бронзи, а драбина з чорного металу сягатиме 4 метрів. Унизу на бруківці стоятиме ще й валіза дяді Колі (так насправді звали прототипа), з якої виглядатимуть книжки й газети. Справа в тому, що наш історичний ліхтарник завжди носив їх із собою, через начитаність його навіть називали ходячою енциклопедією.

Зрозуміло, що всі компоненти  міцно закріплять, аби не спокушати збирачів брухту. Профінансувати спорудження пам’ятника  готовий Сергій Ратушняк, але попередньо ужгородців просять висловити свої думки з цього приводу — потрібна така скульптура чи ні, де її варто розмістити тощо.

30 серпня 2009р.

Теги: Ужгород, скульптура, єврей, Ратушняк

Коментарі

Дядя-Коля 2009-08-31 / 21:33:00
яка Вам різниця шановні читачі кому Рата ставить памятник за свої гроші. Ви краще тримайте руку на пульсі міської ради щоб наше з вами не ділила і не туди куди треба направляла.

Ungvar 2009-08-31 / 10:47:00
Ярик, я с вами совершенно согласна. На самом деле очень бы хотелось увидеть в Ужгороде, в этом самом прекрасном и красивом городе (даже не смотря на то что, благодаря стараниям теперешнего мэра разрушается и уничтожается история этого города)хотя бы мемориальные доски на домах,где жили эти прекрасные люди и список этот бесконечен....

А фонарщик Коля, я его очень хорошо помню, но ведь дело не в национальности, и,к стати, никто и никогда не знал кто он по национальности.Ратушняк заигрался...

СТУДЕНТКА 2009-08-31 / 09:33:00
РАТУШНЯК -ЛОХ!

НИК 2009-08-31 / 09:07:00

РАТА НАЧАЛ ******************************************************! О, БЛИН, ДАЁТ!

Ярік -доктору 2009-08-31 / 00:10:00
Дуже вас розумію! З вами важко не погодитися. Але, ви шукаєте логіку в діях дуже хворої на голову ужгородської міської влади, А ЇЇ ТАМ НЕМАЄ!

А видатному закарпатському невропатологу Снігурському, нейрохірургу Бізілі, хірургу Долгошу, офтальмологу Котелянському обовязково памятники відкриємо. Але вже без навіжених ратофілів.

Доктор 2009-08-30 / 23:38:00
Я вважаю, що в Ужгороді мали честь жити видатні прекрасні й інтелігентні люди, які внесли в історію Ужгорода достойний вклад - і незрівнянно більший за ліхтарника. Взяти хоч би наших видатних хірургів та медиків чи вчених інших спеціальностей: істориків, чи наших патріотів краєзнавців, які мали за звичку щодня прогулюватися нашим Корзо та Набережною. Не розумію - чому такий приорітет першочерговості у Колі? Невже Снігурський менше достойний бути увыковычненим, як п'яничка дядя Коля. Хоча - Які часи - така й влада - такі й пам'ятники. Нема чому дивуватись. До речі - коли бюджетники будуть зарплату отримувати вчасно?І ще одне запитання - чому не винесено на громадське обговорення проект памятника жертвам голокосту, який має бути відкритий 7-го вересня? (інфрмація з інтернету - сайт "Обозреватель")

Гуцул 2009-08-30 / 22:29:00
Ідея памятника цікава. Але на фіга тулити тут єврейську громаду? Вони що -- всі ліхтарниками були? Це ж маразм! Може краще спорудити памятник жидові-лихварнику?



Якщо йдеться про памятник якійсь конкретній людині, то його ще треба заслужити якомусь "дяді Колі!



У нас ціла когорта видатних закарпатців, які так належно і не вшановані по сьогодні! А Рата називає вулиці Ужгорода "апельсиновими" та "грушовими". Повний мудак у культурі!

2009-08-30 / 19:33:00
Легше чучало на лазиво завісити, як вирішити проблему освітлення Ужгорода!

За своїми "діями" Рата намагається сховати бездіяльність ужгородської міської влади. Хватить нас дурити! Рату на мило! Даєш дострокові вибори в Ужгороді!!!

МЕДСЕСТРА 2009-08-30 / 19:10:00
Как что-то, то сразу-ЕВРЕЙ! Нельзя просто соорудить памятник ФОНАРЩИКУ!? А то начнётся: памятник РУСИНУ ДУХНОВИЧУ, ПАМЯТНИК ЧЕХУ ФУЧИКУ, ПАМЯТНИК МАДЬЯРУ ПЕТЕФИ,...

Почему так, понятно!?? Однако, позно Рата пить "Боржоми" когда почки отвалились!!!!!

сорри 2009-08-30 / 16:57:00
Ну хіба я не говорив, що Рата тільки грається в антисеміта? Мама - єврейка з Великих Лучок, тато - єврей з Вінничини, а син тулить пам"ятник евреєві дяді Колі на стіні свого бару "Серж і Марі" в історичному центрі Ужгорода. Ніби світло в Ужгороді з"являлося з подачі виключно довгоносих дядь коль... :)

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини