Ужгородська влада і політикани намагаються зловити "рибу" в каламутній воді Підлипників і Доманинців

" Мені 18 років і моє життя закінчилося після того, як мене покинув мій хлопець. Я вирішила покінчити із собою, бо життя без любові нічого не варте.".Такі листи, як ідеться в книгах однієї польської письменниці і журналістки, отримують газети і журнали у сусідній з нами країні і тішаться з того, що читачі звертаються до них по найрізноманітніші поради. У нас же люди пишуть до газет з проблемами набагато складнішими, а. політики намагаються використати їх для популяризації себе, коханих.

Так, щойно в одній з газет надрукували лист (якщо він справді був) мешканців ужгородського мікрорайону Підлипники, котрих затоплює мало не кожен трохи сильніший дощ, як тему мов прапор, підхопив депутат обласної ради Андрій Сербайло. Мовляв, обласне управління охорони навколишнього природного середовища вкотре йде проти ужгородців і не дає будувати в Підлипниках систему, яка б позбавила людей великої води, а отже й біди. При цьому думкою фахівців ніхто не поцікавився – ще, не доведи Боже, зіпсують увесь імідж, який ліплять собі "борці" за права і добробут людей. Тому ми поцікавилися, у чому ж коса найшла на камінь? Ситуацію коментує начальник державного управління охорони навколишнього природного середовища у Закарпатській області Андрій Погорєлов та начальник відділу екологічної експертизи цього ж управління Ігор Урись.

-- Андрію Вікторовичу, вас постійно звинувачували, що не підписуєте погодження на спорудження в Ужгороді аквапарку. Навіть необхідність проведення минулорічного референдуму чи потрібен місту такий заклад, його ініціатори, пояснювали, мовляв, результати референдуму дадуть можливість почати роботи і без підписів та погоджень. Проте минуло більше дев’яти місяців, а аквапарком і не пахне. Тепер, кажуть, через вас "плавають" Підлипники?

-- Сам з великим здивуванням дізнався про це з преси. Насправді ж міська влада дійсно хоче позбавити Підлипники води і наприкінці минулого року, у грудні, ми погодили їм робочий план проведення робіт, зазначивши, що необхідно виконати наступні умови: вирішення питання подальшого утримання та експлуатації водовідвідного каналу; наступного виконання робіт комплексного вирішення питання водовідведення   з   території   мікрорайону Підлипники. Для виконання цих умов треба було провести проектне доопрацювання, але міська влада чи то вважає це зайвим, чи то не знайшла на нього кошти.

-- Ігоре Омеляновичу, розкажіть детальніше у чому ж суть проблеми? Адже, історія цього питання тягнеться давно?

-- Ще з 1996-го, коли мером Ужгорода теж був Сергій Ратушняк. А у 2003-05 відбулося кілька засідань  робочої комісії,  які визначили причини  підтоплення та займалася розробкою заходів по відновленню систем  водовідведення мікрорайонів “Підлипники”, “Дравці”, “Шахта”, вул. Дендєші, сіл Баранинці, Барвінок.  Була розроблена схема проведення комплексу робіт: будівництво нового дюкерного переходу через дериваційний канал і скиду витрат води в Уж шляхом влаштування водовідвідного каналу з переходом під залізничним полотном; будівництво акумулюючих водойм вище мікрорайону "Шахта". Проте міськвиконком цю схему чомусь приховував  і не подавав на розгляд у державного управління охорони навколишнього природного середовища і відповідні висновки по ній не готувалися.

У липні минулого року міська влада скерувала до нас коректуру проекту "Будівництво відводу поверхневих вод з території мікрорайону "Підлипники" м.Ужгород" №1623/05 від 21.07.08 року. Вона була направлена на доопрацювання для врахування значних недоліків, а саме: при розробці не було враховано існуючий стан  водовідведення побутових стічних вод об’єктів, що  розташовані на території мікрорайону “Підлипники” та можливі скиди стічних вод від інших об’єктів (район коньячного заводу), а також існуючий технічний стан водовідвідних споруд від вихідної частини дюкеру до річки Уж.  Не опрацьований й інший варіант скиду максимальних паводкових потоків води. 

Робочий проект не був погоджений з Ужгородською міськСЕС, МУВГ, водоканалом міста. Практично даними проектними рішення передбачено лише збільшити пропускну здатність існуючого водовідвідного каналу вздовж об’їзної дороги, а питання відводу поверхневих вод з території мікрорайону “Підлипники”  так і не вирішено.

 Не  менш важливим для комплексного вирішення питання водовідведення з території мікрорайону „Підлипники" є будівництво водовідвідних споруд для захисту сільськогосподарських присадибних  угідь від поверхневих вод в мікрорайоні „Доманинці” по вул. Вчительській.

Нині водовідвідний канал, що проходить уздовж цієї вулиці, дуже замулений, що разом із наявними малопропускними спорудами та неправильною забудовою, під час проходження проливних тривалих дощів спричиняє місцями повне або часткове підтоплення дворогосподарств та присадибних ділянок. Існуючі водопропускні споруди знаходяться в незадовільному стані, як такі, що не придатні для нормальної експлуатації. В природних умовах на ділянках каналу проходить інтенсивний процес замулення, що призводить до підтоплення мікрорайону.

-- Здається, там були і якісь проблеми з газогоном?

--  У процесі будівництва акумулюючої водойми виявилось відхилення в проходженні існуючої траси підвідного газопроводу на масив „Підлипники", через що неможливо побудувати акумулюючу водойму розмірами, які передбачено проектом. Відтак, комісійно  було вирішено: створити в районі старого русла "Това" додатково акумулюючий басейн з регулюючою спорудою; на існуючій споруді об’їзної автодороги влаштувати шлюз; передбачити заміну існуючої споруди на водопропускну трубу достатнього діаметру. 

      Нині питання залишається відкритим, оскільки в направлених проектних матеріалах  відсутні обгрунтовуючі проектні матеріали з відповідними розрахунками щодо розміщення акуммулюючої ємності та пропускної здатності існуючих і проектованих споруд; немає акту вибору земельної ділянки під розміщення акумулюючої ємності  тощо.

-- Проте пан Сербайло заявляє, що "працівники управління не до кінця розібралися в ситуації"…

--   У пресі наводяться його слова: "Ми розбиралися зі спеціалістами і в принципі деякі зауваження були зроблені через те, що працівники управління екології не до кінця розібралися у ситуації. Отож, ці питання зняли". Не знаю хто з ким і як розбирався. При всій повазі до пана Сербайла не розумію, який він до цього усього має стосунок. Фахівці, які у нашому управлінні готують висновки екологічної експертизи працюють із цим уже по два десятки років. Та навіть якщо припустити, що ми помилилися, то всі матеріали після нас перевіряють у Мінприроди, де працює цілий профільний департамент. Хіба вже всі разом дурні? 

З питання Підлипників ми дуже серйозно працювали з депутатом міської ради Робертом Левицьким, який є "куратором" проекту і мікрорайонів Доманинці, Підлипники. Провели громадські слухання і громада категорично проти тих нагромаджень, які заплановано зробити. Адже якщо не коригувати проект, вода скидатиметься поверховим стоком у дериваційний канал. Це не припустимо, бо, по-перше, воду з нього весь Ужгород використовує як питну, а по-друге тоді під час інтенсивних дощів заливатиме мешканців Доманинців.

Словом, замість того, аби нарешті зробити все як слід і таки позбавити людей від води, знову проводиться пошук винних та ще й політики намагаються підсісти на поїзд, який проїздить мимо і заявити, що саме вони і є машиністами. От тільки шкода, що це лише чергова спекуляція на людській біді.

Юрій Столяров, "Фест"
28 серпня 2009р.

Теги: водовідведення, проблема, Підлипники, Ужгород, влада, газ, Андрій Погорєлов,

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини