Ярослав Думин, мер Рахова: "Природа нам дала все для розвитку туризму, потрібні лише хороші дороги і освітлення"

За офіційними джерелами Рахів заснований в 1447 р. на перехресті шляхів з Галичини і Буковини до Румунії і Угорщини. За 12 км від Рахова, біля села Ділове, на узбіччі автотраси стоїть старий геодезичний знак і сучасна стела. На знакові латинський напис: "Locus Perennis Dilicentissime cum libella librationis quae est in Austria et Hungaria confectacum mensura gradum meridionalium et paralleloumierum Europeum. MD CCC LXXXVII". ("Постійне, точне, одвічне місце. Дуже точно, із спеціальним апаратом, виготовленим в Австро-Угорщині, за шкалою меридіанів і паралелей, встановлено - Центр Європи. 1887"). Саме в цій точці перетинаються лінії між Лісабоном і Уралом, землею Франца-Йосипа і Босфором. До Києва звідси 700 км, до Будапешта - 510, до Праги - 900, до Відня - 750.

Ярослав Думин, мер Рахова: "Природа нам дала все для розвитку туризму, потрібні лише хороші дороги і освітлення"

Про проблеми міста та перспективи його розвитку ми вирішили поговорити з міським головою Рахова Ярославом Думиним.

- Ярослав Васильович, рахівці часто називають своє місто унікальним. В чому полягає ця унікальність?

- Рахів - найвисокогірніше місто - районний центр в Україні. Рівнинної місцевості тут практично немає, хіба що футбольне поле стадіону (сміється) і дорога, що серпантином в’ється понад гірською річкою. В Рахові найбільший в Україні перепад висот між міськими вулицями, - між найнижчою (430 м.) і найбільш високою (1000 м.).

Місто Рахів має важливе транзитне значення, - саме через нього проїздять ті хто долає Яблуницький перевал (931 м над рівнем моря) у напрямку Західної Європи. Відповідно, Рахів має пряме автомобільне та залізничне сполучення зі Львовом, Івано-Франківськом, Коломиєю, Чернівцями і Ужгородом.

- Яку суму становить бюджет Рахова і що є основною бюджетоутворюючою складовою?

- Передусім хочу Вам нагадати, що у місті Рахів проживає близько 17 тис. чоловік, 80% - українці та біля 10% угорці. Загальна площа міста становить всього-на-всього 524 га. Стосовно бюджету міста, то він складає близько 5 млн. грн. і це при тому, що у нас нема промислових підприємств. Були колись за радянських часів "Картонна фабрика", "Меблева фабрика", "Лісокомбінат", "Маслозавод", Завод "Конденсатор" і ін., але то все було… Нині залишився "на плаву" лише Рахівський держлісгосп.

- Почну з того, з чим стикається подорожуючий - у Рахові фактично немає об’їзної дороги. На центральній вулиці міста односторонній рух. Вона не пристосована до проїзду вантажівок і великих автобусів, і тому на весні рясніє чисельними вибоїнами…

- У нас йде до завершення формування генерального плану міста. Я знаю, Ви говорите про дорогу довжиною 1,3 км, яка на даний час вважається нашою міською комунальною. Ми кожен рік за свої кошти робимо її ямковий ремонт. Кошти беремо з транспортного податку, який в рік становить 200-230 тис. грн., а капітальний її ремонт нам не під силу. Тому ми цю дорогу, починаючи з 2007 року, (крім тротуарів, освітлення і мереж), намагаємося передати на баланс закарпатському "Облавтодору", та нажаль все застрягло на рівні Кабінету Міністрів. На даний момент область виділила 660 тис., на рахівські міські комунальні дороги, з них 460 тис. грн. піде на цю вулицю. Але проблема ще і в тому, що половина дороги не має каналізації. Стосовно заїзду на цю дорогу з боку міста Яремче, то в "Облавтодорі" є проектна документація розширення дороги, але для цього потрібно викупити і знести один крайній будинок. На даний час ми про це ведемо перемовини з власником будинку. А взагалі, згідно генерального плану міста у нас є кращий варіант об’їзної дороги, але для цього потрібне будівництво двох мостів через річку Тиса…

- Ми вже писали про проблеми залізничного сполучення і залізничну станцію Рахів?  Що робить міська влада, щоб залізниця, що проходить через Рахів функціонувала на повну потужність?

- Хочу Вам повідомити, що раніше, до 1939 року, були потяги "Рахів – Будапешт", "Ясіня – Сегед", тобто до Угорщини. У нас в горах рубали ліс і біля тижня сплавляли по річці Тиса в угорський Сегед на лісокомбінат, а по дорозі у селі Солотвино ще завантажувалися сіллю. А потім лісоруби поверталися додому потягом. До 2001 року до паводків був пасажирський потяг Рахів-Сигіт Мармарошський (Румунія)…

У 2008 році ми спільно з директором біосферного заповідника Ф.Д.Гамором написали листа Прем’єр-Міністру України Ю.Тимошенко в якому пропонували підготувати проект постанови Кабінету Міністрів "Рахів - місто в центрі Європи". В ньому ми висловили свої пропозиції щодо реконструкції міста Рахова, його освітлення, транспортних шляхів, що ведуть до нього. Звичайно ж у цьому листі ми піднімали питання залізничного сполучення. Після розгляду даного питання міністерство фінансів і міністерство будівництва і регіонального розвитку винесли вердикт: вважати прийняття даної постанови недоцільним.

А поміркуйте самі, є потяг "Львів – Рахів" через Івано-Франківськ, і є потяг "Львів-Солотвино" через Ужгород. А ще є залізничне полотно до сусіднього з Солотвино села Великого Бичкова. З іншого боку є залізниця від Рахова до сусіднього Ділового. Від Ділового до Великого Бичкова 15 км, чому б не побудувати цей шматок залізниці і не замкнути кільце?

Тепер про рахівський залізничний вокзал. В середині 2006 року я, як міський голова, поїхав до Львова і звернувся до керівництва Львівської залізниці з проханням зробити ремонт вокзалу. У 2007 році знову приїхав до Львова і мені тоді відповіли, що роблять документацію на повну реконструкцію станції Рахів. У 2008 році залізничники розпочали реконструкцію станції. З свого боку ми зобов’язалися вкласти в ремонт привокзальної території 0,5 млн. грн. На даний час ми зробили заміну водо і каналізаційної мережі, змінюємо зовнішній вигляд магазинів і торгових павільйонів. Тісно співробітничаємо з сусіднім автовокзалом. Дорогу, яка веде до нього вже вирівняли і защебенювали. Плюс там мало бути освітлення, асфальтована дорога і тротуарчики. Все спільно з залізничниками мало бути завершено до кінця 2009 року. Але не можемо робити завершальні роботи поки не готовий залізничний вокзал.

- Не вистачає коштів у зв’язку кризою?

- Ні, керівництво Львівської залізниці на початку року сказало мені, що не зважаючи на скорочення фінансування по капітальних вкладеннях на 46%, станція Рахів включена в кошторис на 2009 рік з виділенням 3 млн. грн. Але ми маємо одну велику спільну проблему. А суть в тому, що на цьому вокзалі до 2010 року орендує деякі приміщення підприємець Шутак. І от він нам повністю заблокував всі подальші роботи, ми не можемо з ним впоратися. Він виставляє такі умови, які ні для керівництва Львівської залізниці, ні для мерії Рахова є не прийнятними.

- Коли їдеш вздовж Тиси впадає в вічі, що люди все сміття скидають в річку. У вас що немає сміттєзвалища?

- Справа значно складніша і багатогранніша. Приведу приклад. У нас є водозабір. Цього року я організував комунальників, ми пішли і почистили береги річки в цьому районі. Та випали дощі, піднявся рівень річки і нам нанесло з сіл розміщених зверху по течії нового сміття і по вигляду все залишилося так як було. Тому, я вважаю, що це проблема не самого Рахова, а проблема області в цілому. Я скажу більше, наше рахівське сміттєзвалище переповнене. Воно розташоване в межах міста, на березі річки Тиса на відстані до 50 м від її русла, а мало б бути на відстані принаймні 500 м. У 1996 році офіційно під сміттєзвалище виділи земельну ділянку 36 сотих, а у 2003 році 47 сотих, а у 2004 року виданий "Паспорт на сміттєзвалище". І ми возимо туди сміття по нинішній день. Добре, що паводки туди ще ні разу не доходили. Нині нам забороняють туди вивозити сміття, але і не кажуть куди можна везти. Я особисто і міська рада неодноразово зверталися в райдержадміністрацію з клопотанням про виділення нам земельної ділянки під смітєзвалище за межами міста.

