Гутківці спелеосекції "Lynx" ужгородського ПАДІЮНу провели збори в печерах Криму (ФОТО)

Як проходить літо у гуртківців ПАДІЮНу? Більшість гуртків закривається на канікули, тож їхні відвідувачі проводять свій вільний час у компаніях друзів, їдуть до родичів у чарівні закарпатські села, подорожують на моря, їдуть у літні табори... Дехто їде зі своїми колективами на змагання, концерти, виступи... Для гуртківців спелеосекції "Lynx" літо - це яскрава пора походів та експедицій, сповнена пригод та вражень. Традиційним літнім заходом для нас є поїздка у Крим на збори зі спелеологічної підготовки, яку проводить Українська Спелеологічна Асоціація на мальовничому високогірному плато Карабі. Там новачки вчаться спускатися у вертикальні печери, а більш досвідчені спелеологи опановують техніку провішування печер мотузкою. Цього року гутківців спелеосекції "Lynx" на зборах було 6 чоловік, серед яких троє початківців (перший рівень підготовки), один учасник відділення другого рівня і два стажери - у майбутньому інструктори - першого рівня підготовки.

Гутківці спелеосекції "Lynx" ужгородського ПАДІЮНу провели збори в печерах Криму (ФОТО)

Хочете дізнатися, як ми прожили два тижні під безкрайнім кримським небом без доступу до магазинів, дискотек, комп’ютерів, зрідка зв’язуючись із рідними по мобільному телефону? Чого навчилися, що побачили, почули, відчули? Про отримані враження можна розповідати не один вечір – чим довше ти подорожуєш, тим більше захоплюєшся, тим більш різноманітні твої враження і досвід. Але, мабуть, найбільш яскравими и сильними є відчуття при першому знайомстві із загадковою красою печер, із цікавими людьми, із захоплюючою справою. Тож давайте познайомимось із перебігом зборів зі слів їх учасниці-початківця Ані Шахайди. Аня перейшла до 8 класу, вже рік займається у спелеосекції ПАДІЮНу. На зборах вона вела щоденник, який люб’язно дозволила переглянути.  Отже, читаймо...
 
Гутківці спелеосекції День 1. Вранці ми поїли і попили какао. О 9 год у нас був збір. Потім ми пішли з нашими інструкторами розмовляти про подальші дні. Сьогодні відкриття зборів. Піднявся прапор України. Потім була перевірка фізпідготовки. Ми віджималися і підтягувалися. Здали інструкторам групове спорядження. Оглядали особисте спорядження. Цього дня був сильний дощ, але він закінчився до 14 год. О 14 год ми пішли на Кара-Тау, спустилися у печеру Терпи-Коба.
 
День 2. 6:10 – зарядка. Ми пішли на полігон. Там був огляд особистого спорядження (каски, світло, системи). Пояснювали техніку SRT. (Single Rope Techniques – техніка проходження вертикальних печер із використанням на вертикалях однієї мотузки – Ваш О.В.). Вчили одягати систему. Друге відділення ходило на полігон. Вони вчилися навішувати траси SRT. Ввечері ми вивчили чотири вузли. О 22 год відбій.
 
День 3. Вставати на зарядку не хотілося. На полігоні вчилися проходити ПТК. Вчили перила, вузол, відтяжку. Вивчили нові вузли: прямий, грейпвайн, шкотовий. Завтра ми йдемо у печеру Крубера. (Це перша моя печера, і буде дуже страшно). Ввечері ми грали  у "socks", а після того у волейбол.

Гутківці спелеосекції День 4. Сьогодні для мене великий день – ми йдемо у печеру Крубера! Нам казали, що на дорогу піде 40 хв, але ми дійшли за 20. Хлопці-стажери зробили навіску, і ми почали спуск. На поверхні було жарко, а в печері холодно. В печері знайшли мертву змію. У Залі Молодожонів була натічна стіна, а біля неї велике озеро. Бачили натічний гриб. Підніматися було важко. Я не сильно втомилася, і ввечері спати не хотілося.

День 5. На сніданок була кукурудзяна каша. Сьогодні йдемо у печеру 200 років Сімферополю. Печера велика і, на мій погляд, важка. Зали великі і гарні! Коли Ліза лізла, впав великий камінь, але ніхто не постраждав. Денис перед тим, як іти у печеру, поділив нас на 2 групи по 5 чоловік. Ми прийшли у табір і поїли. Рівно о 22 год ми лягли спати.

Гутківці спелеосекції День 6. Сьогодні йдемо у горизонтальну печеру Маміна. Вчимося там робити топографічну зйомку горизонтальних печер, СТО (спортивно-технічний опис – Ваш О.В.) печер. Коли ми вилізли, нас чекала траса SRT з тирольськими перилами. Всі кричать, щось записують, ну, одним словом, робота "кипить". Сьогодні ідемо у баню. Хотілося спати на вулиці, але не пішли, бо ми лише з бані, тому спали у палатці.

День 7.  Сьогодні ідемо у печеру Монастир Чокрак. Печера глибиною 80 м або більше. У печері є класні зали! У цих залах ми знайшли череп коня і його кістки. Коли ми гуляли по залах, Ігор знайшов землерийку. Прийшли у табір змученими, але сповненими вражень.

День 8. Пішли в печеру Кара-Керних-Туткель, яка знаходиться у 15 хв ходьби від метеостанції. Спочатку здається, що печера складна, але, дійшовши до низу, розумієш, що печера легка. Розглядали питання екології печер. Спустившись вниз, ми по тріщинах пішли вглиб печери. Було класно залазити в зали по таких щілинах! Це не така печера, в зали якої ми потряпляли легко, це печера, де треба думати, куди ногу покласти, де і як повернутися. Загалом, печера мені сподобалася! Повечерявши, ми слухали гру на гітарі, а через деякий час лягли спати.

День 9. Сьогодні ми пішли на полігон. Після обіду ми пішли у табір. Сьогодні можна було попрати, домалювати топозйомку. Сьогодні ми вчилися рятувати потерпілого, що завис на мотузці. З одного боку, це важко, з іншого – легко та смішно. На вечерю була гречка з курячим м’ясом. Було дуже смачно!

Гутківці спелеосекції День 10. Сьогодні ідемо у печеру Суворовська. На дорогу пішло близько 1 години. У цій печері повно глини, і нас посвячували у вертикальних спелеологів! Юрій Михайлович (начальник зборів, інструктор – Ваш О.В.) повів нас по печері. Доводилося лізти на карачках, але було весело! Печера звичайна, хоч і важкувата. Потім на лекції розглядали види страховки (гімнастична, автоматична, комбінована). Прийшовши у табір, ми ще пішли в душ, але дуже хотілося спати.

День 11. Сьогодні ідемо на полігон. Розглядали дії спелеолога у разі нещасного випадку з товаришем, дії спелеолога у ситуації втрати чи поламки елементів особистого спорядження. Навчилися в’язати новий вузол UIAA. Звернули увагу на правильне використання вузлів. Вузол UIAA зажував мені палець.

День 12. Сьогодні заліковий штурм. Одна група іде в Арабіку, інша в Нахімовську. В Арабіку ідуть 6 чоловік, в Нахімовську 4. Я іду в Нахімовську. Класно в печері! Ми мали спуститися за 2 години і потім почати підйом, але пробули у печері 4 години і лише після цього почали підніматися. У печері дуже гарно! Коли піднімалися, Таня рахувала кроки до виходу. Сильно стомилися. Я вилазила перша і тому перша побачила світло. Ще на стіні печери ми бачили напис "Шахта Нахимовская". Я сильно здивувалася, чому це шахта??? Коли виліз Денис, я спитала, чому це шахта, і Денис мені пояснив. (Шахтами раніше називали всі печери, глибші за 20 метрів – Ваш О.В.). Дорогою у табір ми знайшли гриби. Прийшли у табір, повечеряли. Пішли у душ. Пішли спати. Ой, думаю, завтра вранці я не встану!!!

Гутківці спелеосекції День 13. Ні, вранці я встала. Сьогодні ми міняємося печерами. Йдемо в Арабіку. На дорогу пішло 25 хв. Прийшли. Вхід маленький. Ми пройшли цю вхідну вузькість! Пішов спуск. Цікаво, на скільки ми спустимося вниз!? Чесно кажучи, Віталік, який мав вести нас (дівчат) донизу, не хотів, щоб ми його гальмували! Тому на деякій глибині він від нас відірвався. Печера чудова, але важка у деяких місцях. До низу нам не вистачило десь 30 метрів. І підйом ми почали без Віталіка. Ми змучилися дуже сильно, і тому підніматися було трохи важко. Коли ми проходили вузькість, нас наздогнав Денис (стажер – Ваш О.В.), а потім ще двоє хлопців. Я знову піднімалася перша і перша побачила світло. Це була радість, але не довга. Я застрягла на виході, тому довелося піти не низом, а спочатку верхом, а потім, як пройшли великий камінь, піти низом. Вилізли! Ура!!! Прийшли у табір, повечеряли і пішли спати. Завтра особливий день!

День 14. Сьогодні змагання!!! Буде траса SRT, Гутківці спелеосекції в’язання вузлів, скелелазіння, контест 30 м (контест – лазіння по мотузці на швидкість – Ваш О.В.). Змагання проходять весело! Хтось відзначається у деяких видах змагань. Змагання пройшли швидко. До 10:30 вони скінчилися. Ми прийшли у табір і почали мити спорядження і збирати свої речі. Бухтували мотузку і мили транспортні мішки. На плато сьогодні був великий вітер! Коли їли суп, треба було їсти проти вітру, бо він зносив краплі. Ось і настала 16-та година! Юрій Михайлович говорить заключні слова. Оголошують і нагороджують переможців змагань і, звісно, вручають учасникам зборів сертифікати. Після цього переможці змагань спустили прапор України. Потім ми підійшли до Юрія Михайловича і до наших інструкторів-стажерів і підвели підсумки зборів. Після того ми попрощалися з усіма, пішли готуватися до заключного вечора. Ліза поїхала одразу після вручення сертифікатів. І настав цей вечір! 2-ге відділення зробило різні смачні салати. Почались родзинки вечора: всі відділення готували конкурси творчої самодіяльності. Звучали тости, думки і побажання, всім було весело і так шкода, що ми завтра їдемо!..

День 15. Ми встали, дозбируємо свої речі, складаємо палатки, збираємо сміття. О 9 годині приїхала машина. Залізли у ту бідну машину, як оселедці у банку. Поїхали! А так шкода, що ми поїхали!!!

Ну як, не хочете спробувати себе у якості учасника зборів? Якщо надумаєте, приходьте до нас у ПАДІЮН!

Омелян Ваш, керівник спелеосекції Екологічного Центру ПАДІЮНу, "Закарпаття online"
30 серпня 2009р.

Теги: спелеологія, ПАДІЮН, Крим, печера

НОВИНИ: Спорт

10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
» Всі новини