- Цілюще повітря, гори вкриті лісами, гірські потоки, відсутність промислових підприємств, які забруднюють життєве середовище та це ж рай для туристів…

- Місто Рахів – це фактично центр Європи, тут і гора Говерла дві третини якої знаходяться на рахівській стороні, тут і п’ять гір двотисячників, а ще Карпатський біосферний заповідник. Природа нам дала все для розвитку туризму і відпочинкових закладів, нам потрібні лише хороші дороги і освітлення.

Рахівщина – батьківщина опришківського руху, найвідомішим представником якого є Олекса Довбуш. (Опришки — учасники народно-визвольної боротьби в Галичині, на Закарпатті, Буковині проти феодально-кріпосницького гніту у 16 – першій половині 19 століття). Як стверджують дослідники коріння родини Довбуша, який народився на Івано-Франківщині, сягало Закарпаття. На думку найавторитетнішого дослідника опришківства професора В.Грабовецького, Довбуш багато часу проводив у Ясінях і Рахові. Загін Довбуша з’являвся у найнесподіваніших місцях на кордоніі нинішніх Івано-Франківщини, Буковини і Закарпаття.

Нині широкому загалові невідомо, що поруч із УНР та ЗУНР з листопада1918 по червень1919 року на Рахівщині і значній частині Мармарощини (нинішня Румунія) існувала Гуцульська республіка з центром у селіЯсіня. Держава мала символи - синьо-жовтий прапор та герб-тризуб. 21 січня 1919 року делегація Гуцульської республіки взяла участь у роботі Всекарпатського Конгресу (Собору Русинів). Представники конгресу Степан Клочурак і Дмитро Климпуш передали уряду ЗУНР у Станіславі (Івано-Франківську) рішення населення краю про приєднання до України закарпатських земель. Однак, наприкінці січня 1919 року на територію Гуцульської республіки напали регулярні румунські війська. В інших місцевостях була відновлена угорська влада. В селі Ясіня і навколишніх селах українські органи влади існували до червня 1919 року.

У нас працює Рахівське районне відділення Всеукраїнського Товариства "Гуцульщина" під керівництвом І.І.Беркели. У 2008 році ми в Рахові спільно з цим товариством встановили єдиний в Україні пам’ятник гуцулу з написом "Знаймо хто’ смо" (скульптор Ю.Гавюк м. Львів).

З метою збереження гуцульської говірки і автентичного народного гумору в с.Ясіня започатковано фестиваль гумору "Бербениці фіґлів". (Бербениця – діжка для зберігання молокопродуктів. Фіґлі – жарти).

В гуцульському регіоні регулярно проводиться Міжнародний Гуцульський фестиваль. Вже 2 рази його приймав Рахів. А 29-30 серпня 2009 року черговий XVIIІ Міжнародний Гуцульський фестиваль відбудеться в місті Вижниця Чернівецької області.

Щороку у першу неділю червня у Рахові проводимо свято "День міста" в рамках якого проходять фестиваль "Духової музики" та фестиваль "Національних культур в центрі Європи". Також регулярно проходить фестиваль "Європа–центр" та "Свято проводів на полонину". Взагалі у нас кожне село має своє свято з такими колоритними назвами: "Берлибашський банош", "Гуцульська ріпа", "Гуцульський ліжник", "Гуцульська вишиванка".

13 вересня 2009 року в Рахові пройде свято "Гуцульська бринзя". (Бринзя - овечий сир). Ласкаво просимо на свято!

ДОВІДКА:

Думин Ярослав Васильович. Народився 8 червня 1970 року в місті Рахів. Освіта: музичне училище в м.Ужгород, Інститут культури в м.Рівне, Академія народного господарства м.Тернопіль, спеціальність фінанси і кредит. До обрання у 2006 році міським головою займався підприємницькою діяльністю.

Розмову провів Сергій Стефанко, "ОстроВ"
27 серпня 2009р.

Теги: Рахів, криза, проблеми, Тиса, сміття, життя, міський голова, Ярослав Думин

Коментарі

??? 2009-08-28 / 01:17:00


Пане Думен, про який туризм та який генеральний план міста Рахова ви взагалі говорите? Адже будучи на посаді мера міста ви нічого майже палець в палець не зробили корисного для міста крім того, що подеребанили міську земельку для себе та своєїї родини. Тепер через вашу господарність скоро навіть автобус незможе заїхати до автовокзалу тому, що будівлі вже будуються майже на вулиці(де архітектура?).

Те, що не працюють (мова оригіналу: і це при тому, що у нас нема промислових підприємств. Були колись за радянських часів "Картонна фабрика", "Меблева фабрика", "Лісокомбінат", "Маслозавод", Завод "Конденсатор" і ін., але то все було.) такі промислові підприємства то їх розвалили вам же подібні беркели, даскалюки, желізняки, сухарюки і їм подібні, адже не секрет, що й ви за безцінь прибрали ту же єдину в Рахові"Меблеву фабрику" на якій "колись" працювало майже 1000 працівників, тепер стоїть не працює, 1га. прекрасної промислової землі нижнього складу з того ж "Лісокомбінату" на якому теж "колись" працювало більше 1000 працівників, та 40% того ж єдиного в Рахівськім районі "Маслозаводу" на якому теж "колись" працювало біля 100працівників та переробляв всю молочну продукцію цілого району, що й підтримував розвиток сільського господарства особливо велику рогату худобу цілого ж таки району. А чому все таки це все не працює, а де інвестиційні зобов"язування які ви так гламурно декларували при купівлі цих об"єктів, адже ви ще тоді завели в оману всіх цих працівників обіцяючи їм робочі місця які згодом всім цим працівникам в пошуках заробітку на кусок хліба потрібно було поміняти "Закарпатський Рахів - цей фактично центр Європи" на кріпацтво інших держав і за 100доларів США зарплати в місяць мити унітази щоб вижили сім"ї тих працівників яким ви так обіцяли робочі місця тобто збрехали.

А ті працівники з тих підприємств де ви обіцяли робочі місця, що незмогли в супереч об"єктихних чи суб"єктивних причин поїхати в кріпацтво за кордон, немаючи можливості і де заробити грошей на кусок хліба для себе та своєї родини, просто спивалися згорю, в злиднях, вашою же горілкою (технічним спиртом) яким ви і по сьогоднішній час торгуєте.

Те, що в Рахові немає нового Желізнодорожного вокзалу, то на вашій совісті особисто, адже не секрет, що працівники залізниці говорять відверто, що поки в Рахові буде мер Думен то Желізнодорожного вокзалу не буде ( а чому би це?)????

Доречі, почався споруджувати в Рахові Желізнодорожний вокзал дякуючи брату голови райради Сурмачевському який проживає в м.Львові і по проханню брата уговорив Львівську желізницю зробити капітальний ремонт Рахівського Желізнодорожного вокзалу.

На рахунок в Рахові сміттєзвалища, що немає, то коли пан мер мав час ним в загалі займатися, внього ж була ця каденція для того щоб вспіти прибрати в Рахові міську земельку а ви про якесь сміттєзвалище, каналізації та дороги і тд.

І на кінець, та невже пан Думен такий велий гуцул, патріот опришківської батьківщини(?), що навіть спорудив пам"ятник гуцулові в Рахові(?), та навіть переіменував вулицю в Рахові без думки рахів"ян на фашистську назву Сегет-набережна (нюмберзьким процесом визнано мадярщину фашиською в 1946р.) при тім що районна просвіта вже 18років оббиває пороги міської ради за переіменування вулиць на імена українських національних героїв, про що Думен заявляє: недоцільно, нема грошей, в принципі як кажуть в народі як не кили то воле. (Опришки - учасники народно-визвольної боротьби в Галичині, на Закарпатті, Буковині проти феодально-кріпосницького гніту у 16 - першій половині 19 століття). Так на кого цей великий пан Думен працює(?), фашистськомадярську, російську чи якусь іншу розвідку? Не секрет що його попередники з міської ради та районної ради нелюбили їздити до мадярщини лише тому, що зними обов"язково зустрічалися представники фашистськомадярської та інших розвідків пропонуючи величезні суми грошей за те щоб впровадити тобто назвати мадярськими назвами вулиці, парки, площі і тд. І доречі, Думена попередники устояли і неповелися на гроші відносно його Іуди Іскаріотського. Довбуш з опришками, січовики Гуцульської Республіки та Карпатської України як раз і воювали проти таких мадяронів як Думен Я.В.!!!

Для Рахова такий мер то велика біда, як най швидше пане Думен піде з мера міста тим краще буде для Рахова.

Вже скоро ми всі почуємо з вуст правоохоронних органів "господарську" діяльність нашого великого мера Рахова Я.Думена. Ганьба такому меру!!!





Олесканд 2009-08-27 / 13:01:00
Природа нам дала все для розвитку туризму, потрібні лише хороші дороги і освітлення: а жителі рахівщини її забруднюють, а ви як мер, могли б забезпечити систему прибирання русла хоча б у межах совго міста.

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини